Čtvrtek 28. březen 2024 12:08
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani

Akcie Tratonu zahájily první den na burze mírným poklesem

28.06.2019 12:44  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie nákladní divize Volkswagenu Traton zahájily první obchodní den na burze mírným poklesem. Primární nabídka akcií Tratonu se stala druhou největší v Evropě v letošním roce a ohodnotila Traton na 13,5 miliardy eur (343,3 miliardy Kč), napsala agentura Bloomberg.

Volkswagen stanovil cenu pro primární nabídku akcií na 27 eur, což bylo na dolním konci původně stanoveného rozpětí 27 až 33 eur. Po zahájení obchodování dnes akcie klesly na 26,64 eur, index německé burzy DAX byl ve stejné době téměř beze změny, napsala agentura Reuters.

Volkswagen nakonec nabídl na burze 11,5 procenta akcií Tratonu, když původně zvažoval nabídku až 25 procent akcií. Z nabídky získal 1,55 miliardy eur. Zisk z prodeje chce použít na financování investic do masové výroby elektrických aut.

Divize Traton zahrnuje značky nákladních aut VW, Man a Scania a do loňského srpna se jmenovala Volkswagen Truck & Bus. Firma nyní plánuje expanzi mimo hlavní, evropský trh a hodlá zaútočit na vedoucí pozice firem Daimler AG a Volvo AB na trzích jako Severní Amerika a Čína a případně zvýšit svůj podíl 16,8 procenta v americké firmě Navistar International.

Zdroj: Reuters, ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie testují nová maxima
    Tesla v září představí další elektrický vůz, a to středně velký tahač, který později doplní také nový pick-up. ,,Středně velký truck Tesly bude odhalen v září. Tým odvedl skvělou práci. Je to skutečně posun na novou úroveň“ uvedl šéf Tesly Elon Musk.
  • Akcie těžařů rostou díky doporučením JP Morgan a pohybu Číny 📈
    Komoditní společnosti na evropských burzách jsou na tom lépe a zisky v Číně zrychlily po rozhodnutí Čínské lidové banky podpořit poptávku. Analytici JP Morgan navíc zvýšili svá doporučení pro největší evropské komoditní společnosti.
  • Akcie těžařů stříbra a zlata rostou 📈
    Rostoucí ceny stříbra jsou hnacím motorem pro kotace těžebních společností, které dnes na Wall Street dominují růstu cen akcií. Mezi zisky v dnešní americké seanci patří Wheaton Precious Metals (WPM.US), Hecla Mining (HL.US), Silvercorp (SVM.US), Coeur Mining (CDE.US), PanAmerican Silver Corp (PAAS.US), Endeavour (EXK.US) a Iamgold (IAG.US), která dnes roste o téměř 27 % v souvislosti s projektem výstavby zlatého dolu v Ontariu a prodejem těžebních projektů v Africe:
  • Akcie těžebních společností v čele výběru nejlepších evropských titulů podle Saxo Bank
    Akcie těžebních firem neustále zápasí s tím, aby držely krok s výkonem světových akcií. Ale podle našeho modelu jde o ...
  • Akcie The Honest Company propadly o 25 % po zveřejnění kvartálních výsledků
    The Honest Company (HNST.US) dnes patří k nejhorším akciím na amerických indexech. Padají o více než čtvrtinu po zveřejnění špatných kvartálních výsledků. Producent výrobků ekologické osobní péče a výrobků do domácnosti se začal na americké burze obchodovat po svém IPO v květnu 2021.
  • Akcie Tilray: Podaří se investicí do MedMen dobýt konopný trh v USA?
    V dnešní analýze se zaměříme na akcie Tilray. Jde o titul, který patří do farmaceutického průmyslu. Společnost se ale mírně vymyká, protože Tilray se věnuje tzv. lékařskému konopí. Tilray akcie mají za sebou IPO z roku 2018, takže se na burze obchodují poměrně krátce.
  • Akcie Tilray prudko rastú po zverejnení výsledkov
    Akcie spoločnosti Tilray (TLRY.US) v stredu vzrástli takmer o 9,0 % po tom, čo spoločnosť vykázal neočakávaný zisk za posledný štvrťrok, pričom zároveň oznámila exkluzívne partnerstvo so sieťou supermarketov Whole Foods, ktorá bude predávať konopné prášky vyrobené dcérskou spoločnosťou Manitoba Harvest.
  • Akcie Tilray rastú v súvislosti so správami o legalizácii marihuany
    Tilray company (TLRY.US) je americká farmaceutická spoločnosť špecializujúca sa na výrobu a dodávku kanabisu a tiež produktov lekárskej marihuany.
  • Akcie Time Warner Cable na historických maximech – ve vzduchu visí nabídka
    Americké akciové trhy neudržely svá maxima a vydaly se jižním směrem, když index spotřebitelských cen CPI v dubnu rostl nejrychlejším tempem od ledna roku 2013. Akciové indexy se v průběhu páteční seance vyvíjely nejasným směrem, ovšem v samotném závěru byl ze strany medvědů vyvinut zvýšený nátlak a index S&P 500 tak uzavíral na denních minimech o 0,22 % níže.
  • Akcie Torm se propadají navzdory dobým výsledkům za 1Q23 🚢
    Dánská společnost Torm (TRMDA.DK) je jedním z největších světových provozovatelů cisteren přepravujících ropné produkty, benzín, letecké palivo a naftu. Marže a tržby společnosti se po sankcích uvalených na Rusko zvýšily. Od začátku války na Ukrajině pracuje její flotila na plnou kapacitu a pokrývá delší trasy, díky čemuž má společnost vyšší sazby. díky svému velkému podílu na trhu může také vyjednat vyšší marže. Z komentáře vedení společnosti po zveřejnění výsledků vyplynulo, že trend vysokých sazeb po uvalení embarga na ruské ropné produkty pokračoval i v prvním čtvrtletí při vysoké volatilitě sazeb za přepravu. Společnost má celkem 85 plavidel.
  • Akcie Tupperware se po zveřejnění finančních výsledků propadají o 40 %
    Tupperware (TUP.US) je dnes jednou z nejméně výkonných amerických akcií. Akcie společnosti se po zveřejnění neuspokojivé zprávy o výsledcích hospodaření za 3. čtvrtletí 2022 obchodují přibližně o 40 % níže. Tupperware oznámila zisk za 3. čtvrtletí 2022 na úrovni 0,14 dolaru na akcii, výrazně pod 0,42 dolaru očekávanými analytiky a téměř 90 % pod 1,19 dolaru hlášenými ve 3. čtvrtletí 2021. Tržby klesly o 20 % meziročně na 302,8 milionu USD a také nesplnily očekávání trhu (316 milionů USD). Vedoucí pracovníci uvedli, že společnost čelila vnitřním i vnějším výzvám, které ve 3. čtvrtletí 2022 dále narušovaly podnikání, přičemž růst tržeb se zpomaloval v severní Africe a Asii a Tichomoří, zatímco pokles tržeb pokračoval v Evropě. Tupperware také uvedl, že čelí větším FX protivětru, než se dříve očekávalo, protože americký dolar pokračuje v posilování vůči dalším hlavním měnám. Na druhou stranu společnost uvedla, že některé své produkty zpřístupní v obchodech Target (TGT.US), což signalizuje, že se možná začne poohlížet po partnerství s velkými maloobchodníky.
  • Akcie Twitteru procházejí výraznou volatilitou po rezignaci CEO Jacka Dorseyho
    Akcie společnosti Twitter (TWTR.US) vyskočily o více než 12 % v premarketu po zveřejnění zprávy o odstoupení CEO a spoluzakladatele Jacka Doersyho z funkce. Jeho pozici převezme Parag Agrawal, který ve firmě aktuálně vede technologie. Dorsey zůstane ve správní radě alespoň do roku 2022. Dorsey dle svých slov odchází proto, že je společnost připravena se odstřihnout od svých zakladatelů.
  • Akcie Twitteru vyskočily v premarketu o 5 % v reakci na možný deal s Muskem
    Akcie Twitteru (TWTR.US) v premarketu přidaly 5 % v reakci na agenturu Reuters, která uvedla, že gigant sociálních médií by se mohl dohodnout na smlouvě o převzetí s Elonem Muskem za 54,20 dolaru za akcii. Jedná se o cenu, kterou generální ředitel Tesly (TSLA.US) nazval svou nejlepší a konečnou nabídkou. Přichází den poté, co se představenstvo společnosti údajně sešlo v neděli, aby projednalo nabídku na převzetí od Elona Muska, který již zajistil financování ve výši 46,5 miliardy dolarů. Twitter může transakci oznámit již dnes, jakmile se sejde správní rada, aby transakci doporučila akcionářům Twitteru.
  • Akcie Twitteru vzrostly poté, co Musk zvýšil svůj finanční závazek ohledně nabídky na převzetí
    Akcie Twitteru (TWTR.US) před otevřením trhu vyskočily o 5,0 % poté, co zpráva americké Komise pro cenné papíry (SEC) odhalila, že Elon Musk plánuje ve své snaze o převzetí Twitteru zaplatit 33,5 miliardy dolarů. Generální ředitel společnosti Tesla prozradil, že bude poptávat půjčku ve výši 13 miliard USD na nákup na Twitteru, místo aby se pokusil získat téměř dvojnásobek dluhu, jak bylo dříve uvedeno. Musk již dříve uvedl, že na koupi Twitteru v rámci dohody ve výši 44 miliard USD zaplatí 27,25 miliardy USD. Šéf Tesly a SpaceX už neplánuje spoléhat na půjčku krytou akciemi Tesly, podle zprávy Wall Street Journal. Musk také pokračuje v diskusích s bývalým generálním ředitelem Twitteru Jackem Dorseym a dalšími, aby se posunul s financováním dohody, uvádí CNBC.
  • Akcie Twitter v hledáčku Elona Muska. Odkoupí Twitter za 54,20 USD za akcii?
    O akcie Twitter (TWTR) projevil zájem zakladatel a majitel automobilky Tesla Elon Musk. Ten nedávno koupil větší část akcií této společnosti. Následně přišel s nabídkou na odkoupení celé firmy za 2,9 miliardy USD. Povede se nejbohatšímu muži na světě odkoupit Twitter? A jak se proti tomuto kroku daná společnost brání?
  • Akcie týdne: Alphabet (GOOGL.US)
    Nálada okolo akcie Alphabet (GOOGL.US) se v posledních měsících výrazně zhoršila kvůli únikům osobních údajů a plánované expanze do Číny. Nicméně investoři s napětím očekávají finanční výsledky za třetí kvartál, které by mohly zlepšit výhled akcie. Společnost navíc oznámila další zpomalení růstu nákladů.
  • Akcie týdne - Amazon (13.01.2023)
    Amazon plánuje propustit více než 18 000 zaměstnanců, což je téměř dvojnásobek původně plánovaného počtu. Gigant v oblasti elektronického obchodu se potýká s rostoucími provozními náklady a slábnoucí spotřebitelskou poptávkou. Většina propouštění proběhne v odděleních maloobchodního prodeje a náboru zaměstnanců.
  • Akcie týdne - AMD (3.11.2022)
    Akcie společnosti AMD (AMD.US) v úterý vzrostly až o 6 % poté, co výrobce čipů uvedl, že jeho podnikání v oblasti serverových čipů v nadcházejících čtvrtletích poroste, i když výsledky a čtvrtletní předpovědi nesplnily očekávání Wall Street.
  • Akcie týdne: Apple (05.05.2023)
    Společnost Apple (AAPL.US), výrobce iPhonů, včera po skončení seance na Wall Street oznámila zisk za 2. fiskální čtvrtletí 2023 (1. kalendářní čtvrtletí 2023). Výsledky dopadly lépe, než se očekávalo, a to díky lepšímu výsledku v oblasti prodeje iPhonů. Společnost rovněž oznámila navýšení programu zpětného odkupu v hodnotě 90 miliard USD a také zvýšení čtvrtletní dividendy, a to již jedenáctým rokem v řadě! Podívejme se blíže na to, jak se společnosti Apple dařilo v prvním čtvrtletí roku 2023.
  • Akcie týdne - Bed Bath & Beyond (18.08.2022)
    Mnoho investorů a nadšenců do finančních trhů si pamatuje nejznámnější short squeeze na akciích společnosti Gamestop, kdy retailoví investoři sdružení skrze platformu Reddit pod názvem WallStreetBets způsobili "squeeze" krátkých pozic, které držely hedgeové fondy. Nynější dění kolem společnosti Bed Bath & Beyond připomíná, že se historie velmi často ráda opakuje.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Finexo
FxNet
IFC Markets
reklama
Purple trading AI