Úterý 19. březen 2024 09:40
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex Dakar

Povinných pět týdnů dovolené je ekonomický nesmysl, může vést k růstu nezaměstnanosti

18.06.2021 09:58  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Poslanci se dnes opět mají zabývat návrhem komunistů, aby zaměstnavatelé v ČR poskytovali svým zaměstnancům povinně pět týdnů dovolené. Komunisté chtějí ještě před volbami pořádně zabodovat u voličů. 

Částečně se ovšem komunisté vlamují do otevřených dveří, protože řada firem už svým zaměstnancům pět týdnů dovolené umožňuje, jako benefit. Částečně je jejich návrh ekonomický nesmysl. Některé firmy prostě dále zatíží v už tak ztížených podmínek. Produktivita některých firem zkrátka není dostatečná, aby si na pět týdnů dovolené vydělaly. Těmto firmám by kvůli komunistům mohl v krajnosti hrozit až krach, případně by musely propouštět. Komunisté tedy svým předvolebním populismem ohrožují tisíce a tisíce pracovních míst.  

Česká pracovní síla v souhrnu ztrácí – a bude ztrácet – na konkurenceschopnosti. V letech 2016 až 2020 rostly reálné jednotkové náklady práce v Česku více než třikrát rychleji než v EU jako celku. Jednotkové náklady práce zohledňují současně růst pracovních výdělků a růst produktivity práce. Čím víc stoupají, tím výrazněji roste výdělek na jednoho pracovníka v porovnání s růstem jeho pracovní produktivity. Růst produktivity tedy v uplynulých pěti letech v ČR na poměry EU relativně citelně zaostával za růstem výdělků. 

Vzhledem k tomu, že produktivita na pracovníka je vlastně podíl objemu hrubého domácího produktu a celkové zaměstnanosti v daném roce, vážně hrozí, že zavedení povinné pětitýdenní dovolené dále ztlumí růst produktivity. To proto, že hrubý domácí produkt bude nižší o hodnotu vytvořenou během jednoho týdne práce. Propast mezi růstem výdělků a růstem produktivity se proto dále prohloubí a konkurenceschopnost a ziskovost českých firem dále klesne. Pochopitelně, ne všech firem. Některé to bez úhony ustojí. Mnohé mají pátý týden dovolené už dnes. Řada z nich pak zvláště za předpandemických napjatých podmínek na trhu práce ráda přidala svým dobrým, tedy produktivním zaměstnancům jako benefit i šestý, sedmý nebo třeba desátý týden dovolené, jen aby si je udržela. Tyto benefity zůstávají i nyní. 

Nechme to tedy na posouzení každé z firem. Zaměstnavatel ví lépe než odborář nebo politik, kteří v životě leckdy nezaměstnali ani vrátného, kolik týdnů dovolené tomu či onomu zaměstnanci může dát. Kolik dovolené si ten či onen zaměstnanec zaslouží. Na kolik týdnů dovolené „si vydělá“. 

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • POVIndex registruje nejvyšší dubnovou hodnotu povinného ručení
    Broker Consulting POVIndex zaznamenal za letošní duben hodnotu 6 848 Kč. V porovnání s minulými hodnotami jde o nejvyšší měření za čtvrtý měsíc v roce, které navíc překročilo i celkový průměr. Ten se pohybuje o více než 120 korun níže. Meziměsíčně se cena povinného ručení zvedla o 27 korun. Trend mírného růstu cen kvůli zdražování vstupů dál pokračuje, další zvýšení se nadále očekává.
  • POVIndex: V září rekordně nízké průměrné ceny povinného ručení
    V září průměrná cena povinného ručení zaznamenala výrazný pokles a dosáhla tak rekordně nízkých hodnot. Aktuálně má hodnotu 6 410. Zatímco v závěru loňského roku byl trend průměrných cen povinného ručení spíše stoupající, nyní můžeme sledovat obrácený vývoj. V průměru za částku 6 410 korun bylo možné v září podle Broker Consulting POVIndexu sjednat povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW, typický vůz, kterým jezdí české domácnosti. V Praze se pak ceny oproti průměru pohybují na +11,4 % a v menších městech typu Benešov je to naopak -14,8 %.
  • Povinná zavíračka v osm večer, která platí od zítřka, připraví restaurace v ČR o miliardu korun týdně. Pro některé z nich půjde o "poslední kapku"
    Tržby gastronomických zařízení v ČR se za běžných podmínek pohybují průměrně kolem 500 milionů korun denně. V loňském roce zákazníci utratili v restauracích, hospodách, kavárnách a dalších pohostinských provozovnách celkem zhruba 180 miliard korun, jak vyplývá z údajů Eurostatu.
  • Povinné dělení polí a zelená politika
    Povinné dělení polí v rámci zelené politiky je nevyhnutelné. Dřívější remízky mezi políčky měly svůj smysl. Je třeba ochránit krajinu a napravit škody.
  • Povinné nošení respirátorů poskytuje vládě záminku před volbami rozdat důchodcům „druhé rouškovné“. Má na něj peníze, díky 500miliardivému schodku
    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová koncem ledna vypustila balonek takzvaného „druhého rouškovného.“ V rámci toho prvního dostali důchodci na sklonku loňského roku na ruku 5000 korun. Státní rozpočet to vyšlo na 15 miliard korun, což je mimochodem více, než jej v souhrnu stály kompenzační bonusy pro OSVČ. To ilustruje priority vlády.
  • Povinné ručení dál zdražuje. V lednu hodnota POVIndexu vzrostla o 59 korun na 6 522 korun
    Ceny pojištění odpovědnosti z provozu vozidla rostly v lednu ještě rychleji než v prosinci. Podle dat Broker Consulting POVIndexu se meziměsíčně zvýšily o 59 korun na 6 522 korun, což odpovídá téměř jednoprocentnímu nárůstu. Odborníci odhadují, že v podobném tempu se budou ceny odvíjet i v dalších měsících s ohledem jednak na rekordně rostoucí inflaci, a jednak na vyšší vyplácené škody u nehod i vyšší částky za prodávaná vozidla.
  • Povinné ručení na vaše auto (2019): zjistěte nejnižší cenu s úsporu až 70 %
    Neplaťte velké částky za povinné ručení na své auto či motorku a získejte toto pojištění výrazně levněji už nyní. Spočtěte si na kalkulačce okamžité srovnání nejvýhodnějších nabídek povinného ručení 2019. V případě, kdy způsobíte někomu nehodu či škodu vaším autem, se nemusíte obávat, že ji budete hradit ze svého. Podívejte se, kde zaplatíte nesrovnatelně méně a zároveň můžete získat ještě širší ochranu.
  • Povinné ručení opět mírně zdražilo
    Výsledky dlouhodobého měření opět potvrdily rostoucí cenový trend u povinného ručení. Růst v desítkách korun můžeme pozorovat už od září, oproti hodnotám na počátku měření nebo například letním měsícům jde ale stále o nižší hodnotu. Meziměsíčně Broker Consulting POVIndex povyrostl o 25 korun, v průměru se tak dalo povinné ručení sjednat za cenu 6 653 Kč. V porovnání se stejným měsícem v předchozích letech byl index vždy o něco vyšší, výjimkou byl pouze rok 2021, kdy měření kleslo k ceně 6 417 Kč. Celkový průměr POVIndexu činní 6 719 Kč, ani v minulém měsíci tedy nedošlo k jeho překročení.
  • Povinné ručení se dostalo na nejvyšší hodnotu za poslední tři roky
    Podle Broker Consulting POVIndexu se ceny povinného ručení v březnu pohybovaly průměrně kolem hodnoty 6 821 Kč. V rámci meziměsíčního srovnání se tak jeho hodnota zvýšila o 77 korun. Jednalo se o nejvyšší číslo uvedeného ukazatele za poslední tři roky. Oproti březnu minulého roku došlo k nárůstu POVIndexu o dvě stě třicet korun, což je způsobeno nejistotou na trzích a s tím spojeným zdražováním vstupů.
  • Povinnost přijímat platební karty by pošlapala svobodu podnikání, jednalo by se o jakousi měkčí verzi EET. Ať rozhodne zákazník sám
    Hospodářská komora a někteří politici uvažují o tom, že by mohlo být zákonem daná povinnost podnikům přijímat platby kartou.
  • Povinných pět týdnů dovolené je ekonomický nesmysl, může vést k růstu nezaměstnanosti. Ať si firmy samy určují, kolik týdnů dovolené vypíší
    Poslanci se dnes zabývají návrhem komunistů, aby zaměstnavatelé v ČR poskytovali svým zaměstnancům povinně pět týdnů dovolené. Komunisté chtějí ještě před volbami pořádně zabodovat u voličů. Kvůli návrhu svolali mimořádnou schůzi Sněmovny.
  • Povolebné politické zbližovanie
    Očakávania, že republikáni a demokrati smerujú k dohode ohľadom fiškálneho útesu, poslali včera akciové trhy v ...
  • Povolební ústup eura a brexitová nervozita libry
    Nový týden začíná po německých parlamentních volbách. Výsledky naznačují, že očekávaný vítěz, CDU/CSU, bude dávat dohromady koalici s liberální FDP a zelenými. Pokud vezmeme v úvahu varianty, které byly před volbami ve hře na základě průzkumů, tak je to spíše lehce negativní výsledek. Žádné dramatické překvapení se však nekoná a ani tržní reakce není výrazná.
  • Povolenky za emise překonaly výnosnost tradičních aktiv
    Povolenky na emise skleníkových plynů obchodované na evropském trhu dosáhly letošního července historicky maximální hodnoty, kdy cena za tunu emisí vyjádřenou v EUA Futures přesáhla 57 euro*. Investice do povolenek na emise vychází ve srovnání s tradičními aktivy, jako jsou zlato, nemovitosti nebo akciové indexy, jako nejvýhodnější. Za posledních pět a půl roku vzrostla hodnota emisních povolenek o 946 %, zatímco nemovitosti v EU se zhodnotily o necelých 30 %, zlato o 65 % a akcie podle indexu S&P 500 vzrostly za stejné období o 124 %. Vyplývá to ze studie 2021 Top Green Investments vypracované investiční společností Wonderinterest Trading Ltd.
  • Povšík: Hranice 50.000 nedodělaných vozů Škoda ohrožuje cash flow
    Škoda Auto, stejně jako další světové automobilky, bojuje s nedostatkem čipů, které jsou potřeba v palubní elektronice vozů. Škoda kvůli tomu nemůže řadu aut dokončit přímo na lince. Firma má maximální hranici 50.000 nedodělaných vozů, vyšší číslo by ohrožovalo cash flow, tedy peněžní tok, a likviditu firmy. Proto firma raději ruší směny, řekl předseda podnikové rady Jaroslav Povšík dnešním Hospodářským novinám (HN).
  • Povšík: Škodě se stále nedaří vyrábět na plnou kapacitu, chybějí díly
    Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto stále nevyrábí na maximum své kapacity. Nadále se potýká s nedostatkem některých dílů, kromě čipů nebo dveřních výplní již firmě chyběly například i USB porty. Milion vozů se letos Škodě vyrobit nepodaří, cokoliv nad 800.000 vozů ale bude pozitivní výsledek, řekl ČTK předseda podnikové rady Jaroslav Povšík. Zda se Škoda vrátí do Ruska, není podle něj jasné.
  • Povyk kolem zadlužení eurozóny přehlušuje pozitiva
    Evropské akciové indexy zůstanou v úterý pravděpodobně pod tlakem, a to navzdory poslednímu vzestu...
  • Po výplachu přichází slušný obrat. Akcie i ropa dnes strmě rostou
    Po dramatických propadech na finančních trzích z úvodu týdne přichází krátkodobý obrat. Podle nás je z většiny technického rázu, ale pomáhají i nové zprávy. Zejména příslib zásadních kroků od prezidenta Trumpa, který oživil víru v koordinovanou pomoc hospodářské politiky.
  • Po výrazném úterním růstu dnes pražská burza mírně oslabila
    Pražská burza po úterním výrazném růstu mírně oslabila. Index PX klesl o 0,1 procenta na 1176,15 bodu. Dolů ho táhly mimo jiné akcie energetické společnosti ČEZ. Bankovní sektor zakončil smíšeně. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. V úterý pražská burza posílila nejvýrazněji za zhruba 2,5 roku.
  • Po výrazných propadech minulého týdne budou trhy sledovat další vývoj makrodat
    Minulý týden evropské akciové trhy zaznamenaly poměrně výrazné propady. Série nepříliš optimistických makrodat z kraje týdne, neutuchající situace na Ukrajině a konflikt v Iráku byly hlavní fundamenty, které způsobily nejistotu na akciových trzích. Krizová situace v Iráku se neutišila, nicméně i podle vývoje ceny ropy se zdá, alespoň prozatím, být stabilizovaná.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova