Čtvrtek 28. březen 2024 10:18
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

EPH vykázal provozní zisk 57,4 mld. Kč

15.10.2020 18:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského vykázal za 12 měsíců od začátku července 2019 do konce června 2020 provozní zisk EBITDA 2,1 miliardy eur (57,4 miliardy korun) a konsolidované tržby 8,9 miliardy eur (243,3 miliardy korun). Firma to dnes oznámila na svém webu, meziroční srovnání neuvedla. Za celý loňský rok EPH vykázal zisk EBITDA rovněž 2,1 miliardy eur (57,4 miliardy korun) a konsolidované tržby 8,6 miliardy eur (235,1 miliardy korun). Loňské výsledky označovala sama firma za rekordní.

Mluvčí EPH Daniel Častvaj dnes ČTK řekl, že výsledky za 12 měsíců se proti těm pouze za pololetí lépe porovnávají se standardním pohledem pro hodnocení fungovaní firem, který je postaven právě na 12měsíční (LTM) bázi. Holding dnes označil svoje aktuální výsledky za velmi dobré, a to navzdory celosvětové krizi způsobené pandemií koronaviru. Z detailnějších výsledků vyplývá, že tržby skupiny v prvním letošním pololetí meziročně stouply o 9,5 procenta na 4,2 miliardy eur (zhruba 115 miliard korun).

"Globální pokles ekonomické aktivity nepříznivě ovlivnil poptávku po komoditách a jejich ceny, nicméně hospodářské zpomalení mělo na skupinu EPH pouze velmi omezený dopad, a to díky vysokému podílu regulovaných a dlouhodobě kontrahovaných aktiv, jako je například tranzit, distribuce a skladování zemního plynu, distribuce elektrické energie a tepla či výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů jako je například biomasa," uvedl EPH na webu.

EPH byl založen v roce 2009. Společnosti, které jsou součástí skupiny EPH, zaměstnávají okolo 25.000 lidí. Většinovým vlastníkem holdingu se stal v roce 2017 Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií. EPH tvoří čtyři pilíře, přičemž skupiny EP Infrastructure, EP Power Europe a EP Logistics International sdružují podniky z oblasti infrastruktury, výroby elektrické energie, těžby, logistiky, obchodu s uhlím a obnovitelných zdrojů. Zahrnují přes 70 společností v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii, Irsku, Maďarsku, Francii, Polsku a ve Švýcarsku. EP Real Estate zabezpečuje realitní projekty v rámci skupiny.

EPH je mimo jiné vlastníkem německé těžební skupiny Mibrag, holdingu patří také podíly ve firmě Eustream, kde jako manažer působí bývalý premiér Mirek Topolánek, či ve společnosti Nafta, která na Slovensku provozuje zásobníky plynu. Na začátku září EPH oznámil, že prodává firmu Pražská teplárenská francouzské skupině Veolia. Veolia od holdingu získá také maďarského výrobce tepla Bert.

Křetínský je podle časopisu Forbes třetím nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě 78 miliard korun. Konkurenční polostátní ČEZ loni meziročně zvýšil čistý zisk o 38 procent na 14,5 miliardy korun, provozní zisk EBITDA firmě vzrostl o 21 procent na 60,2 miliardy korun. Tržby ČEZ v loňském roce vzrostly meziročně o 12 procent na 206,2 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • E.ON zlevní 800.000 klientů elektřinu, bude až o pětinu nižší než vládní strop
    Energetická společnost E.ON zlevní od 1. října elektřinu asi 800.000 svých klientů, kteří nemají fixovanou cenu. Oproti současným ceníkům se sníží o 16 procent, vůči vládnímu cenovému stropu pak bude nižší až o pětinu. Od začátku září firma zlevnila 140.000 zákazníků plyn. E.ON o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Ceny energií postupně snižují i ostatní dodavatelé v Česku.
  • EOS/USD
    EOS/USD se zotavil téměř o více než 20% poté, co dosáhl low na 15,91 USD. Dvojice dosáhla 29. dubna 2018 svého historického maxima na 23,02 dolarů a poté zaznamenala menší výplatu zisků. Parita získalo více než 450% z dočasného minima na 3,8700 dolarů a v současné době obchoduje kolem 18,45 dolarů.
  • EOS/USD
    EOS/USD klesl téměř o 25% poté, co dosáhl čerstvého maxima na 23,02 dolarů. Pár dosáhl minima na 17,12 dolarů a od tét...
  • EOS/USD
    EOS/USD zaznamenal masivní zotavení poté, co dosáhl minimální hodnoty 3.8723 (18. března 2018). Cena poté vyskočila o více než 150% a v současnosti obchoduje kolem 9.7890.
  • E-paliva! Co to je? Mohou přispět k tomu, aby auta nevypouštěla CO2?
    Na poslední chvíli se postavilo Německo proti přelomovému zákonu EU prodeje automobilů s emisemi CO2 v roce 2035 a chce, aby byl po roce 2035 povolen prodej nových automobilů se spalovacími motory, jestli budou poháněny elektronickými palivy.
  • EPH prodává Pražskou teplárenskou skupině Veolia
    Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského prodává Pražskou teplárenskou francouzské skupině Veolia. Cena nebyla zveřejněna. Transakci musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK o tom dnes informoval mluvčí EPH Daniel Častvaj. Veolia získá také maďarského výrobce tepla Bert.
  • EPH se stane stoprocentním vlastníkem elektrárny Sloe v Nizozemsku
    Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského se stane stoprocentním vlastníkem paroplynové elektrárny Sloe o výkonu 870 megawattů v Nizozemsku. Svůj podíl holdingu prodala francouzská energetická společnost EDF a její partnerská firma PZEM, uvedla dnes v tiskové zprávě EDF. Žádné finanční podrobnosti dohody nezveřejnila. Mluvčí EPH Daniel Častvaj uvedl, že EPH plánuje od PZEM také odkoupit její velkoobchodní aktivity. Akvizicí EPH vstupuje na nizozemský energetický trh.
  • EPH státní úvěr na burzovní zálohy nedostal, ani ji už neočekává, uvedla skupina
    Skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského dosud nedostala od státu peníze, které měly být půjčkou na zálohy, jež musí výrobci elektřiny skládat při obchodování na energetické burze. Holding už čerpání půjčky do budoucna nepředpokládá. Na dotaz ČTK to dnes řekl mluvčí skupiny Daniel Častvaj. Podle ministerstva financí jednání o půjčce pokračují.
  • EPH uzavřel s mezinárodními bankami smlouvu o úvěrech ve výši miliardy eur
    Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského uzavřel se skupinou mezinárodních bank novou smlouvu o úvěrech ve výši miliardy eur (asi 26 miliard Kč). Krok má zjednodušit strukturu jeho financování. ČTK o tom dnes informoval mluvčí holdingu Daniel Častvaj. Na základě informací dostupných EPH patří tato transakce k největším bankovním financováním realizovaným v letošním roce na českém úvěrovém trhu.
  • EPH uzavře v Německu dvě uhelné elektrárny, vyhrál aukci na kompenzace
    Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského uzavře v Německu dvě uhelné elektrárny - větší černouhelnou Mehrum ve spolkové zemi Dolní Sasko a menší hnědouhelnou Deuben v Sasku-Anhaltsku. ČTK to dnes oznámil mluvčí holdingu Daniel Častvaj. EPH podle něj uspěl v aukci na platby za odstavení uhelných zdrojů. Výši finanční kompenzace mluvčí nesdělil.
  • EPH zvýšil loni zisk i tržby, dosáhl dosud nejlepšího výsledku
    Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského zvýšil loni provozní zisk EBITDA o desetinu na 56 miliard korun (2,1 miliardy eur), konsolidované tržby pak vzrostly o více než pětinu na 230 miliard korun (8,6 miliardy eur). Holding to dnes oznámil na svém twitterovém účtu. Uvedl, že jde o dosud nejlepší výsledek.
  • Epická bitva mezi konzolemi startuje
    „Mladí lidé se postupně stěhují z reálného světa do virtuálního prostředí. Koronavirová krize tento trend urychlila, což vedlo k vzestupu hraní konzolí. Již dnes je přitom herní byznys přibližně čtyřikrát větší než celá kinematografie,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Epidemie afrického moru prasat zdražuje v Česku prasata i vepřové, růst cen emisních povolenek zase elektřinu. Česká národní banka ale kvůli tomu úroky zvyšovat nebude
    V tuzemské výrobní sféře v prosinci polevovaly cenové tlaky v oblasti zemědělské produkce, zejména v rostlinné výrobě. Naopak poměrně silné cenové tlaky jsou patrné ve stavebnictví, v zemědělské živočišné produkci i v oblasti služeb. Tyto cenové tlaky však v souhrnu nedosahují takové dynamiky, aby ve výhledu podněcovaly růst spotřebitelských cen, který by Českou národní banku na jejím nadcházejícím měnověpolitickém zasedání měl nutně přimět ke zvýšení základní úrokové sazby.
  • Epidemie afrického moru prasat zdražuje v Česku prasata i vepřové, růst cen emisních povolenek zase elektřinu. Česká národní banka ale nezasáhne
    V tuzemské výrobní sféře v listopadu polevovaly cenové tlaky v oblasti zemědělské produkce, zejména v rostlinné výrobě, a také v průmyslu. Naopak poměrně silné cenové tlaky jsou patrné ve stavebnictví, v zemědělské živočišné produkci a v jisté míře v oblasti služeb. Tyto cenové tlaky však v souhrnu nedosahují takové dynamiky, aby ve výhledu podněcovaly růst spotřebitelských cen, který by Českou národní banku na jejím měnověpolitickém zasedání tuto středu přiměl ke zvýšení základní úrokové sazby.
  • Epidemie koronaviru by pro finanční trhy neměla představovat zásadnější problém
    Byl bych nerad, aby mě někdo na základě tohoto článku obvinil z cynismu, nicméně epidemie koronaviru podle mého názoru nebude pro finanční trhy představovat zásadnější problém, minimálně ze střednědobého pohledu v řádu půl až jednoho roku. Pokud se totiž podaří epidemii zpacifikovat a negativní dopad na dynamiku růstu světové ekonomiky a dynamiku korporátních zisků budeme pozorovat pouze jeden až dva kvartály, dopad na hodnotu finančních aktiv v čele s rizikovějšími akciemi by měl být zanedbatelný.
  • Epidemie obezity a její řešení
    ZDRAVOTNICTVÍ: Druhý největší sektor indexu S&P 500 letos klesá, brzdí ho " velké farmaceutické firmy", které v roce 2022 dosáhly lepších výsledků. Zákon o snižování inflace uspíšil obavy o ceny na největším světovém trhu a mnozí vidí návratnost prodejního boomu v souvislosti s Covidem. Světlou stránkou růstu je nová generace účinných léků na hubnutí, které mají řešit globální epidemii obezity (viz graf). V čele s lídry v oblasti diabetu společnostmi Novo Nordisk a Eli Lilly, ale i dalšími. Připomíná to zlepšující se růstové vyhlídky sektoru, od mRNA po umělou inteligenci, protože se obchoduje na pouhém šestnáctinásobku P/E ocenění, podobně jako globální akcie, ale vedle silných rozvah a dividend.
  • EPIF z holdingu EPH loni klesl provozní zisk o 15 % na 30,8 miliard Kč
    Společnosti EP Infrastructure (EPIF) z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského loni klesl provozní zisk EBITDA meziročně o zhruba 15 procent na 1,22 miliardy eur (zhruba 30,8 miliardy korun). Ke snížení zisku přispěla některá jednorázová opatření firmy nebo omezení dovozu ruského plynu. Vyplývá to z výroční zprávy EPIF.
  • Equa bank obnovila spořicí účet Extra s novým úročením 4 % p.a.
    Spořicí účet Extra od Equa bank zvyšuje od 7. dubna bonusový úrok na 3,9 % p.a. Extra úrok bude připisován měsíčně, klient tak spolu se základní sazbou 0,1 % může získat úrok 4 % p.a. na částku až do 3 milionů korun, pokud v daném měsíci z daného spořicího účtu neproběhne odchozí platba.
  • Equa bank umožňuje klientům vézt se na vlně zelených investic
    Equa bank vychází vstříc rostoucímu zájmu klientů o udržitelné investice a rozšiřuje nabídku těchto fondů o BNP Paribas Multi-Asset Thematic. Investování s Equa bank do fondů, které nabízí, je navíc do 31. prosince 2021 bez vstupního poplatku.
  • Equinix po zprávě Hindenburg Research ztrácí 7 % 📉
    Akcie americké společnosti Equinix (EQIX.US) ztrácejí až 6 % po zprávě aktivistického fondu Hindenburg Research, který informoval trhy o své krátké pozici v akciích společnosti. Hindenburg obviňuje společnost z praktik manipulace s účetnictvím, úpadku hlavní činnosti a prodeje "nesplnitelného snu" o umělé inteligenci za účelem zpeněžení vnitřních zdrojů společnosti.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
Axiory Europe
Beam FX
reklama
CapXmaster srovnani