Úterý 19. březen 2024 07:18
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Bludy o slovenskej montážnej dielni

27.03.2017 09:08  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Môj dnešný komentár pre hnonline.sk

V súvislosti so správou, že Slovensko je v hre o výrobňu motorov pre Mitsubishi, sa opäť začal skloňovať pojem „montážna dielňa“. Táto téza o tom, že sme montovňou Európy s nízkou pridanou hodnotou, je blud, a zrejme bol jej pôvodným autorom nejaký politik a nie ekonóm (a potom to prebrali aj tí ekonómovia, ktorým sa nechce rozmýšľať a analyzovať).

Blud je to z toho dôvodu, že kým nebude výroba plne automatizovaná/robotizovaná, tak výroba bude vždy prebiehať na princípe montážnej dielne. To platí rovnako pre Slovensko, USA, Nemecko, Japonsko, či Čínu. Nie je to tak, že vo výrobe na Slovensku makajú vo fabrikách ľudia za pásom a že na západe hrajú vo fabrikách počítačové hry.

Čiže montovňou je v podstate každá krajina, prejdime k pridanej hodnote. Tá sa vo výrobe vytvára dvoma spôsobmi:

1) Inováciami:Väčšina hodnoty produktov pochádza z výskumu a vývoja. Síce to nie je z výroby, ale najlepším prípadom je obrovský rozdiel medzi objemom poľnohospodárskej produkcie pri použití koní/ručných nástrojov a traktora. Ten, kto vymyslel traktor bol schopný predávať ho za vysokú cenu v porovnaní s nákladmi, pretože prinášal kupujúcim vysoký úžitok. A k tomu ho nejaký čas chránili aj patenty.

2) Preberaním inovácií:Druhým zdrojom rastu pridanej hodnoty je využívanie produktívnejších technológií. Vrátim sa k predošlému príkladu s traktorom. Ten, kto si kúpi traktor síce znáša kvôli podstatne vyššej cene ako je cena koňa/rýľu/motyky/? vysoké náklady, tie by sa však mali vrátiť skrz podstatne vyšší objem produkcie. A práve skrz preberanie inovácií (t.j. nákup produktívnejších technológií), prichádza väčšina rastu produktivity a životnej úrovne vo svete.

V prvom bode Slovensko jednoznačne zaostáva. Percento ľudí pracujúcich vo výskume a vývoji je na Slovensku jedno z najnižších v EÚ. V roku 2015 pracovalo na Slovensku v tejto sfére len 0,65% pracovnej sily. To je len o niečo viac ako polovica priemeru EÚ. Čiže kapacita Slovenska zvyšovať si pridanú hodnotu/produktivitu skrz vlastné inovácie je nízka (dôvodov je viacero: školstvo, únik mozgov, nízke výdavky z rozpočtu na výskum a vývoj?):

Percento pracovnej sily krajín EÚ pracujúce vo výskume a vývoji v roku 2015 (zdroj: Eurostat)

R&D

Lenže, tí čo razia teóriu „montážnej dielne“, zrejme majú predstavu, že by všetky investície do výroby na Slovensku mali byť v oblasti výskumu a vývoja, lebo všetko ostatné je o montovaní. V tomto spôsobe zmýšľania je jeden háčik. A to ten, že nie každý môže pracovať vo výskume a vývoji.V Dánsku, ktoré je rekordérom EÚ v percente zamestnancov vo výskume a vývoji, v ňom pracuje len 2,1% ľudí z pracovnej sily. Celkovo v Dánsku vo výrobe pracuje 13% ľudí, zvyšní teda „montujú“. Čiže ani tá najinovatívnejšia krajina EÚ nemá kapacity na to, aby u nejdrvivá väčšina ľudí vo výrobe nepracovala v montáži.To, že je možné zrazu poslať pracovať veľké percento ľudí z fabrík do vývojových centier, je utópia.

V druhom bode, pri preberaní inovácií, zástancovia teórie „montážnej dielne“ Slovensku krivdia. Na Slovensku sa deje to, že prichádzajú modernejšie továrne s technologicky sofistikovanejšou výrobou, a odchádza z neho menej technologicky náročná, viac manuálna výroba s nižšou pridanou hodnotou (napríklad v oblasti textilného priemyslu). Týmpádom rastie pridaná hodnota vo výrobe a spolu s ňou aj mzdy. A takým prípadom by bola aj výrobňa motorov Mitsubishi. Teda najmä v tom prípade, keby smerovala na Východné Slovensko, kde je menšia koncentrácia technologicky náročnej výroby.

Pozitívny trend v „preberaní inovácií“ ukazujú aj štatistiky – podiel tržieb v stredne-vysokotehchnologicky náročnej výrobe (kde patrí automobilový priemysel) a high-tech výrobe na celkových tržbách vo výrobevzrástol medzi rokmi 2008 a 2014 (novšie dáta zatiaľ nie sú) zo zhruba 51% na 55%. Pre porovnanie, v Rumunsku bol v roku 2014 tento pomer na úrovni 37% a v Bulharsku ešte podstatne nižší:

Podiel tržieb zo stredno-vysoko a vysoko technologicky náročnej výroby na celkových tržbách vo výrobe (zdroj eurostat)

mid_high tech

Aby som to zhrnul, Slovensko má fatálny deficit v inováciách.V tomto smere máme veľmi veľa čo zlepšovať (pohľad na naše školstvo ma však optimizmom nenapĺňa).Čisto na inováciách sa však výrobný priemysel vystavať nedá, pretože len malá časť pracovnej sily je schopná pracovať vo výskume a vývoji a väčšina ľudí vo výrobe bude stále pracovať v montáži. Tej sa teda nevyhneme. Tým, že budeme znevažovať investície, ktoré prinášajú sofistikovanejšiu výrobu oproti tej, akú tu máme aktuálne, ideme sami proti sebe. A aj proti svojim mzdám.

Navyše, čím je výroba technologicky náročnejšia, tým je menej citlivá na mzdy. Automobily sa montujú vo vyspelých a stredne vyspelých krajinách. Nerobia sa v Bangladéší, Vietname či Nigérii. Tam robia technologicky nenáročnú výrobu, lebo z rôznych príčin nič lepšie robiť nedokážu. Keby to bolo celé o mzdách, tak sa všetky autá sveta robia v Juhovýchodnej Ázii a subsaharskej Afrike. Ale je to naopak  (dôvodov je veľa, čitateľ nech si ich vyskladá z nasledovného vejára možností: infraštruktúra, prístup k elektrine, kvalifikovaná pracovná sila, korupcia, legislatíva?)

P.S.: Tento post bol skôr o mid/high-techvs. low-tech výrobe. Nie o automobilovom priemysle. V jeho prílišnej koncentrácii samozrejme vidím určité riziko. A pri súčasných vývojových trendoch (zdieľaná ekonomika, elektromobily) to platí dvojnásobne. Pokiaľ naše automobilky zaspia dobu, tak to môže byť problém. A ten by ešte viac zosilnilo euro,pretože by sa Slovensko nebolo schopné prispôsobiť novej ekonomickej realite slabšou menou. Čiže rozhodne by bolo lepšie diverzifikovaťnašu výrobu. Ale montovaniu sa nevyhneme. Lebo to je podstata výroby. Otázka nestojí tak, že či montovať, ale že čo montovať.

Klíčová slova: Japonsko | USA | Německo | Ekonomika | Euro | High | Low | Riziko | Trend | EU | Ekonom | Eurostat | Cena | Mitsubishi | Mzdy | HNonline.sk |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bloomberg: Musk překonal poslední překážku pro získání odměny
    Tržní hodnota americké automobilky Tesla v úterý dosáhla hranice potřebné k tomu, aby šéf podniku Elon Musk získal první část své mimořádně vysoké odměny. Ta v první fázi činí více než 700 milionů USD (17,5 miliardy Kč), uvedla agentura Bloomberg.
  • Bloomberg: Musk se stal čtvrtým nejbohatším člověkem světa
    Zakladatel a šéf americké společnosti na výrobu elektromobilů Tesla Elon Musk se díky pondělnímu růstu ceny akcií firmy stal čtvrtým nejbohatším člověkem světa. Předstihl tak francouzského podnikatele Bernarda Arnaulta, který působí v odvětví prodeje luxusního zboží. S odvoláním na svůj index miliardářů o tom informovala agentura Bloomberg.
  • Bloomberg: Nejpřesnější předpovědi kurzu koruny má Ebury
    Společnost Ebury, která se věnuje kurzovému zajištění a finančním službám pro střední a malé podniky, se v prvním čtvrtletí stala podle agentury Bloomberg podruhé v řadě institucí s nejpřesnější předpovědí vývoje kurzu české koruny. Ebury zvítězila v konkurenci dvou desítek bank a dalších finančních a analytických institucí. Dlouhodobou kvalitu analytického aparátu společnosti Ebury dokládá i fakt, že v takto silné konkurenci se už sedm čtvrtletí v řadě pohybuje pravidelně mezi nejlepšími třemi institucemi co do přesnosti vývoje kurzu české měny. V letošním roce Ebury očekává, že koruna odevzdá část aktuálních zisků a uzavře rok okolo hranice 23,9 koruny za euro.
  • Bloomberg: Nissan uvažuje o prodeji svého podílu v Mitsubishi
    Japonská automobilka Nissan Motor uvažuje o prodeji svého 34procentního podílu ve společnosti Mitsubishi Motors. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Mitsubishi se v roce 2016 stala součástí dlouholeté aliance Nissanu s francouzskou automobilkou Renault. Za podíl v Mitsubishi tehdy Nissan zaplatil zhruba 237 miliard jenů (přes 50 miliard Kč).
  • Bloomberg: Pád Gazpromu otupuje klíčový nástroj Putinovy moci
    Ruský prezident Vladimir Putin přecenil své možnosti, když se pokusil využít ruský státní plynárenský gigant Gazprom k tomu, aby dostal Evropu na kolena. A nyní jsou jeho snahy o posílení Gazpromu vydány na milost a nemilost Číně, napsala agentura Bloomberg.
  • Bloomberg: Rusko vítězí v potravinové krizi, kterou pomohlo vytvořit
    Válka, kterou Rusko zahájilo proti Ukrajině a která prohlubuje globální potravinovou krizi, udělala z Ruska jednoho z vítězů chaosu, jenž Kreml pomohl sám vytvořit. Zatímco ukrajinské přístavy jsou zablokované, Rusko posílá obilí odběratelům, kteří o ně mají zájem. Prodejní cena je ale vyšší, a to právě kvůli problémům, které způsobila blokáda Ukrajiny. Uvedla to agentura Bloomberg.
  • Bloomberg: Saudi Aramco zamlčela investorům část emisí uhlíku
    Saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco zamlčela ve zprávě investorům téměř polovinu emisí uhlíku ze svých rafinerií a petrochemických závodů. Poukázala na to dnes agentura Bloomberg, která analyzovala veřejně dostupné informace firmy o uhlíkové stopě.
  • Bloomberg: Tradiční český nedělní oběd nikdy nebyl dražší
    Agentura Bloomberg si dnes všímá rostoucích cen potravin v České republice. Ilustruje je na příkladu zdražování oblíbeného českého pokrmu, „vepřa-knedla-zela“, a také piva. Oboje pro řadu Čechů stále symbolizuje typický nedělní oběd.
  • Bloomberg: Velké automobilky zvažují, jak zastavit Muska a jeho Teslu
    Velké světové automobilky zvažují, jak zastavit amerického podnikatele Elona Muska a jeho Teslu, která ovládla výrobu elektromobilů. Ve hře je budoucnost odvětví a žádný z tradičních výrobců aut se nehodlá smířit s tím, že ho Musk odsune na vedlejší kolej. Německý Volkswagen a japonská Toyota proto chystají investice až za 170 miliard dolarů (3,7 bilionu Kč), aby nezůstaly pozadu. Volkswagen přitom spoléhá i na výrobu v České republice.
  • Bloomberg: Zdanění prázdných bytů bohatých lidí bytovou krizi nevyřeší
    Politikům v různých částech světa se nedaří zvládnout krizi na trhu s dostupným bydlením. V některých světových velkoměstech se tak zaměřili na taktiku, kterou je zdanění prázdných bytů a domů bohatých. Ne všichni jsou však přesvědčeni, že to pomůže. Podle ekonomů jsou tyto poplatky jsou do značné míry politickým divadlem a politici musí začít řešit jiné faktory, jako nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou, píše agentura Bloomberg.
  • Blýská se na lepší časy světové ekonomiky?
    Měnověpolitickou událostí uplynulého týdne bylo jednoznačně zasedání bankovní rady ČNB.Ta v souladu s očekáváními rozhodla o zachování základní sazby na stávající úrovni 2,00 % a zajímavější tak byly okolnosti tohoto kroku. Dva ze sedmi členů rady se vyslovili pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů a v radě tak zřetelně stále má zastoupení názor, že vzhledem k vysoké české inflaci by ekonomice „slušela“ přísnější politika navzdory vnějším rizikům. Mírně jestřábí tón volil i guvernér Rusnok na tiskové konferenci. Ohledně geopolitických rizik v radě zřejmě převládá do blízké budoucnosti opatrný optimismus. Zároveň Rusnok připustil, že jelikož aktuálně ČNB navzdory doporučení predikčního modelu volí stabilitu místo zvýšení sazeb, mohla by se k podobnému postupu uchýlit i v opačném případě, tedy nesáhnout ke snížení sazeb, pokud bude existovat předpoklad, že by tak měla učinit jen na přechodnou dobu. Ve své aktualizované prognóze ČNB podle očekávání snížila odhad růstu české ekonomiky pro rok 2020 na 2,4 % (z 2,9 %) a zároveň zmírnila předpokládané tempo posilování české měny. Ta minulý týden zahájila i završila shodně v okolí EUR/CZK 25,51.
  • Blýská se na libře na lepší časy?
    Libra vykázala v posledních dnech solidní zisky, a to hlavně díky dobrým výsledkům ekonomických fundamentů. Spotřebitelské útraty, inflace i růst mezd dopadly nad očekávání. Libru ovšem stále tiží nejistota okolo Brexitu, která brání vyšším ziskům.
  • BMEX bude uvedený na externí burze Gate.io jako první BitMEX token, další budou následovat v roce 2023
    BitMEX, jedna z nejdůvěryhodnějších světových kryptoměnových platforem pro profesionální a institucionální obchodníky, uvede 5. dubna svůj vlastní token BMEX na kryptoměnovou burzu Gate.io. Uvedením tokenu, který poprvé přesáhne hranice platformy BitMEX a brzy se objeví i na dalších burzách, BitMEX pokračuje ve své současné strategii, jejímž cílem je růst a rozšiřování užitkového ekosystému pro držitele BMEX.
  • BMO Capital Markets snižuje prognózu cen zlata a stříbra na příští dva roky
    Zlato se snaží udržet býčí dynamiku kvůli rostoucím úrokovým sazbám. To je důvod, proč BMO Capital Markets snížila svou prognózu cen na další dva roky a uvedla, že kov v roce 2023 klesne o 6 % na 1 649 USD za unci a v roce 2024 o 4 % na 1 615 USD za unci.
  • BMW profituje z nárůstu poptávky na asijském trhu
    O svůj vůbec nejlepší srpnový výdělek se postarala automobilka BMW s nárůstem prodeje o 6% na 165 431 prodaných vozů. Poptávka nejvíce narostla v Asii a Evropě, zatímco v Americe klesl prodej o více než 4% na 38 200 prodaných vozů. Meziročně prodej stoupl v prvních osmi měsících letošního roku o 5,5% na 1,509 milionu prodaných aut. V Evropě vzrostl prodej o 6% na 62 653 vozů, v Asii téměř o 14% na 59 047 vozů. S nárůstem se počítá i ve zbytku letošního roku. Za minulý rok dodala automobilka neuvěřitelných 2,25 milionů aut, a to vůbec poprvé v historii společnosti.
  • BMW – Možný růst
    Smluvní sazba CFD klesla na 86,25 EUR. V současné době jsou smlouvy BMW obchodovány ve výši 87,15 EUR. Posledních několik set pádů mohlo být pouze lokální korekcí (4. vlna). Po korekci očekáváme pátou vlnu. Cena akcií BMW stoupá na silný odpor v hodnotě 91,2 EUR. Pokus o překonání této bariéry může selhat. V důsledku toho je možné dosáhnout zisku.
  • BMW – Na cestě k 91 €
    Během včerejšího, tedy středečního, obchodování zaznamenaly ceny akcií BMW značný odpor, který byl vrcholem ze 6. října (89 € – 89,35 €). Výsledkem je, že obchodníci mají otevřenou cestu k testování maxima z letošního 11. května (91 € – 91,06 €). Dalším cílem pro obchodníky je vrchol ze 3. ledna (91,7 € – 91,76 €). Po průniku střednědobého cíle pro stranu poptávky bude cena akcií BMW mířit na úroveň 100 EUR. Nejbližší podpora se nachází kolem hodnoty z 1. listopadu (88,02 – 88,15 EUR). Pokud se ji obchodníkům podaří zlomit, kurz padne na úrovni 85 €. Prozatím je základním scénářem pokračování růstového trendu.
  • BoC (Bank of Canada)
    Ďalšie navršovanie úrokov&...
  • BoC i BoJ ponechá úrokové sazby beze změny. HDP v USA nadále roste.
    V pondělí byly burzy v Evropě zavřené. V USA byla však standardní obchodní den. Prodeje domů v USA za březen klesly o 4,9 %, přičemž očekávaný pokles byl 2,3 %. V úterý byla zveřejněna spotřebitelská důvěra v EU za duben, která klesla o 7,9. Očekávaný pokles byl -7. Ve středu zasedala bankovní rada BoC, která dle očekávání ponechala úrokové sazby v Kanadě beze změny. Půjčky ve veřejném sektoru ve Velké Británii za březen proti očekávání vzrostly o 840 milionů GBP. Původní odhad počítal se snížením o 400 milionů GBP. CPI v Austrálii za 1. kvartál vzrostl o 0,3 %. Očekávaný nárůst byl však 0,4 %.
  • BoC Monetary Meeting
    Dnes bude, Bank of Canada (BoC) rozhodovat o případně změně své monetární politiky a dalším vývoji měny na BoC Monetary Policy Meeting (16:00). Vyhlášení výsledeku zasedání měnového výboru je naplánován na 16hod (14:00 GMT), následovaný tiskovou konferencí v 17:15 (15:15 GMT).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
XTB trading konference 2024