Čtvrtek 28. březen 2024 14:06
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Koruny se drží tendence slábnout, euro včera posílilo, ale jeho pozice se nyní zhoršuje

28.02.2013 10:45  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Koruna tento týden postupně slábne. Stejná tendence je tu i dnes ráno, kdy se její kurz k euru pohybuje na 25,63. Změna oproti včerejšku je však velmi malá. Žádné zprávy z domova do obchodování nezasahují. Spolu s korunou je stabilní také zlotý, který je na tom ale z pohledu posledních dní výkonnostně lépe. Na druhou stranu forint slábne. Akcie i eurodolar ráno ukazovaly na stále slušnou poptávku po riziku, situace ale aktuálně zhoršuje a podpora pro středoevropské měny z této strany není významná.

Pokles maďarského PPI se v lednu zmírnil. Viceguvernér MNB Kiraly kritizoval poslední politiku banky. Řekl, že snižování úrokových sazeb bylo příliš výrazné a odráží neopodstatněný optimismus. Centrální banka by podle něj měla udávat směr trhům a ne je následovat. Kiraly je v měnovém výboru v menšině pravidelně hlasující proti snižování sazeb, jeho výrok tak příliš nepřekvapí a o budoucí politice banky toho příliš neříká. Současný ministr a možný budoucí guvernér Matolcsy uvedl, že země potvrdila, že je schopna se financovat i bez úvěru od mezinárodních institucí. To jen potvrzuje, že maďarská vláda ustupuje od snah úvěr dojednat. Pokud se Matolcsy opravdu dostane do čela MNB, téma úvěru zřejmě nebude brát jako nějakou překážku pro další uvolňování měnové politiky. Pro forint znamená změna šéfa banky stále prvek nejistoty, ačkoli velký tlak na měnu nevyvíjí. Dnes dopoledne maďarská měna mírně slábne.

Eurodolar včera v Americe rozšířil své zisky při celkově pozitivní náladě vůči riziku. Kurz se dnes ráno stabilizoval kolem 1,3140, odkud však aktuálně začíná klesat. Podporou pro euro byl výsledek italských aukcí, později se přidala dobrá data z americké ekonomiky. Riziková aktiva vedle toho nakonec podpořil i předseda Fedu, který při svém vystoupení ve Sněmovně reprezentantů prohlásil, že politika kvantitativního uvolňování má mezi centrálními bankéři podporu významné většiny. To tlumí obavy z rozporů uvnitř měnového výboru, které přinesl záznam z posledního jednání.

Na druhou stranu prezident ECB Draghi přišel také s komentářem teoreticky negativním pro měnu. Řekl, že banka nemá žádný úmysl zpřísňovat politiku v nejbližší době a že úvahy o exitu tu zdaleka nejsou. Navíc povolební situace v Itálii se nijak nelepší, Beppe Grillo dál ostře odmítá podporu Bersaniho koalici a nové volby jsou tak stále velmi reálnou možností. Na tyto informace trhy zprvu příliš nereagovaly, ale je možné, že nyní přispívají ke korekci.

Dnes odpoledne vyjde zpřesněný údaj o americkém HDP za čtvrtý kvartál. Vzhledem k novým informacím z posledních měsíců roku se čeká revize směrem vzhůru na 0,5 procenta. První odhad přitom negativně překvapil, když ukázal pokles ekonomiky o 0,1 procenta. Kromě toho je na programu index chicagských nákupních manažerů a pravidelná zpráva o žadatelích o dávky v nezaměstnanosti.

Překvapivě málo je v posledních dnech vidět téma americké fiskální politiky. Zítřek je přitom posledním dnem k možné dohodě o zamezení automatickým škrtům za 85 miliard. Na trzích ale ani tak není vidět žádná velká nervozita. Obě politické strany sice připravují na poslední chvíli své návrhy, ale objevují se názory, že jejich motivace zamezit škrtům vlastně není velká. Republikáni by povolením škrtů potvrdili svůj pevný postoj k úsporám, demokrati by zase sbírali politické body díky jejich dopadu na voliče. Ke škrtům by tak vlastně došlo v zájmu dlouhodobějších plánů, respektive přípravy pozic před dalšími tvrdými jednáními, která ještě politiky čekají. Půjde o vypršení opatření na financování veřejných institucí i další posouvání dluhového limitu, které bude nutné v květnu.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Korunu oslabuje pandemie, ale také rostoucí výnosy
    Česká koruna tento týden oslabila na páru s eurem až za hranici 26 Kč. Nicméně důvody k takovému oslabení nemůžeme hledat tradičně v ekonomických datech a vývoji pandemie, která bezesporu zhoršila celkový pohled investorů, ale hlavně v kondici ostatních rizikových aktiv, kdy rostoucí sazby zpomalují “hon za výnosy”.
  • Korunu podpořilo snížení averze k riziku, postoupila pod 24,50 CZK/EUR. Eurodolar čeká na zásah ECB
    Devizové trhy ve střední Evropě dnes plně reflektovaly snížení averze k riziku, ...
  • Korunu ráno zabrzdil klesající eurodolar a špatná domácí data
    Korekce na eurodolaru poslala kurz až na 1,2540, poté ale přichází opět pokles a...
  • Korunu ráno zasáhla revize HDP, eurodolar svůj růst přerušil
    Postupnému posilování koruny, které probíhalo v posledních dnech, se dnes ráno postavila do cesty data z domácí...
  • Korunu rozhýbalo těsné hlasování ČNB. Nahlédla pod 26,00 k euru
    Česká měna se před dnešním zasedáním bankovní rady ČNB přiblížila těsněji k 26,00 za euro. Zvýšení sazeb nakonec po...
  • Korunu silně oslabuje dění na turecké liře
    Česká koruna po včerejším velmi krátkém proražení 26 Kč za jedno euro znovu oslabuje. Aktuálně se obchoduje za více jak 26,20 Kč/EUR a doléhá na ní především negativní nálada na rozvíjející se trzích. Výhledově však bude koruna nejspíše posilovat, což by mělo pomoci například zlevnit letní dovolené.
  • Korunu v úvodu zasáhla domácí data, ztráty ale koriguje
    Koruna začala dnešní obchodování dalším oslabením. I tentokrát přišel negativní impuls z domácí ekonomiky, kde data o...
  • Korunu vystřelil růst české ekonomiky, dolar na svůj odpal čeká
    10 haléřů na kurzu české koruny vůči euru. Právě taková je dnešní hodnota informace o zásadně silnějším růstu české ekonomiky ve druhém letošním čtvrtletí proti odhadům. První odhad českého HDP korunu posunul od 26,15 k 26,05 EURCZK, kde česká měna setrvává až do závěru dne. Dolar z míry nevyvedla data z amerického realitního sektoru a svůj hlavní impuls dne dostane ve 20:00 našeho času v podobě zápisu z posledního měnového jednání Fedu.
  • Korunu 26 CZK/EUR nezastaví, ekonomice i ČNB její slabost vyhovuje, tvrdí SocGen. Chci-li vědět, kam půjdou sazby, vsadím na Tomšíka a Singera?
    Česká koruna jde jednoznačně směrem oslabení a centrální bance takový vývoj vyho...
  • Korunu 26 CZK/EUR nezastaví, ekonomice i ČNB její slabost vyhovuje, tvrdí SocGen. Pohyb sazeb spolehlivě napoví Tomšík a Singer?
    Česká koruna jde jednoznačně směrem oslabení a centrální bance takový vývoj vyho...
  • Korupční skandál v nejvyšších patrech turecké politiky srazil liru na historické dno
    Turecká lira dnes pokračovala v propadu na nové rekordní minimum vůči dolaru a akcie klesly nejníže za 17 měsíců. Může...
  • Kosmeticky vylepšený výhled DocuSign zjevně nestačí
    Včerejší výsledky DocuSign nám dokreslují obrázek o aktuální valuaci SaaS/cloudových společností. Cena jejich akcií očividně stojí jen a jen na akcelerujícím růstu tržeb, na zlepšující se profitabilitu očividně nikdo nehledí. Ve chvíli, kdy se ale představy o tržbách rostoucích do nekonečna začnou bortit, akcie nezachrání ani to, že se začínají mít konečně o co opřít. Investoři (v kombinaci s autonomními algoritmy) se navíc snaží zachránit ze svých krásných letošních zisků, co se dá a akcie masivně opouštějí. Na první pohled uspokojivá čísla DocuSign proto končí propadem akcií o tragických 30 %.
  • Košické ocelárny, někdejší VSŽ, po skoro čtvrtstoletí mění majitele. Od Američanů je kupují Japonci
    Jeden z největších zaměstnavatelů na Slovensku, ocelárny US Steel Košice, mění majitele. Japonský kolos Nippon Steel, čtvrtý největší výrobce oceli na světě, totiž podle japonského listu Nikkei kupuje americký podnik US Steel, a to v přepočtu celkově, včetně dluhu, za necelých 340 miliard korun. Cena tak zahrnuje čtyřicetiprocentní přirážku k páteční burzovní uzavírací ceně akcií US Steel. Akcie US Steel v reakci na zveřejnění zprávy poskočily v americkém obchodování před otevřením tamních burz o více než pět procent, vzápětí ale většinu tohoto svého zisku zase odevzdaly.
  • Kotace BTC začaly nečekaně růst
    Podle webu CoinMarketCap, který sleduje ceny virtuálních aktiv, dosáhla jeho nejvyšší cena během posledních 24 hodin úrovně 19 548 USD a nejnižší cena úrovně 18 813 USD.
  • Kotace páru EUR/USD klesly na tříměsíční minima
    Na trh se vrátil strach. Po zveřejnění lednových údajů o inflaci v USA se investoři neměli kam schovat, kromě amerického dolaru. Akciové indexy zaznamenaly v den zveřejnění údajů o vývoji spotřebitelských cen nejvýraznější výprodeje od září 2022. Dluhopisy byly inflací oslabeny a jejich výnosy prudce vzrostly. To umožnilo "medvědům" na měnovém páru EUR/USD poprvé od poloviny listopadu stlačit tento pár pod 1,07. Naopak index strachu VIX vyskočil na nejvyšší úroveň za poslední tři měsíce. Blíží se konec tržní chamtivosti?
  • Kotace XAU/USD se zhroutily: co bude dál?
    V úterý po zveřejnění údajů o inflaci ve Spojených státech americký dolar prudce posílil: index spotřebitelských cen (CPI) v lednu vzrostl o +0,3 % a jádrový index spotřebitelských cen o +0,4 %, čímž překonaly prognózy o +0,2 % a +0,3 %.
  • Kotace zlata klesly na více než týdenní minimum
    Prezident saintlouiského Federálního rezervního systému James Bullard nevidí důvod, aby Fed zvyšoval úrokové sazby o více než 50 bazických bodů. Centrální banka je ale předtím zvýšila výrazněji, a tak Bullard nevylučuje případné zvýšení o 75 bazických bodů.
  • Koukej, padá sazba. Hypotéky zlevnily a budou zlevňovat dál. Proč není nejlepší řešení sledovat jen čísla?
    Loni jsem porušil svoje pravidlo o tom, že si nebudu hrát na věštírnu v Delfách, a odhadl letošní pokles hypotečních sazeb někde mezi 5 % a 4 % a základní úrokovou sazbu na konci letošního roku někde okolo 3,5 %. A nyní dokonce k ještě nižšímu odhadu sazeb dospěl i Jakub Seidler z ČBA. Zároveň podle prognózy ČNB by letos průměrná inflace za celý rok měla dosáhnout 2,6 % oproti loňským 10,7 %. Samozřejmě je potřeba brát prognózy s rezervou, stále si ale myslím, že pokles ke třem procentům je zcela reálný, i vzhledem k vysoké srovnávací základně z loňského roku. V kombinaci s předpokládaným růstem ekonomiky o 1,2 % a v řadě případů i zvyšováním mezd lze myslím očekávat, že kupní síla obyvatel Česka poroste, alespoň oproti loňsku.
  • Koupí Elon Musk Twitter? Pohled do zákulisí obchodu...
    V pátek ovlivnila finanční trhy zpráva o opuštění myšlenky plánovaného nákupu společnosti Twitter (TWTR.US) ze strany Elona Muska. Otázka, zda-li se jedná o úplné zrušení nebo jen přerušení ve vyjednávání o nákupu, prozatím nebyla zodpovězena. Pokusíme se tedy nyní odhalit zákulisí tohoto obchodu.
  • Koupit jeden bitcoin denně – je to dobrý nápad?
    Od té doby je věrným zastáncem bitcoinu, a to i navzdory nepříznivým událostem, které přispěly k propadu BTC. Pozoruhodné je, že Bukele dnes na svém profilu na Twitteru oznámil, že od 18. listopadu 2022 bude El Salvador nakupovat jeden bitcoin denně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points