Úterý 19. březen 2024 07:10
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Rosenberg: Trhy pochopily realitu a míří dolů

25.11.2011 18:15  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V říjnu se trhy dostaly do „spekulativní růstové trajektorie“ díky názoru, že Evropa konečně řeší své problémy. K tomu se přidala víra, že USA „zázračně uniknou recesi“ a ekonomika bude růst. A nakonec tu byla i naděje, že Fed přikročí k dalšímu kolu kvantitativního uvolňování a „Ben Bernanke mávne svou kouzelnou hůlkou“. Investoři také věřili, že hedge fondy se budou muset vrhnout na rostoucí trh a začít nakupovat. Vše skončilo s pochopením faktu, že situace v Evropě se nelepší, ale naopak dochází k jejímu zhoršení. Pro Bloomberg to uvedl hlavní ekonom Gluskin Sheff & Assosiates David Rosenberg.

Ekonom, známý svým dlouhodobým medvědím pohledem, se domnívá, že americká ekonomika je velmi křehká a zasáhl ji významný šok. Evropa směřuje do recese a korelace mezi jejím růstem a růstem USA dosahuje 86 %. „Nevěřím v teorie o odtržení. Stále se domnívám, že pokud tak velká ekonomika, jako je ta evropská, spadne do recese, americká ekonomika bude schopná růst,“ uvedl Rosenberg. Zpomalení je navíc patrné i z dat přicházejících z Asie. Kritický okamžik pro americkou ekonomiku by měl přijít v prvním čtvrtletí příštího roku.

Americké akcie se v poslední době pohybovaly v „dobře vymezeném rozmezí“ – index S&P 500 fluktuoval přibližně mezi 1.100 a 1.200 body. Horní hranici několikrát testoval, prorazit ji se mu však nepodařilo. „Je tak naprosto rozumné předpokládat, že otestuje hranici spodní. Zda ji prorazí, uvidíme,“ uvedl ekonom. Akcioví investoři by si dnes měli pečlivě vybírat, a to zejména mezi necyklickými tituly s vysokým dividendovým výnosem. Nejatraktivnějšími sektory jsou veřejné služby, zdravotní péče a zboží běžné spotřeby.

„Ohledně dluhopisů jsem byl dlouhodobým býkem a stále jím jsem. V současnosti ale můžeme tvrdit, že trh je z technického hlediska překoupený. V následujících měsících evidentně hrozí i riziko snížení ratingu. Když k němu však došlo naposledy, poškodilo to více akcie než obligace,“ řekl Rosenberg. Za lepší než vládní dluhopisy považuje korporátní obligace, zejména společností se silnou rozvahou.

(Zdroj: Bloomberg)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ropovodem Družba už proudí jen čtvrtina objemu loňského jara, spočítal Bloomberg
    Bělorusko proto chce navýšit poplatky za přepravu, a to i Česku, informuje Kommersant, takže Česko by paradoxně mohlo platit za to, že do Německa fingovaně dále teče ruská ropa.
  • Ropovod Keystone XL zamítnut Senátem, v prosinci se v Japonsku budou konat volby, dnes zápis za zasedání Fedu (FOMC), analýza EUR/CAD, EUR/JPY a GBP/JPY
    Americký dolar (USD) včera posílil díky lepším datům z trhu bydlení a rychlejšímu růstu cen. Index, jenž vyjadřuje náladu stavitelů domů (NAHB) ve srovnání s předchozím měsícem posílil o 4 body a o 3 body překonal očekávání. Výsledek 58 bodů signalizuje kladný výhled stavitelů domů ohledně vývoje poptávky po bydlení v USA. Index cen výrobců (PPI) v říjnu meziměsíčně posílil o 0,2 procenta, čímž byla překonána očekávání, jež byla shodná se zářijovými výsledky na úrovni mínus 0,1 procenta. Nicméně v meziročním srovnání index PPI v říjnu posílil jen o 1,5 procenta, což je nejpomalejší tempo růstu cen výrobců od letošního února.
  • Ropu čekají další problémy
    Po zprávě, že Čína možná našla účinný lék pro lidi s koronavirem, se ropa dostala z jednoletého minima. Největší poptávkový šok od globální finanční krize však bude patrně vyžadovat další omezení produkce, aby se trh stabilizoval.
  • Ropu po dnešných dobrých správach zastavila horná hranica klesajúceho trendu
    Dnešný report z amerického ropného trhu priniesol pre ropu dobré správy. Zásoby opäť silno klesli, o 7,2 mil. barelov (čakal sa pokles o 3,3 mil.) a ich stav sa dokonca citeľnejšie dostal pod úroveň z minulého roka, čo je situácia, ktorá tu niekoľko kvartálov nebola.
  • Ropu poslaly dolů náznaky neshod mezi producenty. Eurodolar obrací nahoru
    Závěr týdne vrátil do hry americké trhy, ale pouze na půl dne a mezi svátkem a víkendem. Závratná aktivita se tedy čekat nedá. Za pozornost dnes stojí propad ropy, v případě WTI přes 3 procenta. Na trh zapůsobily zprávy odkazující na rostoucí neshody v rámci OPECu. Saúdská Arábie údajně už nechce dál utahovat svou produkci tak, aby vyrovnala překračování kvót dalších členů. To trh vidí jako možný problém pro prodloužení omezení těžby, o němž se skupina OPEC+ bude dohadovat už příští týden. Dosud se mělo zato, že prodloužení celkem hladce projde.
  • Ropu povzbudily zprávy o snížení těžby Saúdů; EURUSD klesl pod 1,13
    Máme za sebou ostrý start do nového týdne s výraznými pohyby napříč finančními aktivy. Hlavním tématem pondělního dopoledne byla ropa, která rostla o více než 2 %. Na trhu se objevily zprávy, že by Saúdská Arábie mohla už od prosince snížit těžbu o 500 tis. barelů ropy denně. Saúdský ministr pro energie, Khalid al Falih, řekl, že na základě analýz mezi členy OPEC by organizace mohla snížit těžbu o 1 mil. barelů. Není příliš složité hledat v těchto dnech motivaci pro snížení těžby. Ceny ropy výrazně klesly ze čtyřletých maxim, na kterých se ropa pohybovala ještě na počátku října. V minulém týdnu ceny klesly až do medvědího teritoria. Brent se dostal až pod 70 dolarů za barel a texaský ropný benchmark WTI neudržel hladinu 60 dolarů. Přestože ceny vystřelily v pondělí ráno nad zmíněné hladiny, tak pro stabilizaci na ropném trhu možná bude třeba udělat ještě více.
  • Ropu tíží sentiment i fundamenty (TA+FA, D1)
    Ceny ropy dnes klesají už třetím dnem v řadě. Zatímco Brent bojuje o hladinu 45 dolarů za barel, tak ropa WTI už prolo...
  • Ropy bude i v příštím roce více než dost
    Dle zprávy IEA (International Energy Agency) přetrvá nadbytek ropy minimálně do poloviny roku 2017. Důvodem je zpomalení poptávky, která dle aktuálního odhadu v letošním roce poroste meziročně jen o 1,3% denně. Analytici očekávali růst o 1,4%. Podle IEA růst produkce rafinérií tento rok bude nejpomalejší za poslední desetiletí a dále prohloubí negativní vliv na poptávku po ropě. Nejaktivnější říjnový futures kontrakt na WTI americkou lehkou ropu uzavřel včerejší obchodní seanci poklesem o 1,39 USD na 44,90 dolarech za barel, nejníže od letošního 6. září.
  • Rosenberg: Americká ekonomika padne do příštího roku na 99 % zpět do recese, korekce akcií o pětinu
    Americká ekonomika je po vypršení externí podpory v podobě vládních intervencí a QE amerického Fedu na jasné cestě do opětovné recese, říká před večerním rozhodnutím Fedu o dalším nastavení měnové politiky americký ekonom David Rosenberg. Druhému dnu v příštím roce připisuje téměř 100% jistotu.
  • Rosenberg: Hotovost už není králem
    Není to tak dávno, kdy se ceny aktiv vyvíjely podle toho, jaký byl stav ekonomiky. Nyní je ale tato závislost opačná a ceny aktiv ovlivňují vývoj ekonomiky. Fed také úplně změnil vztah mezi akciemi a dluhopisy. Nalézáme se tak v situaci, kdy je slabá ekonomika i zisky. Sazby, kterými jsou diskontovány, je ale stále více posouvány do záporných čísel. Dividendové výnosy akcií v indexu S&P jsou navíc ve srovnání s výnosy vládních dluhopisů trojnásobné, a to dále zvyšuje atraktivitu akcií. Před rokem 2009 jsme přitom neviděli žádnou korelaci mezi vývojem rozvahy Fedu a akciovým trhem. Nyní je přinejmenším tak silná jako korelace mezi korporátními zisky a cenami akcií. Pochybuji o tom, že „efekt bohatství“ je správnou odpovědí na široké spektrum problémů, kterým ekonomika čelí. Není ale pochyb o tom, že Fed je schopen ovlivnit ceny aktiv a hodlá tak činit až do chvíle, kdy nezaměstnanost výrazně klesne.
  • Rosengren (FED)
    "Japonské QE nefungovalo, lebo bolo moc malé, USA by tak nemali urobiť rovnakú chyb...
  • Rosengren (FED)
    " FED nemá záujme monetizovať vládny dlh"... "očakávam nárast spotreby v krátko...
  • Rosněfť chystá rekordní dividendu, část cizinců se k penězům dostane těžko
    Největší ruská ropná společnost Rosněfť navrhla vyplatit za loňský rok rekordní dividendu. Umožní jí to silný růst cen suroviny na světových trzích, který se částečně dostavil jako reakce na západní sankce uvalené na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu. Někteří zahraniční držitelé akcií Rosněfti se ale budou k penězům z dividend dostávat jen těžko. Informovala o tom agentura Bloomberg.
  • Rosněfť i Gazprom vyplatí historicky rekordní dividendu, Putin přitom vypne plyn i Dánsku. Energetickým podnikům v rukou Kremlu citelně zvyšuje ziskovost fiasko EU s uvalováním embarga
    Ruské energetické podniky ovládané Kremlem, ropná Rosněfť a plynárenský Gazprom, vyplatí letos historicky rekordní dividendu. K vysokým ziskům jim pomáhá zejména EU, která hrozí embargem, čímž vyhání cenu ropy i plynu výše, ale nezavádí jej, takže Rusko prodává stále hodně, a navíc ještě draze.
  • Rosněfť poprvé žádá v tendru na naftu o nabídky v eurech
    Ruská státní společnost Rosněfť poprvé žádá v tendru případné kupující, aby své nabídky předložili v eurech. Těžební podnik to uvedl v oficiálním dokumentu zveřejněném na svých internetových stránkách. Požadavkem na platbu v eurech místo obvyklých dolarů se firma zřejmě snaží zabránit případným dopadům amerických sankcí na Rusko, uvedla s odkazem na tři zdroje z odvětví agentura Reuters.
  • Rosněfť překvapivě zvýšila čtvrtletní zisk na 323 miliard rublů
    Největší ruská ropná společnost Rosněfť v prvním čtvrtletí zvýšila ve srovnání s třemi předchozími měsíci čistý zisk o 45,5 procenta na 323 miliard rublů (zhruba 89 miliard Kč). Přispěl k tomu růst produkce, uvedla firma ve svém dnešním sdělení. Výsledek je lepší, než čekali analytici.
  • Rosněfť se kvůli pandemii a kurzu rublu propadla do ztráty
    Ruský ropný gigant Rosněfť se ve třetím čtvrtletí propadl do ztráty 64 miliard rublů (18,6 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 43 miliard rublů v předchozím čtvrtletí. Ke ztrátě přispěla koronavirová pandemie a slabší rubl, uvedla dnes firma. Podnik také musel omezit těžbu, aby byla v souladu s dohodou o koordinované těžbě uzavřenou s některými dalšími producenty.
  • Roste důvěra průmyslníků a stavařů
    Podle měření ČSÚ se v lednu zvýšila souhrnná důvěra v tuzemskou ekonomiku. Ke zlepšení došlo jak na straně spotřebitelů, tak u podnikatelů.
  • Roste riziko propadu s novým šířením nákazy
    Dnes odpoledne nás čeká index průmyslové aktivity filadelfského Fedu, který by po vzoru New Yorku mohl dopadnout dobře. Také počty nových žadatelů o dávky v nezaměstnanosti by měly opět klesnout. Dosud se takové věci trhu líbily a reakce na čísla z trhu práce či maloobchodu byla až euforická. Jenže tentokrát se podle nás s dobrými daty počítá a pod povrchem nadále bublá hrozba druhé vlny nákazy.
  • Roste v Číně nová třída agresivních investorů?
    Ta zpráva proběhla médii začátkem týdne. Čínská HNA Group, která už má solidní sbírku majetku na domácí půdě, kupuje čtvrtinový podíl v americké hotelové společnosti Hilton Worldwide. Podle listu The Wall Street Journal jde o jednu z ukázek toho, jak skupina nových agresivních obchodníků pase po nových příležitostech v prominentnějších odvětvích, jako jsou právě hotelové služby. Západ se k apetitu čínských investorů staví poslední dobou ostražitěji.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank