Úterý 19. březen 2024 06:32
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní komentář: Mayová chce s EU znovu jednat o irské hranici, dnes data z britského trhu práce

22.01.2019 07:39  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včerejší seance žádné větší změny na finanční trhy nepřinesla. Nově příchozích dat bylo málo a díky svátku v USA byly zobchodované objemy na většině trhů podprůměrné. Investoři se proto zaměřili hlavně na Británii, kde britská premiérka oznámila, že se bude snažit vyjednat nové podmínky v EU v otázce irské hranice. I kdyby se jí ale nějaké ústupky vyjednat podařilo, šance na to, že návrh protlačí parlamentem, zůstávají malé. Dnes se na trhy vrátí objemy a snad i volatilita. Důležitými budou hlavně data z britského trhu práce, ale pozor také na večerní výsledky inflace z Nového Zélandu.

Dnešní fundamenty:

  • 10:30 Britské statistiky z pracovního trhu (střední dopad)
  • 11:00 Německý ZEW index (střední dopad)
  • 16:00 Americké prodeje domů (malý dopad)
  • 22:45 Novozélandské CPI (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Libra silnější přestože strach z brexitu nepolevuje, dnes briský CPI
    Akciové trhy zahájily týden v klidném režimu, a zatímco Evropa mírně rostla, americké indexy jen nepatrně ztrácely. Vč...
  • Ranní komentář: Libra si své zisky drží, stále však čeká na rozuzlení brexitu
    Víkendové hlasování o brexitu v Británii finální rozuzlení celé situace nepřineslo, když se poslancům podařilo protlačit dodatek, podle kterého se o dohodě může hlasovat teprve tehdy, až budou její prvky začleněny do britského práva. Libra tak i po víkendu zůstává v klidu a vyčkává na to, jak se celá situace okolo hlasování o vystoupení Británie z EU vyvine.
  • Ranní komentář: Libra vůči dolaru zpět na srpnových minimech
    Začátek týdne proběhl na finančních trzích v klidu a bez velkých změn. V USA se díky svátku neobchodovalo, takže byly objemy na většině finančních aktiv malé a ty si své ceny podržely. Výjimkou byla britská libra, která dál slábne pod tíhou brexitu a na páru s dolarem klesla až na minima z letošního srpna. Libra a celá Británie přitom bude v centru dění hlavně dnes, kdy se v britském parlamentu svede bitva o brexit, ve které se Labour party bude snažit o prosazení návrhu, který by nutil britského premiéra požádat o prodloužení termínu pro vystoupení z EU v případě, že se do 31. října na podmínkách odchodu z EU nedohodne.
  • Ranní komentář: Libra vystřelila vzhůru díky posunu v otázkách Brexitu, situace na ropě se nelepší
    Včerejší seanci poznamenaly zavřené trhy v USA kvůli státnímu svátku. Evropa ovšem výrazně korigovala pozitivní středeční seanci, když index DAX ztratil takřka jedno procento. Eurodolar se udržel v blízkosti hladiny 1,1400. Britské libře výrazně pomohly zprávy o posunu jednání ohledně Brexitu. Ropa opět ztrácela po nevýrazné středeční koreci. Brent opět klesl pod 62 dolarů za barel a stále se tak drží v blízkosti letošních minim. Dnes nás čeká zkrácená obchodní seance v USA.
  • Ranní komentář: Libra zpět na 1,25 GBPUSD, dnes důlěžitá data za amerického trhu práce
    Včerejší seance byla hlavně o zasedání Bank of England, která nakonec dostala libru pod tlak i přesto, že poměrně výrazně zvýšila výhled pro růst britské ekonomiky na rok 2017. Dařilo se naopak australskému dolaru, kterému vydatně pomohly zprávy u prudkém růstu přebytku obchodní bilance, které zároveň potvrzují zvyšující se poptávku po komoditách a zlepšující se kondici čínské ekonomiky. Dnešek bude hlavně o datech z USA, když budou zveřejněny důležité statistiky z amerického trhu práce.Trhy zůstávají i nadále v naprostém klidu, což platí hlavně o akciích, které si své vysoké ocenění bez větších problémů udržují.
  • Ranní komentář: Lockdown už hrozí i v Pekingu, indexy do nového týdne znovu ztrácejí
    Akciové trhy v minulém týdnu opět klesaly. Na vině byla kombinace několika faktorů, jako vysoké výnosy z dluhopisů, nervózní začátek výsledkové sezóny, nebo lockdowny v Číně. Právě Čína zdá se straší investry také dnes ráno, kdy se situace nijak nelepší v Šanghaji, zatímco lockdown začíná vůbec poprvé hrozit také v čínském hlavním městě Pekingu.
  • Ranní komentář: Macy's zavírá obchody, cenová válka v Číně a konec Apple Car
    Nálada na akciových trzích zůstává stabilizovaná. Akcie si své výšené valuace drží a stabilní je také situace na bondech, kde trhy čekají na nový impuls, který by výrazněji změnil konsenzus ohledně dalšího směřování sazeb. V růstu naopak pokračují kryptoměny, mírné zisky si dnes ráno připisuje také americký dolar. Dnešek bude na nově příchozí makro údaje opět spíše chudší. Z korporátních výsledků pak svá čísla nabídnou například Salesforce, Snowflake nebo Paramount.
  • Ranní komentář: Manchin nepodpoří Bidenův sociální balíček, Nizozemsko v lockdownu. Akcie ztrácejí
    Akciové trhy minulý týden zamířily do červených čísel. Korekce přitom byla tažena znovu především technologickým sektorem, když například Nasdaq odepsal 2.95 %, zatímco S&P500 klesal o necelá dvě procenta. Silného prodejního tlaku jsme pak byli opět svědky i na menších růstových titutulech, které poslední doboou ztrácejí výrazně více než hlavní akciové benchmarky.
  • Ranní komentář: Mastercard umožní obchodníkům přijímat platby v bitcoinech, BTC krátce nad 48 tis. USD
    Čtvrteční seance se na trzích nesla opět ve spíše poklidném duchu. Indexy v Evropě i v USA si své pozice držely a větších změn jsme se nedočkali. Index S&P 500 přidal 0.17 %, Index Dow Jones ztrácel 0.02 % a německý DAX přidával 0.77 %.
  • Ranní komentář: Mayová dostala čas na nová jednání s EU, dnes zasedá Fed
    Theresea Mayová včera hlasování v Britském parlamentu ustála a dostane tak druhou šanci na vyjednání nové dohody s EU. Parlament přitom požaduje změny hlavně v otázce uspořádání irské hranice, ale zástupci EU už dopředu avizovali, že žádné změny ochotni dělat nejsou. Pokud by se Mayové přeci jen několika kosmetických změn dosáhnout podařilo, šance, že její nový návrh projde parlamentem, jsou ale i tak poměrně malé.
  • Ranní komentář: Mayová má dohodu o brexitu, teď ji musí protlačit přes parlament
    Včerejší noc přinesla konečně dohodu na brexitu mezi vyjednavači Británie a Evropské unie. Libra sice reagovala bezprostředně po zveřejnění této informace růstem, zatím však není vůbec jisté, zda se dohodu podaří protlačit skrze britský parlament, kde se vůči ní už začíná budovat velmi silná opozice. Británie totiž souhlasí s tím, že zůstane i nadále členem celní unie, což rozzlobilo velkou část konzervativců. Dnešek tak bude hodně o libře, na kterou navíc dopoledne čekají ještě výsledky britské inflace.
  • Ranní komentář: Mayová přežila hlasování o nedůvěře, dnes pozor na zasedání ECB
    Včera britští konzervativci vyvolali rychlé hlasování o nedůvěře v Theresu Mayovou, která hlasování přežila a zůstala ve funkci. Více než třetina konzervativců ale hlasovala pro její odvolání, na což britská premiérka reagovala tím, že se bude snažit vyjednat s EU další ústupky v otázkách irské hranice před tím, než předloží návrh o vystoupení z EU britskému parlamentu ke schválení někdy v druhé polovině příštího měsíce. Libra na její potvrzení ve funkci reagovala růstem, i když i do dalších dnů zůstane velmi volatilní. Dnešek bude hlavně o zasedání ECB a o komentáři Maria Draghiho, který by mohl říct více o pohledu banky na aktuální zpomalování evropské ekonoimiky.
  • Ranní komentář: Mayová utrpěla historickou porážku, libra zatím drží nad 1,28 GBPUSD
    Theresa Mayová včera utrpěla historickou porážku v hlasování o plánu na vystoupení Británie z EU, díky které ji dnes pravděpodobně čeká hlasování o důvěře v její vládu. To by pravděpodobně měla vyhrát, i když její vítězství, kvůli vysokému počtu poslanců, kteří včera hlasovali proti, rozhodně není zaručeno. Libra včera sice byla volatilní, seanci ale nakonec zakončila bez větších změn. O jejím dalším osudu tak budou rozhodovat až nadcházející dny, které ukážou, který ze scénářů odchodu Británie z EU (nebo její prozatímní setrvání) je pravděpodobnější. Dnešek bude na trzích hlavně o dozvucích včerejšího hlasování, takže můžeme s volatiliou na libře počítat i nadále. Pod mírným tlakem se pak nachází ale také evropská měna, která doplácí na zpomalování ekonomické aktivity v Evropě.
  • Ranní komentář: Melt up na akciích po americké inflaci, bankrot FTX a čínská pomoc developerům
    Akciové trhy za sebou mají velmi úspěšný týden, kdy jim v růstu pomohly výsledky americké inflace a její nečekané zpomalení. Přestože je inflace stále vysoká, zpomalení růstu pomohlo k výraznému zlepšení sentimentu napříč rizikovými aktivy. Těm pomohl i pád výnosů, které se u desetiletých splatností v USA dostaly zpět na 3.8 %.
  • Ranní komentář: Měny přešlapují na místě a čekají na nové impulsy, dnes zápis ze zasedání Fedu
    Včerejší seance pomohla akciovým indexům pokračovat v korekci dřívějších ztrát, zatímco na devizovém trhu si většina hlavních měnových párů svou cenu opět pouze udržovala. Nervozita z minulého týdne z akciových trhů pozvolna ustupuje a DAX se včera opět vyhoupl na dosah hranice 13 200 euro. Fundamentů je však minimum a většina obchodníků tak spíše jen trpělivě čeká na nové impulsy. Dnešek možná pár zajímavých momentů přinese, když se nejprve dočkáme z USA výsledků nových objednávek, na které ve 20 hod. naváže zveřejnění minutes z nedávného zasedání americké centrální banky. Ta by si měla připravit půdu pro prosincové zvýšení sazeb, které dnes většina investorů považuje za hotovou věc.
  • Ranní komentář: Meta a její skvělé čtvrtletí, Amazon, Apple a další korporátní data
    Včerejší seance přinesla další sadu korporátních dat, v čele s výsledky velkých technologických společností. Meta po zveřejnění výsledků rostla o 15 %, Amazon rostl o 7 % a Apple o 2 % klesal. Nálada na trzích tak zůstává pozitivní, k čemuž přispívají také spekulace o možném příměří mezi Izraelem a Hamásem. Dnes nás čekají důležité makroekonomické události v podobě výsledků z amerického trhu práce. Z korporátních dat pak budou reportovat těžaři Exxon a Chevron, farmaceutické společnosti Bristol Myers a Abbvie, nebo telekomunikační společnost Charter Communications.
  • Ranní komentář: Meta je podle Trumpa nepřítelem lidu, problémy Boeingu a růst Oracle
    Akciové trhy zahájily týden v klidu a na nízkých objemech. Pod tlakem se ocitla Meta, která doplatila na komentář Donalda Trumpa, podle něhož je Meta nepřítelem lidí. Výrazného růstu se pak v after-market hodinách naopak dočkala společnost Oracle, která reportovala dobré výsledky za minulé čtvrtletí. Daří se také kryptoměnám a bitcoin po překonání hranice 70 tisíc dolarů pokračuje v navyšování historického maxima.
  • Ranní komentář: Meta po výsledcích +11 %, velké techy jsou zase o něco větší
    Včerejší seance přinesla výsledky společnosti Meta, jejíž akcie po uzavření burz rostly o více než 11 %. Velké technologické společnosti tak zatím výsledkovou sezónu zvládají bez větších komplikací a drží akciové trhy nad vodou. Dnes reportují například Amazon a Intel.
  • Ranní komentář: Meta po výsledcích -20 %, technologické firmy zaostávají za zbytkem trhu
    Americké akciové indexy včera táhly dolů hlavně technologické společnosti v čele s Microsoftem a Alphabetem, které se prudce propadly v reakci na zveřejnění výsledků. Včera pak výsledky zveřejnila také společnost Meta, jejíž akcie se v after-market hodinách propadly dokonce o 20 %.
  • Ranní komentář: Meta pozitivně překvapila, USD nekompromisně roste
    Středeční seance se nesla spíše v pozitivním duchu. Růst na trzích nebyl výrazný, nicméně situace se alespoň stabilizovala po předchozím výprodeji. V tomto týdnu reportuje své hospodářské výsledky 1/3 společností indexu S&P 500. Hlavní pozornost se však včera zaměřila na společnost Meta (FB.US). Její výsledky pozitivně překvapily a zakončily aftermarket s 18% ziskem. Důležitým tématem bylo také zastavení toku plynu z Ruska do Polska a Bulharska. Evropské společnosti by mohly trpět, pokud by dodávky do EU byly v brzké době zcela zastaveny. Velmi zajímavé je také dění na Fx. Americký dolar výrazně roste na hlavních měnových párech. USD/JPY překonal úroveň 130 poprvé od roku 2002.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new