Čtvrtek 28. březen 2024 09:59
reklama
CapXmaster
reklama
Purple pivot points
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei SwiftTrader

Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - ČNB ukončila cyklus zvyšování úrokových sazeb

06.05.2019 13:33  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bankovní rada ČNB minulý čtvrtek jednomyslně rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů na 2 %.  K tomuto kroku se centrální bankéři odhodlávali několik měsíců a zřejmě až kulminace domácích inflačních tlaků na úrovni 3 % a další odložení předpokládaného posílení koruny je donutily reagovat. Ve svém následném prohlášení pak guvernér J. Rusnok zároveň zmínil, že došlo i ke zmírnění zahraničních ekonomických rizik, která odrazovala bankovní radu od zvýšení sazeb na předchozích měnových zasedáních.

Pro trh bylo zajímavé i vyznění nové prognózy ČNB. Podle ní by v následujících čtvrtletích mělo docházet k postupnému zmírňování domácích inflačních tlaků vlivem pomaleji rostoucích mezd i nižšího ekonomického růstu. I přísnější měnové podmínky by měly tlumit růst cen a inflace by se tak měla v příštím roce vrátit k dvouprocentnímu cíli. To nebude vytvářet tlak na další růst sazeb, které by, podle vyjádření J. Rusnoka, měly zůstat stabilní až do poloviny příštího roku. Ve své prognóze však ČNB nadále trvá na posilování kurzu koruny až na úroveň 24,9 na konci letošního roku a dále i v roce 2020. Hlavní faktory pro tento vývoj uvádí kladný úrokový diferenciál oproti eurozóně a pokračující reálnou konvergenci české ekonomiky.

Již reakce koruny na čtvrteční oznámení o zvýšení sazeb však ukázala, že vyšší úrokový diferenciál neznamená automaticky podporu pro posílení koruny. Po zvýšení sazeb naopak koruna oslabila o 0,3 % a od té doby se obchoduje mírně nad hranicí 26,7 za euro. Podle naší prognózy je kurz koruny nadále ovlivněn překoupeností zahraničními investory a vývoj vnějšího prostředí tak má rozhodující vliv na jeho budoucí směřování. Zejména v důsledku zahraničního ekonomického vývoje tak předpokládáme, na rozdíl od ČNB, postupné oslabování kurzu až nad 26 korun za euro v závěru letošního roku. Nejvýraznějším rizikem naší prognózy je náhlý „exit“ zahraničních investorů z české měny či opětovné vyostření obchodní války mezi USA a zbytkem světa.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Raiffeisenbank v ČR za tři čtvrtletí stoupl čistý zisk o 89 pct na 5,5 mld. Kč
    Raiffeisenbank v ČR za tři čtvrtletí letošního roku meziročně stoupl čistý zisk o 89 procent na 5,47 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 14 procent na 599 miliard Kč. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. Zisky letos výrazně rostou také ostatním velkým bankám.
  • Raiffeisenbank v 1. čtvrtletí klesl čistý zisk o 28 procent na 864 milionů Kč
    Raiffeisenbank v ČR v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně klesl čistý zisk o 28 procent na 864 milionů korun. Aktiva banky vzrostla o 15 procent na 643 miliard korun. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. Výsledky ostatních velkých bank se letos vyvíjí oběma směry.
  • Raiffeisenbank za tři čtvrtletí stoupl čistý zisk o 70 procent
    Raiffeisenbank za letošní tři čtvrtletí stoupl čistý zisk meziročně o 70 procent na 2,89 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 24 procent na 525 miliard Kč. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. Výrazný nárůst zisku zaznamenaly i ostatní velké banky.
  • Raiffeisenbank: 1Q23 Strategie Česká republika - Odráží se (už) ekonomika od dna?
    V odkazu si Vám dovolujeme zaslat čerstvé vydání našeho makroekonomického čtvrtletníku Strategie Česká republika so podtitulkem "Odráží se (už) Česká ekonomika od dna?".
  • Raiffeisenbank: 2Q23 Strategie Česká republika - Cesta krizí a dokonalou bouří
    Zde najdete čerstvé vydání našeho makroekonomického čtvrtletníku Strategie Česká republika s podtitulem "Cesta krizí a dokonalou bouří".
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - Česká koruna před zasedáním ČNB vyčkává
    Česká koruna se v současnosti nachází u EUR/CZK 26,07, oproti minulému týdnu lehce oslabila. Vůči dolaru se koruna obchoduje poblíž hladiny USD/CZK 22,23, před týdnem byla u hladiny USD/CZK 22,33.
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - České měně pomohla dobrá data
    Česká koruna se v pondělí ráno nacházela poblíž EUR/CZK 26,06. Před týdnem se pohybovala okolo EUR/CZK 26,09. Vůči dolaru se koruna nachází poblíž hladiny USD/CZK 22,83, před týdnem se obchodovala okolo USD/CZK 22,85.
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - Českou korunu podporují sázky na brzké zvýšení sazeb
    Česká koruna se před týdnem pohybovala okolo EUR/CZK 26,08, dnes ráno se nachází u EUR/CZK 26,03. Vůči dolaru se koruna obchoduje poblíž hladiny USD/CZK 22,33, před týdnem byla na hladině USD/CZK 22,78.
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - ČNB nastiňuje exit, Fed zvýšil sazby a dolar oslabuje
    Kurz české koruny zůstává těsně u hladiny EUR/CZK 27,00. Proti dolaru se koruna nachází poblíž USD/CZK 25,08, před týdnem kurz činil USD/CZK 25,34. EUR/CZK forwardové body na horizont 12 měsíců se nacházejí stále poblíž -230 bodů.
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - ČNB rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni
    Česká koruna se dnes dopoledne pohybuje kolem úrovně EUR/CZK 26,00 a oproti začátku minulého týdne nepatrně posílila z úrovně EUR/CZK 26,05. Vůči dolaru se koruna obchoduje poblíž hladiny USD/CZK 22,13 a ve srovnání s předchozím týdnem koruna oslabila o více než třicet haléřů.
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - ČNB ve středu pozornosti
    Česká koruna se dnes dopoledne pohybuje kolem úrovně EUR/CZK 26,03 a oproti začátku minulého týdne nepatrně posílila z úrovně EUR/CZK 26,09. Vůči dolaru se koruna obchoduje poblíž hladiny USD/CZK 21,89 a ve srovnání s předchozím týdnem koruna mírně oslabila přibližně o sedm haléřů.
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - další rizika na obzoru
    Podle očekávání americký Fed zvýšil v minulém týdnu úrokové sazby. Zásadní je hlavně nová prognóza centrální banky, která počítá s dalšími dvěma zvýšeními sazeb v tomto roce a dalšími třemi v roce následujícím. V roce 2020 by se tak základní sazba Fedu dostala na úroveň 3,5 %, což je výrazně nad dlouhodobě neutrální sazbou stanovenou centrální bankou (2,9 %). Celkové vyznění jednání je tak silně jestřábí.
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - Další zvyšování úrokových sazeb už v únoru
    Koruna v posledních dnech roku oslabila až k úrovni EUR/CZK 25,963, ale ve finále uzavřela rok na hodnotě 25,507 a s ročním zhodnocením 5,7 % se stala nejlepší měnovou investicí v roce 2017. V současnosti se již několik dní pohybuje na úrovni EUR/CZK 25,52. Vůči americkému dolaru je koruna od začátku roku také stabilní a dnes odpoledne se pohybuje na úrovni USD/CZK 21,28.
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - Další zvyšování úrokových sazeb závisí na zahraničním vývoji
    Koruna si v minulém týdnu připsala vůči euru ztrátu 1,6 % a dosahuje nejslabších hodnot v tomto roce. Ještě o něco hůře na tom jsou i její regionální konkurenti. Koruně nepomohlo ani měnověpolitické jednání ČNB. Odložení zvyšování úrokových sazeb bankovní rada zdůvodnila nejistotou ohledně zahraničního vývoje, což i odpovídá nedávnému obratu v rétorice většiny bankovní rady. Nicméně centrální bankéři věří, že velká část zpomalení v eurozóně byla způsobena jednorázovými faktory. Zahraniční vývoj se tak stává hlavní otázkou pro další vývoj měnové politiky. Podle T. Holuba slabší koruna může znamenat více zvýšení sazeb, pokud však nebude oslabení způsobeno negativním zahraničním vývojem. Zároveň také upozornil, že příští jednání bankovní rady bude pouze den před oficiálním odchodem Velké Británie z Evropské unie. Mělo by tak už být jasno, jakou cestu Británie zvolí a jaký to bude mít dopad na EU, resp. Českou republiku.
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - dřívější zvyšování úrokových sazeb ve hře
    Česká koruna se dnes dopoledne pohybuje kolem úrovně EUR/CZK 26,05 a oproti začátku minulého týdne mírně posílila z úrovně EUR/CZK 26,09. Vůči dolaru se koruna obchoduje poblíž hladiny USD/CZK 21,90 a ve srovnání s předchozím týdnem se kurz po několika odchylkách v posledních sedmi dnech pohybuje na stejné úrovni.
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - ECB změnu nechystá, euro přesto posiluje
    Česká koruna během minulého týdne oscilovala kolem úrovně EUR/CZK 26,10, dnes ráno se nachází v blízkosti EUR/CZK 26,08. Vůči dolaru se koruna obchoduje poblíž hladiny USD/CZK 22,78, před týdnem byla na úrovni okolo USD/CZK 22, 83.
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - Hrozba rozpočtového provizoria
    Česká koruna se dnes odpoledne pohybuje kolem úrovně EUR/CZK 25,64 a oproti začátku minulého týdne posílila z úrovně EUR/CZK 25,76. Vůči dolaru se koruna obchoduje poblíž hladiny USD/CZK 21,84 a ve srovnání s předchozím týdnem koruna mírně oslabila.
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - Kurz koruny by měl dále oslabovat
    Minulý čtvrtek rozhodla bankovní rada ČNB o ponechání klíčové úrokové sazby na stávající úrovni 1,75 %. Při svém rozhodnutí ve velké míře zohlednila zahraniční ekonomický vývoj, tedy zpomalování hospodářského růstu v zemích našich hlavních obchodních partnerů, zvolňující inflaci včetně očekávání nižší dynamiky budoucího cenového růstu a uvolňování měnových podmínek jak ze strany Evropské centrální banky, tak amerického FEDu. Na druhé straně si je bankovní rada vědoma přetrvávajících inflačních tlaků z domácí ekonomiky, kdy lednová i únorová inflace skončily o 0,5 p.b. resp. 0,3 p.b. nad prognózou ČNB. Zároveň však mzdový růst překvapil směrem dolů a rovněž poslední měsíční ukazatele z tuzemského průmyslu indikují ochabování poptávky. Zřejmě poslední šanci na zvýšení sazeb bude mít bankoví rada ČNB na květnovém zasedání. V té době již bude mít k dispozici kompletní novou prognózu z dílny svého analytického týmu. Nicméně vlivem zapracování zhoršených zahraničních výhledů se může prostor pro další růst úrokových sazeb již zcela uzavřít. Ve svém vyjádření J. Rusnok zároveň připustil, že bankovní rada se při svém rozhodování nemusí striktně držet logiky svého jádrového modelu pro zvýšení a následné snížení sazeb, ale může dát přednost tzv. vyhlazení, tedy ponechání zazeb na stávající úrovni.
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - Nejistota z vnějšího prostředí roste
    S novým rokem trh přehodnotil očekávání nejen ohledně zvyšování úrokových sazeb ČNB ale i pro ECB a Fed a právě tyto centrální banky jsou v minulém a současném týdnu největší událostí na poli měnové politiky s nepřímým dopadem na rozhodování ČNB a korunu.
  • Raiffeisenbank: 7 dní s korunou - po normalizaci úroků přijde snížení bilance
    Česká koruna se v pondělí nacházela poblíž EUR/CZK 26,43. Začátkem minulého týdne byl kurz u EUR/CZK 26,51. Proti dolaru se koruna nacházela poblíž USD/CZK 23,66, před týdnem kurz činil USD/CZK 23, 71.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new