Čtvrtek 28. březen 2024 12:36
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Ekonomický kalendář: Jednání o Brexitu stále zvyšuje rizikovou averzi na trzích

11.12.2020 09:34  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Evropské trhy otevřely na nižších úrovních
  • Probíhá druhý den summitu EU
  • Odpoledne bude zveřejněn spotřebitelský sentiment v USA

Evropa dnes otevřela do negativního teritoria po nejednoznačných výsledcích včerejší Wall Street a asijské seance. Dnes probíhá druhý den summitu EU, ale zástupci už dosáhli kompromisu v otázce rozpočtu i záchranného fondu EU. Pesimismus však převažuje v otázce Brexitu. Nedohoda je stále pravděpodobnějším scénářem, i když velká část trhu stále sází na dohodu "v poslední minutě". Dnes nebudou zveřejněna žádná data první kategorie. Odpoledne je však na programu výrobní inflace v USA a spotřebitelská důvěra University of Michigan.

9:00 - Španělsko, CPI inflace za listopad (final). First release: -0.8% YoY

10:00 - Itálie, průmyslová produkce za říjen. Expected: -4.3% YoY. Previous: -5.1% YoY

14:30 - USA, PPI inflace za listopad.

  • Expected: 0.8% YoY. Previous: 0.5% YoY
  • Jádrová - Expected: 1.5% YoY. Previous: 1.1% YoY

16:00 - University of Michigan spotřebitelská nálada za prosinec (flash). Expected: 76.5. Previous: 76.9

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Investoři čekají na Trumpův projev
    10:30 - Velká Británie, Data z trhu práce za září. Včera byla zveřejněna data HDP za Q3 za září, která skončila pod očekávání. Nicméně výrazný dopad na libře jsme nepocítili. Daleko větší vliv mají v těchto dnech s nadcházejícími parlamentními volbami politické faktory. Výsledky dnešních dat sice budou dalším vstupem pro britskou libru, zásadních pohybů bychom se však dočkat nemuseli. Růst mezd i míra nezaměstnanosti by měly zůstat nezměněny. Počet lidí pobírající benefity v nezaměstnanosti by měl mírně vzrůst - z 21 tisíc na 24 tisíc.
  • Ekonomický kalendář: Investoři čekají na výsledky statistik žádostí o podporu v USA
    Evropské akciové trhy otevřely v poklidu poblíž včerejšího závěru po nevýrazné asijské seanci. Už v 8. hodin bylo zveřejněno britské HDP, které v Q2 vzrostlo o 4,8 % z poklesu o 1,6 % v prvním čtvrtletí. Odpoledne je na programu index cen výrobců a statistiky žádostí o podporu v USA. Po silném NFP reportu by se pokles žádostí o podporu měl setkat s pozitivní odezvou USD, protože čas na utahování měnové politiky by se opět přiblížil. Včerejší statistiky inflace CPI úplně nevyjasnily další kroky Fedu a dnes uvidíme, co k tomu dodá index cen výrobců.
  • Ekonomický kalendář: Investoři se soustředí na data z amerického trhu práce a geopolitiku
    Evropské akciové indexy by v úvodu seance neměly předvádět výrazné změny. Americký prezident rozšířil tlak vůči čínským technologickým gigantům o WeChat z dílny Tenecentu. Spojené státy zvyšují tlak na Čínu a roste riziko, že se brzy dočkáme odplaty. A pokud se už zmiňujeme o odplatě, tak Kanada by dnes v 17:00 měla oznámit svoji odpověď na nová cla na hliník ze strany USA. Dalším důležitým fundamentem dnes budou statistiky z amerického trhu práce.
  • Ekonomický kalendář: Investoři se zaměřují na data z trhu práce!
    Futures na hlavních akciových indexech ze starého kontinentu ukazují na mírně vyšší otevření dnešní peněžní seance v Evropě. Rozsah nárůstů se však v tuto chvíli zdá být malý, kvůli slabému obchodování s indexy v Asii a USA. O něco lepší sentiment dnes přinesla data německé průmyslové výroby, která poněkud narušila pokračující narativ globální recese a ukázala robustní růst výroby v zemi. Na devizovém trhu vidíme odliv do japonského jenu a amerického dolaru. Energetické komodity a kryptoměny jsou dnes ráno pod tlakem. Dluhopisovému trhu se daří relativně dobře, nabírá na vlně dynamických poklesů výnosů.
  • Ekonomický kalendář: ISM a Powell
    První květnový týden začíná prázdninami v Číně a Japonsku, které se protáhnou v pořadí do středy a čtvrtka. Nicméně v průběhu celého týdne nás čekají důležitá data. Již dnes odpoledne je na programu výrobní index ISM z USA a nejdůležitějšími statistikami týdne bude páteční NFP. Americká data rozhodují, kdy Fed začne přemýšlet o utahování měnové politiky.
  • Ekonomický kalendář: ISM čísla na začátek nabitého týdne
    Pondělní ráno je na trzích velmi klidné, protože většina trhů v Evropě a některé v Asii jsou zavřené. Futures na americké indexy se obchodují, ale nedochází zde k žádné akci a FX pohyby jsou omezené. To vše se však může během týdne dramaticky změnit. S prvotřídní zprávou NFP získáme spoustu dat, zisky včetně velmi očekávané zprávy od Applu, ale většina pozornosti bude věnována centrálním bankám – Fedu a ECB.
  • Ekonomický kalendář: ISM ve výrobě, jádrová PCE inflace v centru pozornosti
    Předseda Fedu Powell včera večer poslal akciové trhy do vzduchu, když výrazně naznačil zmírnění tempa zpřísňování měnové politiky, což investory přesvědčilo, že zvýšení sazeb o 50 bb je nyní základním scénářem prosincového zasedání. S blížícím se otevřením evropské peněžní seance akcie část zisků odevzdaly. Nicméně futures na DAX stále naznačují, že německý index otevře přibližně 150 bodů nad včerejším hotovostním závěrem. Dovish Powell měl také silný dopad na americký dolar, který dnes zůstává nejhorší měnou G10.
  • Ekonomický kalendář: ISM ve zpracovatelském průmyslu, konečné PMI ve zpracovatelském průmyslu
    Futures na evropské indexy naznačují, že dnešní peněžní seanci na starém kontinentu otevřou beze změny nebo mírně výše. Stane se tak po dnešním optimistickém obchodování v Asii, kdy většina hlavních indexů z regionu posílila o více než 1 %. Zdá se, že s blížícím se otevřením evropské seance se investoři začínají více vyhýbat riziku a futures na akcie a euro klesají. EURUSD dnes ráno klesl zpět pod hranici 1,09, ale tento pohyb nebyl doprovázen žádnou konkrétní zprávou.
  • Ekonomický kalendář: ISM výrobní index, EIA zásoby plynu
    Futures trhy dnes naznařují na nižší otevření evropské hotovostní seance. Nálada na globálním trhu zůstává špatná, když indexy z Wall Street včera zaznamenaly čtvrtou slabší seanci v řadě. Averzi k riziku lze také zaznamenat na trhu s kryptoměnami, kde se všechny hlavní měny stahují zpět, přičemž bitcoin testuje oblast 20 000 USD.
  • Ekonomický kalendář: ISM z výrobního sektoru přitahuje pozornost
    10:30 - PMI ze stavebnictví z Velké Británie za srpen: Výrobní PMI z Velké Británie včera výrazně zklamalo. Konsenzus pro PMI ve stavebnictví však hovoří o mírném zlepšení - na 46,5 z 45,3
  • Ekonomický kalendář: Jednání o novém ekonomickém stimulu v USA pokračují
    Evropské trhy otevřely bez výrazných pohybů. Revize indexů nákupních manažerů za září z evropských zemí dopadly víceméně dle očekávání, a to včetně souhrnných dat za celou eurozónu. Odpoledne bude zveřejněn ISM výrobní index z USA a pozornost si zaslouží i pravidelná data žádostí o podporu v nezaměstnanosti z USA. Kromě makrodat se na trhu s blížícími se volbami v USA také čím dál více odráží americká politika. Pokračují jednání mezi Demokraty a Republikány o novém stimulu a dle posledních zpráv se zdá, že se rozdíly v názorech postupně stírají. Hlasování ve Sněmovně reprezentantů bylo odloženo na dnešek, ale kvůli pokračujícímu jednání se může dále zpozdit.
  • Ekonomický kalendář: Jednání o stimulu opět v centru pozornosti
    Evropské a americké indexy včera uzavřely na nižších úrovních a v červených číslech se evropské indexy pohybují také krátce po otevření. Dnes uplyne nejzazší termín pro schválení stimulu, který stanovila Demokratická strana, pokud by měl být stimul implementován ještě před prezidentskými volbami. Dnes by se tak mohlo jednat o hlavní událost, na kterou se bude soustředit pozornost obchodníků. Ekonomický kalendář dnes vypadá prázdný. Na programu není žádné globálně důležité makro. Po uzavření americké seance bude reportovat své hospodářské výsledky za Q3 společnost Netflix.
  • Ekonomický kalendář: Jednání o stimulu v USA pokračují
    Na to, že je dnes pondělí, by na trzích mělo být relativně živo. Už ráno byly postupně zveřejněny finální čísla PMI z evropských zemí za září. Výrazně zklamaly služby ve Španělsku, naopak služby v Itálii zaznamenaly lepší než očekávaný výsledek. Výsledky korespondují s daty o šíření koronaviru a vládních omezeních v souvislosti s pandemií. Pod drobnohledem by dnes měla být americká politika a Brexit. Navíc bude odpoledne zveřejněn index ISM pro nevýrobní sektor. Trhy se budou jistě zajímat o zdraví amerického prezidenta. Je však otázka, na kolik se bude dát spolehnout na zveřejněné informace. Americká administrativa často v historii zlehčovala zdravotní problémy prezidentů. Trump byl v pátek převezen do armádní nemocnice, ale dle dostupných informací reagoval americký prezident na léčbu dobře a již dnes by se měl vrátit do Bílého domu. Dle posledních zpráv by mohly pokračovat jednání o stimulu v USA. Výsledek jednání by měl mít výrazný dopad na finanční trhy.
  • Ekonomický kalendář: Jerome Powell vystoupí na setkání učitelů na radnici 📣
    Přestože jsme v první části dne viděli na indexech z Asie a Tichomoří převážně horší náladu, hotovostní seance v Evropě pravděpodobně otevře výše. Momentálně roste jak německý DAX, tak indexy ve Velké Británii a Euro Stoxx.
  • Ekonomický kalendář: Joe Biden byl zvolen prezidentem
    Na trhu vládne na počátku nového týdne pozitivní nálada. Rostou akcie i ropa, naopak se nedaří bezpečným přístavům jako JPY nebo CHF. Associated News, CNN a Fox News už oznámily, že se vítězem amerických prezidentských voleb stal Joe Biden. Dosavadní prezident Donald Trump však stále neuznal svoji porážku a plánuje právní kroky kvůli údajně zfalšovaným volbám.
  • Ekonomický kalendář: JOLTS, ISM a zápis z FOMC v centru pozornosti trhu
    Dnešní makroekonomický kalendář pro Evropu je velmi slabý a pozornost trhů se dnes bude soustředit na Spojené státy. Nedávná převážně slabá série údajů z americké ekonomiky bude dnes pokračovat údaji ISM ze zpracovatelského průmyslu a údaji o nově otevřených pracovních místech v USA (JOLTS). Oba tyto údaje budou zveřejněny současně, v 16:00, a mohly by vést k vyšší volatilitě na americkém dolaru a akciových trzích. Včera, po zveřejnění slabších konečných výrobních indexů PMI, Wall Street ukázala, že pomalu slabší makrodata již investory netěší a mohla by být varovným signálem odložených účinků zpřísňování politiky Fedu.
  • Ekonomický kalendář: Kanada bude odpoledne rozhodovat o sazbách
    Evrpské akciové trhy dnes otevřely do zelených čísel. Futures S&P 500 se obchodují pouze s malými změnami a po včerejším výplachu pozitivně korigují futures na technologický Nasdaq. Hlavní roli by dnes měl hrát sentiment. Jak se Wall Street vypořádá se slabostí technologického sektoru?
  • Ekonomický kalendář: Kanadská data CPI, výsledky Morgan Stanley a Goldman Sachs
    Futures trhy dnes naznačují na víceméně ploché otevření evropské seance. Stalo se tak po smíšeném obchodování během asijské seance, kdy se regionální indexy snažily najít společný směr. JPY je jednou z nejhůře fungujících měn G10 poté, co byla Bank of Japan nucena znovu vstoupit na dluhopisový trh, aby snížila výnosy.
  • Ekonomický kalendář: Kanadská inflace CPI, USA Conference Board index
    Situace na trhu se po včerejších hektických pohybech po BoJ uklidnila. Japonský jen si nicméně udržel většinu včerejších zisků, když se USD/JPY obchodovalo poblíž 132,00 a GBPJPY se obchodovalo mírně nad 160,00. Futures na evropské indexy ukazují na vyšší otevření evropské hotovostní seance, zatímco futures na americké indexy se také obchodují nad včerejším hotovostním close. Energetické komodity rostou – ropa se obchoduje mírně výše, zatímco ceny zemního plynu v USA vyskočily přes 3 %. Kryptoměny se mírně stahují zpět.
  • Ekonomický kalendář: Kanadské maloobchodní prodeje, API reportuje stav zásob ropy
    Evropská seance otevřela do červených čísel. Překvapením dnešního rána je rozšíření pásma pro výnosy z desetiletých japonských dluhopisů na 0,5 % ze strany BoJ. Japonská měna vystřelila vzhůru, naopak akcie klesly. Zatímco indexům se podařilo smazat část ztrát, tak USDJPY pokračuje v obchodování v blízkosti denních minim.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader