Úterý 19. březen 2024 05:53
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex ebook

Graf dne: GOLD (31.12.2021)

31.12.2021 10:49  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zlato míří k 4% ztrátě v roce 2021. Jedná se o nejvyšší meziroční pokles od roku 2015. Do karet mu nehrálo silné ekonomické oživení ani utahování měnové politiky, kterým centrální banky reagovaly na inflaci. Na samém konci roku jsme však svědky relativně pozitivní nálady. Z technického pohledu byla poslední lokální korekce zastavena na úrovni spodní limity struktury 1:1 v blízkosti $1 790,80. Tam začal současný uptrend. Ceně se také podařilo prorazit nad horizontální rezistenci na $1 814, která je definována předchozími cenovými reakcemi, 50% Fibo retracementem poslední klesající vlny s počátkem v polovině listopadu. Pokud se cena udrží nad $1 814, tak pokračování růstu je reálné. V tomto případě by dalším cílem pro býky byla úroveň 61,8% Fibo na ceně $1 829,65. 

Zlato, interval H4. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne: GOLD (13.05.2021)
    Ceny drahých kovů včera negativně reagovaly na posílení amerického dolaru. Zlato nejprve vyskočilo v reakci na nad očekávání vysoký růst americké inflace, nicméně cena se nedostala nad úroveň rezistence na $1 845 a následně medvědi začali dorážet. Cena zlata nakonec středeční seanci zakončila 1% poklesem.
  • Graf dne: GOLD (13.05.2022)
    Zlato v pátek spadlo na tříměsíční minimum a je na cestě ke čtvrtému týdnu poklesů v řadě. Drahý kov reaguje na jestřábí Fed, který posiluje americký dolar. Cena prorazila pod klíčový support na úrovni $1 830, kde se nachází 61,8 % Fibo retracement rostoucí vlny s počátkem na konci března 2021, 200 SMA (červená čára), rostoucí trendová čára a spodní limita 1:1 struktury. Pokud bude pokles dále pokračovat, tak další support leží na úrovni $1 765, kde se nachází 78,6 % Fibo retracement. Na druhou stranu pokud býci opět převezmou kontrolu, tak zlato může opět atakovat hladinu $1 900.
  • Graf dne - GOLD (13.12.2022)
    Report indexu spotřebitelských cen (CPI) z USA za listopad je klíčovou makro událostí dne (14:30). Význam dat je tentokrát ještě vyšší než obvykle, protože statistiky budou zveřejněny jen den před rozhodnutím FOMC o sazbách. Před zveřejněním je třeba poznamenat, že údaje o inflaci PPI v USA za listopad byly zveřejněny již minulý pátek a vykázaly překvapivý růst, když celková inflace PPI meziročně zpomalila z 8,2 na 7,4 % (oček. 7,2 % meziročně). To také zvyšuje šance na překvapení ve směru vyššího růstu v reportu CPI. Ekonomové očekávají, že celková inflace CPI meziročně zpomalí ze 7,7 na 7,3 % a jádrový růst zpomalí z 6,3 na 6,1 % meziročně. Zatímco zvýšení sazeb o 50 bazických bodů vypadá jako hotová věc pro zítřejší rozhodnutí FOMC, výrazné překvapení v datech CPI může přimět Fed přehodnotit svůj budoucí výhled.
  • Graf dne - GOLD (14.06.2023) 🧈
    Zlato se včera po zveřejnění údajů CPI obchodovalo níže, jeho cena klesla na 1941 dolarů za unci. Dnes se zlato obchoduje v poklidu, protože investoři dnes očekávají rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách. Zatímco mnozí investoři očekávají, že sazby zůstanou beze změny, někteří další čekají jestřábí postoj vzhledem ke stále vysokému CPI, což některé z nich přiměje opustit trh se zlatem. Trh je opatrný, protože si uvědomuje negativní vztah zlata a amerického dolaru.
  • Graf dne: GOLD (21.01.2022)
    Zlato vyskočilo na počátku tohoto týdne a podařilo se mu zdolat zónu rezistence nad úrovní $1 830. Nicméně volatilita následně klesla a drahý kov se obchodoval v rozmezí $1 835 - 1 845. Na vyšší úrovně se už zlatu prorazit nepodařilo a zlato následně zasáhla horší nálada na trzích. Cena se vrátila zpět pod $1 835 a nyní testuje zmíněnou zónu suppportu v blízkosti $1 830. Tlak na cenu kovu je dáván do souvislosti s růstem výnosů na amerických dluhopisech. Obchodníci sázejí na dřívější růst sazeb amerického Fedu, než se ještě nedávno očekávalo. Přesto se však zlato podařilo v poslední době vyrůst i přes vzestup úroků. O dalším vývoji by mohlo rozhodnout zasedání americké centrální banky v příštím týdnu.
  • Graf dne: GOLD (21.02.2022)
    Cena zlata v minulém týdnu rostla kvůli nárůstu napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Západ stále trvá na tom, že Rusko chystá invazi, a naopak Rusko tyto zprávy dementuje s tím, že žádný takový krok nechystá. Zlato dostalo na začátku nového týdne zásah po zprávách, že se chystá schůzka Bidena s Putinem. Nicméně mluvčí Kremlu v pondělí ráno prohlásila, že zatím neexistují konkrétní plány na konání summitu. Akcie po těchto zprávách vrátily část zisků a zlato začalo naopak korigovat. Je pravděpodobné, že situace na Ukrajině bude i nadále významným kurzotvorným činitelem pro zlato.
  • Graf dne: GOLD (22.01.2021)
    Pozitivní korekce na trhu se zlatem si dala pauzu a kov ztratil část svých nedávných zisků. Nyní jsme svědky otestování zóny 38,2 % retracementu posledního poklesu (oblast $1 860). V případě, že se býkům podaří ubránit tuto technickou úroveň, tak jejich první cíl bude oblast okolo kulaté hladiny $1 900, kde se zároveň nachází 61,8 % retracement posledního poklesu. Pokud cena naopak protne zónu support $1 860, tak může zamířit k další podpoře na $1 827,50.
  • Graf dne - GOLD (23.11.2022)
    Při pohledu na instrument GOLD v intervalu H4 je zřetelné, že cena drahého kovu se blíží důležité zóně supportu v oblasti 1 728 USD za unci. Tato zóna je definována předchozími cenovými reakcemi, spodní hranicí lokální geometrie a 100 obdobím EMA (modrá čára). Pokud by dnešní zápis z posledního zasedání FOMC (zveřejnění ve 20. hodin) posílil jestřábí zprávu doručenou Powellem během tiskové konference po zasedání FOMC a od té doby také dalšími členy Fedu, tak zlato může otestovat zmíněnou zónu a pokusit se prorazit na nižší úrovně. Průraz by naznačoval medvědí obrat krátkodobého trendu.
  • Graf dne: GOLD (27.01.2022)
    Fed na včerejším zasedání ponechal sazby beze změny, nicméně silně naznačil, že prvního růstu sazeb se dočkáme už na březnovém zasedání. Navíc guvernér nevyloučil, že úrokové sazby mohou být zvýšeny na každém z následujících zasedání. Zároveň také zaznělo, že redukce rozvahy začne brzy poté, co dojde k prvnímu zvýšení sazeb. Aktuální tržní očekávání jsou nastavena na růstu sazeb v březnu a snižování rozvahy by mělo začít v červnu. Trh s deriváty nyní ukazuje očekávání 5 zvýšení sazeb Fedu v tomto roce.
  • Graf dne: GOLD (27.09.2023)
    Kotace zlata pokračují v dynamickém poklesu, který byl zahájen na začátku tohoto týdne. Bullion totiž přímo reaguje na pokles EUR/USD a slabost amerických dluhových cenných papírů, které v případě TNOTE prorazily nová minima.
  • Graf dne: Historická data ukazují, že index S&P 500 by letošní výkony neměl v příštím roce překonat
    V prosinci se jako obvykle finanční periodika předhánějí v prognózách vývoje na finančních trzích v příštím roce. Středobodem zájmu jsou letos americké akcie, které bez ohledu na těch pár zbývajících seancí mají za sebou výjimečný rok. Index S&P 500 dosud v roce 2019 vzrostl o 27 %. Podívali jsme se na roční zhodnocení tohoto indexu od roku 1950 (viz graf). V případě, že index rostl o více než čtvrtinu, tak se mu v následujícím roce nepodařilo tento výsledek překonat. Dobrou zprávou naopak je, že pouze 2x (1981,1990) následoval po takto výrazném růstu propad výkonnosti indexu do negativního teritoria. A co se týká té předpovědi na příští rok, čtenáři rubriky Markets Live agentury Bloomberg očekávají závěrečnou cenu indexu S&P 500 v příštím roce na úrovni "pouhých" 3150 bodů. To by znamenalo pokles ze současných úrovní o necelá 2 %.
  • Graf dne: Historie ukazuje, že teď může být správný čas na prodej amerického dolaru
    V souvislosti s blížícím se růstem úrokových sazeb v USA by se mohlo zdát, že americký dolar má před sebou jen světlé ...
  • Graf dne: Holubice se ve Fedu množí jako houby po dešti
    Fed na včerejším zasedání sazby nezvýšil. Přestože se v posledních dnech před rozhodnutím zvyšovaly sázky na jejich růst, tak stagnace na historicky nízkých úrovních překvapením nebyla. Tím se naopak stala holubičí tisková konference guvernérky Fedu Janet Yellen a v neposlední řadě také ekonomické projekce. Pravděpodobně nejvíce zaujal graf očekávaných sazeb do budoucna od jednotlivých členů FOMC, který doznal podstatných změn. Graf ukazuje anonymní odhady jednotlivých členů FOMC na jejich výši na konci daného roku. Server Business Insider srovnal tečkované grafy červnového (zelené) a aktuálního (fialové) zasedání. Z výsledného grafu je patrné, že očekávání růstu sazeb se mezi červnem a zářím výrazně snížila. Tmavě zbarvený medián se pro tento rok i v následujících letech posunul na nižší hodnoty.
  • Graf dne - CHN.cash (05.03.2024)
    V Číně se tento týden konají výroční zasedání Čínského lidového shromáždění a Čínské lidové politické poradní konference. Jedná se o jednu z nejdůležitějších každoročních událostí v Číně, kdy vláda představuje roční ekonomické cíle a politické směřování na příští rok. Agentura Reuters uvádí, že roční cíl hospodářského růstu byl stanoven na přibližně 5 %. To je přesně stejný cíl jako v loňském roce a mírně pod prognózou čínského HDP na rok 2024 z průzkumu agentury Bloomberg (4,6 %). Níže jsou uvedeny čínské hospodářské cíle pro rok 2024 včetně jejich srovnání s cíli pro rok 2023.
  • Graf dne - CHN.cash (12.03.2024)
    Dnešní asijsko-pacifická seance se nesla v optimistickém duchu a většina indexů z tohoto regionu se obchodovala na vyšší úrovni. Největší zisky bylo možné zaznamenat na čínských indexech, zejména hongkongských, jako je HSCEI (CHN.cash). Index si dnes připsal téměř 3 % a posunul se na nejvyšší úroveň od konce listopadu 2023. V Číně dnes nebyly k dispozici žádné konkrétní zprávy, které by tento skok ospravedlnily.
  • Graf dne - CHN.cash (13.03.2024)
    Čínský akciový trh zažívá v posledních týdnech pozoruhodné oživení. Po období bojů vzrostly klíčové benchmarky, jako je technologický index Hang Seng a index ChiNext, ze svých minim o téměř 20 %, což signalizuje možný posun od dlouhodobého prodejního tlaku. Za tímto oživením stojí lepší nálada, zvýšený příliv zahraničního kapitálu a vyšší zisky, což naznačuje možné ukončení klesajícího trendu na trhu. Obrat na trhu je patrný zejména v sektorech technologií a obnovitelných zdrojů, což odráží pozitivní změnu oproti předchozímu nedostatečnému výkonu čínských akcií. Investoři, včetně institucionálních, jako jsou Abrdn plc a M&G Investment Management, jsou stále optimističtější a považují to za známku toho, že trh dosáhl svého dna.
  • Graf dne - CHN.cash(13.10.2023) 📌
    V pátek zveřejněné čínské ekonomické ukazatele odhalily přetrvávající deflační tlaky, a to i přes určité známky stabilizace druhé největší světové ekonomiky. Národní statistický úřad oznámil, že index spotřebitelských cen (CPI) za září zůstal oproti předchozímu roku beze změny a nedosáhl očekávaného růstu o 0,2 %. Tento stabilní index spotřebitelských cen následuje po mírném nárůstu o 0,1 % v srpnu. Na druhé straně index cen výrobců (PPI) zaznamenal meziroční pokles o 2,5 %, což je o něco více než očekávaný pokles o 2,4 %, ale znamená to nejtěsnější pokles od března. Za zmínku stojí, že ceny potravin, které jsou významnou složkou čínského CPI, v září meziročně klesly o 3,2 %, přičemž ceny vepřového masa, které je základem čínského jídelníčku, se propadly o 22 %. Tyto údaje podtrhují problémy, kterým Čína čelí při svém hospodářském oživení, zejména v souvislosti s pokračujícím zpomalením v sektoru nemovitostí, které má dopad na důvěru spotřebitelů a poptávku domácností.
  • Graf dne - CHN.cash (15.11.2023)
    Indexy na evropském trhu prodlužují vzestupnou vlnu ze včerejší seance v USA a dřívější asijské seance, které dominovaly zisky čínských indexů. Index Hang Seng zaznamenal téměř 3,2% nárůst v reakci na všeobecné zlepšení rizikového sentimentu, vyhlídky na ekonomický stimul, jak včera informoval Bloomberg, a zveřejnění důležitých makrodat z čínské ekonomiky. V centru pozornosti trhu byly vyšší maloobchodní tržby z Číny, které signalizovaly silnější spotřebitele, než se očekávalo (7,6 % r/r růst).
  • Graf dne - CHN.cash (18.09.2023)
    Dnes jsme svědky silného poklesu čínských indexů, přičemž CHN.cash již poklesl téměř o 1 %. Makrodata se ukázala slabší než prognóza. Vývoz zboží, bez ropy, z největšího světového námořního přístavu v Singapuru klesl o 3,8 % m/m, ve srovnání s očekávaným růstem 4,2 % a předchozím poklesem o 3,2 %. Je tedy vidět, že období slabosti v některých opatřeních se prodlužuje a Říše středu – která se silně spoléhá na poptávku ze západních zemí, především USA – může nakonec výrazně ztratit, pokud domácí poptávka z rozvinutých ekonomik klesne, např. důsledkem recese. Skutečnost, že z Číny měsíc co měsíc odešlo mnohem méně komodit, může signalizovat jakousi širší slabost. Důležitou otázkou zůstává dopad klesajícího čínského trhu na portfolia globálních správců fondů, protože oslabení čínské ekonomiky se odehrává v určité izolaci od zbytku „rozvíjejících se trhů“.
  • Graf dne - CHN.cash (22.01.2024)
    Čínské indexy zaznamenaly další vlnu poklesů, přičemž benchmark CHN.cash se obchodoval o 3,3 % níže. Benchmark se přiblížil k panickému dnu z roku 2022 na úrovni 5000 bodů, které bylo dříve zaznamenáno v roce 2009. Stahování akcií kótovaných v Hongkongu posunulo diskont vůči indexu pevninské Číny na nejvyšší úroveň za posledních patnáct let. Investoři se obávají, že je to známka kapitulace zahraničního investičního kapitálu, který v průběhu let proudil do společností, kótovaných v Hongkongu. Čínská lidová banka (PBoC) opět ponechala krátkodobé a dlouhodobé úrokové sazby beze změny na úrovni 3,45 %, resp. 4,25 %. Investoři vnímali rozhodnutí PBoC jako zklamání, protože čínská ekonomika se potýká s řadou problémů včetně deflace, která by podle analytiků agentury Bloomberg mohla trvat až do poloviny roku 2024.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank