Čtvrtek 28. březen 2024 18:48
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

ECB ušetrila od roku 2008 piatim krajinám eurozóny na úrokoch 10% HDP

02.08.2017 11:59  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Na Bloombergu sa objavil takýto graf:

Podľa neho politika ECB od roku 2008 ušetrila na úrokových nákladoch zhruba 10% HDP až piatim krajinám – Taliansku, Holandsku, Rakúsku, Francúzsku a Belgicku. Laický pohľad by teda povedal, že ukončenie QE (teda nákupov štátnych dlhopisov zo strany ECB), teda bude mať reverzný efekt, t.j. predraží krajinám obsluhu verejného dlhu a tie sa tak môžu znovu dostať do problémov.

Platí to však len v malej miere, pretože:

1) Kvantitatívne uvoľňovanie nie je hlavným dôvodom, prečo si krajiny eurozóny požičiavajú lacno. Primárnym dôvodom je zníženie úrokových sadzieb ECB z viac ako troch percent do mínusu. Ďalej garancia dlhopisov, ktorá pomohla predovšetkým viac zadlženým krajinám. QE prišlo už v čase, kedy boli výnosy z dlhopisov na minimách. Navyše netrvá tak dlho, aby výrazne znížilo náklady na obsluhu dlhu (QE sa začalo v roku 2015, dlhopisy garantuje ECB od roku 2012 a sadzby začala znižovať v roku 2008).

Urobil som priemer výnosov z dlhopisov týchto piatich krajín a porovnal som to s dátumami zavedenia jednotlivých programov ECB. Do júla 2012, kedy boli jediným faktorom tlačiacim nadol výnosy úrokové sadzby (plus ešte niekoľko mesiacov dlhodobé pôžičky ECB známe pod označením LTRO, tak dovtedy klesol kombinovaný výnos z 4,3% na 2,9%. Od garancie dlhopisov, ktorá sa začala Draghiho „whetever it takes“ frázou do predznačenia QE (v decembri 2014) klesli výnosy z 2,9% k 1,1%. Dno dosiahli výnosy v lete minulého roka, kedy sa pohybovali okolo 0,3%. Dnes, keď sa očakáva ukončenie QE, tak sú okolo jedného percenta.

Vývoj kombinovaných výnosov z 10Y dlhopisov IT, NL, AT, FR a BE a ohlásenia programov ECB

Tento graf trochu podceňuje význam QE, lebo to sa začalo očakávať ešte pred decembrom 2014, keďže predtým prudko klesla inflácia. To, že taká možnosť existuje, začali trhy riešiť koncom augusta po Draghiho prejave v Jackson Hole. V tom čase bol kombinovný výnos okolo 1,5%. Avšak aj keď vezmeme do úvahy toto, číslo, tak stále je význam QE podstatne nižší ako význam sadzieb a garancie dlhopisov.

2) ECB reaguje uvoľnenou politikou na nižšiu infláciu. Čím vyššia je inflácia, tak tým rýchlejšie sa vymazávajú dlhy krajín, keďže do kalkulácie dlhu k nominálnemu HDP vstupuje inflácia do menovateľa. To znamená, že keby bola vyššia inflácia, tak by vyššie náklady na obsluhu dlhu, ktoré by boli dôsledkom vyšších výnosov z dlhopisov, aspoň čiastočne (a možno aj úplne) vykompenzovala vyššia inflácia.

QE je z môjho pohľadu dosť preceňovaná záležitosť. Bol to program, ktorý mal zabrániť deflácii v eurozóne. ECB tvrdí, že vyšiel. Ja by som bol opatrný, pretože podľa mňa by scenár bez QE nebol príliš odlišný (to sa však ale nikdy nedozvieme). Každopádne tento program nebol určený na uľahčenie financovania krajín eurozóny. V roku 2015, kedy si každý požičiaval za minimálne sadzby a dlh k HDP sa zastabilizoval, nebolo nutné riešiť financovanie krajín eurozóny. A preto jeho ukončenie nijako citeľnejšie nepredraží obsluhu dlhov krajín eurozóny.

Tieto náklady ostanú nízke aj naďalej. Pri krajinách s vyšším dlhom sa o to postará garancia ECB, a pri ostatných dlhopisoch nízka inflácia, ktorá neumožní rýchlejšie dvíhanie úrokových sadzieb. Trhy aktuálne očakávajú, že sadzby začnú výraznejšie rásť až o tri roky a že ich maximum je niekde okolo 1,5%, čo je polovica oproti úrovniam spred krízy.  Čiže v dohľadnej dobe by v eurozóne nikto (s výnimkou Grécka) nemal mať problémy s financovaním.

Klíčová slova: HDP | Politika | ECB | LTRO | Výnos | Graf | QE | Výnosy | Jackson Hole |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ECB: Trhy očakávajú, že ECB zvýši sadzby skôr ako ukončí QE. To je málo pravdepodobné
    Euro je v tomto mesiaci silnejšie ako dolár, ktorý ženú nahor očakávania, že FED v stredu zvýši sadzby. Dnes síce časť zo svojich ziskov voči doláru koriguje, stále však ostáva na jednej z najvyšších úrovní za posledný mesiac. Čo sa teda stalo, že zisky eura prekonali aj zisky dolára, na ktorom došlo k výraznému zvýšeniu očakávaní vývoja úrokových sadzieb?
  • ECB: Trpezlivosť, opatrnosť, vytrvalosť
    Máme za sebou zasadnutie ECB. Ako som písal v preview, tak kľúčové otázky boli dve: 1) ako vníma ECB slabšie dáta z po...
  • ECB: Účast bank na záchraně eurozóny je riskantní pro euro
    Zapojení soukromých věřitelů do záchrany eurozóny může negativně ovlivnit pověst...
  • ECB údajně zvažuje negativní sazby a euro odpoledne padá
    Eurodolar se z vyšších hodnot, kam ho dostaly holubičí komentáře z Fedu, postupně vracel níž. Žádná data z eurozóny dn...
  • ECB ukazuje, že je na trzích stále silná a aktivní
    Videokomentář Saxo Bank k pozitivní reakci trhů na oznámení ECB o navýšení objemu dluhopisů v květnu a červnu. ...
  • ECB ukončila éru záporných sazeb s novým TPI v zádech
    Konec jedné éry. I tak by se dalo označit včerejší rozhodnutí, kterým Evropská centrální banka po více než osmi letech opustila záporné úrokové sazby. Rada guvernérů se totiž rozhodla – navzdory očekávání trhu a své vlastní komunikaci – zahájit cyklus normalizace úrokových sazeb jejich razantnějším zvýšením o půl procentního bodu, díky čemuž se depozitní sazba dostala na 0 %.
  • 🔴ECB ukončila zvyšování sazeb. DAX pod tlakem
    Očekávání trhu dnes nenaznačují žádnou šanci na zvýšení. Inflace poměrně výrazně klesla a očekává se, že bude dále klesat, což ospravedlňuje ponechání sazeb beze změny. Aby však ECB dosáhla inflačního cíle, pravděpodobně zachová zprávu, že úrokové sazby zůstanou po delší dobu beze změny. Případné změny v podobě úrokových sazeb mohou být možné až ve druhé polovině příštího roku, pokud se reálné úrokové sazby přehnaně zvýší. V tuto chvíli vidíme, že probíhá jedno z nejpřísnějších období v nedávné historii.
  • ECB ukončí nákupy aktiv a připraví trhy na první zvýšení sazeb
    K jednacímu stolu ve čtvrtek zasedne Evropská centrální banka. Ta zřejmě oznámí, že ke konci června ukončí nákupy aktiv a připraví trhy na 25bodové zvýšení úrokových sazeb v červenci. Další takovýto krok očekáváme v září a prosinci. Příští rok by klíčové sazby měly vzrůst o 100bb.
  • ECB ukončuje program nákupu aktiv
    Probíhá poslední zasedání ECB. Bude na něm oznámeno ukončení programu nákupu aktiv a také bude představena nová prognóza. Zvyšování úrokových sazeb se odsouvá.
  • ECB urobila maximum, politici sa maximálne stretnú
    Akciové trhy v US včera zaznamenali silný pokles, no index Dow Jones poklesol „len“ o 0,75%. ...
  • ECB už není tak jestřábí? Kazaks hlásí možné nižší zvýšení
    Velkým překvapením byla dnes nižší inflace v Německu, i když její výrazný pokles byl způsoben jednorázovou událostí na trzích s energiemi. Vrchol inflace je ovšem možná za námi a inflace by měla klesat, a to i díky tomu, že ceny plynu se vrátily téměř na loňská minima.
  • ECB už nevylučuje zvýšenie sadzieb a oznamuje rekalibráciu politiky
    Objavili sa správy, že niektorí členovia ECB sa domnievajú, že v tomto roku nemožno vylúčiť zvýšenie úrokových sadzieb. To by súhlasilo s vyhlásením Lagardeovej, že situácia sa zmenila. Tie isté zdroje navyše naznačujú, že po marcových nových prognózach môže dôjsť k rekalibrácii menovej politiky, čo sa zhoduje aj so správami Lagardeovej, ktorá naznačila, že prognózy budú kľúčové pri ďalšom hodnotení situácie a rozhodovaní. EUR/USD atakoval po tejto informácii oblasť 1,1400.
  • ECB varuje před korekcí na nemovitostním trhu. Růst cen realit přesáhl 7 %, jedná se nevýšší nárůst od 2005
    Evropská centrální banka varuje, že na nemovitostním trhu začíná docházet k přehřátí, čímž se zvyšuje pravděpodobnost cenové korekce u rezidenčních i komerčních realit. Růst cen nemovitostí totiž dosáhl více než 7 %, což je nejvyšší nárůst o roku 2005.
  • ECB v březnu narazila na limit své schopnosti boje s inflací. Co bude dál?
    V prosinci ECB úspěšně zabránila šíření finanční krize tím, že použila velkou ba...
  • ECB v čase ekonomické recese
    Zasedání Evropské centrální banky (ECB) z minulého týdne jen potvrdilo, co mnozí ekonomové a analytici již delší dobu tvrdí – politika ECB je dlouhodobě poměrně „schizofrenní“ a „bezkrevná“. Ve vztahu k ekonomice, vývoji inflace a úrokových sazeb v měnové unii, zůstává měnová autorita ve složité situaci. Zatímco se eurozóna potýká s určitou mírou ekonomického „nerůstu“ a odezníváním inflačních tlaků z minulých let, ECB čeká, co udělá americká centrální banka nebo data z ekonomiky. V jejím rozhodování panuje tedy tzv. politika „pohledu do zpětného zrcátka“.
  • ECB ve čtvrtek asi zaujme vyčkávací pozici. Březnové zasedání už ale může být pro EUR mnohem více rizikové
    Ve čtvrtek nás čeká letos první zasedání ECB a i když se pravděpodobně žádných zásadních změn nedočkáme (je stále ješt...
  • ECB věří ekonomice a táhne vzhůru euro i výnosy
    Pohled na růst výnosů italských dluhopisů napovídá, že se trhů nepouštějí obavy z rozpočtových plánů nové vlády. Určitě nepomohla ani německá opozice vytvoření krizového fondu eurozóny. Jenže tentokrát je tu i další faktor, který tlačí nahoru výnosy nejen na periferii, ale také v jejím jádru. Hlavní ekonom ECB Peter Praet ve svém komentáři zdůraznil, že ekonomika eurozóny zůstává silná a vývoj inflačních očekávání stále více odpovídá cíli ECB.
  • ECB ve vyčkávacím módu
    Včerejší zasedání Evropské centrální banky dopadlo zcela dle očekávání – úrokové sazby zůstaly beze změny na 4 %, podobně jako doprovodný komentář. Prosincová prognóza centrální banky se tak sice naplňuje, příchozí makroekonomická data – především na inflační frontě – ale zatím neumožňují jít se sazbami směrem dolů. To ostatně na tiskové konferenci zdůraznila i prezidentka ECB Christine Lagardeové, dle které je diskuze o nižších úrokových sazbách předčasná.
  • ECB v expanzivním módu, co mzdy USA?
    Makroekonomické události 6. listopad   ECB v expanzivním módu, co mzdy USA? 13.45 SEČ - Eurozóna - Klí...
  • ECB vidí největší riziko v politice
    Evropská centrální banka vydala před pár dny svou „Zprávu o finanční stabilitě“, ve které identifikuje hlavní rizika pro finanční stabilitu v eurozónu. Hlavní nebezpečí se podle centrální banky skrývá ve zvýšení globální rizikové prémie, zejména pak způsobenou nepřiměřenou reakcí finančních trhů na politickou nejistotu, rizikem dalších krizí v rozvíjejících se ekonomikách nebo obratem ve výhledu americké ekonomiky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI