Úterý 19. březen 2024 03:35
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex krypto ebook

Britská libra dále posiluje

09.07.2014 10:48  Autor: Markets.com  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Euro v úterý pokračovalo už druhý den za sebou v stoupání. Technická analýza ukazuje na pokračující stoupající trend, a tak býci pokračují v nákupu. Britská libra (nepřesně anglická libra) se včera ráno propadla kvůli špatným makroekonomickým datům o výrobním průmyslu. Po zbytek dne však stoupala, a tak ukončila den s malým ziskem i přes počáteční ztráty.

Australský dolar měl první větší zisky po dlouhé šňůře ztrátových dní. Pokud měna nebude ztrácet, mohli bychom během příštích dnů vidět lámání rekordů tohoto roku. Novozélandský dolar zaznamenal v úterý nejvyšší hodnoty od ledna. Obchodníci a investoři pokračují v usilovném nákupu. Úterní ekonomický kalendář obsahoval především zprávy z Británie. Produkce výrobního průmyslu tam poklesla o 1,3%, což je nejhorší výsledek od března 2013. Ve středu budou obchodníci a investoři očekávat zprávu Federální komise pro otevřený trh uveřejňovanou na závěr americké obchodní seance, která může způsobit zvýšenou volatilitu na trhu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Britská inflace těsně pod 3 %. Libra ale zatím žije hlavně novou vládou a brexitem
    Británie dnes zveřejnila výsledky inflace, která v květnu ještě více zrychlila, když rostla o 2,9 %. Trh přitom počítal se stejným tempem růstu jako v minulém měsíci tj. 2,7 %. Dvě desetiny nad konsenzem přitom skončila také jádrová inflace, která vystoupala na 2,6 %. Inflace těsně pod třemi procenty už začíná být zajímavá, a to přesto že by do dalších měsíců měla s největší pravděpodobností začít pomalu klesat. Bank of England totiž ve svých projekcích signalizovala, že by měla letos inflace kulminovat okolo 2,7 % s čímž zjevně počítal také výhled na květnový výsledek. Stále se sice nacházíme jen dvě desetiny nad touto úrovní, i tak jsou ale dnešní čísla důležitá, protože z posledního zasedání Bank of England jasně vyplynulo, že by při byť mírném růstu inflace nad rámec výhledu BoE mohli někteří z členů banky začít uvažovat o signalizaci přísnější měnové politiky.
  • Britská inflace v říjnu přestala zrychlovat, GBPUSD znovu o trochu blíže k důležitému supportu
    Britská inflace dál nezrychluje. Alespoň prozatím. Dnes dopoledne byly zveřejněny výsledky britského CPI za měsíc říje...
  • Britská inflace začíná zpomalovat, pravděpodobnost květnového růstu sazeb ale stále žije
    Británie dnes dopoledne zveřejnila jediné makro, které poslední dobou hraje roli, a to únorové výsledky inflace. Ta v minulém měsíci podle očekávání začala konečně zpomalovat, i když o něco rychleji než s čím trh původně počítal. Únorový růst CPI totiž zpomalil z 3 % na 2,7 %, což byl ještě o desetinu nižší výsledek, než s čím počítal většinový konsenzus. O něco hůře si přitom vedla také jádrová inflace, jejíž meziroční růst zvolnil z 2,7 % na 2,4 %, což bylo rovněž desetinu pod většinovým konsenzem. Zpomalení míry inflace tentokrát bylo patrné jak v případě cen služeb (3 %), tak v případě cen zboží, které meziročně rostly pouze o 2,4 %.
  • Britská inflace zatím nezkrocena
    Britská inflace vyjádřená indexem spotřebitelských cen (CPI) zůstala v prosinci v meziročním srovnání na 2,7 proc...
  • Britská inflace zpět na 3,1 %, libra reagovala mírným posílením
    Británie dnes zveřejnila výsledky listopadové inflace a zdá se, že členové Bank of England zatím pokoj od jejího růstu nemají. Poté co inflace v minulém měsíci klesla zpět na 3 % se v listopadu podle dnešních čísel znovu vrací na 3,1 % a zůstává tak i nadále více než jeden procentní bod nad dvouprocentním inflačním cílem. Jádrová inflace zůstala v listopadu beze změny na 2,7 %, přičemž relativně stabilní jsou také indexy měřící ceny zboží a služeb, které pokračují v růstu okolo 3,3 % a 2,8%.
  • Britská inflace zrychluje. Libra ale v klidu čeká na středeční a čtvrteční makro
    Z grafu výše, je patrné, že se situace stabilizuje a inflace začíná znovu pomalu růst. Celková inflace na 0,5 % je sice stále hluboko pod 2% inflačním cílem Bank of England, i do nadcházejících měsíců ale díky růstu cen komodit pravděpodobně můžeme počítat s jejím postupným zvyšováním. Nová data však na měnové politice Bank of England nic nemění a v tomto směru budou hrát mnohem větší roli až zítra zveřejněné výsledky z britského trhu práce a a pozítří zveřejněné britské maloobchodní prodeje.
  • Britská inflace zrychluje. Libra se díky ní vrací nad 1,27 GBPUSD
    Británie dnes zveřejnila výsledky inflace za měsíc listopad, a nová čísla potvrzují, že inflační tlaky v zemi dál vytrvale narůstají. Podle nových výsledků rostly minulý měsíc spotřebitelské ceny meziročně o 1,2 %, což je výsledek o desetinu převyšující původní odhady a dokonce o tři desetiny převyšující tempo růstu růstu z předchozího měsíce. Solidního růstu se navíc dočkala také jádrová inflace (ošetřená o volatilní složky jako energie a potraviny), která v minulém měsíci zrychlila z 1,2 % na 1,4 % proti konsenzu 1,3%.
  • Britská inflace zrychluje. Tématem na libře je ale především brexit
    Ještě před projevem Theresy May jsme se z Británie dočkali výsledků inflace, které rozhodně stojí za pozornost. Inflační tlaky v Británii totiž začínají zesilovat. Ceny spotřebitelského zboží zrychlily v minulém měsíci z 1,2 % na 1,6 %, což bylo ještě o dvě desetiny více, než s čím počítal většinový konsenzus. Roste navíc také jádrová inflace, která nečekaně vystoupala na 1,6 % proti tržnímu konsenzu 1, 4%. V silném růstu přitom pokračují především ceny zboží, které jen od loňského září zrychlily z -1,4 % na aktuálních 0,7 %.
  • Britská inflace zůstává nejníže za rok 2018
    Dnes dopoledne zveřejněná britská data inflace nijak výrazně býky na britské libře nepotěšila. Inflace si sice udržela své tempo, ale většinový konsenzus nepřekonala a tím pádem nepřišla na trhy ani zvýšená volatilita. Meziročně inflace rostla za květen o 2,4% a vyrovnala tak růst cen z dubna, zároveň se drží na nejnižší od března roku 2017. Květnový přírůstek pak činil 0,4%. Jádrová inflace očištěná o ceny energií a potravin rostla o 2,1%. Celkově inflační zpráva poukazuje na pokles cen téměř ve všech sektorech mezi dubnem a květnem. Pozitivní růst inflace zapříčinil růst cen za dopravu o 0,28%. Ceny energií tedy zaznamenávají díky vyšším cenám ropy systematický nárůst, kdy cena benzínu za květen rostly o 4,6 centů za litr. Bydlení a služby způsobily tlak na pokles cen společně s cenou za elektřinu, která rostla o 0,1%.
  • Britská krize dopadá na GBP a FTSE
    Spojené království vstupuje do existenční krize, kterou naposledy zaznamenalo, když země hlasovala pro vystoupení z Evropské unie. Tato krize podle Bank of America způsobila pokles libry k paritě s dolarem.
  • Britská libra i index DE30 prudce rostou v reakci na zprávy o dohodě na Brexitu
    Některé zdroje před malou chvílí potvrdily, že dohody o Brexitu bylo dosaženo. Britská libra i evropské akciové indexy prudce rostou. DE30 testuje úroveň 12 800 bodů poprvé od července 2018. Pár GBPUSD se krátce přiblížil až úrovni 1,30. Jakákoliv dohoda však ještě musí být odsouhlasena britským parlamentem.
  • Britská libra má svůj den, analýza GBP/USD
    Britská výroba dnes v dopolední seanci příjemně překvapila trhy. V meziměsíčním srovnání si v únoru polepš...
  • Britská libra padla na nejnižší hodnoty od roku 1985
    Zdá se, že britská libra ještě stále nemá to nejhorší za sebou. Dnes ráno klesl pár GBPUSD pod minima z ledna 2017 na nejnižší úrovně za posledních 34 let! Nepřišla žádná důležitá zpráva, která by libru setnula. Spíše se jednalo o stále se prohlubující se výprodej, který primárně souvisí se situací na britské politické scéně.
  • Britská libra po datech inflace a útocích v Bruselu oslabuje
    Inflace v Británii měřena indexem spotřebitelských cen (CPI) v únoru meziročně vzrostla o 0,3 procenta, což je stejné tempo, jakým se zvýšila i v lednu. Ve srovnání s vývojem v loňském roce, kdy se inflace pohybovala kolem nuly, jde o mírné zlepšení, avšak trhy čekaly, že index posílí o 0,4 procenta. Na růstu cen se nejvíce podílely ceny potravin, naopak na pokles měl vliv levnější transport.
  • Britská libra pokračuje v pádu
    Pár GBP/USD na začátku seance krátce klesl na úroveň 1,1300 poté, co nedávná data odhalila, že rozpočtový deficit Spojeného království v srpnu překonal odhady analytiků, přičemž rostoucí inflace zatěžovala úroky narůstající u vládních dluhopisů. Dolar mezitím nadále posiluje, protože částečná mobilizace v Rusku utlumila poptávku po rizikovějších měnách. Dnes se pozornost trhu zaměří na vysoce očekávané rozhodnutí FOMC. Fed se chystá zvýšit sazby o 75 bps potřetí v řadě a jakékoli další jestřábí komentáře od Powella mohou vyvinout další tlak na GBP. Mezitím si ekonomové nejsou jisti, zda Bank of England ve čtvrtek zvýší svou základní úrokovou sazbu o 50 nebo 75 bazických bodů, protože slabá libra a nový energetický balíček britské vlády zatemňují výhled sazeb.
  • Britská libra po odstoupení ministra financí Javida posílila. Vůči koruně je nejsilnější od začátku měsíce
    Britský ministr financí Sajid Javid dnes nečekaně rezignoval. Stalo se tak v důsledku rozmíšky přímo v premiérově sídle v Downing Street 10. Ministerský předseda Boris Johnson na něj naléhal, aby se zbavil všech svých pět klíčových poradců. Javid odmítl. A rezignoval.
  • Britská libra po rozhodnutí Mayové vypsat volby o průběhu Brexitu sílí
    Po oznámení britské premiérky Theresy Mayové vypsat předčasné volby na 8. června 2017, jsme zaznamenali masivní posilování libry. Za tímto posílením stojí podle mě několik faktorů. Jedním z nich je jednoduše krytí krátkých pozic. Objevila se dramatická zpráva, a když se něco takového stane na trhu výrazně spekulujícím na krátkou pozici GBP, prvním instinktem je krytí těchto pozic, abyste měli čas situaci zhodnotit. Myslím tedy, že velký význam lze připsat krytí krátkých pozic. Kromě toho jsme také prorazili několik klíčových úrovní, zejména u páru GBP/USD.
  • Britská libra po sérii dopoledních zpráv posiluje, analýza GBP/USD
    Velké Británii se v předchozím měsíci podařilo snížit počet nezaměstnaných nad očekávání. Namísto predikovaného ú...
  • Britská libra po zasedání centrální banky (BoE) silně posiluje
    Britská centrální banka (BoE) dnes na svém zasedání ponechala úrokové sazby na předchozí úrovni. Základní úroková sazba zůstala na 0,5 procentu...
  • Britská libra prudce klesla
    Britská libra se propadla v reakci na zprávu, že míra inflace ve Spojeném království nečekaně klesla na nejnižší úroveň za posledních 18 měsíců, což otevírá Bank of England možnost pozastavit nebo dokonce zastavit svou nejrychlejší sérii zvyšování úrokových sazeb za poslední tři desetiletí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024