Čtvrtek 28. březen 2024 22:41
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Graf dne: AUDUSD (09.05.2022)

09.05.2022 10:06  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký dolar pokračuje ve svém růstu při zhoršujícím se sentimentu na trzích. Dolarový index rostl nad hranici 104 a dosáhl čerstvého 20letého maxima, jelikož jestřábí FED, prudká inflace, válka na Ukrajině a čínské lockdowny vedly investory k tomu, že upustili od rizikových aktiv a stáhli se do bezpečných aktiv. Australský dolar také prudce klesl navzdory vyšším než očekávaným sazbám od Australské centrální banky z minulého týdne. AUD/USD pár prolomil pod hlavní support na 0,7060, což je označeno spodní hranicí struktury 1:1 a 38,2% Fibonacciho retracementem. Pár v současné době testuje psychologickou úroveň na 0,7000, ale mělo by dojít k proražení níže. Cíl pro medvědy lze nalézt kolem 0,6965, kde se nacházejí minima z ledna 2022.

AUDUSD, D1 interval. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne: AUDUSD (02.05.2023)
    Klíčovou událostí během asijské seance bylo překvapivé rozhodnutí Reserve Bank of Australia. RBA se rozhodla zvýšit oficiální hotovostní sazbu (OCR) o 25 bazických bodů na 3,85 %. Všeobecně se očekávalo, že RBA udrží sazbu na úrovni na 3,60 %. Bankéři své rozhodnutí zdůvodnili vysokou inflací a napjatým trhem práce. Očekává se, že inflace bude v roce 2023 činit 4,5 % a v polovině roku 2025 3 %. Krátce po oznámení australský S&P/ASX 200 klesl a uzavřel seanci o 1 % níže, zatímco australský dolar posílil o desítky pipů.
  • Graf dne: AUDUSD (02.08.2022)
    Australský dolar je dnes nejhůře performující měnou G10 a vůči americkému dolaru klesl o 1,3 % a vůči japonskému jenu o 2 %. Hlavním důvodem dnešní nedostatečné výkonnosti AUD je zasedání RBA, ale svou roli hraje i nárůst napětí mezi USA a Čínou.
  • Graf dne: AUDUSD (03.03.2022)
    Válka na Ukrajině vedla nárůstu cen na komoditních trzích. Zatímco konflikt je velkým zdrojem nejistoty, která by měla mít negativní dopad na rizikovější měny, australský dolar odolává tlaku. Australská měna vůči americkému dolaru nadále posiluje, protože obchod s komoditami je důležitou součástí australské ekonomiky a rostoucí ceny uhlí a železné rudy podporují AUD.
  • Graf dne: AUDUSD (03.06.2021)
    Pár AUD/USD se na H4 intervalu obchodoval v poslední době v konsolidačním pásmu, ve kterém se vytvořila formace hlava a ramena. Pokud by došlo k proražení neckline (v blízkosti 0,77), tak by obchodníci mohli očekávat akceleraci downtrendu. Naopak ubránění supportu na 0,77 by mohlo vést k zahájení útoku na vyšší úrovně. Potenciálním cílem růstu by mohla být úroveň rezistence na 0,7820 AUDUSD, kde se nacházejí předchozí cenové reakce. Trh by dnes mohl reagovat na zveřejnění ADP reportu ve 14:15. Doznívat by mohl také vliv důležitých australských makrodat, která byla zveřejněna v tomto týdnu.
  • Graf dne: AUDUSD (03.06.2022)
    Statistiky z amerického trhu práce NFP jsou klíčovou makro událostí dne. Údaje o pracovních místech v USA za květen budou zveřejněny ve 14:30. Očekává se, že vykážou růst zaměstnanosti mimo zemědělství o 320 tisíc. Včerejší report ADP ukázal nárůst zaměstnanosti o pouhých 128 tisíc, přestože trh očekával nárůst o 295 tisíc. Navíc Bílý dům následně zchladil očekávání. Z vyjádření administrativy vyplynulo, že nečeká každý měsíc nové rekordy. Vidíme tak prostor pro zklamání, a pokud k tomu dojde, můžeme si být jisti, že se to americký prezident Biden pokusí "vykomunikovat" během svého projevu (14:30). Je třeba také poznamenat, že se očekává zpomalení růstu mezd, i když to lze přičíst nižší základně než v dubnu.
  • Graf dne: AUDUSD (04.05.2022)
    Měnový pár AUD/USD se včera zotavil poté, co australská centrální banka (RBA) poprvé za více než deset let zvedla svou oficiální úrokoovou sazbu v reakci na rostoucí inflaci a signalizovala další zvýšení sazeb.
  • Graf dne: AUDUSD (05.12.2023)
    Dnešní seance na trzích APAC byla plná zajímavých makročtení z hlavních světových ekonomik. Kromě údajů o PMI z Číny a inflaci z tokijské metropole se pozornost investorů zaměřila na rozhodnutí RBA o úrokových sazbách. Analytici očekávali, že australská centrální banka ponechá úrokové sazby na úrovni 4,35 %, a přesně to se také stalo. Trh se však zaměřil na připojené komentáře guvernéra Bullocka, které bezprostředně po rozhodnutí centrální banky mírně oslabily australský dolar.
  • Graf dne - AUDUSD (06.02.2024)
    Na svém dnešním zasedání RBA ponechala hotovostní sazbu na úrovni 4,35 % a úrokovou sazbu pro zůstatky na devizových účtech na úrovni 4,25 %, čímž uznala, že inflace sice mírní, ale zůstává na vysoké úrovni 4,1 %. Hospodářský výhled je nejistý, přičemž k této nejistotě přispívají různé globální i domácí faktory včetně situace v Číně, na Ukrajině a na Blízkém východě. RBA se nadále zaměřuje především na návrat inflace do cílového pásma 2-3 % a nevylučuje možnost dalšího zvyšování úrokových sazeb, přičemž zdůrazňuje, že je odhodlána v zájmu dosažení tohoto cíle pozorně sledovat globální a domácí ekonomický vývoj.
  • Graf dne - AUDUSD (06.03.2023)
    AUD/USD je jedním z párů, které mohou v nadcházejících hodinách a dnech zaznamenat volatilitu. Tento pár dostal na začátku obchodování v tomto týdnu ránu, protože Čína stanovila poměrně neuspokojivý cíl růstu HDP pro rok 2023 ve výši "kolem 5 %". Obchodování na páru AUD/USD je totiž často považováno za zprostředkovaný obchod s Čínou, a to vzhledem k tomu, že australská ekonomika je vysoce závislá na poptávce z Číny, zejména po jejích komoditách.
  • Graf dne - AUDUSD (06.06.2023) 🚀
    Australská centrální banka (RBA) zvýšila svou hotovostní sazbu (OCR) o dalších 25 bazických bodů na 13-ti leté maximum 4,1 %. Rozhodnutí bylo přijato, protože australská inflace, i když je za svým maximem, je stále vysoká na úrovni 7 %. Pozorovali jsme zlepšení podmínek na trhu práce, ale zůstává velmi napjatý s nabídkou volných pracovních míst a inzerátů na vysoké úrovni. Růst mezd je v souladu s inflačním cílem, za předpokladu zvýšení růstu produktivity. RBA také zdůraznila, že dosažení "hladkého přistání" bude výzvou a může být nutné další zpřísnění měnové politiky, kvůli vyšším úrokovým sazbám a tlakům na životní náklady, které způsobí výrazné zpomalení výdajú domácností.
  • Graf dne: AUDUSD (12.11.2021)
    AUD/USD výrazně v tomto týdnu klesl. Hlavním důvodem je posilující americký dolar, který reaguje na výrazný vzestup inflace v USA a na očekávání možného dřívějšího růstu sazeb Fedu. Nicméně svůj dopad měly také statistiky z trhu práce Austrálii, kde místo očekávaného přírůstku 50 tis. nových pracovních míst došlo k poklesu o 46,3 tisíce. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 5,2 % místo očekávaného výsledku ve výši 4,8 %.
  • Graf dne: AUDUSD (16.05.2023) 🚀
    Australský dolar (AUD) zaznamenal pokles, protože se objevily pochybnosti o hospodářském oživení Číny. Nejnovější statistiky odhalily zpomalení aktivity, přičemž průmyslová výroba rostla až do dubna meziročně o 5,6 %, což je méně než předpokládaných 10,9 % a méně než březnových 3,9 %. Obdobně maloobchodní tržby za stejné období dosáhly 18,4 %, čímž zaostávají za očekávanými 21,9 % a předchozími 10,6 %. AUDUSD zpočátku testoval úroveň 0,6700 kvůli slabšímu americkému dolaru, ale nakonec se vrátil kvůli rostoucím obavám z Číny, která je hlavním exportním partnerem Austrálie.
  • Graf dne: AUDUSD (18.04.2023)
    Australský dolar je dnes jednou z nejvýkonnějších hlavních měn. Ukázalo se, že zápis RBA nebyl ani holubičí, ani jestřábí. Na jedné straně dokument ukázal, že členové RBA zvažovali zvýšení sazeb, než se nakonec rozhodli ponechat sazby beze změny. Na druhou stranu se v dokumentu uvádí, že by banka měla přehodnotit, zda je stále potřeba provést další zpřísnění. AUD však zachytil nabídku po zveřejnění lepších než očekávaných údajů o HDP z Číny. Čínská ekonomika rostla v 1. čtvrtletí 2023 tempem 4,5 %, což je mnohem rychleji, než ekonomové očekávali 4,0 %. Údaje o maloobchodních tržbách za březen navíc ukázaly meziroční skok o 10,6 %, což je také lepší než očekávaný meziroční nárůst o 8,0 %. Údaje o průmyslové výrobě za březen minuly odhady, ale vykázaly vyšší růst než v únoru.
  • Graf dne: AUDUSD (18.08.2022)
    AUD/USD klesl na nejnižší úrovně za více než týden poté, co smíšená data z trhu práce vyvolala nejistotu ohledně dalšího zvyšování úrokových sazeb. Míra nezaměstnanosti v červenci klesla na 48leté minimum 3,4 %, na druhou stranu zpráva také ukázala překvapivý pokles čisté zaměstnanosti o 40 900 osob, což je první pokles od října loňského roku. Očekávalo se, že RBA příští měsíc zvýší sazby o dalších 50 bp, ale změkčení údajů přimělo trhy, aby tato očekávání odvrátila. Z technického hlediska se pár AUD/USD po neúspěšném pokusu o prolomení nad 200 SMA (červená čára) prudce stáhl zpět a aktuálně testuje hlavní support na 0,6900, který je označen předchozími cenovými reakcemi a 50 SMA (zelená čára). Pokud by došlo k proražení níže, pohyb dolů by se mohl zrychlit směrem k nedávným minimům na 0,6717.
  • Graf dne - AUDUSD (19.03.2024)
    Ačkoli se pozornost trhů během asijsko-pacifické seance soustředila především na Bank of Japan, nebyla to jediná centrální banka, která dnes oznámila nějaké rozhodnutí. Reserve Bank of Australia již potřetí v řadě ponechala úrokové sazby beze změny na úrovni 4,35 %. Z prohlášení RBA odstranila formulaci, která říkala, že další zvýšení sazeb nelze vyloučit, a místo toho ji nahradila větou, že bankovní rada nic nevylučuje ani nevylučuje. Banka poznamenala, že cesta sazeb k cíli CPI zůstává nejistá, zatímco guvernér Bullock varoval, že inflační válka ještě není vyhraná, ale bylo dosaženo pokroku.
  • Graf dne: AUDUSD (19.04.2022)
    Australský dolar je dnes po zveřejnění zápisu z posledního zasedání RBA nejvýkonnější měnou skupiny zemí G10. Dokument obsahoval důležitou změnu oproti předchozímu vydání - RBA poznamenala, že nedávný vývoj, jako je zrychlující se inflace, růst mezd a solidní ekonomické ukazatele, mohou znamenat dřívější začátek cyklu zpřísňování měnové politiky. Dříve RBA tvrdila, že do zvýšení sazeb zbývá ještě nejméně jeden rok. Přesto by nemělo být překvapením, že AUD se chytil příležitosti a AUD/USD se dnes obchoduje o 0,7 % výše.
  • Graf dne - AUDUSD (19.06.2023)
    Australský dolar je na začátku nového týdne jednou z nejhorších měn skupiny G10. Zatímco z Austrálie o víkendu nepřišly žádné zásadní zprávy, objevily se znepokojivé novinky týkající se Číny - největšího obchodního partnera Austrálie. Řada velkých finančních institucí - včetně Goldman Sachs, UBS a Nomura - se rozhodla snížit své prognózy růstu HDP Číny na rok 2023. Banka Goldman Sachs své rozhodnutí vysvětlila tím, že fiskální a měnové stimuly v Číně nebudou stačit k vytvoření silného růstového impulsu.
  • Graf dne - AUDUSD (20.02.2024)
    Dnes byl zveřejněn zápis z posledního zasedání australské centrální banky (RBA). Na posledním zasedání RBA rozhodla ponechat cílovou hotovostní sazbu beze změny na úrovni 4,35 % a úrokovou sazbu pro zůstatky na Exchange Settlement na úrovni 4,25 %. Toto rozhodnutí následovalo po diskusi mezi členy o tom, zda sazbu dále zvýšit, nebo ji zachovat. Argumenty pro zvýšení sazby se soustředily na potřebu více času na návrat inflace k cíli a dosažení plné zaměstnanosti na trhu práce. Naopak argumenty pro ponechání sazby beze změny vycházely z nedávných údajů, které naznačovaly, že zmírnění inflace a podmínky na trhu práce by se již mohly blížit plné zaměstnanosti, i když to bylo považováno za nepravděpodobné.
  • Graf dne - AUDUSD (20.06.2023)
    Australský dolar (AUD) se po zveřejnění zápisu z jednání RBA a rozhodnutí Čínské lidové banky (PBoC) o úrokových sazbách stal volatilnějším. Zápis z jednání RBA odhalil vyvážený postoj při hlasování o úrokových sazbách, což utlumilo očekávání dalšího zpřísnění v blízké budoucnosti. RBA je však i nadále odhodlána dosáhnout svého inflačního cíle. Kromě toho, výkonnost AUD ovlivnily obavy z oživení čínské ekonomiky po pandemii COVID-19. Vzhledem k tomu, že investoři se obávají o ekonomický výhled Číny, australský dolar, který je často považován za likvidní náhražku čínského jüanu, klesl. Absence nových politických stimulů z Pekingu vedla k frustraci na trzích, což ovlivnilo výkonnost AUD spolu s poklesem čínského jüanu.
  • Graf dne - AUDUSD (21.08.2023)
    Australský dolar je dnes jednou z nejhorších měn skupiny G10. AUD se nedaří v návaznosti na rozhodnutí Čínské lidové banky o úrokových sazbách. PBoC oznámila snížení jednoleté zápůjční sazby o 10 bazických bodů na 3,45 % a rozhodla se ponechat pětiletou sazbu beze změny na úrovni 4,20 %. To bylo zklamáním, protože ekonomové doufali, že PBoC rozhodne o snížení jednoletých i pětiletých sazeb o 15 bazických bodů. Tato očekávání byla o víkendu dále podpořena zprávami, podle nichž se představitelé Čínské lidové banky a čínského regulátora finančního trhu setkali s řediteli čínských bank a požádali je, aby v zájmu podpory hospodářského oživení zvýšili úvěrové akce.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster