Čtvrtek 28. březen 2024 23:17
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Výprodej na kryptu: otázky a odpovědi

18.01.2018 13:55  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

A dnes do třetice ještě jednou krypto. S dotazy a rozhovory se díky včerejším výprodejům roztrhl pytel, takže níže sdílím odpovědi na pár otázek Arsena Lazareviče, které mi přišly docela zajímavé.

1) Co způsobilo masivní výprodeje v pondělí a úterý tohoto týdne?

Jedná se především o důsledek 20x růstu z minulého roku. Nic složitého bych v tom nehledal. Od loňského listopadu, kdy byl zažehnán potenciálně nebezpečný Segwit2X fork Bitcoinu, se toho ve světě krypta kromě ocenění zase až tolik nezměnilo. Mánie jen dosáhla svého dosavadního vrcholu.

2) Má smysl investovat do kryptoměn nebo už bublina splaskla?

Bitcoin je sice 10x dražší než před rokem a na polovině jeho prosincových hodnot, na jeho dlouhodobém fundamentu se ale moc nemění. Podle mého názoru se jedná o technologii, která je svým způsobem revoluční a může být velkým příslibem do budoucna. Volatilita je nezbytným doprovodným jevem jejího případného úspěchu.

3) Až Čínané oslaví NR a vrátí se domů porostou znovu ceny?

Osobně tam velkou souvislost nevidím. O čínském NR se mluví vždy, když se nějaké finanční aktivum (krypto, akcie atd..) propadne. Je to takový finanční evergreen. Pokud už korekci z konce roku mohlo něco odstartovat, mohla to být například potřeba vybrat zisky kvůli zdanění a i tady se jedná jen o mou divokou spekulaci. Faktem je, že prostě žádná tvrdá data nemáme.

4) Univerzity v Tulze a izraelské Univerzity v Tel Avivu je možné velmi snadno manipulovat s cenou bitcoinu. V uniklé databázi hacklé burzy Mt. Gox totiž objevily falešné obchody, které vyhnaly cenu bitcoinu z 150 na 1000 dolarů. Opravdu je možné takto s bitcoinem manipulovat? Kdo za tím stojí?

Manipulace s cenou BTC ze strany Mt. Gox je celkem známá věc, která byla více méně prokázána už v roce 2011. Bitcoin tehdy a teď jsou ale dva zcela odlišné světy. Celkové volume na trhu a počet burz je totiž dnes někde úplně jinde. Tehdy byl Mt. Gox prakticky celým trhem. Dnes existují desítky BTC burz a největší z nich má na celkovém volume sotva 10% podíl. Případná snaha o manipulaci je tedy dnes kvůli možnosti arbitráže  mnohem nákladnější a hlavně rizikovější než dřív.

5) Uživatel, který si říká Bitfinex’ed, který rozkrývá různé podvody v kryptosvětě napsal, že mohlo dojít také k ovlivnění druhé nejpopulárnější měny světě Litecoinu. Podle něj byl Litecoin dlouhodobě mrtvý, vše se změnilo, když se dostal na burzu Coinmate. Poté zakladatel kryptoměny opustil letadlo a prodal ho za výrazně vyšší cenu. Podle Bitfenexu se jednalo o střet zájmu a insider trading. Jaký máš na to názor?

Pokud někdo tvrdí, že je litecoin letadlo, ponzi apod., tak se bohužel sám usvědčuje z toho, že neví o čem mluví. Menší kryptoměny jsou rozhodně snadněji manipulovatelné, ale žádné jasné důkazy o jejich manipulaci jsem zatím neviděl. Samozřejmě tedy kromě těch zcela obskurních měn s řádově nižšími objemy, které často bývají skutečně jen pum & dump schématy. Bitfinex’ed toho namluví hodně a třeba jeho pochybnosti ohledně měny Tether sdílím i já. Mám však obavy že se snaží hledat senzaci prakticky v každém prudším intradenním pohybu, který na jakémkoli kryptu zrovna registruje. Připomíná mi to konspirační teorie točící se kolem každého většího výprodeje na zlatě, kterých je na internetu také požehnaně. Co se tzv. insider tradingu týká, ten tady byl, je a vždy bude, ať už jde o krypto, akcie, nebo cokoliv jiného.

 ——————-

Co se poslední otázky týká, Bitfinex’ed je docela zajímavá a kontroverzní postavička ve světě krypta. Čas od času ale přijde s docela zajímavým tématem, takže ho sleduji také. Najít ho můžete tady na twitteru.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výprodeje se přesunuly na akciový trh, dolar ztrácí
    Zatímco včerejšek se zejména nesl ve znamení výprodejů dluhopisů, dnes se dostaly pod prodejní tlak především akcie. Na výrazné ztráty na asijských trzích navázala Evropa, která se postupně ponořila skoro procento pod včerejší závěr. Americké trhy pak odstartovaly ve stejném duchu a tempem poklesu Evropu ještě předčily, nehledě na nové firemní výsledky.
  • Výprodej krypta nabírá na obrátkách
    Bitcoin se propadl pod 19 000 USD poté, co investoři začali přesouvat peníze z rizikovějších aktiv kvůli utahování monetární politiky ze strany velkých centrálních bank. Vlna výprodejů znamená snížení trhu s kryptem o miliardy dolarů, což je výrazný problém pro společnosti z krypto sektoru. Nedávno došlo k zastavení výběrů Bitcoinu několika směnárnami, v čele s Binance, CoinFlex nebo Celsius. Velký kryptoměnový fond Three Arrows Capital včera nesplatil dluh ve výši 670 milionů dolarů věřiteli Voyager Digital a stal se tak největší obětí kryptozimy. Dnešní pokles trhu je přisuzován rozhodnutí Securities and Exchanges Commission (SEC), která odmítla žádost o zalistování dvou Bitcoinových ETF, načež Grayscale podal na SEC žalobu.
  • Výprodej kryptoměn se prohlubuje: Bitcoin se propadá pod 43000 dolarů
    Bitcoin dnes klesl pod 43 000 USD a během obchodní seance ztratil přibližně 2 %. To představuje nejnižší úroveň této kryptoměny od 20. prosince. Pokud dnes cena uzavře na současné úrovni nebo pod ní, vznikne medvědí pohlcující obrazec. Sezónnost však naznačuje, že by růstové momentum mělo přetrvat až do 7. ledna. Navíc je důležité poznamenat, že k výrazným korekcím v posledních měsících docházelo po překonání 50denního klouzavého průměru. Tento průměr se v současné době nachází pod klíčovou hladinou podpory na úrovni 40 500 USD.
  • Výprodej Microstrategy zrychluje tváří v tvář propadu bitcoinu 📌
    Akcie společnosti Microstrategy držící bitcoiny, jejímž generálním ředitelem je známý Michael Saylor, zaznamenaly panický výprodej uprostřed poklesů na trhu s kryptoměnami. Negativní sentiment kolem rizikových aktiv způsobil, že se společnost, která se těšila obrovskému nárůstu ceny akcií, se vrátila k valuaci z lléta 2020. Hrozí Microstrategy likvidace pozice na Bitcoinu? Pouze včera klesla cena akcií společnosti kotované na burze NASDAQ téměř o 25 %:
  • 📉Výprodej na akciích akceleruje
    Nálada se výrazně zhoršila během druhé poloviny dnešní seance. Předtím než se býci neúspěšně pokusily smazat některé z posledních ztrát, trhy se opět dostaly do červených čísel. Náladu ovlivňoval i nedostatek posunu v jednáních mezi Ukrajinou a Ruskem. Poradce prezidenta Volodymyra Zelenskyjeho napsal na twitter, že během třetího kola vyjednávání, které dnes skončilo, nedošlo k žádnému pokroku. Rozhovory však vedly k pokroku v otázce humanitárních koridorů. Mezitím ruský vyjednavač Sluckij řekl: "Nedělejme si iluze, že další krok vyjednávání povede k definitivnímu výsledku."
  • Výprodej na akciích a ropě pokračuje. Americká data nechávají obchodníky klidnými
    Páteční seance je zatím o negativním sentimentu a nových datech z USA. Negativní sentiment na trzích letos není ničím ...
  • Výprodej na americkém akciovém trhu, AUD posiluje díky vyšší inflaci, zájem o jihoevropské dluhopisy klesl, analýza EUR/USD, DOW JONES, NZD/USD
    Americký akciový trh se včera propadl do červených čísel. Negativní náladu odstartovala makroekonomická data v po...
  • Výprodej na dolaru pokračuje, evropské akcie pod tlakem kvůli silnému euru
    Po včerejším Fedu na finančních trzích ledy konečně povolily a vrací se volatilita i objemy. Evropské indexy sice ráno...
  • Výprodej na dolaru zesiluje, ale příčiny pádu americké měny lze hledat jen obtížně
    Americký dolar se koncem minulého měsíce dostal pod celkem zajímavý prodejní tlak a vypadá to, že chuť do dalších výpr...
  • Výprodej na komoditách nekončí a stahuje dolů akcie i některé měny
    Evropské akciové indexy se dnes vrací do červených čísel. Ztráty nejsou malé a při absenci významných dat souvisí před...
  • Výprodej na libře pokračuje. Akciové trhy zůstávají v klidu
    Máme před sebou pár dnů do Vánoc a ekonomický kalendář bez klíčových fundamentů, čehož si jsou finanční trhy velmi dobře vědomy. Pondělní seance se proto na akciovém trhu nese ve velmi pozvolném duchu a na výrazně podprůměrných objemech, které jsou přibližně třicet procent pod úrovní z posledních třiceti obchodních seancí. Další dny pravděpodobně nebudou jiné a bude zajímavé sledovat, zda nás díky absenci dat a větších rizik čeká nyní tradiční Santa Claus rally. Pro dnešek se ale na akciových trzích zatím dárky nerozdělují.
  • Výprodej na libře pokračuje. Ztráty si kvůli slabému makru připisuje také CAD
    Po včerejší úspěšné seanci dnes býkům na akciových trzích dochází dech. Není se co divit. Páteční seance je na data po...
  • Výprodej na ropě, řecké volby, oslabování eura a libry po PMI. Analýza Dow Jonesu, GBP/JPY a EUR/AUD
    Další pokles ceny ropy a propad americké WTI pod kulaté číslo 50 USD za barel způsobil na finančních trzích v úvodu roku paniku...
  • Výprodej na ropě zesiluje, dolar mezitím likviduje část pátečních ztrát
    Ani na pondělí nezvykle bohatý ekonomický kalendář zatím obchodníky na akciovém trhu k větší aktivitě nepřinutil. Evropské indexy se od rána drží přibližně půl procenta v mínusu, zatímco burzy v USA zahájily pondělní seanci na úrovních z konce minulého týdne. Objemy na burzách jsou přitom výrazně podprůměrné, když se v některých případech pohybují v Evropě více než 40 % pod třicetidenním průměrem. Německý DAX zůstává nad hranicí 10 600 euro a pokračuje v konsolidaci v bočním trendu na dosah horní hrany pásma, ve kterém se drží od letošního února.
  • Výprodej na technologiích vystřídala euforie. Výnosy dnes klesly
    Po včerejším výprodeji zachvátila technologický sektor naopak euforie a Nasdaq tak kráčí v čele akciového růstu s 3,2procentním ziskem. S&P 500 je výš i 1,7 pct, Evropa pak zaostává, když třeba DAX roste jen o půl procenta. Pražský index PX dnes vykazuje nevýraznou změnu při smíšeném pohybu hlavních titulů.
  • Výprodej na trzích nepolevuje. Jak dlouho než některá z centrálních bank začne s hašením požáru?
    Pokračujeme. Asi tak lze ve stručnosti shrnout dnešní situaci na finančních trzích ve srovnání se včerejškem. Ani dneš...
  • Výprodej na Wall Street pokračuje
    Důvodem včerejšího poklesu nejsou nové informace, spíše doznívání negativního výhledu FEDu i ECB z minulého týdne. Nejslabším článkem dne byl technologický sektor (Alphabet -2 %, Apple -1,6 %, Microsoft -1,7 %, Amazon -3,4 %, Meta -4,1 %). Růst cen ropy (+1,8 %) pomohl energetickému sektoru (Chevron +0,7 %, Halliburton +0,6 %), ale mimo ten se nepodařilo zakončit den v černých číslech žádnému z hlavních odvětví americké ekonomiky.
  • Výprodej na závěr týdne. Inflaci doplnila rekordně špatná spotřebitelská důvěra
    Finanční trhy po výrazně negativním čtvrtku nedostaly prostor pro konsolidaci, ale naopak další ránu. Bylo to ze strany amerických makrodat, která zvedla obavy z agresivnějšího Fedu i slabé ekonomiky.
  • Výprodejní mexická vlna obkroužila celý svět
    Americký akciový trh na úvod nového týdne zažil další mohutnou výprodejovou vlnu. Index S&P 500 přišel o 2,1 % a spadl tak na 14měsíční dno. Od začátku roku tak jeho hodnota klesla o 4,8 %. Včerejší výprodeje byly patrné napříč všemi sektory. Nejmenší ztráty utrpěly finanční instituce, i tak jejich jednoprocentní pokles lze označit za poměrně výrazný. Negativní sentiment nejvíce pocítili realitní developeři a utility, jejichž akcie propadly o 3,7 %, respektive 3,3 %. Index malých podniků Russell 2000 dokonce vstoupil do medvědího trhu, když od svého srpnového historického maxima spadl již o 21 %.
  • Výprodejová vlna je snad u konce
    Americké akciové burzy po otevření trhů přerušily dvoudenní výprodejovou vlnu. Průmyslový Dow Jones roste o 1,4 %, S&P 500 si připisuje 1,4 % a technologický Nasdaq získává dokonce 2,5 %. V rámci indexu S&P 500 se daří téměř všem sektorům, když se jejich zisky pohybují až do výše přes 3 % v případě technologických firem. Jediný ztrátový sektor jsou utility, které odepisují 0,3 % ze své hodnoty.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova