Úterý 19. březen 2024 12:02
reklama
CapXmaster
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Čerpání z programu COVID III se týden od týdne zrychluje, ale stále je nadmíru pomalé: Pokud stát bude poskytovat pomoc firmám v rámci programu COVID III aktuálním tempem, program se dočerpá za zhruba 17 let

28.07.2020 19:37  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Objem pomoci státu firmám a podnikatelům zasažených koronavirovou krizí se zvyšuje, a to dokonce zrychlujícím tempem, které je však stále ještě až příliš pomalé. Vyplývá to z údajů k čerpání v rámci jednotlivých programů COVID, které dnes v aktualizované verzi zveřejnila Česká národní banka.

Dnes zveřejněné údaje jsou platné k 17. červenci a pokrývají tedy zhruba 1,5 měsíce fungování programu COVID III. Ten byl naplno spuštěn začátkem června. Celkový objem čerpaných prostředků činil 17. červenci 2,52 miliardy korun, přibližně o půl miliardy byl tedy vyšší než o týden dříve. Přitom ovšem celková „palebná síla“ programu COVID III činí až 495 miliard korun, takže dosud se vyčerpala pouze necelá 0,5 procenta celkového potenciálního objemu. Pokud by se tempem poslední sledovaného týdne čerpalo i nadále, celý program se dočerpá za zhruba sedmnáct let. Jde pochopitelně o hypotetický příklad, který však ilustruje, jak slabá zatím poskytnutá pomoc je v porovnání s potenciálem, který program má a jímž se často zaštiťují i vládní politici. Je to však relativně pozitivní posun, alespoň tedy vzhledem k situaci platné na základě dat zveřejněných o dva týdny dříve, tedy k 3. červenci. Tehdy vycházelo, že program COVID III se při tempu čerpání prvního měsíce fungování vyčerpá za zhruba 38 let. Data platná k 10. červenci pak ukazovala na vyčerpání během 28 let.

Slabé a pomalé čerpání programu COVID III však není jen otázkou „nabídky“, resp. možných překážek na straně státu, například v podobě přemíry požadované byrokracie, ale také „poptávky“. Poptávka firem po pomoci je totiž výrazně slabší, než se čekalo. Firmy přešly do úsporných režimů, využívají jiné vládní programy typu kurzarbeitu a vyčkávají, jak se ekonomice, a tedy jejich zakázkám a odbytu bude dařit, až se stát z ekonomiky začne výrazněji stahovat. Dokud se tedy stát z ekonomiky výrazněji nestáhne, dokud budou v platnosti programy typu kurzarbeitu nebo třeba moratorium na splátky úvěrů, stát sám touto svojí podporou ekonomiky snižuje poptávku po pomoci v podobě výhodných úvěrů programu COVID III, neboť firmy nemohou za takového stavu objektivně zhodnotit situaci a naplánovat další investice i potřebu pracovní síly.  

Firmy si do 17. července požádaly o pomoc v souhrnném objemu bezmála 18 miliard korun, což představuje 3,6 procenta celkového možného objemu k čerpání.

Největší objem žádostí, za zhruba 5,9 miliardy korun, připadal k 17. červenci na firmy a podniky ze zpracovatelského průmyslu. Nejvyšší počet žádostí, 580, pak ke stejnému datu vykazoval segment maloobchodu a velkoobchodu.

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Černý vstup do nového roku začala čínská burza
    Vánoční týden byl akciovým trhům nakloněn. Od pondělí 21.12.2015 docházelo až do Štědrého večera k posilování akciovýc...
  • Čerpací stanice nezohlednily letní propad cen ropy, pohonné hmoty zdražují
    Pohonné hmoty v Česku mírně zdražují, přičemž čerpací stanice si navyšují své marže a zisky na úkor motoristů. Pohonné hmoty cenově víceméně stagnují od poloviny července, přičemž ovšem na trhu s ropou mezitím nastal propad, kdy barel Brentu zlevnil v řádu několika dolarů. Tento pokles tuzemské čerpací stanici do svých cen převážně nepromítly, a to ani přesto, že koruna vůči dolaru je nyní oproti prázdninovým kursovým hodnotám silnější. Čerpadláři tak svoji neochotu jít s cenou dolů tedy nemohou příliš svádět ani na kurs koruny. Zpevňování koruny vůči dolaru by mělo nahrávat zlevnění pohonných hmot v ČR.
  • Čerpací stanice přestaly nafukovat své marže, benzín i nafta zlevní
    Pohonné hmoty se aktuálně prodávají za zhruba stejnou cenu jako před týdnem. Benzín zlevnil o dva haléře na 32,55 koruny za litr, kdežto nafta o haléř zdražila na 32,05 koruny za litr. Utichly mediální zvěsti o možném neblahém dopadu útoku na saúdskoarabská ropná zařízení z poloviny září, takže tuzemské čerpací stanice přišly o argument pro zvyšování své marže. Své marže tak přestaly nafukovat.
  • Čerpací stanice si zvyšují zisky na úkor řidičů, opakovaně nereagují adekvátně na citelné zlevnění ropy
    Pohonné hmoty v Česku mírně zlevňují, přičemž čerpací stanice si navyšují své marže a zisky na úkor motoristů. Od začátku srpna ropa Brent zlevnila o zhruba pět dolarů na barel, ale toto zlevnění se v cenách pohonných hmot v ČR neprojevilo. Benzín Natural 95 za stejnou dobu navzdory zlevnění ropy dokonce zdražil, i když jen o čtyři haléře na litr, na 33,76 koruny za litr. Nafta o čtyři haléře na litr zlevnila, nyní stojí 31,58 koruny za litr. Čerpadláři svoji neochotu jít s cenou dolů nemohou příliš svádět ani na kurs koruny. Za posledních třicet dní totiž česká měna vůči té americké mírně posiluje, o 0,1 procenta. Zpevňování koruny vůči dolaru by mělo nahrávat zlevnění pohonných hmot v ČR.
  • Čerpací stanice včera zlevnily jen o necelou korunu. Fialově vládě však může pomoci Rijád, jehož dnešní možné rozhodnutí může už v příštích dnech citelně snižovat cenu pohonných hmot i v ČR
    Čerpací stanice včera zlevnily benzín průměrně celorepublikově o 87 haléřů na litr a naftu o 97 haléřů na litr. Zatím se tak nenaplňují očekávání vlády, že čerpací stanice by v důsledku snížení spotřební daně o 1,50 koruny na litr, jež platí právě od včerejška, měly zlevnit zhruba až o 1,80 koruny na litr. Opatření se však do konečných cen na pumpách bude promítat postupně, během několika dní. Takže ještě i dnes je třeba počítat se zlevněním pohonných hmot z důvodu snížení daně, které však bude méně výrazné než zlevnění včerejší.
  • Čerpací stanice v ČR mají v době „koronavirové krize“ rekordní marže. Cena ropy historicky padá, čerpadláři ale benzín i naftu zlevňují pomaleji
    Pohonné hmoty v uplynulém týdnu dramaticky zlevnily, přesto nedrží krok s historickým pádem cen ropy na světovém trhu. Cena benzínu Natural 95 se snížila z 31,06 koruny na 30,09, tedy o 97 haléřů. Nafta zlevnila z 30,60 na 29,73 koruny za litr, tedy o 87 haléřů. Nafta včera zaznamenala nejvýraznější jednodenní zlevnění od 12. prosince 2014, když „přes noc“ zlevnila o 23 haléřů. Benzín zaznamenal předevčírem své nejvýraznější zlevnění od 12. prosince 2014, když se ze dne na den jeho cena jednoho jeho litru propadla hned o 30 haléřů. Sesuv cen pohonných hmot bude pokračovat i v nadcházejícím týdnu.
  • Čerpací stanice zvýšily inflaci
    Spotřebitelské ceny v březnu meziměsíčně vzrostly o 1,7 %. Meziroční míra inflace se tak posunula výš na 12,7 %. Opět to bylo více, než ukazovaly v průměru odhady, ale míra překvapení byla relativně malá, když medián odhadů činil 12,4 %. Náš odhad ukazoval 12,2 %.
  • Čerpadláři i obchody s potravinami si „mastí kapsu“, zneužívají inflace k navyšování marží. Lidé by se měli dát pozor při nákupu benzínu, másla, vajec, kuřat i mouky
    Čerpací stanice či supermarkety s potravinami. To jsou dvě místa, kde si dnes Češi mohou být takřka stoprocentně jisti, že si na nich prodejce „mastí kapsu“. Nezbývá než nakupovat ještě obezřetněji než kdykoli v minulosti a dobře zvažovat, kde a za kolik nakoupit.
  • Čerpadláři opět „čarují“ s maržemi. Naftu naceňují o 10 korun na litr dráže než v předvečer invaze, přestože je dnes cena ropy v přepočtu do korun srovnatelná jako tehdy
    Cena pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu citelně klesla. Benzín se včera prodával celorepublikově průměrně za 41,38 koruny za litr, tedy o 62 haléřů na litr levněji než před týdnem. Nafta zlevnila dokonce o 1,50 koruny na litr, na 44,49 koruny za litr. Benzín i nafta jsou nyní nejlevnější za poslední více než měsíc.
  • Čerpání evropských fondů v plném proudu
    V letošním roce musí Česká republika dočerpat všechny prostředky z programového období 2014-2020 (24 mld. EUR). Ve způsobu čerpání se přitom výrazně zlepšila. Pravidlo n+3 plní bez problémů, o žádné prostředky by tak přijít neměla. Zároveň se již rozjíždí nové programové období 2021-2027 (21 mld. EUR). Zde je rozjezd zatím pomalý, což je ale není nijak neobvyklé. Na využití prostředků má ČR čas do konce roku 2030, což je ještě dlouhá doba. Časově nejobtížnější bude využít prostředky z Národního plánu obnovy (7 mld. EUR).
  • Čerstvá data: Čína mírně zklamala, Evropa naopak díky Německu pravděpodobně poroste rychleji
    Dnešek bude na nová data o poznání bohatší než včerejšek a první sérii výsledků z Asie a Evropy již máme za sebou. Níže to podstatné z dnešního rána.
  • Čerstvá předpověď pro pár GBP/USD na 18. května 2022
    Po zveřejnění údajů o inflaci ve Spojeném království a následném poklesu pod úroveň 1,2400 se pár GBP/USD mírně zotavil a podle všeho se nad úrovní 1,2400 ustálil. Rostoucí výnosy amerických státních dluhopisů podporují americký dolar a nedovolují páru získat trakci.
  • Čerstvá předpověď pro pár GBP/USD na 23. ledna 2023
    Britská měna dál stoupala, i když Velká Británie oznámila, že celkové maloobchodní tržby klesly v meziročním srovnání o 5,8 %, a to po listopadovém poklesu o 5,7 %. Projekce přitom hovořily o –4,4 %. Po zveřejnění této zprávy libra samozřejmě trochu klesla, nakonec ale pozvolna stoupala. A mimochodem, stále je v rostoucím trendu, což považuji za naprosto absurdní. Libra navíc v průběhu několika málo týdnů vyskočila o téměř 500 bodů. A my přitom zoufale potřebujeme korekci. Nic takového se ale neděje, dokonce ani navzdory negativním makro datům. Vše silně připomíná banální spekulaci, vyvolanou očekáváním brzkého snížení sazeb Federálního rezervního systému. Nehledě na fakt, že Bank of England k tomu má stejně tolik důvodů, ba dokonce ještě víc. Spekulativní růst britské měny tudíž může znenadání vystřídat rychlý pokles, který velmi překvapí mnohé účastníky trhu. Ale dnes, dokud je makroekonomický kalendář prázdný, libra pravděpodobně poroste, byť v omezené míře.
  • Čerstvá předpověď pro pár GBP/USD na 3. prosince
    Na počátku americké seance pár GBP/USD díky prvotní reakci trhu na chmurnou listopadovou zprávu o zaměstnanosti v USA prudce vzrostl nad úroveň 1,3300. Dolar ale znovu nabral sílu kvůli jestřábímu vyjádření Fedu a přinutil pár obrátit se k jihu.
  • Červená pre centrálne banky
    Položme si pár základných otázok. Ako je možné, že v roku 2007 prišla kríza napriek tomu, že centrálne banky mali situáciu plne pod kontrolou? Ako je možné, že štandardná monetárna politika na jej prekonanie nestačila? Ako je možné, že na jej prekonanie nestačili ani všemožné variácie neštandardnej politiky? Ako je možné, že ešte niekto verí monetárnej politike centrálnych bánk?
  • Červencová data ukázala zhoršující se kondici domácí ekonomiky
    Červencové výsledky průmyslové výroby, zahraničního obchodu i stavebnictví potvrdily zhoršující se kondici české ekonomiky. Pozitivně se na výstupu průmyslového sektoru i zahraničním obchodě odrazila vyšší produkce a vývoz automobilů, stejně tak i vyšší výroba elektřiny, plynu a tepla. Zklamaly naopak tradiční tahouni českého průmyslu, jako je kovovýroba. Za deficitem zahraničního obchodu stály vyšší i dražší importy ropy a zemního plynu. Příliš nepotěšilo ani české stavitelství, jehož výstup klesl již pátý měsíc v řadě.
  • Červencová data z reálné ekonomiky výrazně zklamala
    Červencová data z reálné ekonomiky výrazně zaostala za našimi i tržními očekáváními. Silně poklesl výstup průmyslové i stavební výroby, zahraniční obchod skončil poprvé od začátku roku v deficitu. Nepříznivě překvapil zpracovatelský průmysl, který po dvou měsících meziměsíčních růstu poklesl o téměř čtyři procenta. Meziměsíční snížení výstupu ale zaznamenala většina průmyslových odvětví. Nepotěšilo ani stavebnictví, které se po květnovém a červnovém růstu výrazně propadlo. Vstup české ekonomiky do druhého pololetí je tak vrávoravý a může signalizovat slabší výkonnost ve třetím čtvrtletí letošního roku.
  • Červencová inflace překvapila pomalejším růstem
    Česká inflace v červenci pravděpodobně dál zrychlila, ovšem o poznání méně, něž jsme očekávali my i trh. Meziměsíčně vzrostly ceny o 1,3 % (oproti odhadu 2,6 %) a meziročně tak zrychlila “pouze” na 17,5 %. Velká část překvapení šla pravděpodobně na vrub pomalejšího zdražování energií - elektřina o 1,5 % a plyn o 1,3 %. Je proto pravděpodobné, že další výraznější navýšení cen nás čeká v průběhu srpna a září. A možná bude zdražování pokračovat i nad rámec dosud ohlášených změn ceníků - ceny elektřiny na (pro nás) relevantních burzách v průběhu posledního měsíce dál vzrostly a pohybují se okolo desetinásobků dlouhodobých průměrů.
  • Červencová průmyslová produkce výrazně zklamala
    Průmyslová produkce v červenci meziročně reálně klesla o 2,8 %. Meziměsíčně byla nižší o výrazných 2,6 %. Meziměsíčně v plusu zůstalo pouze několik málo odvětví, a to výroba oděvů, nápojů, motorových vozidel, opravy a instalace strojů a výroba a rozvod elektřiny. Meziměsíční nárůst výroby motorových vozidel, ač drobný (0,4 % m/m), je vzhledem k celozávodní dovolené v největším výrobci automobilů Škoda Auto pozitivním překvapením.
  • Červencové zasedání ECB: předběžný přehled
    Evropská centrální banka zasedá ve čtvrtek 27. července. Banka se chystá zvýšit úrokové sazby o 25 bazických bodů. O tom není pochyb, protože prezidentka ECB Christine Lagardeová minulý měsíc oznámila další zpřísnění parametrů měnové politiky. Hlavní důraz bude proto kladen na postoj ECB. Klíčovými body zájmu budou formulace v doprovodném prohlášení a verbální signály šéfa ECB. Skutečnost, že došlo ke zvýšení sazeb, bude trh pravděpodobně ignorovat.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
Purple trading AI