Čtvrtek 28. březen 2024 21:35
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new

Referenda v Evropě jsou nespravedlivá vůči mladým, tvrdí výzkum

22.11.2016 13:30  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Výzkumníci z londýnské LSE se zabývali tím, zda jsou veřejná referenda vhodným nástrojem k nastavování dlouhodobé politiky z hlediska problematiky odlišných mezigeneračních preferencí. Toto téma je aktuální zejména kvůli referendum o brexitu, ve kterém byla tendence taková, že mladší hlasující preferovali spíše setrvání v Evropské unii, zatímco ti starší si přáli, aby ostrovní království unii opustilo. Starší generace Britů tak byla těmi mladšími osočena, že rozhodla o jejich budoucnosti proti jejich vůli, i když pro ně bude mít brexit daleko menší důsledky, než právě pro mladé lidi.

Jak věkové skupiny hlasovaly o brexitu, vlevo modře hlasy pro setrvání v EU, vpravo žlutě hlasy pro odchod z unie
bx
Zdroje: BBC, Lord Ashcroft Polls


Po analýze 82 různých referend (více ZDE), jež se týkala například školství, investic do infrastruktury, nebo zelených technologií, výzkumníci poněkud nepřekvapivě zjistili, že každá generace preferuje své vlastní zájmy. Jak podotýkají, to je háček ve chvíli, kdy obyvatelstvo stárne, populační pyramida se „převrací“ a starší generace tak získává výraznou kvantitativní převahu nad svými potomky.

Výsledkem je, že v takových zemích rodiče a prarodiče skoro vždy přehlasují své děti, vnučky a vnuky, což se podle projekcí fertility v Evropě stane brzo normou. Děje se tak i ve chvílích, kdy se rozhoduje o plánech, jež budou mít dalekosáhlé důsledky až ve vzdálené budoucnosti, a vítěznou starší generaci tedy neovlivní takovým způsobem, jako mladší generaci, která hlasovala opačně a nedosáhla kýženého výsledku.

Autoři práce si jako případovou studii, jíž problém ilustrovali, vybrali referendum ve Stuttgartu v roce 2011. Tehdy se tam hlasovalo o tom, jestli by mělo dojít k výstavbě obří železniční sítě. Měla zabrat deset let a po tuto dobu dopravní situaci spíše zkomplikovat, takže se jedná o typický příklad projektu, ze kterého může více těžit mladší generace, která bude moct novou železnici užívat déle, než jejich rodiče a prarodiče. Těch se zároveň více dotkne dekáda dopravních omezení.

Přibývající věk hlasujícího silně koreloval s jeho opozicí vůči projektu. V průměru jeden rok navíc zvýšil šanci, že obyvatel Stuttgartu bude hlasovat proti rozvoji infrastruktury, o 0,91 procenta. A přestože projekt „Stuttgart 21“ v roce 2011 prošel, výzkumníci podle sebraných dat o generačních volebních preferencích a projekce fertility usuzují, že pokud by k obdobnému referendu mělo dojít ve třicátých letech 21. století, rozhodnutí takovýmto rozvinout železniční infrastrukturu by nepadlo.

Výzkum tak naznačuje, že v prostředí stárnoucí populace jsou referenda, ve kterých je na výběr mezi krátkodobými výhodami a krátkodobými nevýhodami spojenými s dlouhodobými výhodami (viz. příklad rozvoje infrastruktury ve Stuttgartu výše), spíše nevhodným rozhodovacím nástrojem. Něco podobného by se nejspíše dalo říct například i o problematice státního dluhu.

Klíčová slova: Brexit | EU | ROCE | BBC | Referendum |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Recese zisků indexu S&P 500
    „Třetí čtvrtletí letošního roku pravděpodobně přinese další pokles zisků u titulů z indexu S&P 500. Celý letošní rok by mělo zachránit až čtvrté čtvrtletí. U něj se očekává růst zisků o 3,0 procenta. Pokud se očekávání naplní, z celoročního hlediska by to znamenalo růst zisků u titulů z indexu S&P 500 o 1,3 procenta,“ říká Senior Equity Trader BHS Kamil Bednář.
  • Recese znovu začíná vadit, náladu akciím kazí i jestřábí komentář z Fedu
    Sentiment na globálních trzích se obrátil k horšímu. Pár dní sice akcie rostly díky přesvědčení, že výhled recese přinese mírnější postup Fedu, ale karta se obrací. Na další známky ekonomických problémů už investoři nehledí skrz růžové brýle, viz včerejší slabá spotřebitelská důvěra.
  • Recesia v americkej výrobnej sfére zamotáva FEDu hlavu
    Americká výrobná sféra je v recesii. Naznačujú to takmer všetky relevantné indikátory. Priemyselná výroba klesla v novembri medziročne o 1,2 %. Bol to prvý medziročný pokles od roku 2010...
  • Recesia v Turecku sa prehlbuje. Rast EURTRY sa opäť zastavil na rezistencii pri úrovni 6
    Recesia v Turecku sa prehlbuje. Dnešné čísla ukázali medziročný prepad priemyselnej výroby o 9,8%, čo je najviac od krízy. Silný pokles by pritom mal pokračovať aj budúcich mesiacoch, naznačuje to vývoj indexu výrobnej dôvery, ktorý ukazuje hlbokú kontrakciu:
  • Record gold price after Federal Reserve signals possible pause: What does it mean for the market?
    The gold price extended its recent gains on Thursday, briefly touching a record high after the Fed raised interest rates but signaled a tougher approach to further rate hikes during deteriorating economic conditions.
  • Recovering oil market as US replenishes strategic reserves
    Oil prices rose during Asian trading on Tuesday, extending gains from the previous session. This came as the US government confirmed plans to start replenishing its hard-drawn strategic petroleum reserves, which sent a buying signal to markets.
  • Reči sa hovoria, akcie padajú
    Na trhu naďalej pozorujeme negatívny sentiment, ktorý sa prejavuje pokračujúcim poklesom akcií. Určite by...
  • Rečníci a témy finančnej konferencie ShowFx World v Bratislave
    V tomto liste by sme vám radi predstavili prednášajúcich a témy nadchádzajúcej vzdelávacej konferencie pre obchodníkov, ktorá sa uskutoční 21. septembra v HN Hotel Gate One.
  • ⚡Reddit bude mít premiéru na newyorské burze. Zničí ho WallStreetBets svými shorty?
    Po téměř dvou letech živoření na americkém akciovém trhu jsme se dočkali IPO, o kterém mluví celý svět, nejen ten finanční. Řeč je o burzovním debutu největšího nezávislého internetového fóra na světě, Redditu. Vstup na newyorskou burzu NYSE se očekává již 21. března. Reddit získal popularitu mezi akciovými investory v letech 2020-2021, kdy maloobchodní obchodníci spojení se skupinou WallStreetBets otřásli akciovým trhem a zahnali do kouta institucionální prodejce krátkých pozic na akcie společnosti GameStop. Bude nyní Reddit trpět burzovními ambicemi?
  • Reddit IPO: Dosáhne společnost hodnoty 15 miliard USD?
    Dlouho očekáváné Reddit IPO by mělo proběhnout v nadcházejících měsících. Platforma, která se proslavila díky WallStreetBets a akciím jako je GameStop a AMC, již podala žádost o první veřejnou nabídku akcií.
  • Referendum o euru prý v Česku nemá smysl, neboť už jedno bylo. Jenže bez opakovaného referenda – v Dánsku – by euro ani nevzniklo a o euru v referendu hlasovali i Švédové
    V současné debatě o přijetí eura v Česku často zní, že referendum o přijetí eura nemá smysl, protože Češi si přijetí společně měny už odhlasovali roku 2003, kdy řekli „ano“ vstupu do EU, a tedy i do eurozóny. Jenže kdyby tento argument platil, žádné euro dost možná ani existovat nebude.
  • Refinitiv: Turecko letos více než zdvojnásobilo dovoz ruské ropy
    Turecko od začátku letošního roku více než zdvojnásobilo dovoz ruské ropy. S odkazem na své záznamy to dnes uvedla společnost Refinitiv Eikon. Ankara zatím zvýšila dovoz nad 200.000 barelů ropy denně, zatímco loni ve stejném období činil 98.000 barelů denně. V kontextu sankcí, které Západ uvalil na Moskvu za její invazi na Ukrajinu, se Rusko s Tureckem chystají rozšířit hospodářskou spolupráci, zejména v energetice, uvedla agentura Reuters.
  • Reflační téma zůstává, Evropa začíná pozitivně
    Amerika je dnes kvůli svátku zavřená, v Číně se stále slaví nový lunární rok, ale to evropským trhům nijak nebrání vstoupit do nového týdne slušným růstem. Mezi hlavními akciovými indexy zaostává německý DAX (+0,3 pct), ale ostatním se vede o poznání lépe - v čele kráčí Madrid s 1,6procentními zisky.
  • Reforma chce hlídat 650 bilionů dolarů na trhu derivátů. Je krok za bankami a spouští další hru na schovávanou
    S příštím rokem mají vstoupit v platnost nová pravidla, schválená v rámci Dodd-Frankovy reformy v roce 2010, která si kladou za cíl kontrolovat americký trh s deriváty s rozsahem kolem 650 bilionů USD. Přísnější požadavky na rozsah a kvalitu kolaterálu, tedy vyšší míru ručení za uzavírané obchody, mají být jedním ze stavebních kamenů širší reformy, která si klade za cíl předejít dalšímu prudkému pádu finančních trhů. Jak varují obchodníci, banky, clearingové domy i akademická sféra, svými požadavky zasáhne související trhy nejvýše hodnocených aktiv a hrozí efektem právě opačným – rozbuškou, která zbortí stabilitu na trhu derivátů, amerických vládních cenných papírů i nejkvalitnějších korporátních dluhopisů. Trhu, který svým rozsahem dluhopisový trh mnohonásobně přebíjí. Velké americké banky, klíčoví hráči na trhu derivátů, jak už to při roky připravovaných reformách bývá, jsou o několik kroků napřed. Marketing běží naplno, pro své klienty připravují celé týmy, které jim umožní novou regulaci de facto obejít. Výsledkem bude další skryté riziko za miliardy a biliony amerických dolarů.
  • RegioJet loni dosáhl rekordních tržeb 2,8 mld. Kč, převezl deset mil. Cestujících
    Dopravní společnost RegioJet loni dosáhla rekordních tržeb 2,8 miliardy korun, uvedla v tiskové zprávě mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová. Podle výroční zprávy to bylo o rok dříve 1,1 miliardy. Ve druhém covidovém roce, tedy předloni, byla firma ještě v mírné ztrátě, ale loni už se dostala do ziskového hospodaření a zisk před zdaněním činil 126 milionů korun. Vlaky a autobusy společnosti převezly loni přes deset milionů cestujících, čímž se poptávka vrátila na dosud rekordní úroveň z roku 2019.
  • Regionálne indexy dôvery naznačujú možný koniec výrobnej recesie v USA
    Americká výrobná sféra je už niekoľko mesiacov v recesii. Ukazujú to tak tvrdé indikátory (priemyselná výroba, objedná...
  • Regionálne indexy výrobnej dôvery v USA ukázali silný marec, zajtra môže pozitívne prekvapiť celonárodný ISM index
    Pred dvoma týždňami som písal o tom, že prvé dva marcové regionálne indexy výrobnej dôvery (Z New Yorku a Philadelphie...
  • Regionální ekonomický výhled pro USA - shrnutí 🔎
    Podle nejnovějšího Empire State Manufacturing Indexu a průzkumu filadelfského Fedu se výrobní sektor ve Spojených státech v červnu 2023 vyvíjel smíšeně.
  • Regionální indexy PMI pravděpodobně mnoho vzruchu nepřinesou
    Regionální měny včera marně hledaly jednotný trend. Zatímco česká koruna společně s maďarským forintem vůči euru mírně ztrácely, polský zlotý...
  • Regionální Kansas City Fed a Chicago PMI vykazují další pokles
    Regionální údaje byly slabé, ale další dnešní makrodata, jako je HDP nebo žádosti o podporu v nezaměstnanosti, stejně jako sentiment UoM, byly dnes silnější, než se očekávalo. USDIDX dnes získává více než 0,2 % a drží podporu na úrovni 104, kde můžeme vidět úroveň retracementu 23,6 Fibo a krátkodobé klouzavé průměry.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani