Úterý 19. březen 2024 07:11
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

Trhy klesají, ale zlato stále na svou šanci čeká

20.05.2019 15:17  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Navzdory ujištěním z Bílého domu, že jednání s Pekingem o nové obchodní dohodě budou i po zvýšení cel na vybrané zboží z 10 na 25 procent pokračovat, v pátek zasáhla trhy zpráva CNBC o tom, že jednání přece jen budou pozastaveny. Tato informace poslala akciové trhy kvůli obavám z obnovení obchodní války do červených čísel. Cena zlata však nezamířila nahoru, jak bychom mohli očekávat, ale k dvoutýdenním minimům. Dolů ji zatlačil posilující dolar.

Žlutý kov se z nejvyšší denní hodnoty kolem 1288 USD za unci propadl o 0,8 procenta na cenu kolem 1277 USD za unci, na níž se naposledy obchodoval začátkem května 2019. Ještě v úterý se přitom cena kovu pohybovala na měsíčních maximech nad hodnotou 1300 USD za unci poté, co Čína oznámila "odvetné" zvýšení sazeb na americký zboží.


Důvodem značného oslabení zlata bylo výrazné posílení amerického dolaru, který se naopak vyšplhal na dvoutýdenní maxima v důsledku nejvyššího spotřebitelského sentimentu v USA za 15 let. Těžil i z oslabení evropské měny, která ztrácela kvůli stoupající nervozitě před volbami do Evropského parlamentu. Euro se vůči dolaru během pátečního obchodování propadlo z 1,1174 na hodnotu 1,1159 a měnový pár EUR / USD zakončil obchodní den v minusu.

Dolarový index, který měří Greenback vůči koši šesti měn tak vzrostl o 0,1 procenta těsně pod hranici 98 USD. Zlato v důsledku výrazného posílení americké měny zatím nedokázalo ukázat svůj potenciál, ale vývoj událostí kolem jednání mezi USA a Čínou, které se zatím ubírají negativním směrem by mohly být znamením, že jeho čas brzy přijde. V případě negativního výsledku by mohla posílit cena zlata jako bezpečného přístavu proti dalšímu oslabení čínské ekonomiky.

Olivia Lacenová, xPartners

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trhy jsou před daty a firemními výsledky nerozhodné, dolaru se ovšem daří
    Na hlavních trzích během úterního dopoledne nesledujeme jednotný vývoj podle některého z důležitých témat. V poslední době jsme dostali pár slibných zpráv, ale na druhou stranu akcie jsou na maximech a události na programu vybízejí k opatrnosti.
  • Trhy jsou před květnovou zprávou o zaměstnanosti v USA opatrné
    Po prudkém středečním oživení index amerického dolaru ve čtvrtek ztratil trakci a smazal většinu svých týdenních zisků. Trhy zůstávají na začátku pátku relativně klidné, protože investoři čekají na květenová data o počtu pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP) v USA. Futures na americké akciové indexy se obchodovaly beze změny poté, co ve čtvrtek získaly výrazné zisky, a výnosy referenčních desetiletých amerických vládních dluhopisů zůstávají blízko 2,9 %. V rámci evropského ekonomického programu bude zveřejněna zpráva o dubnových maloobchodních tržbách. Nový impuls se bude před víkendem hledat také ve zprávě ISM PMI v amerických službách.
  • Trhy jsou před zasedáním FOMC opatrné
    Zlato obchoduje opatrně, protože účastníci trhu čekají na výsledky zasedání FOMC. V tuto chvíli se žlutý kov obchoduje za 1 673 amerických dolarů za trojskou unci. Ve včerejší seanci si připsal pouhé 1 %.
  • Trhy jsou před zprávou o inflaci v USA opatrné. Přehled USD, EUR, GBP
    Trhy byly ve středu ráno opatrné z důvodu očekávání výsledků jednání mezi Bidenem a předsedou Sněmovny reprezentantů McCarthym o dluhovém stropu USA. Žádná ze stran není ochotna jednat o krátkodobých řešeních, která by umožnila zvýšit výpůjční strop, a nejsou připraveny na kompromisy. Nemělo by se očekávat rychlé řešení a možná při hledání řešení nastane riziko defaultu.
  • 📆 Trhy jsou před zveřejněním NFP nejisté
    Data z amerického trhu práce, klíčové makro tohoto týdne, budou zveřejněna ve 14:30. Výsledky reportu jsou důležité pro americkou centrální banku Fed, která bude v nejbližších měsících rozhodovat o utahování měnové politiky.
  • Trhy jsou před zveřejněním NFP ve výborné náladě
    Akciovým trhům se dnes opět daří. Indexy v Evropě vede FRA40 (1,4 %) a Wall Street roste už pátý den v řadě. Investoři vyčkávají na data z amerického trhu práce. NFP report bude zveřejněn ve 14:30 a mohl by mít výrazný dopad na závěr obchodování tohoto týdne. Připomeňme si, že ADP a ISM reporty poskytly naprosto odlišné obrázky vývoje pracovního trhu v USA. Konsenzus na NFP hovoří o růstu zaměstnanosti o 185 tisíc nových pracovních míst.
  • Trhy jsou stále trochu zaskočené. Akcie v Evropě lehce klesají, dolar se snaží hájit zisky
    Do nového týdne finanční trhy vstupují stále poněkud zaskočené. Americké ekonomice se totiž podle nových dat vede příliš dobře na to, aby Fed snižoval sazby tak agresivně, jak si trh za poslední zhruba měsíc namaloval. Po solidních číslech z trhu práce se očekávaná trajektorie celkově o něco zvedla. Letos by Fed měl podle trhu stihnout spíše jen dvojí snížení sazeb, další jedno si nechat na první kvartál 2020 a ke čtvrtému se možná ani nedostane.
  • Trhy jsou v dovolenkovém módu
    Evropské akciové trhy se aktuálně pohybují v zisku, který se v drtivé většině případů pohybuje kolem jedné desetiny procenta. Hlavní index Stoxx 600 není žádnou výjimkou a i jeho zisk je 0,1 %. Nejlépe se daří realitním developerům (+0,8 %) či energetickým společnostem (+0,7 %). Na opačné straně se s nejhlubší ztrátou 0,8 % nachází síťová odvětví. Trhy ve Spojených státech jsou dnes z důvodu oslav Dne nezávislosti zavřené.
  • Trhy jsou zaplaveny fixaci zisku.
    V úterý obchodní seance uzavřela se v červené zóně. Investoři postupně se připravují ke klíčovým událostem tohoto týdn...
  • ⏫ Trhy jsou z nové vakcíny radostí bez sebe! ⚕
    Očekávání dlouhých a ponurých lokdownů vrhalo temný stín na vývoj globální ekonomiky. Trhy si od tohoto tématu "odpočinuly" díky amerických prezidentským volbám. Jakmile se však zpravodajské agentury začaly vracet k pandemické realitě, tak byly zveřejněny zprávy o nové vakcíně společností Pfizer a BionTech. Zpráva o vysoké účinnosti vakcíny způsobila euforii jako nečekaný předčasný vánoční dárek. Ne všichni však skáčou radostí do nebes.
  • Trhy klesají pod vlivem nervozity z obchodní války a zasedání OPEC
    Americké trhy se včera opět ponořily do ztrát. Sentiment na trzích ovládly obavy z vývoje napjaté situace mezi USA a Čínou v oblasti obchodních cel. Index Dow Jones klesl o 0,8 %, S&P 500 oslabil o 0,6 % a technologický Nasdaq ztratil 0,9 %. Nejhůře dopadly energetické společnosti, jejichž hodnota klesla o 1,9 %. Reagovaly tak na zasedání zemí OPEC, kde Saudská Arábie tlačí na navýšení denní produkce ropy, na což reagují její ceny na světových trzích poklesem. Dále se nedařilo průmyslovým podnikům (-1,2 %) a zpracovatelům komodit (-1 %). Zisky se podařilo připsat realitním developerům (+0,6 %), sektoru utilit (+0,3 %) a výrobcům nezbytného zboží (+0,1 %).
  • Trhy korigují a začínají přeceňovat výhled pro úrokové sazby!
    Po velmi solidním začátku nového roku přišla na akciových trzích korekce, nebo dokonce můžeme říct vystřízlivění. Ztrátový týden může v následujících seancích velmi zamíchat kartami a velmi důležité bude především to, jak trhy zareagují na středeční inflaci. Co se týká aktuálního vývoje a nastavení, tak trhy měly jistě už lepší základy pro růst. Výnosy ze státních dluhopisů prudce rostou a mění se také očekávání dalšího vývoje úrokových sazeb. V závislosti na to se zdají být trhy čím dál tím dražší a ekonomika vystavena mnohem větším rizikům.
  • Trhy korigují včerejší výprodeje
    Americké akciové burzy se vzpamatovávají ze včerejšího výprodeje. Průmyslový Dow Jones roste o 1 %, S&P 500 stoupá o 1,2 % a technologický Nasdaq si připisuje dokonce přes 2 %. Nejlépe se daří telekomunikačním společnostem (+2,5 %), které včera patřily k poraženým s celkovou ztrátou 4,9 %. Stejně tak se ze ztrát dostávají i technologické firmy. Ty si zatím připisují 2,1 %. Na opačné straně se nachází sektor utilit se ztrátou 1,4 %.
  • Trhy korigují ztráty ze začátku týdne, dnes zasedá Fed
    Trhy korigují ztráty ze začátku týdne, dnes zasedá Fed...
  • Trhy korigujú včerajšie pohyby. CAD je po silných maloobchodných tržbách najsilnejší za posledné tri týždne
    Ako sme upozorňovali vo včerajšom dennom komentári, tak a do piatkového vystúpenia dvoch popredných centrálnych bankárov – Draghiho a Yellenovej v americkom Jackson Hole by trhy nemali nabrať jednoznačný smer. Zatiaľ sa tak deje a dnešné obchodovanie je zrkadlovým obrazom toho včerajšieho – dolár vymazal včerajšie straty (EURUSD je späť pod 1,18), zlato zase svoje zisky a akcie rastú.
  • Trhy krotí svůj optimismus, virus se znovu připomněl
    Optimismus z úvodu týdne vyprchával už včera během amerického obchodování. Krátkodobý zájem o riziko přerušily přece jen některé nepříznivé zprávy. Sem řadíme problémy s implementací záchranných programů na obou stranách Atlantiku.
  • Trhy, kterým je třeba věnovat pozornost příští týden (19.02.2024)
    Makroúdaje z USA byly tento týden smíšené - vysoký index spotřebitelských cen a slabé údaje o maloobchodních tržbách vysílaly smíšené signály o dopadu měnové politiky. Zveřejnění zápisu ze zasedání FOMC příští týden může poskytnout více informací o tom, proč Fed není přesvědčen o snižování sazeb. Kromě zápisu z jednání se investoři dočkají také zprávy o výsledcích společnosti Nvidia - hvězdy probíhající rallye v oblasti umělé inteligence! Nezapomeňte v nadcházejícím týdnu sledovat USD/TRY, DE40 a US100.
  • Trhy kvůli konfliktu na Ukrajině a Powellovu projevu v Kongresu reagují smíšeně
    Obchodování v Evropě je kvůli probíhajícímu konfliktu na Ukrajině smíšené. Projev amerického prezidenta Joea Bidena v Kongresu však rozhodně ukázal, že Spojené státy ani NATO se nehodlají do této záležitosti zapojit, takže trhy byly ohledně pokračování rozsáhlého výprodeje, který byl v poslední době patrný, zdrženlivé.
  • Trhy kvůli sporu USA a Číny nervózní, ale zatím nepanikaří. Ropa začíná ztrácet
    Téma středeční seance se na finančních trzích zdá být už od brzkých ranních hodin zcela jasné. Je jím hrozba dalších cel na čínské dovozy v objemu až 200 mld. dolarů, které by na Čínu mohly Spojené státy uvalit už koncem příštího měsíce. Trh se zároveň děsí toho, jakým způsobem by na tato cla případně odpověděla Čína, jak by na její odpověď odpověděly USA atd. atp. I dnešek tedy dokazuje, že téma obchodní války z trhů rozhodně nemizí, i když nutno dodat, že trhy stále zůstávají v relativním klidu, když implikovaná volatilita na S&P500 roste pouze na 13,5b. a futures na indexy v USA ztrácejí sotva procento. Trhy jsou tedy v nervózním, ale stále kontrolovaně nervózním, režimu.
  • Trhy kvůli svátku v USA zatím jen přešlapují na místě
    Středeční seance zatím příliš zajímavého na finanční trhy nepřinesla a obchodníci tak spíše jen vyčkávají. Na vině je svátek v USA, s ním spojená absence dat a hluboce podprůměrné objemy, které dnes panují na většině trhů. V Evropě se dnešní volume pohybuje v některých případech až pod polovinou průměrných hodnot a většina indexů tak pouze v rámci intradenního šumu udržuje své včerejší úrovně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank