Čtvrtek 28. březen 2024 16:40
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Rozbřesk: Týden ve znamení Brexitu, obchodních válek a komentářů z Fedu

07.10.2019 09:12  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V uplynulém týdnu čísla z USA ukázala, že geopolitická nákaza pomalu začíná být cítit i v největší světové ekonomice. Mizernou náladu v průmyslu tentokrát doprovodila i horší nálada v sektoru služeb a smíšené zprávy z amerického trhu práce. Poklesy akcií ale v souhrnu nebyly tak výrazné, protože současně rostly sázky na snižování amerických sazeb (v říjnu je pravděpodobnost přes 80 %).

Tento týden je na data v USA i v Evropě slabší a do centra pozornosti se dostanou vystoupení centrálních bankéřů, brexit a obchodní jednání mezi Čínou a USA.

Do Washingtonu míří čínská delegace, která má ovšem podle zpráv agentury Bloomberg návrh pouze dílčích ústupků v několika málo oblastech a o klíčových otázkách státní podpory nebo průmyslové politiky není údajně připravena vůbec otevřít debatu.

Do klíčového týdne současně míří brexit. Příští týden je na programu summit EU k brexitu a zatím jsou jakékoliv protinávrhy Borise Johnsona pro Irsko i EU těžko přijatelné - pokud nedojde k průlomu v jednáních v tomto týdnu, roste pravděpodobnost, že bude muset Boris Johnson požádat EU o další odklad brexitu (zákonná lhůta je do 19.10.). I když je Boris Johnson v nezáviděníhodné situaci, některé průzkumy během víkendu ukázaly, že jeho podpora v Británii stále spíše narůstá.

V neposlední řadě se pozornost soustředí na sérii vystoupení amerických centrálních bankéřů v čele s Jeremy Powellem (úterý), Kashkari (dnes a úterý) a Rosengren (pátek). Na to, že Fed věří snížení sazeb v říjnu z 80 %, zatím holubičí hlasy nezněly zdaleka tak jasně. Uvidíme, zda se na tom v tomto týdnu něco změní...

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna v uplynulém týdnu lehce zpevnila. V tomto týdnu se může plně soustředit na domácí čísla. Průmyslová výroba by ve vleku Německa měla zaznamenat negativní výsledek, ale inflace zůstane poblíž horní hranice tolerančního pásma ČNB. Tedy smíšené zprávy, které by koruně podle nás zatím nemusely dát záminku k dalším ziskům.

Zahraniční forex

Data z amerického trhu práce přinesla rozporuplný obrázek, když na jedné straně míra nezaměstnanosti dále poklesla a na straně druhé růst mezd citelně zpomalil. Trhu tato čísla stačila na to, aby zvýšil sázky na další pokles sazeb Fedu, což eurodolar přitáhlo blíže k hranici 1,10.

Začátek týdne je pro eurodolar dost nezajímavý, když se bude nejspíše čekat na zápis z jednání FOMC (středa večer) a americkou inflaci (čtvrtek).

Ropa

Ropa propadla v minulém týdnu o pět procent poté, co došlo k plnému obnovení saúdské těžby a trh se opět začal koncentrovat na slábnoucí poptávku. Ta se dostává pod tlak nejen ve světle oslabujících makro fundamentů, ale také díky dalšímu vyostření obchodního konfliktu, tentokrát na frontě USA-EU. Zvlášť nepříjemné jsou pak pro ropu signály o zpomalování nejvýznamnějších rozvíjejících se ekonomik, tj. Číny a Indie, jež jsou motorem růstu spotřeby ropy v globálním měřítku.

V tomto týdnu přitáhnou pozornost trhu především analytické reporty z dílny energetických agentur - v úterý EIA, ve čtvrtek OPEC a v pátek IEA. Kromě tohoto budou trh zajímat také fundamentální statistiky k zásobám (úterý API a ve středu EIA). Nakonec pak přijde na řadu aktivita amerických těžařů, která je aktuálně nejnižší od května 2017.


 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Týden před německými volbami čekají trhy na Fed. O co se vlastně hraje v Německu?
    Do dne D u našeho největšího souseda zbývá ani ne týden - příští pondělí bude jasno o výsledku německých voleb. O vítězi (CDU/CSU) a druhém v pořadí (sociální demokracie) je prakticky rozhodnuto. Hraje se o bronz, o úspěch antisystémové AfD a ve finále zejména o podobu budoucí koalice. Angela Merkelová s vysokou pravděpodobností bude opět kancléřkou. Různé koalice ovšem mohou ve finále zaznamenat poměrně různé programové výsledky.
  • Rozbřesk: Týden ukáže, zda je česká ekonomika v kondici nebo ve vleku
    Indexy nákupních manažerů už minulé pondělí znovu ukázaly zhoršující se náladu v tuzemských průmyslových firmách. Dnešní čísla z průmyslu, která přišla na řadu v devět hodit, dále napovídají, zda tato nálada či očekávání mají skutečnou oporu v reálných číslech z ekonomiky. Zda nejde jen o omezený problém části jednoho průmyslového oboru – výroby osobních automobilů – či fenomén slabé zahraniční poptávky zhoršuje perspektivu i dalších průmyslových exportně orientovaných oborů.
  • Rozbřesk: Týden ukáže, zda zpomaluje česká ekonomika
    Sotva skončil jeden napínavý týden, už je tu další. Zatímco pro české trhy bylo hlavní událostí zasedání bankovní rady ČNB, a tedy zvýšení sazeb a jejich výhled na další rok, zahraničí si v pátek všímalo další nabídky slabých čísel z eurozóny v podobě klesajících indexů nákupních manažerů v průmyslu. Na začátku týdne bude hrát opět prim především dění v zahraničí. Hned v úvodu půjde o události v USA, které nejenomže zpřísňují sankce vůči Iránu, ale současně i volí zástupce do Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu. Ve hře je získání většiny ve prospěch demokratů, která by prezidentovi zkomplikovala prosazování jeho politiky a navíc by mohla nastolit téma jeho odvolání, jež by mohlo značně zaměstnat prezidentovu administrativu na zbytek volebního období. V americkém kalendáři je také zasedání Fedu, respektive FOMC, nicméně tentokrát se od něj zvýšení úrokových sazeb nečeká. Přijde na řadu pravděpodobně až v prosinci.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení americké a české inflace. Aleš Michl očekává v lednu a únoru okolo 20 %
    Na konci minulého týdne dominovala finančním trhům americká makro čísla. Ta byla z našeho pohledu relativně smíšená – zatímco data z trhu práce zůstala i v prosinci překvapivě solidní (+223 tisíc nových pracovních pozic, nezaměstnanost poklesla na 3,5 %), konjunkturální průzkum ISM ve službách propadl nad očekávání prudce z listopadových 56,5 na 49,6, což je s výjimkou začátku pandemie nejnižší úroveň od roku 2010. A byl to právě slabý výsledek indexu ISM, který zalil trh optimismem a vedl k silné rally na akciích, propadu dluhopisových výnosů a také slabšímu dolaru.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení amerických dat, projevů a výsledkové sezóny
    Je za námi týden ve znamení českých dat, která ukázala, jak se po začátku tzv. rozvolňování začala ekonomika postupně vracet do normálu. Někde to bylo vidět docela zřetelně – třeba v maloobchodě, který se dokonce vrátil k růstu, jinde to bylo slabší – třeba ve zpracovatelském průmyslu. A někde se květen v podstatě zas tak moc nelišil od kritického dubna – příkladem budiž letecká doprava, ubytování nebo chcete-li vše, co souvisí s cestovním ruchem.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení blížících se prázdnin a ČNB
    Poslední týden před prázdninami se sejde ČNB. Pozornost bude upřená hlavně na debaty ohledně prvního růstu úrokových sazeb. Podle našeho názoru centrální banka zatím nebude nikam spěchat. Poslední prognóza sice počítala s první růstem sazeb již ve třetím kvartále. Zdá se však, že inflace bude v tomto a příštím roce o něco nižší a současně koruna zatím od konce intervencí viditelně posílila. A co je možná nejdůležitější, ECB jede zatím na plný plyn opačným směrem - v tuto chvíli se zdá, že kvůli nízké inflaci ústup z QE v eurozóně nezačne dříve než v roce 2018 a s prvním růstem sazeb budeme moci počítat až v polovině příštího roku. V tomto týdnu by to měl jen potvrdit první odhad červnové inflace - počítáme s poklesem na 1,3 %.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení boje o Brexit a kolaps cen ropy nebere konce
    Theresa Mayová začne tento týden obhajovat rozvod s EU na domácí půdě a nebude mít vůbec lehkou úlohu. Proti dohodě je opozice a kritických je také skoro 90 poslanců vlastní strany. Euforii z brexitu asi také nepřiživí detailní analýza jeho dopadů z pera Bank of England, kterou centrální bankéři mají zveřejnit ve středu. Na druhou stranu zátěžový test “černého” scénáře - brexitu bez dohody - může Therese Mayové ve finále dodat silné argumenty, proč by poslanci měli podpořit jí dohodnutý více než pětisetstránkový rozvodový účet.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení brexitu
    Čeká nás týden ve znamení velkých hlasování o brexitu. Ta přichází ve chvíli, kdy obě dvě velké centrální banky (Fed i ECB) předvedly v reakci na poslední várku slabších čísel holubičí veletoč.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení brexitu a ECB
    Tento týden pravděpodobně trhy nejvíce rozhýbe opět dění kolem brexitu a posléze ECB. V pondělí má Boris Johnson namířeno do Dublinu a bude vyjednávat o možných změnách v irské pojistce/nových hranicích (irský premiér od schůzky příliš nečeká). Později během dne bude britský parlament hlasovat o předčasných volbách, které s vysokou pravděpodobností zamítne. Boris Johnson tak může víc a víc koketovat s možnostmi, jak odbojný parlament obejít (ústavní soud, neuposlechnutí parlamentu). I když věříme, že nakonec bude rozhodnutí parlamentu respektovat, další zisky libry zatím nepovažujeme za pravděpodobné.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení brexitu a mizerného evropského průmyslu
    Čeká nás týden, kdy si politika může s trhy opět pohrát. Na prvním místě budou evropské trhy sledovat především úterní hlasování o brexitu. Soudě podle posledního vývoje se zdá, že šance Theresy Mayové jsou v tomto hlasování mizivé. Pro investory ale bude klíčové, zda ustojí pozici premiérky a zda zesílí opoziční tábor volající po novém referendu.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení britských voleb, zasedání Fedu a ECB
    Čeká nás jeden z posledních předvánočních týdnů, který ještě může investory nadzvednout ze židle a rozpohybovat obchody. Na programu je totiž kromě klíčových britských voleb i zasedání Fedu a ECB. To vše ve chvíli, kdy poslední čísla z Německa ukazují, že průmysl v Evropě si ještě ke konci roku 2019 bude muset najít své dno.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení centrálních bank
    Začíná týden ve znamení Fedu a ČNB. Americká centrální banka by měla ponechat sazby beze změny. Na svém jednání bude pravděpodobně probírat zejména dopady fiskálního stimulu na růst v tomto a v příštím roce. Zasedání je ovšem bez tiskové konference a nové prognózy a doprovodný komentář sám o sobě nemusí doznat velkých změn. Očekáváme nadále ještě dvojité zvýšení sazeb v tomto i v příštím roce na konečných 2,75 %.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení ČNB
    Zkrácený velikonoční týden bude především ve znamení březnového zasedání ČNB. Tentokrát ovšem žádnou revoluci neočekáváme a centrální bankéři pravděpodobně přibrzdí v utahování měnových kohoutů. V posledních týdnech to naznačila řada centrálních bankéřů včetně guvernéra, který explicitně hovořil o tom, že další růst sazeb přijde na pořad dne v druhé polovině roku a možná až na jeho konci. V podobném duchu se podle nás ponesou komentáře i po březnovém zasedání ČNB, které i proto korunu asi nijak zvlášť nepotěší.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení ČNB, čekáme další růst sazeb o 50bps
    Čeká nás týden, kdy bude vedle dalšího vývoje ruské invaze na Ukrajině důležité sledovat i nová makroekonomická čísla a události. V Česku půjde zejména o zasedání ČNB, kde tentokrát může být daleko náročnější naleznout shodu. V Evropě bude klíčovým číslem první odhad březnové inflace, ve které by měl být již patrný další výrazný nárůst cen pohonných hmot i dražší potraviny. V USA půjde zase o březnová čísla z amerického trhu práce. Jejich síla pomůže trhům rozhodnout se, zda si Fed může v boji proti inflaci v nejbližších měsících dovolit agresivnější utahování měnové politiky (konsensus na relativně silných 475 tisících).
  • Rozbřesk: Týden ve znamení ČNB - čekáme první růst sazeb
    Po ECB a Fedu to budou také centrální banky ve střední Evropě, které budou muset zvážit, jak velkým problémem je pro ně inflace. Česko podobně jako značná část eurozóny čelí prudkému post-pandemickému zrychlení výrobních cen. Měď a základní kovy jsou meziročně dražší skoro o sto procent, ropa o více jak osmdesát, rychle zdražují velkoobchodní ceny elektřiny, energeticky náročné chemické produkty a samozřejmě paleta nedostatkových vstupů v čele s polovodiči. Výrobní inflace je nejvyšší za posledních deset let a postupně se přelévá do cen “na pultech”.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení ČNB. Těsné rozhodnutí pro stabilitu sazeb?
    V uplynulém týdnu vyslal Fed jasný holubičí signál, který možná ještě ne všichni investoři dobře strávili. Dolar se nejprve dostal pod výrazný tlak, ale pak jako by zaváhal. Obrat v komunikaci Fedu byl přece jen příliš ostrý a v tomto týdnu tak hodně pozornosti přitáhne řada centrálních bankéřů z Fedu (Bullard, Powell), kteří budou pravděpodobně trochu dovysvětlovat. Na domácí scéně bude středem pozornosti ČNB.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení dalšího skokového zvýšení sazeb v eurozóně
    Na finančních trzích startuje týden, který se opět ponese ve znamení nabitého makro kalendáře. Hlavní událostí bude čtvrteční zasedání ECB, která vzhledem k nepříznivému inflačnímu vývoji musí dále utahovat měnovou politiku. Na rozdíl od předešlých dvou zasedání jsou tentokrát očekávání – pod taktovkou jestřábí většiny v Radě guvernérů – nastavena vcelku jednoznačně na další skokový růst depozitní sazby o 75 bazických bodů na 1,5 %.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení ECB a rozvíjejících se trhů
    Páteční čísla z amerického trhu práce nemohla dopadnout lépe a dala dolaru jasný signál, že se má o co opřít. Mzdy šláply na plyn a rostly v srpnu o 2,9 % - to je nejrychlejší tempo za posledních devět let. O důvod víc, proč věřit ještě dvojitému růstu sazeb Fedu v tomto roce (na ten po pátečních datech trhy sází zhruba ze 70 %). Na druhé straně je to i o důvod navíc, proč by se měly bát rozvíjející se trhy. Právě zdražující dolar obnažuje problémy těch nejzranitelnějších. Navíc vidina vyšších úrokových sazeb v USA dráždí Donalda Trumpa, pro kterého to může být argumentem pro vystupňování svého obchodního válečného úsilí na frontě s Čínou. Donald Trump může v nejbližší době uvalit nová cla na čínské zboží v hodnotě až 200 miliard USD. To straší řadu především asijských trhů navázaných na Čínu, a pokud by čínská vláda v obranném manévru nechala oslabit měnu nad hranici 7 juanů za dolar, dýchalo by se celému rozvíjejícímu světu velice těžko. Tento týden může alespoň částečné uklidnění rozvíjejícímu se světu přinést turecká centrální banka, která by konečně mohla “vzít rozum do hrsti” a nehledě na názor prezidenta Erdogana zvýšit úrokové sazby.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a hlasování o brexitu
    Čeká nás týden, ve kterém by měly hrát prim centrální banky a samozřejmě opět brexit. Vedle ruské a brazilské centrální banky bude v centru pozornosti zejména americký Fed a Bank of England.
  • Rozbřesk: Týden ve znamení inflačních čísel
    I když na globálních finančních trzích v posledních týdnech rezonují především obavy z možné recese ve vyspělých ekonomikách, v tomto týdnu se pozornost vrátí zpět k inflačním číslům. Ty přijdou na řadu ve středu jak ve Spojených státech, tak v Česku, přičemž ani v jednom případě zřejmě v minulém měsíci nedošlo ke zmírnění svižného tempa růstu spotřebitelských cen.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new