Pátek 29. březen 2024 00:23
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani

Nestlé jako největší evropský plátce dividend

02.09.2017 09:12  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropské společnosti v druhém čtvrtletí poslaly asi 150 miliard dolarů svým akcionářům.

Analýza britské investiční společnosti Janus Henderson dokládá, že je potravinářská firma Nestlé největším světovým plátcem dividend. Prvních světových 20 firem vyplácejících největší objemy dividend je 9 evropských firem. Rekordní částky svým akcionářům vyplatily zejména firmy v Nizozemsku a Belgii. Víc než 7 miliard švýcarských franků vyplatila v dubnu na dividendách svým akcionářům také švýcarská potravinářská společnost Nestlé. Drží tak prvenství světového žebříčku největších plátců dividend za druhé čtvrtletí v tomto roce.

Objem obchodovaných akcií

Evropské firmy celkově poslaly v období od dubna do června na účty svých akcionářů 149,5 miliardy dolarů To je dokonce až o 1,1 % více v porovnání se stejným obdobím loňska. Na světovém objemu dividend se bez započtení Velké Británie Evropa podílela 40 %. Na jaře 2/3 evropských korporací vyplácí ze zisku za předchozí rok jednorázovou dividendu. V USA je zvykem dividendy vyplácet čtvrtletně. Také 86 % evropských firem svou dividendu zvýšilo nebo ponechalo na úrovni loňska. Prvních 20 největších světových plátců zahrnuje 9 firem, bank a pojišťoven.

Rekordní objemy

Svou dividendu letos zvýšila i firma Nestlé. Výše dividend vyplacených švýcarskými firmami meziročně vzrostla o 8,4 % a zvedla se na rekordních 24,8 miliard dolarů, asi 550 miliard korun. Rekordní objemy dividend byly i v Belgii, Finsku, Nizozemsku, Portugalsku či Rakousku. Nizozemsko podobně jako Švýcarsko zaznamenalo meziroční nárůst o 8 % na 8,2 miliard dolarů. Pomohlo navýšení dividendy firmy Ahold, známého provozovatele maloobchodních sítí supermarketů, která má pod značkou Albert obchody i u nás. V Belgii pomohla bankovní skupina KBC, vlastník české ČSOB. V květnu vyplatila KBC akcionářům druhou pololetní dividendu. V Rakousku jde o bankovní skupiny Erste, která u nás vlastní Českou spořitelnu a petrochemický koncern OMV, který u nás provozuje síť čerpacích stanic.

Stagnace a menší objemy

Méně vyplácely firmy ve Španělsku, kde přispělo snížení dividendy u telekomunikační společnosti Telefonica, která bohužel neprodala britského mobilního operátora O2. V Itálii zase zrušila dividendu finanční skupina Unicredit, která má nyní ozdravný plán. Dividendy stagnovaly ve Francii, kde vyplatily akcionářům 40,6 miliard dolarů, což je sice nejvíce v rámci Evropy a druhé nejvyšší číslo hned po USA, ale meziročně došlo k poklesu také díky restrukturalizaci mediálního koncernu Vivendi a ropné firmě Total, která rozložila výplatu dividendy na 2 termíny.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nervózním trhům dobré výsledky nestačí
    O pozitivní start dnešního dne se postaraly zejména výsledky Mety, s podporou nižšího rizika, že se Evropa odhodlá z většiny odpoutat od ruského plynu. Následovala další dobrá firemní čísla od Paypal, Mastercard nebo Qualcomm. Ani to však nestačilo na udržení úvodního nadšení. Obchodování zůstává značně nervózní, Wall Street úvodní zisky až smazala, načež se znovu vydává vzhůru. Mezitím se denní růst evropských indexů o poznání zmenšil.
  • Nervózní obchodování, ovšem se šťastným koncem
    Úterní obchodní seance na zámořských trzích se zkraje včerejšího dne nesla ve znamení výběrů zisků a možných obav z dnešního zasedání americké centrální banky. Nejstabilnější index v průběhu celého obchodování byl průmyslový Dow Jones Industrial Average, který přidal 0,8 %. Nejvolatilnějším indexem byl technologický Nasdaq 100, který na úvod obchodování ztratil takřka 1 %, aby nakonec uzavřel seanci v zisku 0,3 %. Nvidia představila na investorské konferenci nový čip, jehož hlavní doména je AI schopnost, nicméně průběh obchodování napovídal spíše většímu očekávání investorů. Akcie Nvidia přidaly 1,07 %. Akcie AMD se od svých maxim, které dosáhly v měsíci březnu, posunuly níže o více jak 20 %, z toho včera ztratily 4,84 %.
  • ⚡Nervózní pondělí na indexech
    Přestože dnes nebyla zveřejněna žádná důležitá makrodata, tak na akciových trzích řádí zvýšená riziková averze. Německé IFO zveřejněné dopoledne skončilo hůře, než se čekalo. Evropské indexy vykázaly v závěru často ztráty přesahující 1,5 %. Za horší náladou stojí také nárůst problémů evropských ekonomik v souvislosti s koronavirem. Merc oznámil, že ukončil vývoj své vlastní vakcíny. Moderna potvrdila, že její vakcína způsobuje menší imunitní reakci na nové mutace.
  • Nervózní propad v zámoří
    Zámořské trhy včera lehce ztrácely, když S&P 500 i technologický Nasdaq odepsaly shodně 0,3 %. Mezi nejvíce rostoucí akcie včerejšího dne můžeme zařadit společnost Turtle Beach Corporation, která po reportu uspokojivých výsledků narostla o 26,5 %. Dařilo se i online obchodní platformě Robinhood Markets, která přidala 5,2 %. Společnost Lithium Americas narostla o 4,7 %. Hodnota akcií sociální platformy Hello Group klesla o 22,3 %. CEO společnosti Under Armour, Stephanie Linnartz, odstoupí a bude nahrazena zakladatelem společnosti Kevinem Plankem. Na tuto zprávu reagovaly akcie Under Armour poklesem o 10,7 %. Výrazněji poklesly taktéž akcie společností angažujících se v technologiích umělé inteligence. Nvidia propadla o 3,2 % a AMD dokonce o 4 %.
  • Nervózní závěr týdne na akciích, koruna drží zisky
    Dnešek je na akciových trzích jako na houpačce, přičemž dluhopisové trhy zůstávají poměrně stabilní. Ráno bylo v Evropě negativní, načež hlavní indexy ztráty výrazně stáhly a místy se podívaly i do zeleného. Také Amerika začala růstově, ale rychle zamířila dolů. A nyní jsme ve fázi, kdy se americké indexy znovu zvedají. S&P 500 je +0,3 pct, Nasdaq kolem nuly, DAX se obchoduje 0,6 pct v červeném a FTSE 100 je -0,8 pct.
  • Neshoda v ECB pozdrží další rozhodnutí
    Poté, co béžová kniha ukázala na rostoucí ekonomickou aktivitu ve většině sledovaných amerických okrscích, se pozornost trhů přesune do Evropy. Zasedat bude ECB. Domníváme se, že ke změně nastavení programu kvantitativního uvolňování dojde ale až na prosincovém zasedání, protože v současnosti v ECB v této otázce nepanuje shoda. Dnešní zasedání by mělo přinést pouze opatrnou holubičí rétoriku.
  • Neshody mezi hlasujícími členy Federálního rezervního systému
    Volatilita na trhu minulý týden pramenila z neshod mezi hlasujícími členy Federálního rezervního systému, když debatovali o tom, zda na prosincovém zasedání FOMC omezit míru zvýšení úrokových sazeb. Na dalších krocích týkajících se tempa a rozsahu, jakým bude americká centrální banka pokračovat ve zvyšování sazby federálních fondů, se samozřejmě neshodnou.
  • Neslaný nemastný ekonomický vývoj v Evropě podporuje další stimul ECB
    Dnešní data ekonomického vývoje v Evropě ve třetím kvartálu příliš nevybočila z posledních výsledků. HDP eurozóny rost...
  • Nespúšťajme oči z USA
    V súčasnosti sa pohľady celého sveta upierajú na katastrof&...
  • Nestahujme kalhoty před brodem, který nemusí přijít
    Český statistický úřad v rámci svého posledního odhadu mírně zhoršil hodnocení výkonu české ekonomiky v prvním letošním kvartálu, kdy HDP oproti konci loňského roku poklesl o 3,4 %. S právě končícím druhým čtvrtletím se jedná o pohled daleko do minulosti. I tak může být ohlédnutí se za situací panující v české kotlině užitečné.
  • Nestlé výrazně omezí aktivity v Rusku, zmizí značky jako KitKat či Nesquik
    Švýcarský potravinářský gigant Nestlé výrazně omezí své obchodní aktivity v Rusku, zastaví tam například prodej značek KitKat a Nesquik. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Firma dnes také uvedla, že v Rusku se teď soustředí na dodávky důležitých potravin, jako je dětská výživa, a že nepředpokládá, že by v této zemi v dohledné době vytvářela zisk.
  • Nestrašme, Česko k bankrotu nemíří. Zvedat daně tedy není třeba, postačí výraznější škrty na provozu státu a dotacích
    Česko stále zápolí s recesí. Nečekaně. Zatím se letos nedokázalo zcela vymanit z technické recese, do níž upadlo loni ve druhém pololetí. Mezi prvním letošním čtvrtletím a tím posledním loňským totiž vykazuje stagnaci, nulový růst.
  • Nestrašme, Česko nebankrotuje, zvedat daně netřeba
    Česko stále zápolí s recesí. Nečekaně. Podle zpřesněných údajů ČSÚ se totiž zatím letos nedokázalo zcela vymanit z technické recese, do níž upadlo loni ve druhém pololetí. Mezi prvním letošním čtvrtletím a tím posledním loňským totiž vykazuje stagnaci, nulový růst.
  • Netechnologické společnosti sází ve velkém na umělou inteligenci
    Nová generace technologického pokroku se bude silně soustředit na odhalení síly umělé inteligence. Ale investoři, kteř...
  • Netflix (a chill) opět populární jako nikdy předtím 📈
    Netflix včera zveřejnil své průběžné výsledky za 3. čtvrtletí 2022, které se ukázaly být výrazně nad očekáváním analytiků. Největší rozruch mezi investory však nevzbudily tržby nebo čistý zisk, ale jedna klíčová informace.
  • Netflix akcie pokračují v růstu. Dočkáme se nového maxima?
    Streamovací služby zažívají v posledních letech obrovský boom. Dané situaci nahrála i pandemie koronaviru. V dnešním článku se podíváme na tento sektor blížeji. Uvedeme si pár zajímavých společností z tohoto odvětví a provedeme fundamentální a technickou analýzu Netflix akcie.
  • Netflix akcie se propadly o 35 %. Firma ztratila 200 000 předplatitelů
    Akcie Netflix zaznamenaly významný propad na burze poté, co společnost ohlásila své kvartální výsledky. Analytici léta varovali před klesajícím růstem odběratelů Netflixu a stále silnější konkurencí. A obavy se opravdu naplnily. Netflix poprvé za 10 let ztratil předplatitele a cena akcie Netflix na to zareagovala poklesem o 35 %.
  • Netflix a 3 věci, které o něm vědí chytří investoři
    Ačkoliv Netflix akcionářům přinesl zajímavé výnosy, obezřetní investoři tyto faktory pozorně sledují, aby zjistili, jestli tato výkonnost může i nadále pokračovat.
  • Netflix dnes hlásí výsledky za 3. čtvrtletí 2023!
    Netflix (NFLX.US), americká společnost zabývající se streamováním videa, má dnes po skončení seance na Wall Street oznámit výsledky za 3. čtvrtletí 2023. Společnost nedávno zahájila úspěšný zásah proti uživatelům sdílejícím hesla a očekává se, že v nadcházejících čtvrtletích přispěje k růstu počtu předplatitelů. Kromě toho sílí zvěsti, že Netflix může rozhodnout o zvýšení cen. Pojďme se rychle podívat na to, co trhy očekávají od výsledků Netflixu za 3. čtvrtletí!
  • Netflix hlásí obrovský nárůst počtu předplatitelů a zisk téměř 9 % after-market
    Společnost Netflix oznámila zisk za třetí čtvrtletí roku 2023 a překonala očekávání analytiků. Společnost vykázala zisk na akcii ve výši 3,73 USD, zatímco očekávání bylo 3,49 USD. Tržby dosáhly 8,54 miliardy dolarů, zatímco očekávání bylo 8,53 miliardy dolarů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova