Čtvrtek 28. březen 2024 23:23
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

ECB nevytiahla bazooku, maximálne tak malú pištoľ

14.03.2016 15:43  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Koncom týždňa som dostal viacero dotazov, aký potenciál ohľadom ďalšieho vývoja inflácie a aj ekonomiky má nový balíček ECB. Moje odpovede sa niesli v duchu, že ten potenciál nie je veľký, pretože už len z pohľadu posledných rokov sa bavíme o nízkom potenciáli pre pokles dlhodobého úročenie. Dnes som sa pozrel aj na dáta, a tie môj predpoklad potvrdzujú.

Začnime klasicky zopakovaním toho, čo sa snaží ECB docieliť. ECB sa snaží stlačiť úročenie viac nadol (krátkodobé úrokovými sadzbami, dlhodobé skrz QE, teda skrz vyšší dopyt po dlhodobých bez/-nízkorizikových aktívach), aby tým stimulovala dopyt po úveroch. Práve tvorba úverov je v dnešnom monetárnom systéme mechanizmom pre navyšovanie množstva peňazí v reálnej ekonomike a týmpádom aj tvorbu inflácie.

Tieto inflačné úvery sú predovšetkým dlhodobejšieho charakteru (hypotéky, podnikateľské úvery…). Benchmarkom, ku ktorému sa pripočítava riziková prirážka, by mala byť nejaká dlhodobá bezriziková sadzba. Eurozóna nie je ktovieako kompaktná ekonomika, takže univerzálna dlhodobejšia sadzba sa hľadá ťažšie. Ja som si to zjednodušil a zobral som výnosy z desaťročných nemeckých dlhopisov (mohol som zvážiť výnosy za všetky krajiny, ale nie som si istý, či by bol výsledok diametrálne odlišný). Tie som porovnal s kompozitným úročením pre pôžičky súkromnej sféry v eurozóne z databázy ECB. (na ľavej osi sú nemecké dlhopisy, na pravej kompozotné úroky):

2016-03-11_composite cost of borrowing

Ako vidíme, tak celkové úročenie a bezriziková sadzba sa hýbu spolu. A v posledných mesiacoch stagnujú tak výnosy z nemeckých dlhopisov ako aj úroky pre pôžičky do súkromnej sféry. Posledného veľkého poklesu sme sa dočkali v roku 2014, kedy sa hovorilo o ďalších opatreniach ECB, čo zatlačilo výnosy z dlhopisov nadol. Dnes, hoci sa taktiež dlhšie hovorilo o nových opatreniach, výnosy z dlhopisov prestali klesať, čo naznačuje, že dno nebude ďaleko.

Potvrdil to minulý týždeň aj samotný Draghi, podľa ktorého bude ECB preferovať skôr iné nástroje ako ďalšie zníženie sadzieb. Pri prípadnom budúcom ultra-silnom QE je teda potenciál poslať dlhodobú bezrizikovú sadzbu ešte niekde jemne pod nulu (v prípade, že by Draghi dodržal svoje slovo a úrokovými sadzbami ďalej nehýbal). V porovnaní s pohybmi z roku 2014, kedy klesli výnosy z nemeckých dlhopisov cca 100 bsp. sa však v súčasnosti bavíme možno maximálne o tretine z tohto pohybu.

A podobne to bude aj pri úročení. Hoci tam je potenciál pre pokles o niečo väčší, kvôli vyšším rizikovým prirážkam v niektorých ekonomikách. Pozrel som sa kompozitné úroky pre úvery domácnostiam a podnikateľom v jednotlivých krajinách eurozóny dnes a pred rokom. A vyskakujú tam ekonomiky, pri ktorých sú úroky stále vysoko nad priemerom eurozóny (inak v tabuľke je vidno medziročný pokles úročenia, ten je ale dielom diania v prvých mesiacoch 2015, ešte pred zavedením QE, a nie neskoršieho vývoja) :

2016-03-11_rate tab

Predovšetkým v krajinách, kde sú úroky označené tmavočervenou, existuje ešte priestor pre výraznejší pokles. Keď si všimnete, tak v týchto ekonomikách bol pokles úročenia väčšinou vyšší ako v ostatných, čiže ich pokles môže ešte pokračovať a tlačiť celkové úročenie v eurozóne nadol. Ale je potrebné dodať, že sa nejedná o veľké ekonomiky (V IT a ES sa už prirážky zúžili na menej extrémne úrovne).

Summa summarum, ECB pri súčasnom mentálnom nastavení rady guvernérom výrazne nadol úročenie neklesne. Najvyšší potenciál pre pokles majú niektoré problémové ekonomiky, celkovo sa však bavíme o cca. 6 % HDP eurozóny, čiže z hľadiska potenciálu vytlačiť nahor úverovanie v celej eurozóne, to až tak nápomocné nebude.

To čo vytiahla ECB, nie je bazooka, ale len taká menšia pištoľ. Nechcem tým povedať, že úverovanie ďalej rásť nebude, to totiž záleží aj od stavu ekonomiky, ktorý je lepši ako v predošlých rokoch. Avšak to by sa zrejme udialo aj keby ECB neurobila nič.

Netvrdím, že to je úplne nemenný stav. Hlbšie záporné sadzby, pokiaľ by boli robené na japonský spôsob (teda že by sa úročila len malá časť rezerv), by mohli bezrizikové sadzby zatlačiť výraznejšie nadol, čo by otvorilo priestor pre vyšší pokles úročenia. Nižšie sadzby však nateraz Draghi vylúčil.

P.S.: Ešte sa diskutuje o tom, že by úverovanie mohlo podporiť silné využitie nových TLTRO (dlhodobých podmienených úverov od ECB pre banky). Tie majú byť nastavené tak, že keď banky výrazne zvýšia úverovanie, tak budú za ne dostávať negatívny úrok. Teda ECB im bude za pôžičky platiť.  Tu však narážame na nedoriešené neduhy európskych bánk – problémové úvery, ktoré banky držia vo svojich knihách. Tie im viažu kapitál, ktorým by mohli kryť nové úvery. Čiže aby to fungovalo, tak by banky potrebovali viac kapitálu, čo pri súčasných nízkych cenách bankových akcií nie je príliš realistické očakávanie.

Klíčová slova: Eurozóna | Banky | HDP | Kapitál | ECB | Ekonomika | QE | TLTRO | Výnosy | HDP eurozóny |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ECB nechává úrokové sazby beze změny, volnější politiku nezdůrazňuje a posílá tím euro vzhůru
    Evropská centrální banka ponechává úrokové sazby beze změny, jak se čekalo. Hlavní sazba tak zůstává na 0,50 procenta. Znovu se v měnovém výboru hlasoval...
  • ECB nechce natahovat QE, Trump tlumí strach z války. Eurodolar odpoledne klesá
    Hlavními tématy tohoto dne měly být ECB a americká cla, což se naplno potvrdilo. ECB trochu překvapila. Nikoli tím, že by změnila politiku - to se nestalo -, ale už dnes přestala používat frázi o možném navýšení či prodloužení QE. Navíc mírně vylepšila letošní odhad HDP její šéf Draghi přidal příznivé hodnocení ekonomiky a slova o větší důvěře v návrat inflace.
  • ECB nejspíše odloží zvyšování sazeb na první čtvrtletí příštího roku.
    Minulou neděli člen bankovní rady ECB Klaas Knot se vyjádřil ve smyslu, že očekává zlepšení ekonomiky eurozóny ve druhem pololetí letošního roku.
  • ECB nemá na výběr a musí dál zvyšovat sazby
    Euro dál stoupá, protože mnoho politiků a představitelů ECB trvá na zvyšování úrokových sazeb. Jelikož je inflace stále vysoká, je takový scénář pravděpodobný.
  • ECB nemůže zpomalit tempo zvyšování úrokových sazeb.
    První obchodní den v týdnu byl pro euro překvapivě aktivní. Přestože v pondělí nebylo žádné zpravodajské pozadí, pohyby začaly večer a pokračovaly po celý den až do večera. Byly tu ale nějaké novinky, budu se jim teď chvíli věnovat.
  • ECB nenakupuje dlhopisy preto, aby zachraňovala euro
    V poslednej dobe sa často stretávam s názorom, že nákupy štátnych dlhopisov zo strany ECB, t.j. kvantitatívne uvoľňovanie (ďalej QE) sú tu na to, aby sa financoval verejný dlh krajín eurozóny a teda aby sa zachraňovala eurozóna. To nie je pravda.
  • ECB nepřekvapila, BoE ano. Její zvýšení sazeb rozkývalo trhy
    Po včerejším Fedu převzaly taktovku centrální banky v Evropě. ECB si na své poslední letošní zasedání nové překvapení nepřichystala. Pozice k inflaci zůstává i přes rizika taková, že půjde o přechodnou záležitost. Zvedání sazeb se nechystá a prezidentka Lagardová zopakovala, že je to v příštím roce velmi nepravděpodobné. Také se konečně rozřešila otázka útlumu QE: ECB hodlá po březnovém vypnutí pandemického programu PEPP na dva kvartály navýšit nákupy v rámci APP na 40, respektive 30 mld. EUR, aby tak zabránila skokovému poklesu. Následně má APP pokračovat ve stávajícím tempu 20 mld. EUR měsíčně.
  • ECB nesmie znova ustúpiť talianskym bankám
    ECB podľa agentúry Reuters uvažuje nad upustením od nových pravidiel, ktoré by mali pomôcť k ozdraveniu bankového sektora v eurozóne. Ten má podľa posledných odhadov vo svojich účtovných knihách nedobytné úvery v objeme viac ako 750 mld. eur. Návrh týchto pravidiel mal byť zverejnený už v marci. Doteraz však zverejnený nebol, a je možné, že ani zverejnený nebude. Údajne sa to nepáči viacerým politikom, predovšetkým z Talianska. ECB pritom už Taliansku dvakrát ustúpila, keď mu umožnila ohnúť pravidlá bankovej únie pri záchranách Monte Dei Paschi a dvoch menších bánk bez toho, aby prišli nadriadení veritelia o časť peňazí.
  • ECB nestanovila konečný dátum QE. EURUSD padol k supportu okolo 1,17
    Máme po tlačovke ECB. Headline dopadol tak, ako sa čakalo – ECB bude najbližších 9 mesiacov nakupovať štátne dlhopisy v objeme 30 mld. eur a niekedy v lete sa podľa vývoja inflácie rozhodne, či QE definitívne ukončí. Menšia časť obchodníkov čakala, že ECB ohlási aj definitívny dátum konca QE. To sa však nestalo, naopak vo výstupe zo zasadnutia zdôraznila, že pokiaľ by inflácia ustúpila, tak by dokonca QE mohla opätovne navýšiť. Títo obchodníci teda ostali sklamaní a euro reaguje na výsledok zasadnutia negatívne. EURUSD padol z úrovni nad 1,18 až ku krátkodobému supportu okolo úrovne 1,17.
  • ECB neublížila ani nepotěšila
    Evropská centrální banka na dnešním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní refinanční sazba zůstává na 0,00 % a depositní sazba na -0,40 %.
  • ECB nezměnila nastavení sazeb, EUR/USD zamířil až k 1,14 a následně propadl zpět
    Po snížení sazeb v minulém měsíci se ECB k tomuto kroku tentokrát neodhodlala. Měnová rada ponechala základní sazbu na...
  • ECB: nic nekončí, jedeme dál
    Evropská centrální banka dnes zvýšila svou depozitní sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,25 %. Třebaže část trhu sázela na razantnější krok, centrální banka nakonec – v souladu s tržním koncensem – přistoupila ke zvolnění tempa zpřísňování měnové politiky. Nejagresivnější cyklus zvyšování úrokových sazeb v historii eurozóny (kumulativně +375bps) se tak dostává do své finální fáze. Zpomalení tempa růstu sazeb zdůvodnila ECB předchozím prudkým růstem sazeb a jejich silným průsakem do měnových podmínek a podmínek financování.
  • ECB nič nové nepovedala. Pre euro je to dobrá správa
    Dnešná tlačová konferencia k zasadnutiu ECB by sa dala označiť za jednu z najnudnejších v posledných rokoch. Centrálna banka podľa očakávania nepohla s úrokovými sadzbami, a na samotnej tlačovej konferencii toho veľa nového taktiež neodznelo. Program nákupu dlhopisov (kvantitatívne uvoľňovanie) nateraz ostáva v platnosti do konca prvého kvartálu 2017 a na prekvapenie mnohých sa zatiaľ ani nebudú meniť jeho podmienky, hoci pri jeho súčasnom nastavení o dva mesiace nebude môcť nakupovať nemecké dlhopisy.
  • ECB nie je znepokojená ani podľa protokolu zo zasadnutia. Na holubičí komentár sa teda ešte čaká.
    Dnešný protokol z decembrového zasadnutia ECB poskytol viac detailov ohľadom rozhodovania na jej poslednom zasadnutí, ktoré mimo vyjadrenia, že riziká síce vzrástli, ale bilancia rizík je stále v rovnováhe, veľa noviniek nepriniesla.
  • ECB nikam nepospíchá, ekonomika však stagnuje
    Od včerejšího jednání ECB se nedalo očekávat nic zvláštního. Centrální banka s opatřeními nespěchá už proto, že v nadcházejících měsících se může vzhledem k rostoucím globálním cenám komodit mírně zvyšovat inflace.
  • ECB: nové kvantitativní uvolňování je naspadnutí
    Jednání guvernérů o úrokových sazbách ničím nepřekvapilo. Úroková sazba pro hlavní refinanční operace zůstává na nezměněné nulové úrovni a ostatní úrokové sazby pro jednodenní refinanční a jednodenní sterilizační operace se také nezmění. V posledních dnech pravděpodobnost snižování sazeb (rate cut) narůstala, díky čemuž oslabovalo euro a německý akciový index DAX rostl.
  • ECB očekává silný růst až do roku 2024
    Evropská centrální banka upravila svá opatření kvantitativního uvolňování, ale zachovala flexibilní politiku. Uvedla, že i když program nouzových nákupů skončí v březnu 2022, její program nákupu dluhopisů zůstane zachován.
  • ECB odtajní, jak bude vypadat program TLTRO3
    Hlavním tématem na čtvrtečním zasedání Evropské centrální banky bude program TLTRO3, skrze který ECB poskytne bankovnímu sektoru další dávku likvidity. Podle našich odhadů však program již nebude tak štědrý jako ten minulý a ani ze strany komerčních bank o něj nebude tak velký zájem. Úrokové sazby zůstanou beze změny podle naší prognózy nejen po zbytek letošního roku (jak avizuje ECB), ale až do září roku příštího. Poté však nepřijde na řadu zvýšení sazeb, ale naopak snížení depozitní sazby o dalších 10 bb. Na přetřes může ve čtvrtek přijít i zavedení tzv. „tiered interest rate“. Reálné kroky v tomto směru však nečekáme. Nová prognóza z dílny ECB může ukázat mírnou revizi růstu HDP směrem nahoru.
  • ECB omezí QE, ale celkově připravila pro trhy o něco více než jsme čekali
    Evropská centrální banka se rozhodla natáhnout svůj program přímého tisku peněz o dalších 9 měsíců, ale ve snížených objemech (60 miliard euro/měsíčně). My a (pravděpodobně) i většina trhu jsme čekali natažení “pouze? o 6 měsíců ale ve stávajícím objemech (80 miliard eur/měsíc). ECB se tak celkově zavázala natiskonout o něco více eur (540 mld. versus 480 mld.). Navíc je připravena dál eventuálně program natáhnout a ponechává si v ruce i možnost dalšího snížení úrokových sazeb. Ve světle posledních slušných makročísel je takový výsledek lehce holubičím překvapením?
  • ECB opäť odložila zrýchlenie inflácie. Tentokrát na rok 2019
    Ako som písal v preview, tak dnešné zasadnutie ECB prinieslo len nové prognózy. Komentáre k budúcej politike ECB (QE, sadzby), resp. k vývoju rizík pre ekonomiku a infláciu ostali nezmenené. Pekne to zosumarizoval @fwred:
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova