Čtvrtek 28. březen 2024 09:40
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei SwiftTrader

Na americký trh práce není hezký pohled

02.04.2020 15:14  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ceny výrobců v eurozóně v únoru oproti stejnému období minulého roku poklesly o 1,3 %, v meziměsíčním srovnání se pak jednalo o snížení o 0,6 %. V obou případech tak došlo k výrazně citelnějšímu zlevňování, než kolik činily tržní odhady. Největší měrou se na tomto vývoji podílel sektor energií, kde se ceny meziměsíčně snížily o 2,3 % a meziročně pak dokonce o 6,5 %, což si lze vysvětlit nebývale levnou ropou. Únorová čísla přitom ještě nereflektují utlumení ekonomické aktivity vlivem opatření zavedených členskými zeměmi ve snaze o zpomalení postupující virové epidemie.

Evropská komise ohlásila svůj plán na podporu ekonomik zemí EU v jejich boji proti dopadům pandemie. Podle představ komisařů by k již dříve ohlášeným 37 miliardám eur, které na tyto účely poputují z kohezní politiky, mělo přibýt dalších až 100 miliard eur. Tyto peníze by potom měly sloužit na podporu takzvaného kurzarbeitu v členských zemích, tedy opatření umožňujících firmám nepropouštět zaměstnance tím, že by jim komise uhradila část mzdových nákladů. Tento záměr ovšem podléhá schválení jednotlivými členskými zeměmi, jelikož bude pro jeho financování zapotřebí, aby se zaručily za jejich vypůjčení. Komise zároveň oznámila svůj úmysl přesměrovat na boj proti pandemii i další prostředky z kohezní i společné zemědělské politiky.

Nové žádosti o podporu nezaměstnanosti ve Spojených státech během týdne končícího 28. března opět vystřelily vzhůru, když jich bylo evidováno více než 6,6 milionu. Tímto číslem suverénně překonaly tržní odhady i historický rekord z předchozího týdne, který činil přibližně 3,3 milionu. Jen pro srovnání – předchozí rekord pocházel z roku 1982 a činil „pouhých“ 695 tisíc žádostí. Kromě uzavírání provozů kvůli epidemii, která se varovným tempem šíří již téměř po celém území USA, lze za bezprecedentním nárůstem žádostí o podporu hledat i balíček stimulačních ekonomických opatření z dílny administrativy prezidenta Trumpa. Ten výrazně zvýšil samotnou podporu a zároveň rozšířil okruh Američanů, kteří na ni mají nárok.

Česká koruna dnes opět neměla svůj den. Po ránu sice ještě opatrně posilovala do okolí EUR/CZK 27,40, nicméně záhy o veškeré zisky přišla a do kolen ji pak srazila data o evropských cenách výrobců, které ji vyhnaly až do blízkosti EUR/CZK 27,60.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Na akciové trhy se vrací nákupní nálada
    Akciové trhy vstoupily do nového týdne optimismem. Evropský index Stoxx 600 roste o 0,7 %, když v rámci sektorů se nejvíce dařilo těžařům a zpracovatelům komodit (+1,4 %). Jednoprocentní zisky atakují i prodejci luxusního zboží nebo informační technologie. Naopak chvost akciového pelotonu okupují utility, které ztrácejí 0,4 %. Rovněž akcie v zámoří zahájily růstem, přestože S&P 500 přidává pouze 0,1 %. Nákupní apetit zvyšují rostoucí naděje mezi investory ohledně nadcházejícího jednání Spojených států a Číny o vzájemné obchodní politice.
  • Na akciové trhy se vrátila opět chuť investovat
    Americký akciový trh se zazelenal, když všechny hlavní sektory vykázaly slušné zisky. Index S&P 500 si včera polepšil o 1,1 %. Nejmenší zisky, přestože byly velmi solidní, si připsaly farmaceutické tituly (+0,9 %). Nejúspěšnějším se stala síťová odvětví, jejichž akcie vzrostly o dvě procenta. Na trzích se po komentářích některých amerických vládních představitelů mírně rozptýlily obavy ze zavádění tvrdých protekcionistických opatření ze strany Spojených států. Na druhou stranu však není všemu konec a bude především záležet na tom, jak se k zavedeným dovozním clům na ocel a hliník postaví ostatní státy. V případě jejich odvetných protiopatření nejistota na trzích opět poroste, což se promítne do nižšího ocenění akciových trhů.
  • Na akciové trhy vstupuje další medvěd
    Americký akciový trh dostal včera další ránu, tentokráte v podobě výsledků zasedání Fedu. Ten dle očekávání zvýšil úrokové sazby a zároveň na základě sníženého výhledu pro ekonomický růst a inflace v letošním a příštím roce došlo ke snížení trajektorie očekávaného růstu úrokových sazeb na základě mediánů předpovědí jednotlivých centrálních bankéřů. Snížila se i úroveň netrálních sazeb. I tak však tyto komentáře naznačující méně přísnější měnové podmínky nebyly dostatečné vzhledem k nastavenému očekávání trhu. Proto akciové tituly reagovaly propadem napříč všemi sektory. Index S&P 500 tak včera přišel o 1,5 % své hodnoty a klesl pod úroveň 2507 bodů, kde se naposledy nacházel na konci září loňského roku.
  • Na akciových trzích převládá pozitivní sentiment
    Akciové trhy dnes po celém světě vstřebávají včerejší vystoupení šéfa americké centrální banky Jeroma Powella. I evropské akcie si tak připisují zisky, přestože ty nedosahují žádných závratných výšin. Index Stoxx 600 v odpoledních hodinách přidává dvě desetiny procenta, když z nejvyššího růstu se těší energetické společnosti (+1,0 %). Až s odstupem s půlprocentním ziskem je následují utility. Nedaří se těžařům a zpracovatelům komodit, jejichž akcie ztrácejí 0,4 %.
  • Na akciových trzích se k opětovným nákupům zatím neschyluje
    Americké akcie vstoupily do nového týdne mírnými ztrátami. Index S&P 500 přichází o zhruba třetinu procenta, když největší brzdou jsou technologické tituly (-1,1 %). Obecně se nedaří spíše cyklickým akciím, které jsou tak pod tlakem znovu rostoucích geopolitických rizik v souvislosti s uvalováním cel na čínské zboží nebo zmizením saudskoarabského novináře. Zveřejněné maloobchodní tržby zaostaly za očekáváním, a tak růst akcií maloobchodních řetězců o zhruba půl procenta je spíše překvapením. V rámci maloobchodního sektoru zaujaly zprávy ohledně bankrotu společnosti Sears, jejíž akcie s otevřením trhů umazaly dalších 15 %. Ty od poloviny května ztratily přes 90 % hodnoty.
  • Na akciových trzích se očekává korekce
    Očekává se, že evropské měnové indexy zahájí v pátek beze změny; futures na index S&P přes noc m...
  • Na akciový trh Start vstoupila developerská firma UDI CEE i výrobce dronů Primoco
    Pražská burza cenných papírů slaví další úspěch. Na trhu Start, který je určený právě pro menší a středně velké podniky, se v rámci primárního úpisu – IPO poprvé prodaly akcie dvou nových firem.
  • Na akciový trh vstupuje další kultovní značka. Blíží se IPO Ferrari
    Nestává se tak často, že se na finančním trhu objeví akcie, kterou investoři z části nakupují prostě jen proto, aby ji měli. Minulý rok se se jedna taková objevila, když své IPO úspěšně dokončil Manchester United, jehož akcie si téměř přesně po roce připisují velmi slušných 10 %. Už příští pondělí nás čeká podobné IPO, když se na akciovém trhu objeví legenda mezi sportovními automobilkami Ferrari. Akcie společnosti bude možné obchodovat i na platformě XTB, takže máte i Vy šanci vlastnit alespoň část této ikonické sportovní značky. Níže nabízíme několik užitečných informací, které vám mohou pomoci v rozhodování o tom, zda má investice do této automobilky smysl.
  • Na americké akcie opatrně, jsou předražené
    Akciové trhy mají od začátku roku za sebou velice úspěšné období. Nejširší index světových akcií MSCI All Country World zatím připisuje 16% zhodnocení, nejvíce se přitom daří americkým akciím, které se dle indexu S&P 500 pyšní ziskem 20 %. Velmi dobře je na tom také Evropa, jejíž akcie si dle indexu STOXX Europe 600 připisují zhodnocení 17 %. Mírně zaostávají japonské akcie, které dle indexu Nikkei 225 zatím zaznamenaly zisk 13 %. Naopak výrazně zastávají trhy rozvíjejících se ekonomik (Čína, Indie, Brazílie, Rusko, atd.) se ziskem 6 %. Celkově šlo nicméně od začátku roku pro investory o velmi dobrou akciovou periodu.
  • Na amerických dlhopisoch sa zatvára trojuholníková formácia. Akým smerom sa vydajú ďalej?
    Výnosy z 10-ročných amerických dlhopisov v posledných dvoch mesiacoch stagnujú okolo úrovne 2,7% (cca. v pásme 2,65-2,75%). Ako ukazuje graf nižšie, tak je to dôsledkom stagnujúcich očakávaní budúceho vývoja úrokových sadzieb FEDu. Zhruba od polovice decembra panuje konsenzus, že FED sadzby v najbližších kvartáloch dvíhať nebude.
  • Na americký výplach navazuje Evropa. Přijde před víkendem aspoň konsolidace?
    Páteční ráno je na akciových trzích neveselé, když Evropa navazuje na včerejší americký propad. Zatímco zprvu Amerika pozitivně reagovala na nižší výnosy, pozdější obrat ukázal sílu prodejců, kteří se při nadechnutí trhů zbavovali pozic. Po závěru trhům radost neudělaly výsledky Netflixu, který to také odnesl výrazným propadem.
  • Na Apple dopadla nejen Čína. Firma zakouzlí s cenami iPhonů
    Technologická ikona Apple vstoupila do nového fiskálního roku 2019 ziskem i tržbami byť těsně, ale přeci jen nad očeká...
  • Na AUD začínají doléhat australské požáry, šance na snížení sazeb rostou
    Australský dolar včera na páru s americkým dolarem vystoupil z rostoucího trendového kanálu, ve kterém, se držel od začátku prosince. Koncem roku australské měně vydatně pomáhaly informace o dohodě mezi USA a Čínou a vidina zrychlení světové ekonomiky, které by měly mít shodně pozitivní dopad na australský růst HDP.
  • Náběh bitcoinu na 35 000 USD: Co nám říkají data o derivátech
    Zatímco bitcoin podniká svůj odvážný sprint k hranici 35 000 dolarů, kryptografická komunita stojí rozdělená a balancuje na hraně euforie a skepse.
  • Nabere euro ještě dech??
    EURUSD od svého počátku korigování dvouměsíčního vývoje, kdy byl poslán až pod cenu 1,275, do této doby ukrojil nec...
  • Na Biden Crypto se cena Bitcoinu vyhoupla nad 41 tisíc dolarů 
    Cena kryptony Bitcoin v dnešní ranní obchodní seanci v Evropě prudce vzrostla. Kryptoměna vyskočila přes 41 tisíc dolarů.
  • Nabídka akcií skupiny Coloseum je prodloužena o týden do 19. července
    Veřejná nabídka akcií skupiny Coloseum, která byla zahájena 22. června prostřednictvím PX Start Burzy cenných papírů Praha je o týden prodloužena. Upisovací období potrvá nově do úterý 19. července. V aukci je k dispozici 425 tisíc kusů akcií, které představují až 38% podíl společnosti. Nejnižší upisovaná částka je 24 600 Kč za jeden lot.
  • Nabídka akcií skupiny Coloseum začne ve středu na pražské burze Start
    Skupina Coloseum odstartuje ve středu 22. června veřejnou nabídku svých akcií prostřednictvím PX Start Burzy cenných papírů Praha. Půjde o 425 tisíc kusů akcií, které mohou představovat až 38% podíl společnosti. Od investorů chce získat minimálně 100 milionů korun. Upisovací období potrvá do 12. července. Nabídky bude možné podávat v cenovém rozpětí 246–304 Kč za akcii a minimální velikost objednávky bude 100 ks akcií.
  • Nabídka akcií Uberu patří k nejhorším za 24 let
    Vstup akcií alternativní taxislužby Uber Technologies na burzu byl jedním z nejočekávanějších, ale moc se nevydařil. Nabídka akcií Uberu se řadí k nejhorším za 24 let.
  • Nabídka dluhopisů po telefonu? Nikdy!
    Určitě to sami znáte, zazvoní telefon a na druhé straně se ozve servilní hlas s otázkou, jestli by vás mohl na chviličku vyrušit. Operátoři aktivního telemarketingu tímto způsobem nabízejí účast na různých průzkumech, předváděcích akcích, změnu mobilního operátora, půjčky, ale nezřídka kdy také možnost „lákavé investice“. Tzv. finanční šmejdi se totiž nezastaví před ničím, včetně uzavírání smluv v hodnotě až několika desítek tisíc korun po telefonu. Tato forma investiční nabídky je však, přinejmenším, neetická, nemluvě o tom, že investované, resp. spíše proinvestované úspory, už pravděpodobně nikdy neuvidíte.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank