Čtvrtek 28. březen 2024 16:35
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook

⏬⏬Zlato klesá téměř o 2 %

02.05.2022 15:19  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zlato ztratilo v první květnové seanci téměř 2 % a obchoduje se nejníže od poloviny února. Ještě v pátek se zlato obchodovalo poblíž úrovně 1920 USD a dnes je téměř o 60 USD níže. Zlato tak překonává support spojený s 50 % retracementem celého odrazu, který trvá od února 2021. Zdá se, že zvýšení o 50 základních bodů ze strany Fedu je již plně oceněno trhem. Výnosy 10letých dluhopisů jsou téměř zpět na úrovni 3 %, což vytváří další tlak na pokles zlata. Můžeme také vidět, že ETF fondy začínají vyprodávat zlato. Klíčový support zlata se v tomto okamžiku nachází na úrovni 1825–1830 USD za unci. Věříme, že zlato má šanci se po rozhodnutí o zvýšení sazeb odrazit, pokud nedojde ke zvýšení jestřábího postoje. Silněji jestřábí sdělení by muselo obsahovat náznaky touhy výrazně snížit bilanci banky. Dnes v 16:00 ISM za výrobní sektor. To jsou důležitá data v kontextu páteční zprávy NFP.

Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 🟡Zlato klesá o 1 % kvůli silnému dolaru 💲
    Zlato uzavřelo na nových historických maximech již v pátek na začátku prosince. Úroveň 2071 dolarů za unci byla historicky nejvyšší uzavírací hodnotou. Tím však historie růstu ceny zlata nekončí. Během asijské seance 4. prosince cena zlata vyskočila nad 2100 dolarů a dosáhla úrovně poblíž 2150 dolarů za unci. To byla úroveň o více než 5 % vyšší než listopadová uzavírací hodnota!
  • 🥇 Zlato klesá o 1 %, USD ale posiluje!
    Na počátku nového týdne klesá zlato o 1 % a testuje lokální minima z počátku června. Americký dolar posiluje a je jedním z hlavních důvodů poklesu cen kovu - EURUSD otestoval úroveň 1,21. Je zajímavé, že zlato klesá a USD roste, přestože výnosy zůstávají nízké. Desetileté americké výnosy se blíží 1,4 %. FOMC zasedá v tomto týdnu a ve středu ve 20. hodin oznámí nastavení své měnové politiky. Pohyby na zlatě a USD nedávají moc smysl, protože trh očekává, že Fed na zasedání opět zaujme holubičí postoj.
  • Zlato klesá o 2 % a testuje kľúčovú podporu
    Zlato kleslo pod kľúčovú úroveň krátkodobej podpory v oblasti 1 932 USD po zverejnení správy o PPI v USA za február. Údaje ukázali, že rast cien výrobcov zostal vo februári medziročne nezmenený na úrovni 10,0 %, čo je v súlade s očakávaniami trhu. Jadrová PPI medziročne spomalila z 8,5 na 8,4 %, pričom trh očakával zrýchlenie na 8,7 % medziročne. Zverejnenie údajov malo malý vplyv na trh USD a akcie. Oveľa väčšie reakcie však bolo možné zaznamenať na trhu so zlatom. Vzácny kov sa počas dňa obchodoval nižšie, no po zverejnení údajov o PPI v USA sa zrýchlil pohyb nadol. V dôsledku toho cena zlata klesla pod dôležitú krátkodobú podporu, ktorá sa nachádza na úrovni 1 932 USD za uncu – spodná hranica geometrie miestneho trhu. Takýto zlom naznačuje, že krátkodobý trend sa mohol obrátiť a hrozí väčší výpredaj. Cena v súčasnosti testuje podporu v oblasti 1 910 USD, ktorá obmedzovala pohyby nahor predtým, ako cena zlata koncom februára 2022 vyskočila. Prelomenie pod túto prekážku by pripravilo cestu pre test oblasti 1 875 USD, kde sa nachádza krátkodobá vzostupná trendová čiara rovnako ako aj predchádzajúce cenové reakcie.
  • 🥇 ZLATO klesá pod 1 950 $ za unci
    Na globálních finančních trzích lze dnes zaznamenat pohyby averze k riziku, kdy evropské akciové indexy klesají o 0,5-1,5 %. Jde o reakci na včerejší poměrně špatnou seanci na Wall Street, kdy hlavní americké akciové indexy klesly o 0,6-1,7 %. Pokles na Wall Street zase vyvolaly jestřábí komentáře od předsedy Fedu Powella, stejně jako slabá aukce 30letých amerických dluhopisů. Výsledné zvýšení tržních sazeb dnes tlačí drahé kovy dolů.
  • 🏆 Zlato klesá po NFP dátach
    Dnešná správa NFP by mohla zmeniť výhľad z hľadiska budúcich krokov Federálneho rezervného systému. Americká ekonomika v júli vytvorila 943 tisíc pracovných miest, čo predstavuje najrýchlejšie tempo od augusta 2020. Miera nezamestnanosti klesla na 5,4%, zatiaľ čo mzdy medziročne vzrástli o 4,0%. Správa naznačuje podstatný pokrok na americkom trhu práce - to môže tlačiť FED na skoré spustenie normalizácie menovej politiky. Rast zamestnanosti je vyšší, ako býval pred pandémiou, ale americkej ekonomike stále chýba 5-6 miliónov pracovných miest v porovnaní s obdobím pred vypuknutím krízy.
  • 🥇 Zlato klesá pred zasadaním FOMC
    Americký dolár sa voči ostatným hlavným menám obchoduje nižšie, zatiaľ čo zlato zostáva viac-menej na rovnakej úrovni pred dnešným rozhodnutím FOMC o menovej politike. Rozhodnutie bude oznámené o 19:00 a bude sprevádzané zverejnením aktualizovaných ekonomických projekcií a takzvaného „bodového grafu“, ktorý zobrazuje priemerné očakávania členov FOMC o úrokových sadzbách. O 30 minút neskôr bude nasledovať Powellova tlačovka. Zámer Fedu zvýšiť sadzby o 25 bázických bodov bol dobre komunikovaný, takže pozornosť sa bude venovať iným veciam, ako sú napríklad očakávania. Bodový graf zverejnený v decembri ukázal strednú hodnotu iba 2 zvýšení sadzieb v roku 2022. Aktuálne sú trhy ocenené až na šesť zvýšení sadzieb o 25 bázických bodov do konca roka! Okrem toho sa investori sa investori budú zameriavať aj na vyhlásenia ohľadom znižovania súvahy. Presnejšie, kedy sa začne znižovanie. Naše očakávania ohľadom dnešného zasadania nájdete tu.
  • Zlato klesá, protože Fed zahájil své politické zasedání
    Zlato během posledních dvou dnů ztratilo 71 USD. Poté, co minulý týden vystoupalo na rekordní úroveň, se dostalo na nejnižší cenu za poslední tři týdny. Celkově se propadlo o více než 150 USD.
  • Zlato klesá, protože investoři sledují vývoj událostí v Rusku a na Ukrajině
    Hlavní událostí úterka budou mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Zlato v souvislosti s možnou deeskalací konfliktu ve východní Evropě prudce kleslo.
  • 🏆 Zlato klesá před zveřejněním NFP o 1 %!
    Zlato je dnes jednou z více volatilních komodit a před zveřejněním údajů o NFP klesá téměř o 1 %. Trhy jsou dnes relativně klidné navzdory ruským prohlášením, že mírová jednání nemají šanci dále postoupit poté, co Ukrajina údajně zasáhla sklady paliva v Rusku. Americký dolar včera posílil na pozadí nejistoty související s válkou a obnoveného růstu výnosů. Vyšší výnosy a silnější USD dnes vytvářejí tlak na ceny zlata. NFP by však mohlo být katalyzátorem jak pro USD, tak pro zlato. Trh očekává, že dnešní zpráva ukáže nárůst 475 000 pracovních míst v březnu, v souladu s 455 000, které reportoval API na začátku tohoto týdne. Je však třeba poznamenat, že vysoké hodnoty regionálních subindexů zaměstnanosti zvyšují šance na pozitivní překvapení. Obchodníci by měli mít na paměti, že data NFP mají tendenci kolísat a vzhledem k současnému fundamentu je nepravděpodobné, že by velké odchýlení od očekávání odradilo Fed od zvýšení sazeb o 50 bazických bodů. Očekává se také zrychlení růstu mezd na 5,5 % po zpomalení z 5,7 na 5,1 % v únoru.
  • 🏆Zlato klesá před zveřejnění zápisu Fedu📉
    Zlato pokračuje v pádu díky sílícímu dolaru. Od začátku americké seance se tamní výnosy na dluhopisech zvyšují, což může znamenat, že trh očekává jestřábí ladění zápisu Fedu. Stojí za zmínku, že Fed zvýšil v červnu sazby o 75 bp a investory tedy zajímá, zda-li se mají na podobnou situaci připravit i v červenci.
  • Zlato klesá v důsledku zveřejnění údajů z USA
    Během čtvrteční obchodní seance zlato neustále klesá. Experti na obchodování s komoditami označili za hlavní důvod poklesu žlutého kovu nárůst výnosu amerických státních dluhopisů na 1,754 % z předchozího uzavření na 1,725 %.
  • Zlato klesá za nepříznivých podmínek na devizových a dluhových trzích
    Čína působila jako "přehrada" na cestě poklesu zlata. Na přelomu září a října se však tato hráz zhroutila. Ani masivní nákupy drahého kovu Čínskou lidovou bankou ani nejvyšší poptávka po fyzickém zlatě v zemi nedokázaly "medvědy" na XAU/USD zadržet. Rally ve výnosech amerických státních dluhopisů byla příliš silná a výnosy se vyšplhaly velmi vysoko.
  • Zlato klesá zatímco výnosy se zvyšují a USD posiluje
    Cena zlata ve čtvrtek klesla o více než 1 % a otestovala hranici 1920 USD, čímž se ještě více vzdálila od devítiměsíčních maxim, neboť nedávné údaje z USA, včetně optimistických zpráv o HDP, pohledávkách a zakázkách na zboží dlouhodobé spotřeby, posunuly výnosy desetiletých státních dluhopisů USA nad 3,5 % a posílily zelenou bankovku, což následně vyvolalo tlak na drahé kovy. Zvýšená volatilita se očekává v pátek, kdy bude zveřejněn Fedem preferovaný ukazatel inflace - jádrové výdaje na osobní spotřebu (PCE). Z technického hlediska se cena zlata stáhla po neúspěšném útoku na klíčovou zónu odporu kolem 1950 USD. Dokud se cena bude nacházet pod touto úrovní, může dojít k větší korekci směrem dolů. Nejbližší hlavní podporu, kterou je třeba sledovat, lze nalézt kolem 1890 dolarů. Na této úrovni jsou vyznačeny předchozí cenové reakce a 23,6% Fibonacciho retracement vzestupné vlny zahájené v květnu 2019. Na ukazateli momenta se objevila také skrytá medvědí divergence, která navíc podporuje prodejce.
  • 🟡Zlato klesá zpět na úroveň z počátku dubna!
    Nedávno zveřejněné makrodata z USA a prohlášení bankéřů Fedu naznačují, že Fed na svém květnovém zasedání zvýší úrokové sazby. To je výrazný obrat oproti očekáváním před několika týdny, kdy se nedávala ani 50% pravděpodobnost zvýšení. Aktuálně je pravděpodobnost květnového zvýšení o 25 bb hodnocena na 88 %, ale na druhou stranu pravděpodobnost červnového zvýšení činí 29 %, takže po sečtení pravděpodobností se očekává, že ke zvýšení stejně dojde.
  • Zlato kleslo o 7,5 %
    Zlato se pohybuje v oblasti 1 921-1 943 bodů, což je o něco více než jeho tříměsíční minimum a přibližně o 7,5 % méně než maximum z 5.května 2023 na úrovni 2 079 bodů. Býci se snaží dočasně zastavit současný krátkodobý medvědí trend a medvědí sérii nižších maxim a nižších minim. Ukazatel momenta jsou stále převážně na straně medvědů. Stochastick oscilátor se právě přesunul do přeprodané oblasti (OS).
  • 📉 Zlato kleslo pod hladinu $1,800 ❗
    Zlato má za sebou zlý týždeň. Po 2 dňoch silného výpredaja v pondelok a utorok sa cena drahého kovu dnes opäť ocitla pod tlakom. Cena zlata klesla pod hranicu 1 800 dolárov, keď index volatility VIX, prvýkrát od februára, klesol pod 20. Zlato sa obchoduje na najnižšej úrovni od polovice júla. Pod tlakom sa obchodujú aj ďalšie drahé kovy – STRIEBRO, PALADIUM a PLATINA.
  • 🥇 Zlato kleslo pod hladinu $1,900 📉
    Zlato ako aj striebro zažilo na začiatku dnešného európskeho obchodovania prepad. Zlato sa prepadlo z 1 905 dolárov na 1 875 dolárov v priebehu niekoľkých minút, zatiaľ čo striebro sa prepadlo z 26,91 dolárov na zhruba 25,97 dolárov. Oba cenné kovy sa dokázali odraziť od minima, tlak však stále zostáva. Tento pohyb bol pravdepodobne urýchlený spustením príkazov na zastavenie straty pod hladinou 1 900 dolárov v prípade zlata.
  • Zlato kleslo pod psychologickou hranici 2 000 dolarů
    Zpráva o spotřebitelské inflaci ve Spojených státech, která byla zveřejněna v úterý a která byla silnější, než se očekávalo, potvrdila očekávání trhu, že Federální rezervní systém ponechá úrokové sazby na vysoké úrovni. V důsledku této zprávy došlo k poklesu žlutého kovu. Kombinace určitých faktorů však zlatu poskytuje určitou podporu a pomáhá omezit maximální pokles.
  • Zlato kleslo pod 1560,00 USD – TECHNICKÁ ANALÝZA
    Ve středu směnný kurz XAU/USD obchodoval směrem dolů. Během dnešního rána testoval žlutý kov podporu tvořenou měsíčním R1 a 200-hodinovou SMA na 1 534,31.
  • Zlato kleslo pod 2 000 dolarů
    Zlato se včera po 14 dnech podívalo pod cenu 2 000 dolarů. Nyní se nacházíme na ceně 1 989 USD. Propad na zlatě zapříčinily makroekonomické zprávy, a to ve 14:30 SELČ na americkém dolaru. Zpráva se týkala maloobchodních prodejů, kde odhad byl 0,8 % m/m, ale výsledek byl 0,4 % m/m. Také tomu nepomohlo vystoupení členů Fedu, kde se zdráhali hovořit o jakémkoli snížení sazeb a spíše naznačili, že sazby můžou dále růst. Na základě technické analýzy a grafu vidíme, že cena se blíží k supportu na ceně 1 975 USD, kde bylo vytvořeno několik odrazů. Stochastik nám spíše naznačuje pomalý nárůst, jelikož se nachází pod hranici 20. Protože je support 1 975 USD silný, tak je pravděpodobné, že se tam cena půjde podívat a znovu ji otestovat. V opačném případě máme stále rezistenci na ceně 2 025 a 2050 USD.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster