Úterý 19. březen 2024 07:52
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook

Ekonomický kalendář: Čekáme na reporty HDP z Evropy a americké maloobchodní prodeje

15.05.2020 09:53  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Evropské trhy otevřely do pozitivního teritoria
  • Německé HDP by mělo klesnout o 2,2 % ve Q1/2020
  • Americké maloobchodní prodeje výrazně klesnou už druhý měsíc v řadě

Evropské indexy otevřely do pozitivního teritoria po včerejším růstovém obratu na Wall Street a růstu akcií v Asii. Dopoledne čekáme reporty z některých evropských zemí, přičemž hlavní pozornost bude upřena na Německo (10:00). Během americké seance bude nejdůležitější událostí z pohledu makrodat zveřejnění maloobchodních prodejů a spotřebitelský sentiment UoM. Co se týká dalších zpráv, tak obchodníci by se měli zaměřit na vývoj vztahů mezi USA a Čínou.

9:00 - Česká republika, HDP za Q1 2020. Expected: -2.3% YoY. Previous: +2% YoY. Result: -2.2% YoY (-3.6% QoQ)

10:00 - Polsko, HDP za Q1 2020. Expected: -1.2% QoQ. Previous: +0.3% QoQ

10:00 - Německo, HDP za Q1 2020. Expected: -2.2% QoQ. Previous: 0% QoQ

14:30 - USA, New York Empire výrobní index za duben. Expected: -65 pts. Previous: -78.2 pts

14:30 - USA, maloobchodní prodeje za duben.

  • Headline. Expected: -11.9% MoM. Previous: -8.4% MoM
  • Ex-autos. Expected: -8.5% MoM. Previous: -4.2% MoM

15:15 - USA, průmyslová produkce za duben. Expected: -11.5% MoM. Previous: -5.4% MoM

16:00 - USA, University of Michigan květnový spotřebitelský sentiment za květen. Expected: 68 pts. Previous: 71.8 pts

Výsledková sezóna

  • VF Corporation (VFC.US) - před otevřením trhů
  • JD.com (JD.US) - před otevřením trhů
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Čekáme na německé IFO a výsledky Zoomu
    Evropa otevřela do pozitivního teritoria a výše se obchodují také futures na Wall Street. O víkendu se neobjevily žádné zásadní zprávy, které by změnily situaci na trzích. Nicméně je třeba sledovat šíření opičích neštovic. Belgie uvalila 3týdenní povinnou karanténu pro vysoce rizikové kontakty a Spojené království radí izolaci. Nicméně riziko přísných omezení, podobných těm, která byla zavedena v reakci na Covid je malé. Opičí neštovice nejsou novou nemocí a již na ně existují způsoby léčby.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na německý ZEW index a hospodářské výsledky Walmartu
    Ekonomický kalendář dnes nenabízí data první kategorie, přesto se dají najít zajímavé statistiky. V 11. hodin je na programu index ZEW za srpen a odpoledne se dočkáme zveřejnění kanadské inflace a dat z amerického trhu s bydlením. Trh s ropou by si mohl projít určitou volatilitou po večerním zveřejnění zásob API. Obchodnící s NZD budou sledovat výsledky aukce mléka, které budou k dispozici po poledni. V neposlední řadě se těšíme na hospodářské reporty Walmartu a Home Depot.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na PMI z Evropy, Severní Amerika hlásí svátek
    Evropské indexy by dnes měly otevřít do pozitivního teritoria. Americké a evropské futures indexy vzrostly v reakci na zprávy o summitu k situaci okolo Ukrajiny. Dnes na trzích čekáme sníženou volatilitu, protože američtí i kanadští obchodníci si díky státnímu svátku prodlužují víkend. Níže naleznete dnešní pozměněné obchodní hodiny dotčených instrumentů. Hned ráno se obchodníci zaměří na výsledky flash indexů PMI. Nejvyšší dopad má obvykle report z Německa, který je na programu v 9:30.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na Powellův projev a maloobchodní prodeje
    Futures ukazují na otevření evropské hotovostní seance do pozitivního teritoria. Futures na DAX (DE30) dnes dosáhly čerstvého maxima nad úrovní 16 300 bodů, ale od té doby mírně korigovaly. Nálada na trzích je optimistická, přestože situace okolo dluhového stropu v USA stále není vyřešena. Předseda Sněmovny reprezentantů McCarthy však včera prohlásil, že dohoda o dluhovém stropu by mohla být předložena k hlasování na půdě Sněmovny již příští týden.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na prodeje ve výrobě z Kanady a zásoby ropy API
    14:30 - Kanada, prodeje ve výrobě za červen. Poslední makrodata z Kanady nebyla jednoznačná. Data z pracovního trhu zklamaly, nicméně Indexy nákupních manažerů dokázaly mírně překvapit. Prodeje ve výrobě za červen by měly klesnout o 1,8 % m/m, nicméně nečekáme žádný výrazný dopad, i kdyby se výsledek výrazněji vzdálil od konsenzu (jedná se o docela volatilní ukazatel). V Kanadě se už čeká na zasedání BoC, které proběhne na začátku září a mohlo by vyprovokovat výraznější tržní reakci.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na projevy centrálních bankéřů
    Po nevýrazné asijské seanci také Evropa otevřela v blízkosti otevíracích úrovní. Roste ropa, která reaguje na vyšší ceny kontraktů Saudi Aramco pro asijské zákazníky. Určité ztráty jsou k vidění na technologickém US100 poté, co Elon Musk naznačil, že by mohl prodat 10% podíl akcií Tesly.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na projevy centrálních bankéřů a Chicagský Fed index
    Ekonomický kalendář je dnes takřka prázdný. Jedinou důležitou statistikou je Chicago Fed National Activity Index za duben, ale ani v tomto případě nečekáme dopad na trhy. Dnešní obchodování by tak mohly nejvíce ovlivňovat novinové titulky a projevy centrálních bankéřů (například Kuroda v 14:05, Bailey v 16:30). Dnes očekáváme nižší likviditu na finančních trzích, protože klíčové trhy v Evropě jsou zavřené (Německo, Francie, Švýcarsko) a svátek slaví také v Kanadě. Zároveň výsledková sezóna je ve svém závěru a žádné důležité statistiky dnes nejsou na programu.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na projevy šéfů RBA a ECB
    Evropské trhy otevřely na vyšších úrovních po silných ziscích dosažených během asijské seance, které pomohlo víkendové uzavření dohody ASEAN o volném obchodu mezi 15 zeměmi regionu. Kromě této události, která by se mohla pozitivně projevit také na dalších trzích, je dnešní makrokalendář tradičně slabý. Naše pozornost se bude soustředit na výrobní Empire state index z oblasti New Yorku za listopad. Důležité by však mohly být také projevy centrálních bankéřů. Mimo jiné vystoupí guvernéři australské centrální banky a evropské centrální banky, což by mohlo přinést zvýšenou volatilitu na dotčené FX trhy.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na report DOE a data z trhu s bydlením v USA
    Na trzích vládne ve středu ráno zvýšená volatilita. Daří se bezpečným přístavům typu CHF a JPY, naopak evropské akciové indexy zahájily seanci v červených číslech. Z důležitých dat se dnes v Evropě dočkáme pouze výsledků revize evropského CPI, kde nemůžeme očekávat výraznější reakci. Odpoledne jsou na programu data z USA. Ve 14:30 budou zveřejněna data z trhu s bydlením z USA a v 16:30 se soustředíme na report stavu zásob ropy v USA. Z výsledkové sezóny dnes budou zajímavé výsledky společností Target a NVIDIA.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na report sentimentu University of Michigan!
    Dnešní den na finančních trzích se zdá být ve srovnání se středou a čtvrtkem tohoto týdne klidnější. Včera jsme byli svědky neuvěřitelné volatility na kryptoměnách po vítězství XRP u soudu proti SEC. Trhy dále podpořil pozitivní sentiment po nižších hodnotách CPI a PPI.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na revizi HDP z eurozóny a spotřebitelský sentiment UoM
    Evropské trhy otevřely poslední seanci týdne smíšeně. Německý DAX mírně ztrácel. Index pražské burzy PX či francouzský index CAC 40 se pohybovaly mírně v pozitivním teritoriu. Dnes jsou na programu některá zajímavá makrodata, i když jich nebude mnoho. Z eurozóny bude zveřejněna revize HDP, která nabídne detail kompozice růstu ve Q3. Odpoledne bude klíčovou statistikou spotřebitelská nálada University of Michigan. Očekáváme stabilnější situaci než v minulém měsíci. Dopad dnešních dat by neměl být výrazný. Trhy se v závěru týdne uklidňují po výrazných přírůstcích z počátku týdne a vyčkávají na další impulsy.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na rozhodnutí o sazbách CBRT
    Evropské trhy dnes otevřely do negativního teritoria. Krátce po začátku seance ztrácejí zpravidla více než 0,5 %. Index DAX bojuje se ztrátou 0,7 %, když se drží v blízkosti úrovně 13 100 bodů. Dnes máme na programu zajímavé makro. Pravidelná data žádostí o podporu v nezaměstnanosti doplní výrobní Philly Fed index. Navíc v poledne rozhodne o sazbách turecká centrální banka. Trhy očekávají výrazné zvýšení. Prezident Erdogan však včera řekl, že vyšší sazby budou mít na ekonomiku negativní dopad, takže vytvořil trochu zmatek v očekávání. Zajímavé podněty by mohla dnes nabídnout také guvernérka ECB Lagardová, která dnes vystoupí se 3 projevy.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na rozhodnutí o sazbách ze 3 centrálních bank
    Zasedání FOMC je za námi, ale to neznamená, že bychom v tomto týdnu o centrálních bankách neslyšeli. Švýcarská centrální banka, norská centrální banka a Bank of England dnes zveřejní rozhodnutí o sazbách. Ani v jednom případě se však nečeká změna sazeb. Zajímavé by mohlo být zasedání SNB poté, co USA označily Švýcarsko za měnového manipulátora. Odpoledne ještě budou zveřejněna data z amerického trhu s bydlením za listopad a také pravidelné statistiky žádostí o podporu v nezaměstnanosti.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na statistiky z Kanady a projev Lagardové
    Evropské akciové indexy se obchodují na počátku seance převážně v zisku. Dnes toho není z pohledu makrodat na programu mnoho. Už v 8. hodin ráno bylo zveřejněno britské HDP za Q2, které zaostalo za očekáváním (0,8 % MoM vs oček. 1,5 % MoM). Reakce na libře byla slabší. Další průběh seance by tak mohl být relativně v klidu. Americké velkoobchodní zásoby jsou jediným důležitým makrem. Obchodníky na CAD párech však budou jistě zajímat také statistiky zaměstnanosti z Kanady.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na summit EU a ECB meeting
    Indexy v Evropě zahájily den na mírně nižších úrovních. Některé se však brzy přehouply do pozitivního teritoria. Na Wall Street včera proběhl výprodej technologických akcií. Dnešní den vypadá zajímavě díky dvěma důležitým událostem - Summit EU o rozpočtu a zasedání ECB. Dle zpráv dosáhlo Polsko, Maďarsko a Německo kompromisu ohledně rozpočtu EU. Existují však země, které jsou skeptické ke kompromisu v otázce "vlády práva", takže stále ještě může dojít k nedohodě. Co se týká ECB, sazby zůstanou pravděpodobně nezměněny, ovšem čeká se navýšení monetárního stimulu.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na telefonát lídrů skupiny G7
    Množství mimořádných opatření centrálních bank (Fed, RBNZ, BoJ) v posledních hodinách nedokázala zabránit propadům na finančních trzích. Asijské akcie propadly po boku futures na americké indexy. Evropské indexy otevřely do výrazně negativního teritoria. Index DE30 (DAX) se krátce po otevření propadl až k 8400 bodů, kde se nacházel naposledy v roce 2014. Investoři by více než makrodata měli sledovat dění v centrálních bankách a novinky okolo dopadu šíření koronaviru na významné ekonomiky. Spekuluje se, že by dnes měla s dalšími opatřeními přijít Bank of Canada.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na večerní zasedání Fedu a výsledky americké inflace
    9:30 - Švédský CPI za listopad: Bez pochyby se bude jednat o jedno z nejdůležitějších zveřejnění inflace ve Švédsku za poslední roky. Švédská centrální banka Riksbank bude v příštím týdnu rozhodovat o sazbách a dnešní statistiky pro ni budou velmi důležitým vstupem. CPI by mělo zrychlit na 1,7 % y/y z říjnových 1,6 % y/y. Jádrová inflace (bez energií) by měla zůstat nezměněna na 1,7 % y/y. Dnešní zveřejnění by mohlo mít výrazný dopad na švédskou korunu.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na výrobní ISM z USA a výsledky Alphabetu
    Evropské trhy otevřely do pozitivního teritoria. DAX roste krátce po otevření vysoko nad 15 600 bodů. Dnes je na programu celá řádka makrodat. V Evropě budou zveřejněny indexy ISM, nicméně velká část budou finální data, která nemají na trh obvykle výrazný dopad. Odpoledne je na programu HDP z Kanady a později se můžeme těšit na výsledky ISM indexu z výrobního sektoru USA za leden. Večer nás čekají tradiční zásoby ropy API. Pokračuje také výsledková sezóna. Po závěru seance nás čekají výsledky například Alphabetu nebo PayPalu.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na výsledky americké CPI inflace❗
    Evropa otevřela do červených čísel. Náladu na trzích opět kazí pandemická situace v Číně. Wall Street a také většina trhů v Asii zaznamenaly ztráty. Ekonomický kalendář dnes nabízí perličku ve formě statistik inflace CPI z USA, které budou zveřejněny ve 14:30. Tržní konsenzus ukazuje na stagnaci cenového růstu. Dle médií však lze očekávat nárůst inflačních dat kvůli rekordním cenám paliv. Ve stejné době se dočkáme zveřejnění dat z kanadského trhu práce, takže situace na páru USDCAD může být zajímavá.
  • Ekonomický kalendář: Čekáme na výsledky amerického maloobchodu
    Na mapě evropských indexů dnes krátce po otevření dominovala červená barva. Klesaly také futures na Wall Street, přestože S&P 500 se pohybuje na dosah historických maxim. V USA stále neexistuje dohoda o dalších koronavirových stimulech. Ekonomický kalendář je dnes takřka prázdný, takže velkou roli by mohly hrát novinové titulky. Dnes před otevřením americké seance bychom se měli dočkat hospodářských výsledků významných maloobchodních prodejců za Q2.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024