Úterý 19. březen 2024 12:44
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Plzeňský Prazdroj vykázal loni čistý zisk 4,48 mld. Kč, tržby činily 16,3 mld.

01.07.2022 18:14  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Plzeňský Prazdroj vykázal loni čistý zisk 4,48 miliardy korun, tržby činily 16,3 miliardy Kč. Ve srovnání s posledním předcovidovým rokem 2019 byl zisk nižší o šest procent a tržby klesly o čtyři procenta. Inflace přitom za roky 2020 a 2021 přesáhla kumulativně sedm procent. Největší pivovar v ČR loni prodal doma i ve světě 11,1 milionu hektolitrů piva, meziročně o 0,3 procenta méně. Podnik to dnes uvedl v tiskové zprávě. Za rok 2020 měl čistý zisk 3,8 miliardy a tržby necelých 16 miliard Kč.

Podle vyjádření pivovaru také loni výsledky negativně ovlivnilo uzavření restaurací a další proticovidová opatření. "Oproti předcovidovému období byl loni výrazný propad především u čepovaného piva. Celkově tak naše loňské prodeje na domácím trhu zaostaly dokonce i za rokem 2020 o tři procenta. Na druhé straně, hlavně díky naší trvalé podpoře hospod a restaurací, se nám loni přihlásila řada provozů se zájmem stát se našimi odběrateli," řekl generální ředitel Drago? Constantinescu, který nastoupil do funkce loni 1. června.

Lépe se Prazdroji dařilo v zahraničí, kde loňský prodej včetně licenční výroby meziročně stoupl o tři procenta na 4,6 milionu hektolitrů, v ČR prodal 6,5 milionu hektolitrů. Pivovar zůstal největším exportérem českých piv, v loňském roce jeho přímý export převýšil 1,7 milionu hektolitrů. Většinu z toho tvořil ležák Pilsner Urquell, který se vaří pouze v Plzni a vyváží se do více než 50 zemí. Zbylou část zahraničních prodejů tvořila produkce Velkopopovického Kozla v pivovarech, které mají licenci na jeho výrobu.

Prazdroj loni postavil za čtvrt miliardy korun novou varnu v Pivovaru Radegast a zvýšil tak jeho výrobní kapacitu o 20 procent. V Plzni začal budovat nový plně automatizovaný sklad za 780 milionů Kč, ve Velkých Popovicích letos zprovozní 14 nových tanků pro kvašení a zrání piva téměř za 400 milionů Kč. Loni investoval 1,4 miliardy Kč a do státní pokladny odvedl na přímých a nepřímých daních pět miliard Kč.

Pivovar dále investoval do podpory hospod a restaurací. "Jen během pandemie jsme tímto směrem investovali několik set milionů korun a naše podpora pokračuje také letos," řekl Constantinescu. Dále podporuje lokální dodavatele surovin, například pěstitele chmele na Žatecku, kde spolu s Microsoftem financuje projekt efektivnějšího zavlažování.

Prazdroj loni zdraží pivo od 1. října, a to v průměru o tři procenta. Dotklo se to většiny produktů, v průměru šlo o 46 haléřů na půllitr. Poprvé po třech letech se změny týkaly také čepovaných piv. Předtím zdražoval pivo v říjnu 2020.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Plyn – Příprava k růstu
    Dlouhodobá silná podpora ceny plynu byla dosažena v oblasti 2,60 USD. Aktuálně se plyn obchoduje za 2.60 USD za MMBtu. Po silném pádu ceny plynu a obhajobě klíčové podpory budeme schopni počítat s velkým počtem vzestupných pohybů. Vlna poklesů z letošního obchodování se sníží o 38% na úroveň 2,79 USD. Z dlouhodobého hlediska bude možné realizovat zisky.
  • Plyn – Realizace zisků
    Ustanovené listopadové dno ceny plynu na úrovni 2,845 dolarů bylo skutečně silné. Pokus o překonání silné bariéry selhal. Proto cena plynu poklesla a aktuálně se obchoduje za 3,143 dolarů. Ovšem právě na této úrovni začal působit silný signál k vybírání zisků. Více než týdenní nárůst však může být narušen o 38 – 50 %, což je v rozmezí 3,03 – 3,07 USD.
  • Plyn – rychlé vyrovnání ztrát
    Dnes došlo k prudkému poklesu k supportu 2.60 USD. Support byl nicméně ubráněn, když vysoká poptávka cenu velmi rychle vytlačila zpět na předchozí úroveň a po celé události tak na památku zůstal jen dlouhý spodní stín.
  • Plyn – střednědobý odraz
    Od únorového dna stále trvá střednědobý odraz. Po překonání rezistence na úrovni 2.72 USD by měl odraz dosáhnout na 2.79 USD, což považujeme za jeho pravděpodobný cíl.
  • Plyn – Střednědobý odraz, cíl 2,79 USD
    Po rozložení trendu z konce února je velmi obtížné provést efektivní obchodování. V příštích několika dnech očekáváme pokračování střednědobého oživení ceny plynu. Plyn se aktuálně obchoduje za 2,7 USD. To je zatím nejvíce za poslední měsíc. Ovšem není to žádná historicky vysoká hodnota. Například ještě před čtvrt rokem se plyn obchodoval za 3,6 USD.
  • Plyn – support na 2.60 USD
    Situace zůstává beze změn. Ve vícedenní perspektivě je pravděpodobné pokračování propadů, přičemž silný dlouhodobý sup...
  • Plyn – support na 2.73 USD
    Po nevydařeném pokusu o prolomení odporu na úrovni 2.795 USD je pravděpodobný pokles. Support se nachází na úrovni 2.73 USD, po jeho dosažení je pravděpodobný odraz.
  • Plyn – Vlna C
    Podle odhadů odborníků se aktuálně nacházíme ve vlně C. Plynu se prozatím nepodařilo překonat silný odpor v oblasti 2,76 USD. Aktuálně se plyn obchoduje za 2.74 dolarů. I když se tedy k této významné hranici blíží, stále se drží pod ní.
  • Plyn – Vlna C, odpor na 2,82 USD
    V pondělí tento týden došlo k dalšímu růstu ceny plynu. Aktuálně se dle všech faktorů nacházíme ve vlně C. Po překonán...
  • Plyn – 19. týden ve znamení výkyvů
    V dubnu ceny elektřiny i zemního plynu rostly. Kopírovaly tak růst cen na velkoobchodních trzích, kde plyn zdražil z počátečních 448 Kč/MWh na konečnou úroveň 484 Kč/MWh (o 8 procent). Do cen pro konečné zákazníky se rovněž promítlo oslabení české koruny vůči euru.
  • PMČR: Akcionáři schválili dividendu 1 310 CZK
    Na dnešní (28. dubna 2023) valné hromadě schválili akcionáři dividendu ze zisku roku 2022 ve výši 1 310 CZK.
  • PMČR: Celoroční výsledky nabídnou slušnou dividendu
    Očekávané výsledky hospodaření: Philip Morris ČR (PMČR) pravděpodobně potvrdí trend posledních kvartálů v podobě poklesu podílu na trhu klasických cigaret. Nicméně aspoň do jisté míry by to mohl kompenzovat prodej nových technologií, respektive zahřívaných náplní. V tomto případě předvídáme další nárůst tržního podílu. Je pravděpodobné, že PMČR zveřejní návrh dividendy ze zisku minulého roku. Odhadujeme výplatu ve výši 1 330 CZK na akcii.
  • PMČR: Dnes se již obchodují akcie PMČR bez práva na dividendu, cena akcie klesne
    Dnes (středa 7. dubna 2021)se budou obchodovat akcie společnosti Philip Morris ČR (PMČR) bez práva na dividendu ze zisku minulého roku. Je obvyklé, že cena akcie první den obchodování bez dividendy klesne cca o výši dividendy.
  • PMČR (Koupit, 12m cíl = 16 512 CZK) nabízí nadprůměrný dividendový vývos, potvrzujeme doporučení Koupit
    Investiční doporučení: Opakujeme doporučení Koupit pro akcie Philip Morris ČR. Cílovou cenu jsme nově upravili na 16 512 CZK na jednu akcii PMČR. Společnost je lídrem na trhu tradičních cigaret a také na rychle se rozvíjejícím trhu s novými technologiemi (zahřívaným tabákem), a to jak v České republice, tak na Slovensku. Tradičně má společnost velmi silný finanční profil, je bez dluhů a vyplácí velmi atraktivní dividendu. Rizikem pro tento sektor je zejména zpřísnování legislativy, regulace prodeje cigaret a kouření a růst spotřebních daní. To by mohlo vést k vysokému růstu cen cigaret a s tím pravděpodobně související nižší poptávce.
  • PMČR: Meziročně nižší výsledky za první pololetí zaostaly za našimi odhady
    Philip Morris ČR (PMČR) reportoval za první polovinu tohoto roku meziroční pokles tržeb o 1 % na 9,7 mld. CZK. Klesl celkový prodaný objem výrobků. Vzhledem k inflaci nákladů je provozní zisk meziročně slabší o 13,8 % na 1,8 mld. CZK. Čistý zisk je 1,7 mld. CZK (-9,7 % y/y). Oznámená čísla jsou pod našimi odhady.
  • PMČR: Očekáváme meziroční růst hospodaření a návrh dividendy 1 310 CZK
    Očekávané výsledky hospodaření: Předpokládáme, že bude pokračovat trend poklesu spotřeby klasických cigaret, který bude částečně kompenzovat nárůst prodaných zahřívaných náplní. Hospodaření stále trpí poklesem prodejů zejména v příhraničních oblastech. Předpokládáme, že spolu s výsledky za druhou polovinu loňského roku, respektive za celý rok 2021 dojde k návrhu dividendy. Tu očekáváme ve výši 1 310 CZK na akcii.
  • PMČR: Očekávané snížení objemu prodaných výrobků, dividenda 1 260 CZK
    Výsledky hospodaření: Potvrdil se trend, který jsme viděli v první polovině roku. Philip Morris ČR dosáhlza celý rok 2020 růstu konsolidovaných tržeb o 4,6 % na 17,9 mld. CZK. Provozní a čistý zisk ale klesly o 11,1 % na 4,5 mld. CZK respektive o 12,3 % na 3,5 mld. CZK, a to hlavně v důsledku nižšího objemu prodaných výrobků. Společnost navrhuje vyplatit dividendu 1 260 na akcii. Výsledky jsou prakticky ve shodě s našimi odhady.
  • PMČR: Odhady výsledků: Přes negativní vliv krize výhled na stále vysokou dividendu
    Očekáváné výsledky hospodaření: Hospodaření společnostiPhilip Morris ČR bohužel i v druhém pololetí minulého roku ovlivnila nákaza covid-19 a s ní spojené restriktivní opatření. Tržby bude ale brzdit propad prodejů v pohraničí, který souvisí se zmíněnými restrikcemi. Ale na druhou stranu bude podle našich očekávání i nadále mít na výsledky pozitivní vliv růst prodejů zahřívaných produktů(HEETS). Celkově by tak mělo dojít k růstu tržeb PMČR ve druhém semestru minulého roku o 2,9 % na 9,2 mld. CZK. Bohužel podobně jako v prvním pololetí budou i ve druhém vyšší náklady na distribuci, tento na výsledky negativní jev je opět spojen s protikrizovými opatřeními. Provozní zisk v meziročním srovnání klesne o 11,2 % na 2,2 mld. CZK a čistý zisk dosáhne 1,8 mld. CZK(-12,1 % y/y).
  • PMČR: Poslední den obchodování s právem na dividendu
    Dnes (úterý 6. dubna 2021) je poslední den obchodování s akciemi společnosti Philip Morris ČR (PMČR) s právem na dividendu ze zisku minulého roku.
  • PMČR: První den obchodování bez práva na dividendu ve výši 1 310 CZK
    Dnes, úterý 9. května 2023, je první den obchodování s akciemi Philip Morris ČR bez práva na výplatu dividendy ze zisku minulého roku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster