Pátek 29. březen 2024 11:11
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

Australský trh práce vykázal dobré výsledky, AUD ovšem zůstává pod tlakem

14.01.2016 17:14  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Australský dolar od počátku roku výrazně oslabil. Na páru s americkým dolarem už ztrácel téměř 400 pips a dnešní minima ho zavedla až na hladinu 0,6901. Hlavním negativním faktorem je globální pád cen komodit. Na druhou však z australské ekonomiky přicházejí příznivé fundamenty.

Důkazem byly dnešní výsledky z trhu práce. Data sice ukázala pokles počtu pracovních míst v australské ekonomice o tisíc, ovšem revize dostala listopadové statistiky až na +74,9 tisíce nových pracovních míst. Aktuální odhady očekávaly pokles počtu pracovních míst o 11 tisíc.

Nezaměstnanost zůstala na 5,8 % (oček. růstu na 5,9 %). Rok 2015 byl z hlediska zaměstnanosti pro australskou ekonomiku nejlepší od roku 2006. Přibylo celkem 301 tisíc nových pracovních míst.

dsy

Trh práce se dosud velmi dobře dokázal vyrovnat s poklesem cen na komoditních trzích. Od počátku minulého roku, kdy už byl pád cen komodit už v plném běhu, se situace na australském pracovním trhu postupně zlepšovala. V současnosti se nezaměstnanost pohybuje na nejnižších hodnotách od první poloviny roku 2014.

Dobrá domácí data dávají dost prostoru australské centrální bance RBA k tomu, aby dále netlačila na pokles úrokových sazeb. Ty naposledy snížila v květnu na úroveň 2 %. A přestože se to na první pohled nezdá, australský dolar tento přístup oceňuje. Vzhledem k výrazný poklesům na komoditních trzích by nebyl problém si představit daleko výraznější propad AUD.

Aktuální vývoj

Pár AUD/USD se dopoledne udržel nad důležitou hladinou 0,69 a během následujících hodin dokázal lehce korigovat. Australan zároveň zatím udržel zářijová minima. Jejich překonání by pár dostalo na nejnižší hodnoty od dubna 2009 a otevřelo cestu k dalšímu poklesu. Hladina 0,69 ovšem není z technického pohledu nijak výrazně silná. Jako pevnější se nabízí úroveň 0,6780 AUD/USD.

AUDUSD.Daily

Pár AUD/USD ztrácí 15 % za posledních 12 měsíců. Hlavním důvodem je zpomalování ekonomického růstu v Číně a nižší poptávka po australských komoditách. Hlavním vývozním artiklem Austrálie je železná ruda, jejíž cena klesla v Číně za poslední rok o 42 %. Třetina australského exportu směřuje právě do Číny.

Další osud AUD je primárně v rukou právě této země. Rychlé zpomalování čínské ekonomiky a další pokles poptávky po komoditách by na AUD muselo výrazně negativně dopadnout. Do značné míry už je tento scénář na stole.

Trh práce má obvykle zpoždění několika měsíců za ekonomickým vývojem. Pokud se pracovní data začnou zhoršovat, často je už ekonomika plná mnoha problémů v dalších oblastech. Lepší statistiky z australského trhu práce tak zatím stále nemusí naznačovat, že se situace v australské ekonomice zhoršuje.

Důležitý bude pro pár AUD/USD také vývoj za oceánem. Fed se zatím stále chystá ke čtveru zvýšení sazeb v tomto roce. Dle obchodníků se ovšem zdá, že tyto plány nemusí být naplněny. Tlak na růst amerického dolaru by tak nemusel být nijak výrazný a to by mělo vylepšit bilanci dalších světových měn včetně AUD.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Australský dolar roste na fónu silných dat po ekonomice Austrálií.
    Od začátku března dolar Austrálií docela posílil vůči dolaru USA: kurz páru AUD/USD vyrostl od 0,88900 do bodu 0,9060...
  • Australský dolar roste na fónu silných dat po ekonomice Austrálií.
    Od začátku března dolar Austrálií docela posílil vůči dolaru USA: kurz páru AUD/USD vyrostl od 0,88900 do bodu 0,9060...
  • Australský dolar se přepravuje ke korekci?
    Během čtvrtka dolar Austrálie pokračuje v růstu a přidává přes 0,28%. Za jeden australský dolar nabízejí přibližně 0,9...
  • Australský dolar se přepravuje ke korekci?
    Během čtvrtka dolar Austrálie pokračuje v růstu a přidává přes 0,28%. Za jeden australský dolar nabízejí přibližně 0,9...
  • Australský dolar u veledůležitého supportu
    Australská centrální banka (RBA) snížila v noci z pondělí na úterý úrokové sazby o 25 bazických bodů na 2,75 proc...
  • Australský dolar v posledním týdnu stoupá
    Ačkoli australský dolar v posledním týdnu stoupá, je ve hře stále mnoho ekonomických otázek. To naznačuje, že rally vyvolaly nedávné kroky Reserve Bank of Australia, konkrétně fakt, že stejně jako mnoho jiných zemí upustila od agresivní měnové politiky. I ona ponechala svou úrokovou sazbu beze změny.
  • Australský dolar výrazně klesá, USD s divergencí končí pokles.
    Australský dolar pokračuje v korekci letošního růstu a dosahuje úrovně 50% Fibo návratu na kursu 1,0233...
  • Australský dolar v zajetí dvou úrovní
    Guvernér australské centrální banky (RBA) Glenn Stevens předstoupil v noci před tamní parlament, aby zhodnotil nastavení monetární politiky...
  • Australský dolar v zajetí singapurského dolaru
    Australský pracovní trh má důvod k radosti, v březnu přibylo zaměstnaných o 26,1 tisíce a o téměř 10 000 tak trh překonal předpověď. Nárůst pracujících přinesl logicky změnu v míře nezaměstnanosti, jenž klesla na 5,7 procenta, nejníže od konce roku 2013.
  • Australský růst cen zůstává pozvolný
    Růst cen v Austrálii zůstává pozvolný i v září a RBA tak svou měnovou politiku bude pravděpodobně držet ve spíše uvolněném pásmu. CPI rostl meziročně z 1,6 % na 1,7 %, což bylo ve shodě s většinovým konsenzem. Jádrová inflace však zůstala beze změny na 1,6 %, což je pod inflačním cílem RBA, která jej má stanovený mezi 2 - 3 %.
  • Australský trh práce zvedá šance na snížení úrokových sazeb
    Australská centrální banka se nedávno dostala pod tlak na snížení sazeb poté, co sazby snížila centrální banka Nového Zélandu. Tento tlak se možná stupňuje, a to kvůli dnešním výsledkům z pracovního trhu, které nabídly smíšené výsledky. Připomeňme přitom, že RBA zmiňovala trh práce jako klíčový faktor pro další rozhodování o sazbách.
  • Auta a drahá ropa prohlubují deficit zahraničního obchodu
    Deficit obchodní bilance se v říjnu prohloubil ze zářijových 13,3 mld. CZK na 18,2 mld. CZK. Na výsledcích se negativně podepsal hlubší deficit s ropou a zemním plynem (o 19,8 mld. CZK), který byl způsoben jak růstem cen na světových trzích, tak i vyššími objemy dovozů. Dále klesl i přebytek obchodu s motorovými vozidly, a to o 13,8 mld. CZK.
  • Auta i nižší ceny komodit pohánějí průmysl i zahraniční obchod
    Výsledky českého průmyslu i zahraničního obchodu za březen potěšily. Oběma indikátorům prospěla vyšší produkce automobilů i nižší ceny ropy a zemního plynu na světových trzích. Růst mezd v průmyslu se i v březnu pohyboval poblíž deseti procent, ve stavebnictví tuto úroveň překračoval. Outsiderem v březnu zůstalo české stavebnictví, které opět meziměsíčně pokleslo. Propad byl nicméně již nižší, než tomu bylo v únoru.
  • Auta nadále brzdí průmysl i zahraniční obchod
    Ani v září se výsledek průmyslové produkce nevylepšil. Naopak dopadl ještě o desetinu hůře, než tomu bylo v září. Dolů ho opět táhl automobilový průmysl, potažmo nedostatek výrobních komponent. To se odrazilo i ve výsledku zahraničního obchodu, kde auta byla hlavní příčinou prohloubení schodku. Stavební produkce v září sice mírně vzrostla, jednalo se však vliv o statistické základny z loňského roku.
  • Auta pomohla zahraničnímu obchodu k solidnímu přebytku
    Únorový zahraniční obchod skončil přebytkem 14,3 miliardy CZK, tedy v souladu s naším očekáváním. V meziročním srovnání byl výsledek o 21,2 mld. vyšší. Ke kladnému saldu přispěl zejména vývoz motorových vozidel, který v meziročním srovnání stoupl o 21,8 mld. CZK. Přebytek obchodu s motorovými vozidly byl meziročně vyšší o 17,5 mld. CZK. Automobilovému průmyslu svědčí v globálním měřítku menší problémy se subdodávkami, díky kterým může kompletovat svoji výrobu. V meziměsíčním srovnání byl nicméně export automobilů o 8 % nižší. Zde se mohly odrazit únorové odstávky v některých automobilkách.
  • Auta potápí průmysl, inflace zůstává vysoká
    Průmyslová výroba za srpen ukáže výrazný pokles především kvůli propadu produkce automobilů. Maloobchodní tržby bez zahrnutí motoristického segmentu by měl naopak ukázat na pokračující expanzi, kterou indikuje i srpnový růst spotřebitelské důvěry. Prodej aut ale pravděpodobně opět klesal. V případě inflace sice čekáme zpomalení meziměsíčního cenového růstu ale na stále relativně rychlé tempo. V meziročním srovnání se inflace bude pravděpodobně dále zvyšovat.
  • Auta táhla průmyslovou výrobu i zahraniční obchod
    Zmírnění problémů v subdodavatelských řetězcích výrazně pomohlo českému automobilovému průmyslu. To se pak odrazilo i ve výsledcích říjnové průmyslové produkce a zahraničního obchodu, které výrazně překonaly tržní očekávání. Známky mírného oživení přinesly i výsledky českého stavebnictví.
  • Auta táhla zahraniční obchod, průmysl naopak potopila
    Listopadová data z reálné ekonomiky vyzněla spíše negativně. Česká průmyslová produkce vlivem nižší výroby automobilů výrazně poklesla, stejně tak i stavební produkce, na kterou dopadlo nadprůměrně deštivé počastí i vysoké ceny stavebních prací a materiálů. Překvapivě pozitivním výsledkem skončil naopak zahraniční obchod, kterému pomohl vývoz automobilů a nižší a levnější nákupy ropy a zemního plynu. Celkově tedy čtvrté čtvrtletí nevyznívá pro českou ekonomiku zatím příliš dobře.
  • Auta táhnou český průmysl i zahraniční obchod
    Průmyslová produkce v květnu meziročně poklesla o 1,6 %, což byl lepší výsledek, než jsme my i konsenzus trhu očekávali. Po očištění o rozdílný počet pracovních dnů (letošní květen měl o jeden pracovní den méně než ten loňský) byl výstup českého průmyslu meziročně o 1,4 % vyšší. Vzestup průmyslové produkce byl, patrný i na meziměsíční bázi, proti dubnu si výroba polepšila o 1,6 % (SWDA).
  • Auta táhnou český průmysl i zahraniční obchod
    Květnová data z reálné ekonomiky přinesla relativně dobré výsledky. Průmyslová produkce poklesla meziročně méně, než jsme očekávali, po očištění o rozdílný počet pracovních dní rostla. Většina odvětví nicméně vykázala pokles. Výsledek zachraňovala automobilová výroba. Ta pomohla k přebytku i zahraničnímu obchodu, ačkoli největší podíl na jeho výsledku měl výrazně nižší deficit s ropou a zemním plynem. Lepší zprávy přišly i ze stavebního sektoru, kde produkce meziměsíčně rostla, přičemž v meziročním srovnání výrazně zmírnila svůj propad.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani