Čtvrtek 28. březen 2024 19:09
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Průmyslová produkce pokračuje ve svižném meziměsíčním růstu

07.09.2020 13:22  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Oživení české ekonomiky pokračovalo také v červenci. To potvrzují dnešní data průmyslové produkce, která vzrostla oproti červnu o 5,7 %, ve srovnání s loňským rokem však byla stále o 5 % nižší. Výsledek byl tak o necelé dva procentní body lepší, než trh čekal a ve směru nižšího poklesu byl revidován i červnový výsledek. Ačkoliv výroba v průmyslu za loňskem i nadále zaostává, je zjevné, že pokoronavirový propad produkce výrobní sektor postupně odmazává, a to rychleji než se čekalo. K tomu mu pomáhá především nárůst poptávky ze zahraničí s tím, jak k oživení dochází také v ostatních ekonomikách. Výrazně se situace zlepšila také v automobilovém průmyslu, kde již produkce klesala meziročně jen o 0,7 %. Dobrou zprávou je i nárůst hodnoty tamních nových zakázek, která se zvýšila o necelých 10 %. Celkově se však hodnota nových zakázek v průmyslu snížila o 3,6 %, zejména vlivem strojírenského a chemického průmyslu, který se stále nachází ve výrazném poklesu.

Brzdou rychlejšího oživení produkce v průmyslu je i nadále pokračující narušení dodavatelsko-odběratelských řetězců, ke kterému došlo v důsledku předchozího uzavření jednotlivých ekonomik. Vlivem zvýšené nejistoty chybí především poptávka po investičním zboží nebo zboží dlouhodobé spotřeby. Na to ukázala i data hrubého domácího produktu z minulého týdne.

Stejně jako zbytek ekonomiky, vyhlíží také průmysl podzimní měsíce s obavami. Půjde především o další vývoj koronavirové pandemie. Opětovné uzavření ekonomik, a tedy i přerušení zahraničního obchodu, by totiž bylo pro exportně orientovaný průmysl katastrofou. I při sebelepším vývoji v druhé půli roku, však průmysl za celý letošní rok s největší pravděpodobností vykáže pokles produkce. Probíhající oživení totiž stále stojí na chatrných základech, zatímco jarní propad ekonomiky byl bezprecedentně hluboký.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Průmyslníci jsou nejoptimističtější od června 2019
    Český index nákupních manažerů ve výrobě v lednu vzrostl o 1,6 bodu na hodnotu 45,2. Tento výsledek pozitivně překvapil, když překonal tržní očekávání o šest desetin bodu. Došlo opět k poklesu objemu nových zakázek a výroby, avšak výrazně pomalejším tempem. Zaměstnanost podle průzkumu klesla v tomto měsíci nejrychleji od září 2009 zejména zásluhou nižšího objemu zakázek a výrazného poklesu rozpracovanosti. Výrobci projevují snahu nalákat nové zákazníky a ubírají tak ze svých marží. Cena výstupů tak klesala nejrychleji od roku 2016. Průmyslníky i nadále trápí velká míra nejistoty, pesimismus byl však nejnižší za poslední 4 měsíce.
  • Průmyslníkům kazí náladu válečná nejistota a inflace
    PMI index tuzemské průmyslové aktivity v březnu klesl na 54,7 bodu z únorových 56,5 bodu. Výsledek byl mírně pod tržním očekáváním (55,3 bodu) i naším odhadem (55,5 bodu). Pokles indexu jde jednoznačně na vrub válečného konfliktu na Ukrajině.
  • Průmyslová aktivita a důvěra spotřebitelů posílily dolar hlavně proti jenu
    Euru ráno pomohla dohoda o německé vládní koalici a své zisky si společná měna z části ponechala, když se nyní obcho...
  • Průmyslová aktivita v Česku vévodí středoevropskému regionu
    Aktivita v průmyslovém sektoru ve středoevropském regionu roste. Zatímco ještě ke konci minulého roku se snižovala v Maďarsku, s novým rokem...
  • Průmyslová aktivita v USA už jen stagnuje
    Průzkum ISM ukázal, že aktivita v americkém výrobním sektoru za říjen dál ztrácí tempo. Už září bylo pouze o drobném růstu, když hlavní index dosáhl 50,9 bodu oproti neutrálním 50. Říjen pak přinesl pokles na 50,2 b. I tak je ale výsledek o chlup lepší, než se čekalo.
  • Průmyslová aktivita zůstává v hlubokém útlumu
    Tuzemský PMI průmyslové aktivity za červenec pozitivně překvapil. Po červnových 40,8 bodu totiž index za červenec vzrostl na 41,4 bodu a překonal veškerá tržní očekávání včetně našeho nejoptimističtějšího odhadu na trhu ve výši 41,0 bodu. Trh přitom v průměru počítal se zhoršením ukazatele na 40,1 bodu.
  • Průmyslová a stavební výroba další signál stagnace české ekonomiky
    „Duben přinesl další signál zpomalení české ekonomiky. Poté, co v prvním kvartálu byl mezičtvrtletní růst HDP nulový a meziročně zaznamenal HDP poprvé od prvního čtvrtletí 2021 pokles, tak ani první měsíc druhého čtvrtletí nevěstí mnoho dobrého. Dubnová průmyslová produkce poklesla meziměsíčně o 1,9 %. Meziročně sice vzrostla o 1,2 %, ale to je to dáno nižší loňskou srovnávací základnou, kdy byla v hlubokých problémech výroba automobilů.
  • Průmyslová mizérie trvá
    Tuzemská průmyslová výroba během letošního září meziročně poklesla o 4 %, což v meziměsíčním srovnání odpovídá snížení produkce o 3,3 %. Průmyslové zakázky meziročně klesly o 1,2 %, přičemž tento vývoj lze přičíst hlavně úbytku těch ze zahraničí (-3,1 %), zatímco tuzemské narostly (+3,5 %). Objem tržeb meziročně klesl o 0,7 % a i zde to bylo vinou těch ze zahraničí (-4,6 %), naopak české se zvyšovaly (+5,2 %). Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu meziročně stagnoval, zatímco jejich průměrná mzda vzrostla o 4,2 %.
  • Průmyslová produkce Británie a Německa zklamala, analýza EUR/GBP
    Britská průmyslová produkce v červenci stagnovala (0,0 procent). Odhady ekonomů počítaly s 0,1 procentním posílen...
  • Průmyslová produkce eurozóny zklamala
    Průmyslová produkce v lednu v meziměsíčním měření klesla o 0,4 procenta. Nedokázala tak navázat na poměrně úspě&s...
  • Průmyslová produkce rostla
    Průmyslová produkce v Česku v lednu meziměsíčně podle očekávání vzrostla. Nárůst o 3,1 % však není nijak oslnivý (indikuje jen zhruba 0,5% mezičtvrtletní růst HDP). Dobrou zprávou sice je, že s výjimkou sektoru automotive, se průmyslu v lednu dařilo. Na druhou stranu celkově zůstává jeho výkon pouhé 3 % (po sezónním očištění) nad úrovní roku 2019.
  • Průmyslová produkce - světlo na konci tunelu vyhlíží kapitáni českého průmyslu zatím marně
    „Česká průmyslová produkce brzdí a vyhlídky na další měsíce nejsou dobré. V červnu průmyslová produkce meziročně vzrostla o 0,9 %, což je oproti květnovým 1,4 % značné zpomalení. Propad ve většině odvětví již nemůže vyvážit ani jediné rostoucí odvětví, kterým je tradičně výroba automobilů. Ta ještě těží z odložené poptávky z dob čipové krize. Je však otázka, jak dlouho ještě automobilky udrží nad vodou celý český průmysl, který prochází recesí,“ uvádí Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Průmyslová produkce v eurozóně zkoriguje výborný lednový výsledek
    Americký dolar v minulém týdnu výrazně oslabil. Proti euru ztratil necelá dvě procenta. Hlavní ránu mu hned z kraje týdne zasadila prezidentka Fedu Janet Yellen, která zdůraznila, že při zvyšování úrokových sazeb je nutná opatrnost. Na konci týdne dolaru už ani nepomohl dobrý report z trhu práce, který ukázal nejenom na další velmi slušný růst nových pracovních míst, ale mírně překvapil i rychlejším růstem hodinové mzdy. Míra nezaměstnanosti sice o desetinku stoupla, ale to hlavně kvůli rostoucí míře participace. Navíc euro podpořily údaje o spotřebitelských cenách. Inflace byla vyšší v Německu i za celou eurozónu. Předstihové indikátory PMI nadále ukazují na dobrý růst evropské ekonomiky. Kurz EUR/USD tak vstupuje do nového týden těsně pod úrovní 1,1400.
  • Průmyslová produkce v listopadu nečekaně silně poklesla
    Česká průmyslová produkce se opět dostala do útlumu, když v listopadu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Náš odhad, stejně jako mediánový odhad analytiků, počítal s lepším výsledkem. Slabý výsledek pak potvrzuje i meziměsíční srovnání, kdy proti říjnu poklesla průmyslová produkce o 1,4 %.
  • Průmyslová produkce v prosinci překvapila výrazným nárůstem
    Průmyslová výroba zakončila loňský rok silným nárůstem, když se meziměsíčně zvýšila o výrazných 2,8 % po listopadovém poklesu o 1,4 %. Za celý loňský rok tak dle nově revidovaných data v souhrnu klesla o 0,4 % (WDA). V samotném prosinci byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,7 % po očištění o rozdílný počet pracovních dní, respektive o 6 % (NSA) nižší bez něj. To bylo poměrně výrazně nad tržním očekáváním, který předpokládal hlubší pokles (o 7 % y/y, NSA).
  • Průmyslová produkce v srpnu jen mírně vzrostla
    Meziměsíční růst průmyslové produkce v srpnu o 0,2 procenta byl vůči tržnímu konsensu pozitivním překvapením. Zatímco konsensus analytiků předpokládal meziroční pokles o 2,9 procent, srpnová průmyslová produkce byla nakonec nižší „pouze“ o 1,7 procenta.
  • Průmyslová produkce v srpnu polevila
    Průmyslová výroba v ČR v srpnu oproti červenci klesla o 0,9 %. Meziroční pokles po očištění o vliv počtu pracovních dnů se tak lehce prohloubil na -5,5 % z předchozích -5,0 %. Bez očištění o rozdílný počet pracovních dnů meziroční pokles dosáhl -8,0 % po -4,9 % v červenci. To bylo pod všemi odhady, když analytici v průměru čekali pokles o -4,3 %. Náš odhad činil -6,6 %, což byl nejpesimističtější odhad. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 9,8 % po předchozím poklesu o 3,6 %.
  • Průmyslová produkce v únoru i nadále klesala, zatím však ne vlivem koronaviru
    Podle dnes zveřejněných dat ČSÚ průmyslová produkce v únoru meziročně poklesla o 0,9 %, což bylo v souladu s mediánovým odhadem analytiků. Za tím stál především pokles produkce v energetickém průmyslu. Ten pokračoval i v odvětví těžby a dobývání. Ve váhově nejvýznamnější zpracovatelském průmyslu produkce naproti tomu meziročně vzrostla o 0,3 %. To bylo dáno zejména nárůstem výroby v automobilovém průmyslu, který tak kompenzoval pokles produkce v průmyslu strojírenském. Únorová data průmyslové produkce však zatím nic neříkají o dopadech preventivních opatření proti šíření koronavirové infekce, která byla zavedena v průběhu března. Lze tak očekávat, že březnová čísla ukáží na výrazný pokles průmyslové výroby, a to v prvé řadě vlivem přerušení produkce v automobilovém průmyslu. Připomeňme, že z preventivních důvodů produkci 19. března přerušili výrobci Škoda Auto a TPCA, které 23. března následoval Nošovický Hyundai. U všech tří výrobců přerušení výroby i nadále trvá.
  • Průmyslová produkce v USA klesá meziročně už „rekordních“ 7 měsíců v řadě
    Výsledky průmyslové produkce se zařadily k převaze negativních výsledků amerických makrodat v tomto týdnu. Známky stab...
  • Průmyslová produkce v USA nedosáhla na očekávání
    Průmyslová produkce v USA vzrostla v srpnu o 0,4 % MoM po červencovém poklesu o 0,9 % MoM. Tržní konsenzus hovořil o růstu o 0,5 % MoM. Produkci negativně ovlivnil hurikán Ida, který ji dle odhadu snížil o 0,3 procentního bodu. Ačkoli hurikán uzavřel významné petrochemické závody i ropnou infrastrukturu, tak celková výroba vzrostla o 0,2 %. Položka "Mining", která reflektuje hurikánový výpadek těžby ropy a plynu v Mexickém zálivu, se snížila o 0,6 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster