Úterý 19. březen 2024 08:43
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex Dakar

Ranní komentář: Trhy vyhlíží další Bidenův fiskální balíček. NZD nejníže od loňského prosince

23.03.2021 07:36  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akciové trhy včera pokračovaly v postupném růstu. Dařilo se přitom hlavně technologiím, takže Nasdaq přidal 1.23 %, zatímco S&P 500 a Dow Jones rostly pouze o 0.70 % a 0.32 %. Pod tlak se včera dostaly hlavně aerolinky a společnosti zaměřující se na turismus, když na ně negativně dolehl rozhovor jednoho z poradců britské vlády, který pro BBC uvedl, že zahraniční letní dovolené letos nepovažuje za příliš pravděpodobné. Důležitým tématem pak byly také spekulace o infrastrukturálním balíčku v objemu 3 bln. dolarů, na kterém údajně pracují poradci amerického prezidenta Joe Bidena.

Sentiment na trzích dnes ráno zůstává stabilizovaný, i když futures na americké i evropské indexy mírně klesají. Klid panuje na většině měnových párů s výjimkou NZD, který klesá v reakci na nová opatření novozélandské vlády, která chce zkomplikovat investiční nákupy nemovitostí, aby tak zmírnila tlak na růst cen domů. To přispělo ke snížení pravděpodobnosti růstu novozélandských sazeb.

Dnešní fundamenty:

  • 08:00 Britské statistiky z trhu práce (střední dopad)
  • 15:00 Projev J. Powella a J. Yellenové (střední dopad)
  • 15:00 Prodeje nových domů v USA (střední dopad)
  • 15:00 Richmondský Fed index (malý dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Trhy stále nervózní, řeší se problémy britských penzijních fondů a Credit Suisse
    Akciové trhy za sebou mají další divoký týden, během kterého se velkým tématem staly problémy britských penzijních fondů a nově i napjatá situace kolem Credit Suisse. Nervozita na trzích tak i nadále narůstá a vše pramení ze zhoršující se situace na trhu s dluhopisy, kde pokračuje růst výnosů kvůli utahování měnové politiky.
  • Ranní komentář: Trhy stále nervózní. V USA mají více než 30 tis. nových nakažených za den
    Klíčovým tématem minulého z týdne bylo na finančních trzích další šíření koronaviru v USA ,kde se stále častěji mluví o druhé vlně, která se začíná šířit hlavně jižními státy, jako je Texas, Kalifornie, nebo Florida. Stoupat díky tomu začínají už také denní přírůstky v počtu nakažených pro celé Spojené státy, kde v průběhu pátku a soboty rostl počet nových případů nejrychleji od konce dubna.
  • Ranní komentář: Trhy stále pozitivně naladěny, začíná výsledková sezóna
    Závěr minulého týdne na finanční trhy přinesl nervozitu, která ale rychle znovu odezněla díky páteční seanci, kterou investoři využili jako příležitost k nákupu čtvrteční korekce. Americké indexy tak v pátek znovu rostly a například index S&P 500, díky růstu o 1.13 %, vystoupal na nové historické maximum. Sentiment na trzích je tedy stále pozitivní, a to navzdory obavám z dalšího šíření delta varianty.
  • Ranní komentář: Trhy téměř beze strachu, dnes britská data z trhu práce
    Akciové trhy za sebou mají další úspěšnou seanci, která tentokrát výrazně pomohla i komoditám a komoditním měnám. Trhy...
  • Ranní komentář: Trhy věří ve snižování sazeb. Zlato na novém rekordu, bitcoin nad 41 tisíc dolarů
    Pokles výnosů a perspektiva možného uvolnění měnové politiky nadále pomáhají téměř všem finančním aktivům. Výnosy z dluhopisů klesají, akcie rostou a daří se i zlatu, které dosáhlo nového historického maxima. Silný růst zaznamenávají i téměř všechny kryptoměny. Bitcoin překročil hranici 41 tisíc dolarů a ethereum se vyšplhalo nad 2,2 tisíce dolarů. Nový týden bude na nové fundamenty spíše chudší, takže současný sentiment na trzích by mohl přetrvat. Důležité budou snad jen páteční statistiky z amerického trhu práce, které jsou tradičně jedním z klíčových faktorů pro další vývoj měnové politiky.
  • Ranní komentář: Trhy v klidu kvůli svátkům, ještě k evropskému real estate sektoru
    Začátek týdne na trhy žádné větší pohyby nepřinesl. V USA byly burzy kvůli svátku uzavřeny, v Evropě se sice obchodovalo, ale objemy byly hluboko pod průměrem. Tématem na trzích zůstává navýšení dluhového stropu v USA, nad kterým zdá se konečně existuje shoda. Pozor také na výsledky americké spotřebitelské důvěry a cen nemovitostí.
  • Ranní komentář: Trhy v opatrném risk-on režimu, doplácí na něj hlavně JPY
    Nálada na finančních trzích je pár dnů před schůzkou Trump-Xi zcela v režii očekávání ohledně výstupu z jejich společného jednání. Včera se začaly objevovat informace, podle kterých jsou USA připraveny počkat s uvalením dalších cel na čínské zboží v objemu 300 mld. dolarů, které chtěl Trump původně už koncem tohoto měsíce. Do toho trhům pomohl komentář amerického ministra financí, podle kterého je dohoda s Čínou na 90 % připravená. Trhy jsou tak aktuálně v mírném risk-on režimu, který pomáhá hlavně rizikovějším měnám (AUD, NZD), zatímco drží pod tlakem bezpečné přístavy jako JPY.
  • Ranní komentář: Trhy v pozitivním rozpoložení i navzdory koronaviru
    Nálada na trzích včera zůstala pozitivní. Obchodování sice probíhalo na podprůměrných objemech, sentimentu ale výrazně pomohly zprávy z Číny, kde se objevily informace o tom, že by čínská vláda mohla mít jako jeden z cílů podporu býčího trhu na tamním akciovém trhu. To pomohlo čínským akciím v masivním 6% rally, které se částečně přelilo i do indexů v Evropě a v USA.
  • Ranní komentář: Trhy vyčkávají co bude dál s Čínou, dnes zasedá Fed
    Po pondělním nervózním obchodování byla úterní seance až překvapivě klidná. Akciové indexy v USA si své pozice držely a v Evropě indexy dokonce docela solidně rostly. Téma Evergrande a čínského realitního trhu však zůstává i nadále velmi aktuální a investoři vyčkávají na to, jak jej hodlá čínská vláda řešit. Dnes ráno Evergrande oznámil, že zaplatí úroky na své dluhopisy, které mají být zaplaceny tento čtvrtek. Čínská centrální banka pak do bankovního systému napumpovala přes 18 mld. USD.
  • Ranní komentář: Trhy vyčkávají na Fed, ten by měl dnes zvýšit sazby o 75bp
    Akciové indexy včera znovu klesaly, i když zdaleka ne tak výrazně jako v posledních dnech. Trhy nyní vyčkávají na Fed, který bude večer rozhodovat o sazbách. Po pátečních výsledcích inflace se dnes očekávání posouvají směrem ke zvýšení sazeb o 75bp. Fed nabídne také nové projekce pro vývoj sazeb, HDP a inflace, které budou klíčové pro formování dalšího očekávání trhu.
  • Ranní komentář: Trhy vylekal Bidenův plán na zvýšení daně z kapitálových výnosů, BTC pod 50 tis. USD
    Akciové indexy včera zamířily do červených čísel. Negativní dopad na sentiment na trzích měly zjevně hlavně spekulace o tom, že se Bílý dům chystá navýšit zdanění zisků z kapitálových výnosů pro bohaté na dvojnásobek, z původních 20 % až téměř na 40 %. Americké inde y v reakci na tyto informace začaly klesat a seanci zakončily se ztrátami na úrovni 0.9 %. Pod silný prodejní tlak se pak dostaly také kryptoměny. Bitcoin se vrací pod hranici 50 tis. dolarů, zatímco ETH po včerejším rally až na 2 600 dolarů kleslo dnes ráno zpět pod 2 200 dolarů.
  • Ranní komentář: Trhy vystrašilo Turecko, americká inflace roste nejrychleji od roku 2011
    Finanční aktiva si v minulém týdnu spokojeně proplouvaly trhy až do pátku, kdy je vylekala zpráva deníku Financial Times, že Evropská centrální banka se obává o zdraví některých velkých evropských bank s velkou expozicí v Turecku. Turecká lira ztrácela více než pětinu a propady postihly také další finanční aktiva včetně eura nebo evropských akcií. Eurodolar klesl až pod úroveň 1,14 a německý DAX ztratil 2 %. Naopak bezpečné přístavy lákaly pozornost investorů. Zlato nicméně kvůli silnému dolaru nedokázalo ze situace výrazně profitovat. Po středečním pádu se držela také cena ropy, která se v pondělí ráno pohybovala v okolí 72,60 dolarů za barel (Brent). V pátek byla také zveřejněna americká inflace na úrovni 2,9 % y/y. Zrychlující inflace podporuje dvojí zvýšení sazeb Fedu do konce roku. Tento týden přinese zásadní fundamenty z Velké Británie, USA i Austrálie. Primárním faktorem ale zůstane v následujících seancích situace v Turecku.
  • Ranní komentář: Trhy začínají panikařit. S&P500 tento týden klesá už 10,8 %
    Akciové trhy za sebou mají nejhorší den od roku 2011, když se jen v USA propadl index S&P500 o 4,4 %. Výprodej na trzích přitom pokračuje i dnes ráno a hluboko v červených číslech jsou futures jak na americké (-1,5 %), tak především na evropské akciové indexy (-4 %). Nálada na trzích zůstává silně nervózní, přičemž na vině je samozřejmě další šíření koronaviru. Californie včera uvedla, že monitoruje 8 400 lidí, kteří se vrátili z Asie. V Jižní Koreji mezitím počet nakažených dál prudce roste a už se přehoupl přes hranici 2 000. Epicentrem nákazy v Evropě pak zůstává Itálie, odkud se koronavirus šíří i do dalších zemí a kde již počet nakažených dosahuje 650 osob.
  • Ranní komentář: Trhy zahájily týden opatrně, dnes britský trh práce a NZ inflace
    Máme za sebou klidný start do nového týdne, který žádné větší změny na finančních trzích nepřinesl. Na nové makro byla včerejší seance chudá a trh se tak zajímal hlavně o politická témata v čele se situací v Sýrii, kde Turecko pokračuje v rychlém vojenském postupu. Ten konečně začaly řešit také Spojené státy, které vyzvaly tureckou stranu k jeho okamžitému zastavení a zároveň zvýšily cla na tureckou ocel a zavedly sankce na tři turecké ministry.
  • Ranní komentář: Trhy zahájily týden v klidu, dnes americká inflace
    Včerejší seance se na finančních trzích nesla opět v pozitivní náladě. Americké indexy navyšovaly svá maxima a k těm se postupně přibližuje také německý DAX. Nových fundamentů jsme se včera ale moc nedočkali a obchodování na většině trhů bylo poměrně líné a na nízkých objemech.
  • Ranní komentář: Trhy zahajují páteční seanci nervózně, brokeři pozastavují obchodování s některými tituly
    Máme za sebou další volatilní seanci. Klíčovým tématem zůstává i nadále spekulativní mánie, která panuje na některých akciích včele s akciemi společnosti GameStop. S těmi včera pozastavilo obchodování hned několik světových brokerů, což vedlo k pádu GME o 44 %.
  • Ranní komentář: Trhy zahajují týden nervózně, obavy z druhé vlny koronaviru v USA nepolevují
    Máme za sebou divoký týden, který na akciové indexy přinesl silný výprodej. Na vině byly podle všeho obavy z druhé vlny koronaviru v USA, v kombinaci s vysokými valuacemi amerických akciových indexů. Obavy z dalšího zrychlení šíření nákazy v USA přitom nemizí, když některé americké státy dál hlásí nárůst jak v počtu nakažených za den, tak v poměru pozitivních nových testů na celkový počet nových testovaných osob.
  • Ranní komentář: Trhy zahajují týden pozitivně, populární růstové akcie ale stále hluboko pod ATH
    Nový týden na finančních trzích začal pozitivně a indexy v Evropě i v USA do něj vstoupily růstem. Dařilo se především akciím, které v minulých dnech byly pod tlakem kvůli hrozbě omicronu, jako jsou aerolinky, výletní lodě, nebo kasina. Pozitivní sentiment se podle všeho přelévá také do dnešního rána, kdy se futures na akciové indexy opět obchodují mírně v zisku.
  • Ranní komentář: Trhy zatím beze strachu, dnes německé IFO
    Minulý týden se na finančních trzích nesl ve velmi dobrém duchu, a to navzdory pokračující obchodní válce mezi USA a Čínou, která navíc podle všeho ještě ani zdaleka nekončí. Trhy si však na toto riziko zvykly a v minulém týdnu zahájily výrazný růst, který se týkal akciových indexů napříč celým světem. Pozitivní sentiment na trzích a důvěra ve světovou ekonomiku se přitom projevily i na ocenění dluhopisů, jejichž výnosy začaly v USA výrazně stoupat, což by do budoucna mohlo pomáhat hlavně americkému dolaru. Ten za sebou má spíše slabší týden, ale už nadcházející dny pro něj mohou být podstatně zajímavější, jelikož nás například ve středu čeká důležité zasedání americké centrální banky.
  • Ranní komentář: Trhy zatím pozitivně naladěny, začíná výsledková sezóna
    Minulý týden se na akciových trzích vydařil a pomohl indexům v Evropě i v USA výrazně do zelených čísel. Obavy z Trumpova onemocnění začaly ustupovat, což přispělo ke korekci ztrát z předminulého pátku a nastartovalo růst akcií, který v USA minulý týden dosahoval více než tři procenta. Sentiment zůstává pozitivní i během dnešního rána, když dál pokračují jednání o fiskálním stimulu mezi republikány a demokraty.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster