Pátek 29. březen 2024 00:01
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Čo znamená grécke nie

05.07.2015 21:27  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Opäť píšem v nedeľu z domu, nech to máme prví :) Je síce zrátaných len 30 pct. hlasniov, ale štatistika je neúprosná a konečný výsledok podľa mňa ostane v pomere 60-40 pre nie. Čiže Gréci rozhodli v reference nie a teda vláda dostala mandát na odmietanie ďalších škrtov, a tento mandát je ešte väčší, ako dostali vo voľbách. Vejár ďalších scenárov sa nám teda výrazne zúžil. Tým prvým scenárom je, že ustúpia veritelia. Syriza má jednoznačný mandát a ustupovať už nebude. Vyjadrenia veriteľov boli v posledných dňoch veľmi trvdé, takže zatiaľ to nevyzerá príliš reálne, navyše ani vývoj na trhoch zatiaľ netlačil na to, aby sa našlo nejaké riešenie, čiže ani z tejto strany topánka netlačí. Dohodu úplne nevylučujem, možno dostanú veritelia rozum, a uvedomia si, že Brusel by mal viac počúvať voličov, alebo sa skutočne môže stať, že periférne dlhopisy skolabujú, vidím to ale ako menej pravdepodobný scenár. Druhá, podľa mňa pravdepodobnejšia možnosť, je že nikto neustúpi. V tom prípade ostanú Grécke banky zatvorené. Grécka vláda zrejme nebude spočiatku chcieť vystúpiť z eurozóny, a tak sa do niekoľkých dní/týždňov naštartuje paralelný obeh. Ten začne buď vtedy, keď dôjde bankám úplne hotovosť (teda nebude čo vyberať), alebo keď dôjdu eurá gréckej vláde a nebude mať čím platiť platy a dôchodky. Tá udalosť, ktorá nastane skôr, by mala byť spúšťačom pre zavedenie paralelného obehu (myslím si, že skôr dôjdu bankám eurá). Tento paralelný obeh by mohol prebiehať tak, že grécka vláda začne vyplácať svoje záväzky v nových dlhopisoch (prípadne nejakým spôsobom zariadi, aby v nich banky vyplácali vklady, pre tých, ktorí o to budú mať záujem). Aby vláda zabezpečila aspoň akú/takú akceptáciu tohto nového platitla, tak ho musí príjmať pri platbe daní a verejných služieb. Podľa mňa ale ostane možnosť výberu z bánk výrazne obmedzená a takisto aj konvertilbila meny, a preto bude podľa mňa tlak na GrExit, ktorý by síce znamenal reálne znehodnotenie zvyšných vkladov v bankách, ale aspoň by k tým peniazom mali klienti prístup a takisto aj lepšiu konvertibilitu. Čiže pokiaľ nebudú nové rokovania s veriteľmi viesť nikam, tak sa jedného dňa Gréci rozhodnú zaviesť si trvalú vlastnú menu. Vyhodiť ich z eurozóny pokiaľ viem môcť nebudú, takže to budú musieť urobiť sami. Určite to bude lepšie, ako paralelná mena, lebo potom sa aspoň bude môcť Grécko po určitej normalizácii zúčastňovať cezhraničného toku tovarov/služieb a peňazí.

P.S.: Opäť sorry za preklepy, nemám na tomto počítaťi korektúru.

Klíčová slova: Grexit | SYRIZA | Banky | Měny | Měna | Eura |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čo stojí za rastom EURUSD
    Už pred niekoľkými týždňami sme sa zaoberali myšli...
  • Čo stojí za rastom indexu VIX a aký vývoj môžeme očakávať?
    VIX je sám o sebe relatívne zložitý nástroj a je potrebné si uvedomiť, že ide o index implikovanej volatility, ktorý vychádza z amerického indexu S&P 500. Inak povedané, čím väčší sa očakáva pohyb na akciových indexoch v dohľadnej dobe, tým je VIX vyššie a opačne. Koncom minulého týždňa vystrašil investorov nový variant Covidu Omikrom a prvé informácie hovorili o tom, že bude zrejme nebezpečnejší a infekčnejší, ako predchádzajúce varianty, čo spôsobilo veľkú mieru neistoty a obavy o ekonomický vývoj najbližších mesiacov. Neistotu finančné trhy nemajú v obľube a k tomu sa ešte momentálne nachádzajú na vysokých úrovniach, takže každý náznak problému sa hneď premietne do poklesu ceny akcií a tým pádom aj do rastu indexu VIX.
  • Čo stojí za spomalením exportov eurozóny? Je to viacero nesúvisiacich faktorov.
    Často zvykneme písať o tom, že jedným z dôvodom spomalenia rastu eurozóny je spomalenie rastu exportov. Pozreli sme sa teda na štruktúru, že kto za tým stojí.
  • Čo s vysokou nezamestnanosťou
    Tento týždeň sa očakáva množstvo dôležitých zverejnení (prieskumy výrobných sektorov, trh práce USA, HDP USA aj eurozóny, zasadanie BoE a ECB...) a už včerajší úvodný obchodný deň bol rušný. Čo je pozoruhodné je fakt, že hoci dáta z eurozóny aj USA prekvapili pozitívne, akcie to tak pozitívne neberú. To, čo sa dalo očakávať, mal byť silnejší USD, rast akcií a pokles zlata. Nakoniec však rely na USD nebola taká silná a akcie svoj rast neudržali. Len zlato naplnilo očakávania a vytvorilo nové 5-mesačné minimá.
  • Čo ťahá akcie v posledných dňoch nahor? Očakávania prudkého rastu ziskov (aj počas aktuálnej výsledkovej sezóny)
    Akciám sa v posledných dňoch darí. Z krátkodobého hľadiska za tým stojí úľava, že napätie v Sýrii ďalej neeskaluje. V stredno- a dlhodobom horizonte však za tým stoja iné faktory:
  • Čo ťahá nadol americkú infláciu?
    Aktuálne je kľúčovým driverom vývoja amerického dolára inflácia. Tá v piatok sklamala už piaty mesiac po sebe. Dolár však oslabil len krátkodobo, zrejme to bude kvôli tomu, že už je príliš nízko. Pozrel som sa na to, čo vlastne ťahá americkú infláciu nadol a že ako sa môže vyvíjať inflácia v nasledujúcich mesiacoch. Maximum dosiahla inflácia vo februári (úroveň 2,7%) a jadrová inflácia v tomto roku v januári (2,3%). Pozrime sa na to, ako sa zmenil vývoj cien v jednotlivých podskupinách jadrovej inflácie od februára:
  • Čo určuje náladu na trhoch v posledných týždňoch? Obchodníci ignorujú dáta a preceňujú ropu
    Nálada na trhoch je v súčasnosti vrtkavá. Na môj vkus máju akciové indexy (ktoré ja osobne považujem za meradlo nálady...
  • Čo urobilo včerajšie Powellovo vyhlásenie s očakávaniami ohľadom vývoja sadzieb v USA?
    Trhmi (predovšetkým akciami, dolár to riešil menej), včera zahýbalo verejné vystúpenie šéfa FEDu Powella, ktorý vyhlásil nasledovné:
  • Čo všetko je započítané v EURUSD?
    Minulotýždňové zasadnutie ECB ukázalo, že v kurze eura bolo započítaného až priveľa uvoľňovania. Od októbrového predzn...
  • Čo zatlačilo komodity nadol
    Dnešné obchodovanie je zaujímavé hlavne na eure, ktoré sa dostalo pod tlak z dôvodu až podozrivo holubičieho...
  • Čo znamená nemecká pomocná ruka Grécku
    Dnešok euru praje hlavne po koment&aac...
  • ČR bude čelit žalobě NWR kvůli převzetí OKD označovaném jako znárodnění těžebního byznysu.
    Převzetí dolů OKD přijde zřejmě Českou republiku na miliardy korun. Společnost NWR chce ČR žalovat. Akcionáře převzetí poškodilo o stovky milionů eur.
  • ČR dostala nabídku převzít aktiva Adularye od Turecka
    Česká republika obdržela od turecké strany nabídku převzít všechna aktiva nedokončeného projektu Adularya. Ten zahrnuje hnědouhelnou elektrárnu a na její výstavbě se podílely naše firmy.
  • ČR hlásí vznik nového fondu pro start-upy
    V České republice nově vzniká další fond určený pro start-upy s názvem Startec Ventures. K dispozici bude v začátku 100 milionů korun. Jedním ze zakladatelů fondu je bývalý šéf O2 Tomáš Budník.
  • ČR je levná. Na cestách po EU si připlatíme
    „Česká republika je atraktivní pro zahraniční turisty. Drtivá většina produktů a služeb je v naší zemi levnější, než bývá ve většině zemí Evropské unie zvykem. Pouze v oblasti telekomunikace máme vyšší než průměrné ceny,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • ČR má jen necelou devítinu ze 70 tun zlata, jež měla při vzniku
    Česko má v rezervách necelou devítinu ze 70 tun zlata, které získala po zániku federace v lednu 1993. Vyplývá to z tzv. zlatého indexu, který vytvořili analytici společnosti Zlato, jednoho z největších prodejců investičního zlata na tuzemském trhu. Hodnota indexu od vzniku samostatné ČR klesla v dubnu 2020 na 11,2 procenta původního stavu.
  • ČR: Nejvíce zaměstnaných v historii
    Podle dnes zveřejněných údajů statistického úřadu, pokračoval pozitivní trend na českém trhu práce i ve třetím čtvrtletí. Nové výsledky se dají shrnout následovně: 1) zaměstnanost lidí ve věku 15-64 je na maximu, 2) historicky nejvyšší je i počet zaměstnaných lidí v české ekonomice, 3) nezaměstnanost dále poklesla a její míra (po sezónním očištění) aktuálně dosahuje jen 4 %.
  • ČR opět jedničkou ve zdražování bytů
    Dnes zveřejněné výsledky vývoje cen bytů v jednotlivých zemích EU potvrdily, že růst cen bytů v ČR ve třetím čtvrtletí loňského roku zrychlil. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 zdejší byty v průměru podražily o 22 %. S takto vysokým nárůstem se ČR drží v čele celounijního řebříčku. Za posledních pět let byty v ČR podražily o 76 %, za posledních deset pak na dvojnásobek. Bydlení je tak stále draží a s ohledem na vývoj kupní síly domácností je méně dostupné.
  • ČR proinvestovalo téměř miliardu a doprava po Labi je nerentabilní
    Nejvyšší kontrolní úřad – NKÚ zjistil, že za doposud nedostavěné plavební stupně na Labi stát zaplatil už 927 milionů korun. Podle kontrolorů ale podíl vodní dopravy na přepravě zboží v ČR zůstává stále dlouhodobě nízký a k převodu části přepravy ze silnic na lodě nedochází.
  • ČR: rekordní hospodaření státního rozpočtu, zlepšení nálady v průmyslu
    Středoevropský kalendář dnes přinese indexy PMI hodnotící srpnovou aktivitu v průmyslovém sektoru. Zatímco maďarský by měl zaznamenat pokles z červencových téměř 54 bodů, polský a český by měl ukázat na zlepšení. Domníváme se, že červencový pád českého indexu pod úroveň 50 bodů, tedy do oblasti snižující se aktivity, byl dán kombinací několika jednorázových faktorů. Průmyslovou aktivitu negativně ovlivnily bezesporu červencové svátky a s tím související nižší počet pracovních dnů. Do toho měly významné podniky jako například Škoda Auto celozávodní dovolené. A v neposlední řadě zavládla nervozita z výsledku britského referenda. Domníváme se, že tyto faktory by již v srpnu působit neměly a index by se měl vrátit bezpečně nad padesátibodovou hodnotu. Že se české ekonomice daří, by pak měla potvrdit odpoledne publikovaná data o výsledku hospodaření státního rozpočtu ke konci srpna. Opět očekáváme nejlepší výsledek za osmý měsíc roku v historii ČR. Rostoucí ekonomika se promítá do vyšších příjmů státního rozpočtu. Pro odpoutání se kurzu CZK/EUR od úrovně kurzového závazku tedy ani dnes nebude žádný fundamentální důvod.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader