Pátek 29. březen 2024 11:12
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Ebook

Graf dne: Cena zemního plynu v USA klesla nejníže od roku 2012

26.10.2015 18:22  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podzimní pokles cen amerického zemního plynu není příliš obvyklý. Přesto dnes listopadový kontrakt zemního plynu na newyorském Nymexu klesal až o 8 % na 2,33 USD/MMBtu - nejníže od dubna 2012. Navíc se jedná už o čtvrtý pokles v řadě. Dnešní volume dosahuje 40 % nad 100 denní průměr. Od počátku října už zemní plyn ztrácí 13 % ceny.

Ceny zemního plynu 2012 - 2015 (týdenní graf W1)

NATGAS.Weekly

Hlavním důvodem je abnormálně teplé počasí v USA, které snižuje poptávku na samém počátku topné sezóny. Dle National Weather Services se nadprůměrné teploty v USA udrží ještě v listopadu. Podobně to vidí také Commodity Weather Group. Plynu nehrají do karet ani rekordní říjnové zásoby, které dle odhadu EIA vyšplhají v tomto týdnu na 3,956 mld. kubických stop(bcf). Aktuální zásoby z minulého týdne dosahují na 3,81 bcf. Pětiletý průměr přesahují o 4,5 %. V Minulém týdnu klesly ceny plynu o 5,9 %. Jednalo se o nejvyšší týdenní ztrátu od května a dnešní propad byl nejvyšší od února. Od počátku roku klesají ceny plynu o 24 %. Za poslední rok je tato komodita levnější o 40 %. Na aktuální report zásob plynu v USA se můžete podívat pod tímto odkazem. Zveřejnění aktuálních dat je na programu ve čtvrtek v 15:30.

Klíčová slova: Volume | USD | USA | Komodita | Kontrakt | Graf | EIA | Cena | Zemní plyn | Propad |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne - BTC (30.08.2023)
    Po včerejším právním vítězství společnosti Grayscale nad Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) posílil Bitcoin dokonce o více než 7,0 %. Případ se týkal rozhodnutí americké Komise pro cenné papíry (SEC) zamítnout žádost společnosti Grayscale o přeměnu jejího mimoburzovního fondu Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) na kótovaný fond obchodovaný na burze s bitcoiny (ETF). Společnost Grayscale podala na SEC žalobu, v níž tvrdila, že zamítnutí bylo svévolné a nedostatečně vysvětlující, proč SEC přistupuje k termínovaným fondům ETF na bitcoin jinak než ke spotovým fondům ETF na bitcoin. Soudkyně obvodního odvolacího soudu USA Neomi Rao se postavila na stranu společnosti Grayscale a nařídila, aby bylo její žádosti o přezkum vyhověno a zamítnutí SEC bylo zrušeno. Soudkyně uvedla, že SEC "nenabídla žádné vysvětlení" svého rozhodnutí, čímž vyvolala otázky ohledně postupu regulačního orgánu při vyřizování žádosti společnosti Grayscale. Rozhodnutí soudce však automaticky nezaručuje, že ETF Grayscale spot Bitcoin bude kótován.
  • Graf dne: Býčí sázky na ropu velkým obchodníkům vyšly
    K dobrému výsledku obchodu na finančních trzích stačí někdy správná analýza, jindy štěstí, ovšem k těm nejlepším obchodům vede často kombinace obojího. Něco takového se podařilo velkým obchodníkům na ropě, kteří už od počátku října navyšovali net-long pozice na této komoditě. Dokázali tak profitovat na pozitivním globálním ekonomickém vývoji. Navíc v prosinci kromě dohody mezi USA a Čínou zasedal OPEC, který snížil stanovené produkční kvóty. Zabití íránského generála na počátku nového roku pak přispělo k dalšímu výraznému vzestupu cen. Americká ropa WTI se od počátku října zhodnotila o pětinu do konce roku a v reakci na zvýšení napětí na Blízkém a Středním východě se na počátku týdne cena přiblížila dokonce 65 dolarům za barel. Graf ukazuje nárůst spekulativních pozic velkých obchodníků na ropě až na patnáctiměsíční maxima na 555 tisíc kontraktů v závěru roku 2019.
  • Graf dne: CAD i NOK trpí pádem cen ropy
    Pád cen ropy v posledních seancích nenechává v klidu ropné měny kanadský dolar a norskou korunu. Brent se v úterý odpo...
  • Graf dne - CADJPY (21.12.2023)
    Japonský jen byl během asijsko-pacifické seance jednou z nejvýkonnějších měn zemí G10, a to po zveřejnění ekonomických prognóz japonské vlády. Prognóza růstu reálného HDP pro současný fiskální rok 2023/24 byla revidována z 1,3 % na 1,6 %, zatímco prognóza pro příští rok byla revidována z 1,2 % na 1,3 %. Navíc se očekává, že inflace spotřebitelských cen v tomto i příštím fiskálním roce zůstane nad inflačním cílem Bank of Japan, což je jestřábí vývoj vzhledem k tomu, že japonská ekonomika se již několik let potýká s růstem cen nad cíl BoJ.
  • Graf dne: Celkem 90 % společností DAXu se obchoduje nad 200 DMA
    V posledních měsících se dařilo akciím na Wall Street o poznání více než evropským trhům. Ale zatímco index Stoxx 600 stále bojuje s překonáním svého 200 denního klouzavého průměru, tak německému DAXu se tuto úroveň podařilo překonat již v červnu. Navíc se již indexu DAX podařilo dostat na hodnoty z počátku roku (na rozdíl od Stoxx 600, kterému stále chybí růst o desetinu). Navíc čím dál více společností z "průmyslového" DAXu se nachází nad svým 200 denním klouzavým průměrem. Dle posledních dat se nad touto metou obchoduje 90 % společností. Dle Goldman Sachs má hlavní německý index i nadále překonávat širší Stoxx 600 díky svému převažujícímu průmyslovému zaměření.
  • Graf dne: Cena Bitcoinu dramaticky poklesla
    Cena Bitcoinu v úterý večer prudce poklesla. V jednu chvíli ztrácela až 17 % a obchodovala se pod úrovní 8000 dolarů. To znamenalo nejnižší úrovně od poloviny června, kdy na této kryptoměně začínal výrazný růstový trend. Jednalo se o nejprudší intradenní propad od ledna 2018. V průběhu středečního dopoledne se cena stabilizovala nad osmi tisíci dolary.
  • Graf dne: Cena mědi a hliníku v Londýně klesla nejníže od roku 2009
    Průmyslové kovy dnes vedou výprodeje na komoditních trzích. Měď a hliník klesly na nejnižší hodnoty od roku 2009. Za poklesem je strach o další vývoj čínské ekonomiky, která je jejich největším spotřebitelem. Významně ztrácejí také další komodity. Měď klesla o 2,3 % a prorazila hladinu 5000 dolarů za tunu - na 4963 USD/MT. Hliník ztratil 1,2 % na 1509 dolarů za tunu. Více než 2 % ztrácejí Nikl a zinek. Také stříbro, které se hlavně spotřebovává v průmyslu, dnes klesá - ztrácí 3,3 % na 14,82 dolarů za unci.
  • Graf dne: Cena mědi klesá už dvanáctou seanci v řadě
    Měď patří na čelo instrumentů, které odnášejí současnou paniku okolo čínského koronaviru nejvíce. Z letošních maxim ztrácí už 11 % a dnes se cena propadla už pod úroveň 5550 dolarů za tunu. Měď zároveň padá už bezprecedentní dvanáctou seanci v řadě. Měď společně s niklem klesají od počátku roku nejvíce z globálně obchodovaných průmyslových kovů. Čína stojí za více než polovinou globální poptávky po této surovině. V době vypuknutí epidemie SARS na počátku minulé dekády stála Čína za pouhou pětinou globální poptávky po mědi. Oscilátor RSI (14) dnes klesl na 18,7 a nachází se tak výrazně v překoupené oblasti. Za pouhých 9 seancí se instrument dostal z překoupené (nad úrovní 70) do přeprodané oblasti (pod úrovní 30). Jedná se o nejrychlejší obrat v posledních alespoň dvaceti letech na tomto instrumentu.
  • Graf dne: Cena platiny klesla pod 1000 dolarů poprvé od roku 2009
    Drahé kovy předvádějí v tomto týdnu výrazné ztráty. Milníku 1000 dolarů za unci dnes dosáhla platina. Po 16. hodině se...
  • Graf dne: Cena ropy pokračuje v masivním růstu
    Ropa na začátku nového měsíce pokračuje v růstu. Cena severomořského Brentu dnes překonala úroveň 30 dolarů za barel poprvé od poloviny dubna. Futures rostou už pátou seanci v řadě a pokud dnes ropa uzavře seanci v zisku, bude se jednat o nejdelší růst za posledních 9 měsíců. Cena texaského benchmarku WTI se od poloviny minulého týdne, kdy se pohybovala v blízkosti 10 dolarů za barel, téměř zdvojnásobila. Ropě pomáhá důvěra ve snižování přebytku nabídky nad poptávkou na trhu. Postupné uvolňování opatření proti koronaviru ve světě zvyšuje poptávku po palivech. Na straně nabídky je důležitým faktorem dohoda zemí OPEC+ o omezení produkce, která začala platit od začátku měsíce. Důležitým indikátorem uklidňujícího se trhu je klesající contango mezi nejbližšími ropnými kontrakty. Dnes se dostalo na měsíční minimum.
  • Graf dne: Cena zlata krutě ztrácí, padá k měsíčním minimům
    Ještě v polovině měsíce to vypadalo na novou hvězdu. Cena zlata atakovala hladinu 1200 dolarů za unci, která byla k vidění naposledy v černu. Růstové momentum nevydrželo a v posledním týdnu přešlo do volného pádu. Dnešní pokles o 1,1 % zastavila zatím hladina 1123 dolarů za unci na úrovni blízké měsíčním minimům.
  • Graf dne: Cena železné rudy dnes padá o brutálních 11%, pokračuje výprodej na AUD
    Tlak na pokles cen železné rudy v Číně nepolevuje. Za poslední 3 týdny cena ztratila už téměř třetinu. Jen dnes padla ...
  • Graf dne: Cena železné rudy je jako na houpačce, opět v býčím trendu navzdory ostatním komoditám
    Přes veškeré problémy Číny, o kterých je v posledních týdnech slyšet, přes pád průmyslových a části drahých kovů, po k...
  • Graf dne: Ceny zemního plynu propadly ke čtyřletým minimům
    Tlak na pokles cen amerického zemního plynu neustává. Z devítiměsíčních maxim, na které se plyn dostal na počátku listopadu, už ztratil více než 30 % a obchoduje se na nejnižších úrovních za takřka 4 roky. Dnes se cena dokonce dostala až pod úroveň 1,9 USD/MMBtu. Dle některých analytiků se cena plynu musí pohybovat minimálně v okolí 2,5 dolaru, aby se producenti nepropadli do ztrát. Za poklesem ceny stojí primárně vysoká nabídka komodity na trhu a také teplotně mírný průběh zimy v Severní Americe. Za výrazným nárůstem produkce v posledních letech stojí nové technologie těžby z břidličných vrstev. Zásoby plynu se aktuálně nacházejí nad pětiletým průměrem a exporty jsou dokonce rekordní. USA jsou v současnosti největšími producenty plynu na světě. V minulém roce přesáhla těžba 96 miliard kubických stop denně.
  • Graf dne: Contango na mědi je špatnou zprávou pro býky
    Dlouhé měsíce byli na trhu s mědí více aktivní býci. Kromě růstu ceny se tento stav projevoval na forwardové křivce, kde byly aktuální kontrakty dražší než kontrakty budoucí. Trh byl tedy ve stavu backwardation, který obvykle značí aktuální „hlad“ po instrumentu (nebo aktuální problémy na straně nabídky). Situace se však v druhé polovině září rychle otočila. Až 40 dolarový spread mezi spotem a tříměsíčním forwardem ve prospěch spotové ceny se během necelých dvou týdnů dostal na více než 10 dolarový spread ve prospěch 3M forwardu. Trh se tak rychle dostal do tzv. contanga, které je odrazem ochabující čínské poptávky. Dle posledních dat navíc zásoby monitorované londýnskou komoditní burzou vzrostly na nejvyšší úroveň od května.
  • Graf dne: Copper (16.08.2022)
    Měď dokázala uhájit hlavní support navzdory vyhlídkám na zpomalení poptávky z Číny. Druhá největší ekonomika světa vykázala za červenec neuspokojivá data o průmyslové výrobě, investicích do fixních aktiv a maloobchodních tržbách, což přinutilo PBOC snížit klíčové úrokové sazby z úvěrů, aby oživila poptávku. Na druhou stranu nízké zásoby a pokračující problémy s nabídkou podporují býky. Zásoby komodity na burzách v Londýně a Šanghaji se zmenšují, zatímco velcí výrobci upozorňovali na různá přerušení dodávek, která snížila produkci.
  • Graf dne - COPPER (24.05.2023)
    Kotace mědi (COPPER) se dnes obchodují o více než 1,5 % níže a propadly se pod psychologickou hranici 8 000 USD. Měď stále více klesá, protože investoři již nevidí tak dobré vyhlídky na hospodářské oživení v Číně v tomto roce. Přicházející údaje z Říše středu naznačují, že oživení spotřeby v této zemi je prozatím ošidné, což v kombinaci se skutečností, že Čína tvoří téměř polovinu celosvětové poptávky po této komoditě, vytváří mix, který kazí náladu na tomto kovu.
  • Graf dne: COPPER (27.04.2021)
    Rally na trhu s mědí pokračuje. Průmyslový kov už vyskočil o 110 % z minim března 2020 a dnes prorazil úroveň $9 800. Měď se obchoduje na nejvyšší úrovni od března 2011 a cena směřuje k úrovni vrcholu předchozího supercyklu na úrovni $10 160.
  • Graf dne: Česká koruna je k euru nejsilnější za posledních 7 let
    Nový rok české koruně svědčí. Dopoledne se EURCZK dostal až na úroveň 25,1180 a prorazil tak pointervenční minima v blízkosti 25,1800 EURCZK, kterých měnový pár dosáhl v lednu 2018. Koruna byla silnější než dnes naposledy na počátku ledna 2013. Na české měně se sešlo několik pozitivních faktorů. Jedním z nejdůležitějších jsou Carry Trades ( investiční strategie, která využívá rozdílu úrokové míry). Investoři si čím dál více půjčují nízko úročené měny (stále častěji eura) a investují do více úročených aktiv (koruna i další středoevropské měny). Díky rostoucí inflaci (v prosinci na 3,2 % dle ČSÚ) a tedy očekávání zvýšených úrokových sazeb se potenciál koruny dále zvyšuje. Hlavní úroková sazba ČNB vystoupala v minulém roce na 2 % a výrazně tak převyšuje základní úroky, které nabízejí hlavní světové centrální banky. Koruně také pomáhá nízká riziková averze spojená s podpisem obchodní dohody mezi USA a Čínou a relativně příznivá makrodata z domácí ekonomiky.
  • Graf dne: Čína musí výrazně zvýšit nákupy americké ropy
    Spojené státy a Čína podepsaly ve středu první fázi obchodní dohody. Čína se zavázala k importům z americké ekonomiky ve výši 200 miliard dolarů v letech 2020 a 2021, z čehož 52,4 miliard dolarů by mělo mířit na nákup energetických produktů. Ještě před obchodní válkou se maximální měsíční americké exporty ropy a plynu vyšplhaly na 1,5 miliardy dolarů. Pokud by měla být smlouva dodržena, tak budou muset Číňané každý měsíc tyto maximální nákupy navýšit o čtvrtinu. Nejvyšší čínské importy ropy dosáhly v lednu 2018 na 14,7 milionu barelů. V tomto roce by však měly vystoupat na průměrně 21,9 mil. barelů a v roce 2021 dokonce na 36,2 milionu barelů. Tyto úrovně jsou výpočtu agentury Bloomberg a počítají s průměrnou cenou 65 dolarů za barel. Je otázkou, zda je takový nárůst z technického pohledu vůbec realizovatelný.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new