Úterý 19. březen 2024 11:34
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex Dakar

Nálada v české ekonomice se v listopadu zlepšila

25.11.2014 09:48  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

České koruně se na začátku tohoto týdne dařilo, když vůči euru posílila o 0,4 % na 27,57 CZK/EUR, podobně byl na tom i polský zlotý (+0,2 %). Pouze maďarský forint včera oslaboval, jeho ztráty dosahovaly okolo čtvrté hodiny odpoledne 0,2 %. Posilování na koruně a zlotém bylo v souladu s vývojem dalších rizikových aktiv, například evropské akcie byly včera v zisku 0,6 %. V Polsku včera promluvil centrální bankéř Winiecki, který uvedl, že další snižování sazeb nepomůže k dosažení inflačního cíle a vidí inflaci okolo nuly letos i v příštím roce.

Zatímco česká důvěra se v listopadu zvýšila, v Maďarsku naopak poklesla (na vině zde byli spotřebitelé). Dle konjukturálního průzkumu se důvěra v českou ekonomiku zlepšila v průmyslu, stavebnictví, ve službách i u spotřebitelů. Poklesla pouze v odvětví obchodu. U spotřebitelů jsme dokonce poprvé zaznamenali kladnou hodnotu od března 2008. Důvodem je určitě nízká inflace, která vylepšuje reálné disponibilní příjmy, zlepšující se trh práce a obrat ve fiskální politice. Určitou roli v posledních měsících mohlo sehrát i oznámené zvyšování platů ve státní sféře. Pro českou ekonomiku je to dobrá zpráva, při ochlazování v eurozóně zabrání možné recesi domácí poptávka.

Dnes bude zasedat maďarská centrální banka, která by měla ponechat sazby beze změny na úrovni 2,1 %, což čeká všech 23 dotázaných ekonomů. Zveřejněny budou i polské maloobchodní tržby za říjen, jejichž meziroční dynamika by se měla zvýšit z 1,6 % na 2,2 %. Nakonec polská míra nezaměstnanosti by ve stejném měsíci měla mírně poklesnout o 0,1 pb na 11,4 %. Z domácí ekonomiky se žádných údajů nedočkáme, až v pátek bude upřesněn růst HDP ve třetím čtvrtletí letošního roku včetně struktury.

Česká výnosová křivka na začátku týdne nedoznala téměř žádných změn.

JIŘÍ ŠKOP
Senior Economist
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nálada PhillyFed se zlepšila
    Podnikatelská nálada podle filadelfského Fedu se v srpnu zlepšila na 6,2 b. oproti -12,3 b. v červenci. Trhy očekávaly zlepšení na -5 b.
  • Nálada Philly Fed vzrostla
    Podnikatelská nálada filadelfského Fedu v březnu vzrostla na 27,4 b. oproti 16 b. v únoru. Trhy naopak očekávaly pokles na 14,8 b.
  • Nálada po nákupní mánii přece jen uvadá, akcie se však nevzdávají
    Odpoledne je pro trhy méně příznivé a samotný konec týdne naznačuje ochladnutí včerejšího euforického sentimentu. Přesto to akcie nevzdávají a většina hlavních indexů se drží v plusu. K nejlepším patří DAX nebo CAC 40, které si připisují kolem 0,7 procenta.
  • Nálada postupně stoupá a italské zprávy ji nepokazily. Dolar posiluje proti jenu
    Úvod týdne na hlavních finančních trzích vzbuzoval značné rozpaky. Namísto pokračujícího odrazu akcií vzhůru, který by naznačoval chuť investorů využít nízkých cen a jít do rizika s vidinou většího zisku, jsme viděli opatrnost a převažující prodeje.
  • Nálada se odpoledne kazí. Investoři si všímají voleb a nového kmenu viru
    Zatímco ranní vstup hlavních trhů do nového roku byl všeobecně optimistický, odpoledne dobrá nálada ztratila na síle. Vypadá to, že si investoři začali více všímat aktuálních rizik, poté co řada těch starších z loňského roku nakonec pominula. Do popředí se dostává otázka druhého kola amerických senátních voleb, které reálně může znamenat převahu demokratů v Senátu. Podle nás se s takovou možností na trhu příliš nepočítá a byla by přijata negativně.
  • Nálada se začínajícími volbami v USA svědčí spíše riziku. Dolar ztrácí
    Americké akciové trhy si po kolísavém úvodu obchodování spravily náladu. Američané si volí svoje zástupce v dolní a třetině horní komory Kongresu a investoři si, inspirováni historickou zkušeností, dělají naděje na povolební rally. Desetileté i dvouleté americké výnosy klesají.
  • Nálada spotřebitelů se zhoršuje
    Souhrnný indikátor důvěry v českou ekonomiku v listopadu dále mírně poklesl. Největší překvapení přinesla důvěra spotřebitelů, která se propadla do záporného teritoria. Na těchto úrovních se nacházela naposledy v roce 2014. To je vzhledem k dobré situaci na trhu práce a dalšímu očekávanému růstu mezd překvapivé. V horizontu jednoho roku se spotřebitelé více obávají především zhoršení finanční situace. Jejich obavy týkající se nezaměstnanosti či ekonomické situace zůstaly v listopadu téměř nezměněny. V následujících měsících by spotřebitelům měl hrát do karet pokračující rychlý růst mezd, a to především ve státní sféře. Nezanedbatelný bude ale i na úrovni celé ekonomiky, kde podle našeho odhadu dosáhne 6 %.
  • Nálada spotřebitelů se zlepšila, podnikatelům naopak
    Souhrnný indikátor důvěry v českou ekonomiku se v lednu snížil o 1,3 bodu na 92,5 bodu. Vývoj jednotlivých složek byl však rozdílný, když důvěra mezi podnikateli poklesla o 2,8 bodu na 92,7 bodu, zatímco důvěra mezi spotřebiteli se naopak zvýšila o 5,8 bodu na 91,2 bodu. U spotřebitelské důvěry se však jednalo spíše o korekci výrazného propadu v prosinci. Důvěra se tak dostala zpět na listopadovou úroveň. Výraznější zlepšení spotřebitelské důvěry očekáváme až ve druhé polovině letošního roku, kdy již bude zřejmé, že ekonomika začíná ožívat, reálné mzdy opět rostou a inflace je ukotvena v tolerančním pásmu centrální banky.
  • Nálada spotřebitelů se zlepšila, podnikatelům naopak
    Souhrnný indikátor důvěry v českou ekonomiku se v únoru snížil o 1,9 bodu na 90,6 bodu. Mírně se ale začínají rozevírat nůžky mezi důvěrou podnikatelů a spotřebitelů, když důvěra mezi podnikateli již druhý měsíc v řadě poklesla o 2,8 bodu na 89,9 bodu, zatímco důvěra mezi spotřebiteli se naopak druhý měsíc v řadě zvýšila, tentokráte o 2,8 bodu na 94 bodu. Ve srovnání s lednem se snížil počet spotřebitelů hodnotících svou současnou finanční situaci hůře než v předchozích dvanácti měsících.
  • Nálada trhů se zlepšila, koruna ale v úvodu týdne zaostává
    Koruna začíná týden bez velkých změn oproti pátku. Její kurz k euru se nyní pohybuje na 24,41. Ve světě ...
  • Nálada v českém průmyslu se lepší
    Český index nákupních manažerů v červenci vystoupal na nejvyšší hodnotu za posledních šestnáct měsíců (47 bodů). Pro trh, který počítal téměř s padesátkou, to ale bylo zklamání. I tak je ale vidět, že se podmínky ve zpracovatelském sektoru pomalu lepší. Zakázky podle průzkumu stále klesaly, ale nejpomalejším tempem od ledna 2019. Nové zakázky se firmy snažily přilákat nižšími cenami svého zboží. Naopak ceny dodavatelských vstupů firmám vzrostly. Pokračovalo i propouštění zaměstnanců. Jeho tempo však bylo nejpomalejší od února letošního roku. Firmy se také zbavovaly svých zásob a omezovaly nákupy. Výrazně se zlepšila i očekávání ohledně výroby v roce 2021. Ta se zvýšila nejvíce od října 2018. Nálada v průmyslu by se tak podle našeho názoru měla dále lepšit a index by se mohl v nejbližším období podívat přes padesáti bodovou hranici, stejně jako tomu je u ostatních zemí regionu i eurozóny (Polsko 52,8 bodu, Maďarsko 50,8 bodu, Německo 52,4 bodu). Český průmysl by tak měl pokračovat v expanzi, ačkoli v meziročním srovnání jeho hodnoty v červnu zůstanou ještě v červených číslech.
  • Nálada v českém průmyslu se výrazně zhoršila
    Říjnový index PMI propadl na nejnižší úroveň od května roku 2020. Dosáhl úrovně 41,4 bodu, po zářijových 44,1 bodu. Průzkum ukázal na další výrazný pokles nových zakázek v důsledku čehož firmy snižovaly objemy výroby. Klesaly jak domácí tak i zahraniční zakázky, tempo poklesu se navíc již čtyři měsíce v řadě zvyšuje. Ceny vstupů dále rostly, ačkoli nejpomaleji za poslední dva roky. Do konečných cen firmy ale vyšší náklady přenášely již jen částečně, neboť preferovaly snahu podpořit prodej a konkurenceschopnost.
  • Nálada v ekonomice od začátku léta soustavně klesá
    Ještě v červnu to vypadalo, že ekonomika má dobře našlápnuto a že bude hravě umazávat ztráty z loňské covidové recese. Extrémní růst cen paliv a energií spolu se stále větším nedostatkem vstupů do výroby však udělaly své. V průběhu dalších měsíců začal opadat optimismus jak podnikatelů, tak nakonec i spotřebitelů. A nic na tom nezměnil ani říjen.
  • Nálada ve státě N.Y. klesla
    Podnikatelská nálada ve státě New York v říjnu klesla na 19,8 b. oproti 34,3 b. v září. Trhy očekávaly pokles na 25 b.
  • Nálada v evropském průmyslu prudce roste, i díky slabému euru
    Nálada mezi evropskými průmyslníky v závěru roku prudce vzrostla. Index PMI vyskočil na 54,1 bodu a je nejvýše za více než pět a půl roku. Nálada ve službách současně “pouze? lehce zvolnila. To je dobrá zpráva, zvlášť ve světle slabšího říjnového výsledku evropského průmyslu. Ukazuje se, že zpomalení průmyslu bude pravděpodobně “pouze? dočasné. Věříme nadále, že ekonomika eurozóny ve čtvrtém kvartále dále poroste tempem 0,3 % mezikvartálně (za celý rok 1,5-1,6 %) a na začátku příštího roku pravděpodobně zrychlí.
  • Nálada ve zpracovatelském průmyslu se dále zhoršila
    V souladu s naším očekáváním se zářijový indikátor PMI dále zhoršil, když se ze srpnových 42,9 bodů posunul na 41,7 bodů. Za výsledkem stál především vývoj nových zakázek. Ty klesaly již devatenáctý měsíc v řadě, ačkoli tempo poklesu bylo nejpomalejší za poslední čtyři měsíce. Firmy na tento vývoj reagovaly snižováním objemu výroby a vyskladňováním nakoupených zásob.
  • Nálada ve zpracovatelském průmyslu se mírně zlepšila
    Index nákupních manažerů PMI v říjnu pouze mírně vzrostl ze zářijových 41,7 bodů na 42 bodů. Podmínky ve zpracovatelském průmyslu tak zůstávají v podstatě stále zhruba stejné jako v předchozích měsících. Přetrvává utlumená zákaznická poptávka, i nadále se snižují nové zakázky, ačkoli pomalejším tempem než v předchozích měsících. Další pokles zaznamenala i výroba, kterou ovlivňuje i odkládání a rušení již zadaných zakázek. Tempo snižování výroby však bylo nejpomalejší od května, zůstává však stále prudké.
  • Nálada ve zpracovatelském průmyslu se mírně zlepšila
    Nálada v českém zpracovatelském průmyslu se v lednu ve srovnání s prosincem zlepšila, stále však ukazuje na výraznou kontrakci v tomto sektoru. Index stoupl z prosincových 41,8 bodu na 43 bodu v lednu. Firmy stále trápil pokles nových zakázek, přestože jeho tempo nepatrně zmírnilo. Navzdory tomu však loni v listopadu nominální hodnota nových zakázek v tuzemském průmyslu meziměsíčně vzrostla potřetí v řadě. I tak ale výroba v lednu klesala silným tempem a to již dvacátý měsíc v řadě. Zároveň docházelo k poklesu cen vstupů, což prodejci využili ke snížení prodejních cen. Tempo jejich poklesu zrychlilo a bylo dokonce nejvyšší za posledních čtrnáct let. I v lednu dle průzkumu docházelo k redukci stavu zásob i pracovníků. Tentokrát už firmy již zřejmě sahaly k propouštění i z řad stálých pracovníků. K uspokojování objednávek firmy využívaly stávající zásoby, zároveň je kvůli nižší poptávce příliš nedoplňovaly.
  • Nálada ve zpracovatelském průmyslu se zhoršila
    Nálada v českém zpracovatelském průmyslu se v prosinci výrazně zhoršila a zaostala za našimi i tržními očekáváními (41,8 bodu versus konsenzus 43,5 bodu). Za výsledkem stálo především snížení nových zakázek i prudší pokles výroby. Vstupní náklady i prodejní ceny dále klesaly, ale pomalejším tempem. Někteří dodavatelé již začaly ceny i zvyšovat. Zakázky klesaly nejrychlejším tempem za poslední tři měsíce. Firmy také redukovaly počty zaměstnanců, a to nejprudším tempem za poslední tři a půl roky. K uspokojování objednávek firmy využívaly stávající zásoby, zároveň je kvůli nižší poptávce příliš nedoplňovaly. Ve výhledu jednoho roku firmy stále očekávají růst produkce, jejich optimismus ale poklesl.
  • Nálada ve 2. čtvrtletí ovlivněna inflací, růstem i ostrým postojem centrálních bank
    Inflace, obavy z růstu HDP a ostré postoje centrálních bank některých největších světových ekonomik budou na začátku druhého čtvrtletí dominovat náladě světových investorů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new