Pátek 29. březen 2024 12:29
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader

Čeští zemědělci stále nadmíru produkují a vyvážejí nízkou přidanou hodnotu, „prasata místo vepřového“. Schodek zemědělského zahraničního obchodu ale přesto letos klesne

30.10.2020 10:40  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Čísla k zemědělské produkci ČR v letošním třetím čtvrtletí potvrzují její nelichotivé příznaky. Zároveň však naznačují některé trendy, které, budou-li trvalejší povahy, tuzemskému zemědělství mohou z jeho nynějšího zmaru alespoň částečně pomoci.  

Stěžejním problém českého zemědělství je jeho přílišná orientace na produkci a zejména vývoz s nízkou přidanou hodnotou (např. prasat) při současném neadekvátně vysokém dovozu s vyšší přidanou hodnotou (např vepřového). Tato strukturální nerovnováha je hlavním důvodem prohlubujícího se schodku zemědělského zahraničního obchodu.  

Příznivým znakem tak je to, že ve třetím letošním čtvrtletí došlo v případě skotu k meziročnímu růstu dovozu živých jatečných zvířat, a to o 1900 kusů neboli 21,1 procenta. Česko je dováželo zejména ze Slovenska. Navýšil se také dovoz živých prasat, a to meziročně o 25 400 kusů neboli 4,5 procenta. Přebytek z obchodu s živými prasaty se přitom meziročně snížil. 

Pokud má dojít k snížení schodku zemědělského zahraničního obchodu, je žádoucí právě přeorientování na vyšší vývoz s vyšší přidanou hodnotou a současně vyšší dovoz s nižší přidanou hodnotou, tudíž z tohoto hlediska byl vývoj ve třetím čtvrtletí poměrně příznivý. 

Současně se zlepšila záporná bilance u pohybu přes hranice u hovězího masa. Hlubší schodek však vykázal obchod s vepřovým a drůběžím. V případě vepřového ale došlo k výraznějšímu nárůstu vývozu, a to o 17,5 procenta, než dovozu, který vzrostl jen o 2,3 procenta. Jedním z důvodů slabšího nárůstu dovozu je ovšem poměrně vysoká srovnávací základna. I tak však vývoj v obchodu s vepřovým vykazuje některé příznivější známky právě v kontextu žádoucího přeorientování tuzemského zemědělství – a zemědělského zahraničního obchodu – na produkci s vyšší přidanou hodnotou.  

I díky vyšší orientaci na produkci a zejména vývoz s vyšší přidanou hodnotou – tedy například na vývoz masa namísto živých zvířat – by letos měl být schodek zahraničního zemědělského obchodu nižší než loni. Zemědělský svaz ČR jej odhaduje na 41 miliard korun, zatímco loni deficit představoval rekordních 47,2 miliardy. Klíčovou příčinou schodku je již delší dobu vysoký schodek u masa, zejména vepřového.  

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čeští online tradeři mají jasno: Purple Trading mezi top 3 nejoblíbenějšími brokery
    Minulý týden proběhla pod taktovkou organizátorů MoneyExpo online soutěž o brokera roku. Purple Trading se umístil mezi 3 nejlepšími společně s XTB a Fio bankou. Tohoto ocenění si nesmírně vážíme a rádi bychom vás tímto pozvali na MoneyExpo, které se bude konat tento víkend 16. a 17. října. Těšit se můžete na představení neotřelých obchodních strategií i panelové diskuze o tradingu.
  • Čeští podnikatelé jsou optimističtí
    Celková důvěra v českou ekonomiku v únoru překvapivě vzrostla. Zatímco nálada spotřebitelů se zhoršila, podnikatelé byli optimističtější. To je, vzhledem ke zhoršující se pandemické situaci, dobrá zpráva. Je vidět, že podnikatelský sektor se s pandemickou krizí naučil žít. Významnou roli v tom hraje solidní zahraniční poptávka i vývoj v německém průmyslu. Ve srovnání s lednem vzrostl počet podnikatelů, kteří v příštích třech měsících očekávají růst tempa výrobní činnosti. Naopak klesá počet těch, kteří hodnotí celkovou poptávku jako nedostatečnou. Pozitivní je, že se mírně zvýšila i důvěra ve stavebnictví, které se připravuje na rozjetí sezóny. Pro ni počítá i s náborem nových zaměstnanců. O něco vyšší byla i důvěra v oblasti služeb. Stále vysoký ale zůstává počet podnikatelů v této oblasti, kteří museli přistoupit k propouštění zaměstnanců. Důvěra pak poklesla především mezi spotřebiteli a v oblasti obchodu. Lidé se obávají zhoršení celkové ekonomické situace, finanční situace, růstu nezaměstnanosti i spotřebitelských cen. Jejich poptávka tak může zůstat utlumená a to i po znovuotevření ekonomiky.
  • Čeští poslanci jsou vzhledem k průměrné mzdě placeni lépe než třeba poslanci němečtí nebo rakouští. To však není hlavní důvod, proč by si měli platy zmrazit
    Platy českých politiků se nezdají být podhodnocené ve vztahu k situaci v dalších zemích EU. Například průměrná mzda v Německu je čistě nominálně zhruba 2,7krát vyšší než v Česku. Pokud by tomu měl odpovídat i základní plat řadového poslance – pokud by tedy český poslanec měl mít 2,7krát nižší plat než v základu jeho německý kolega –, musel by český poslanec brát přibližně 90 tisíc korun. Místo toho má přes 102 tisíc. Vzhledem k výši průměrné mzdy v dané zemi tedy čeští poslanci berou více než jejich němečtí kolegové.
  • Čeští pumpaři dnes citelně zlevnili, započítali nižší spotřební daň. Za zhruba 10 dní ale ceny budou pravděpodobně výše, než byly včera, rozhodnou o tom Saúdové v Rijádu
    Čerpací stanice v ČR podle aktuálních dílčích pozorování přímo v terénu ve svých cenách zohlednily dnešní snížení spotřební daně z pohonných hmot. Vláda o jejím snížení rozhodla na dobu čtyř měsíců, a to v rozsahu 1,50 koruny na litr. Pohonné hmoty by tak mohly zlevnit až o zhruba 1,80 koruny na litr, neboť se snížením spotřební daně klesá také příslušná daň z přidané hodnoty.
  • Čeští řidiči zažili nejlevnější první týden prázdnin od roku 2004. Pohonné hmoty však zdražují, benzín od května už o více než dvě koruny
    Pohonné hmoty v ČR pokračují ve zdražování, byť pomalejším tempem než v předchozím týdnu. Průměrná cena benzínu Natural 95 se v uplynulém týdnu zvýšila o 23 haléřů na litr a činí nyní 27,62 koruny za litr. Jde o nejvyšší cenu za celé období od začátku dubna. Litr nafty je nyní dražší o 20 haléřů v porovnání se situací před týdnem. Stojí 27,17 koruny a je tak nejdražší od druhé poloviny dubna.
  • Čeští spotřebitelé se přestávají bát inflace, jsou naladěni výrazně pozitivněji než loni nebo ještě než začátkem letoška. Podnikatele zase těší scelování zpřetrhaných mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců
    Důvěra v českou ekonomiku byla letos v červenci ve všech klíčových segmentech slabší, než odpovídá dlouhodobému průměru uplynulých dvaceti let. Přesto však souhrnný ukazatel celkové důvěry v ekonomiku vykazuje mírné zlepšení oproti červnové hodnotě. Toto zlepšení má na svědomí zejména segment spotřebitelů, zatímco segment podnikatelů vykazuje oproti červnu jen takřka neznatelné zvýšení důvěry v ekonomiku.
  • Čeští spotřebitelé se více než druhé vlny pandemie obávají nezaměstnanosti, plánují preventivně spořit
    Důvěra v tuzemskou ekonomiku je v červenci nejvyšší od letošního března, což znamená, že nejhorší období vlastní koronavirové krize je za námi. Mohou se však dostavit druhotné efekty, případně druhá vlna pandemie, kteréžto faktory by s důvěrou v ekonomiku opět otřásly.
  • Čeští statistici uměle snížili inflaci a Fialova vláda díky tomu ušetří miliardy, které by jinak musela vyplatit střadatelům z řad držitelů protiinflačních dluhopisů
    Říjnová inflace v Česku opět takřka všechny zaskočila. Tentokrát ovšem tím, jak je nízká. Vykázala v meziročním vyjádření nárůst pouze 15,1 procenta. Přitom analytici oslovení agenturou Bloomberg ve střední hodnotě svých odhadů počítali s údajem 17,9 procenta. Česká národní banka pak počítala s hodnotou 17,4 procenta. Jediné ministerstvo financí s plus minus takovou inflací počítalo, poněvadž předpokládalo meziroční nárůst hladiny spotřebitelských cen pouze ve výši 15,3 procenta.
  • Čeští šéfové patří k nejohleduplnějším vůči svých podřízeným v celé EU, plyne ze statistiky Eurostatu
    Češi sice možná v soukromí nenechají na svém šéfovi a zaměstnavateli nit suchou, ve skutečnosti si ale zase nemají zase tolik nač stěžovat. Alespoň tedy podle nové statistiky Eurostatu. Ta uvádí podíl zaměstnanců, které jejich zaměstnavatel v uplynulých dvou měsících vícekrát „vyrušil“ ve volném čase, tedy v době mimo pracovní dobu. Loni bylo v celé EU takových zaměstnanců 17,4 procenta. V Česku však pouze 7,7 procenta. Dá se tedy říci, že tuzemští šéfové ctí volný čas svých podřízených v kontextu situace v EU v nadprůměrné míře.
  • Čeští zaměstnanci se bojí říci si o přidání nejvíce na světě, „drží pusu a krok“. Přehlížejí vyšší zisky zaměstnavatelů, kteří těží z toho, že se jejich zaměstnanci „nechávají holit jako ovečky“
    Pouze čtvrtina českých zaměstnanců se chystá říci si o přidání. To je nejméně ze 46 zemí, v nichž poradenská společnost PwC svůj průzkum prováděla. Postoj českých zaměstnanců je zvláště zarážející po přihlédnutí k tomu, že Česko vykazuje jednu z nejvyšších měr inflace ze sledovaných zemí. Rapidní inflace by měla Čechy pobízet k tomu, aby si říkali o přidání v mnohem vyšší míře. Měli by žebříčku PwC spíše vévodit než být na jeho chvostu.
  • ČEZ: Akcionáři schválili dividendu 145 CZK
    Na včerejší (26. 6. 2023) valné hromadě schválili akcionáři dividendu ze zisku minulého roku ve výši 145 CZK na jednu akcii.
  • ČEZ: Akcionáři schválili dividendu 48 CZK
    Akcionáři na včerejší valné hromadě schválili dividendu 48 CZK na jednu akcii. Jedná se na návrh Ministerstva financí, návrh managementu ČEZu byl 44 CZK. Schválená dividenda 48 CZK odpovídá hrubému výnosu 4,4 %. Rozhodný den pro dividendu je 4. července, tzn. že poslední den obchodování s akciemi ČEZu s právem na tuto dividendu bude čtvrtek 30. června.
  • ČEZ: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 52 CZK
    Na včerejší valné hromadě schválili akcionáři dividendu 52 CZK na jednu akcii. Rozhodný den je 2. července 2021. To znamená, že se akcie ČEZu budou naposledy obchodovat s právem na dividendu ještě zítra, tedy ve středu 30. června.
  • ČEZ: Akcionáři schvalují na valné hromadě dividendu 34 CZK
    Na programu jsou standardní body jako zpráva za minulý rok, schválení hospodaření za 2019, personální otázky, politika odměňování členů představenstva a dozorčí rady. Zajímavý bude bod týkající se přípravy na nový jaderný blok v elektrárně Dukovany. A tradičně jedním z nejsledovanější bodů bude rozdělení zisku za minulý rok.
  • ČEZ a Kofola představily výsledky za třetí kvartál
    Včerejší obchodování na americkém trhu bylo klidnější, přestože spíše mírně převažovaly prodejní příkazy. Index S&P 500 přišel o 0,2 %, když nejméně se dařilo utilitám (-0,7 %) nebo energetickým společnostem (-0,6 %). Investoři opět přemítali vyjednávání o obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou.
  • ČEZ: Akvizice majoritního podílu ve společnosti GasNet
    Podle denního tisku ČEZ uspěl v tendru na nákup 55% podílu ve společnosti GasNet. Prodávajícím je Macquarie Asset Management společně s Australian Retirement Trust. Distributor plynu GesNet je hlavním dodavatelem plynu v ČR, když kontroluje asi 80 % trhu, což podle tisku znamená asi 2,3 mil. zákazníků. ČEZ již v minulosti avizoval, že má o aktivum zájem a že se bude tendru účastnit. Ostatní minority (Allianz Capital Partners a British Columbia Investment Management) mají předkupní právo, ale tisk spekuluje o tom, že ho nevyužijí.
  • ČEZ, a. s. – Oznámení o výplatě úrokového výnosu
    Informační povinnost ve smyslu § 120c zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, v platném znění.
  • ČEZ bude platit Windfall tax i v letošním roce, Colt navýší základní kapitál
    Uplynulý týden přinesl pokles pražského indexu, zatímco evropské hlavní akciové benchmarky uzavřely týden smíšeně. Největšími tahouny poklesu byly akcie ČEZ a Erste, která zveřejňoval své výsledky. V nejnovější epizodě Týdne na pražské burze probereme vyjádření ministra financí k windfall tax, důvody poklesů akcií Erste a také makroekonomická data uplynulého týdne.
  • ČEZ: Celoroční EBITDA překonala projekce, výhled slabší, očekávání vysoké dividendy
    ČEZ dnes reportoval výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí minulého roku a za celý rok 2020. Co se týká zisku EBITDA, společnost překonala konsensus i své cíle, u čistého (upraveného) zisku jsou čísla mírně pod konsensem i celoročním cílem. Podle očekávání by měl se měly v návrhu dividendy objevit jak standardní výplata, tak část z prodaných aktiv zejména v Rumunsku. Představené cíle na tento rok jsou mírně pod očekáváním trhu.
  • ČEZ: Čtvrtletní výsledky lehce pod odhady, zvýšení celoročních cílů
    ČEZ dnes oznámil výsledky za druhé čtvrtletí tohoto roku. Zisk na úrovni EBITDA dosáhl 11,7 mld. CZK při tržbách 49,2 mld. CZK. EBITDA lehce zaostala za odhady trhu a její meziroční pokles je dán absencí divestovaných rumunských aktiv. Upravený čistý zisk meziročně vzrostl. ČEZ mírně zvýšil cíle pro letošní rok. Výsledný obrázek dnešních výsledků je podle našeho názoru smíšený.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova