Úterý 19. březen 2024 08:01
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex Dakar

Model vývoja ekonomiky v eurozóny: Rast ekonomickej aktivity spomaľuje. Negatívne dopady tlmí silný trh práce a silný sentiment

18.10.2018 17:21  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dokončili sme náš model, ktorý moniutoruje ekonomiku eurozóny. V nedávnej minulosti sme zverejňovali výstupy z podobného modelu pre USA . V rámci neho sledujeme vývoj v siedmych segmentoch pomocou takmer 40 indikátorov:

  • Tvrdé ekonomické dáta
  • Ukazovatele sentimentu v ekonomike
  • Inflácia/inflačné tlaky
  • Finančné podmienky
  • Trh práce
  • Simuly (fiškálne a monetárne)

Tie porovnávame s históriou (od roku 2000) a nadobúdajú hodnoty od 0 (najhoršie) po 1 (najlepšie). Pri ukazovateľoch nerovnováh znamená vyššia hodnota nižšie nerovnováhy. Aktuálny výstup z modelu je nasledovný:

Ukazovatele vývoja v jednotlivých segmentoch ekonomiky eurozóny

Čísla z ekonomiky sa v posledných mesiacoch zhoršili. Platí to pre všetky sektory s výnimkou stavebníctva, ktoré naďalej podporujú nízke úrokové sadzby. Z historického hľadiska však stále ostávajú jemne nad priemerom.

Vývoj subindexu tvrdých ekonomických ukazovateľov z eurozóny

Čo sa týka sentimentu, tak ten stále ostáva mimoriadne vysoký. Dôvera vo výrobe a službách síce spolu so slabšími tvrdými číslami z ekonomiky mierne ustúpila, na druhej strane však kvôli silnému trhu práce vzrástla na historické maximá spotrebiteľská dôvera a ruka v ruke s ňou aj dôvera v sektore maloobchodu. Na vysokých úrovniach je aj dôvera v stavebníctve.

Subindex inflácie/inflačných tlakov pokračuje v pozvoľnom raste. Nahor ho ťahajú vyššie ceny ropy, relatívne vysoký rast cien nehnuteľností ako aj prieskumy ohľadom vývoja cien v podnikovej sfére. Ukazovatele jadrovej inflácie a inflačných očakávaní však ostávajú mimoriadne nízke. Celkovo je tento index najvyšší od roku 2012, historicky je však len zhruba na úrovni priemeru. Čiže nemusí to byť dostatočné na to, aby ECB začala výraznejšie uťahovať.

Prudký rast pokračuje pri indexoch trhu práce, na mimoriadne vysokých úrovniach sú v podstate všetky indikátory s výnimkou vývoja miezd. Aj indikátory miezd však zrýchlili a sú aktuálne na nadpriemerných úrovniach. Celkovo je na tom trh práce na jednej z najlepších úrovní v histórii eurozóny. Práve silný trh práce aktuálne tlmí negatívne dopady slabšieho zahraničného dopytu na ekonomiku eurozóny.

Vývoj subindexu ukazovateľov trhu práce z eurozóny

Finančné podmienky sa mierne zhoršili. A to jednak kvôli vyššej averzie k riziku na globálnych trhoch a aj kvôli situácii v Taliansku. Stále však ostávajú na nadpriemerných úrovniach. Podporu im poskytuje ochota bánk požičiavať.

Čo sa týka stimulov, tak tie sú na priemerných úrovniach. Pozitívnym faktorom sú nízke sadzby ECB a utlmenie fiškálnej konsolidácie, ktoré je dôsledkom poklesu deficitov takmer všetkých krajín na mimoriadne nízke úrovne. Negatívny dopad na index majú nízke fiškálne sitmuly a očakávania, že ECB začne v budúcom roku dvíhať sadzby.

Čo sa týka nerovnhováh, tak tie naďalej klesajú. V druhom kvartáli 2018 vystúpil index nerovnováh na najvyššiu úroveň v histórii eurozóny (nerovnováhy sú teda najnižšie). Prispieva k tomu predovšetkým podstatne pomalší rast úverovania ako je rast nominálneho HDP, rekordný prebytok na bežnom účte platobnej bilancie, a mimoriadne nízke deficity.

Keď to porovnáme so situáciou pred rokom, tak výraznejšie sa zhoršili tvrdé čísla z ekonomickej aktivity, a čiastočne zhoršili sa aj finančné podmienky a stimuly. Naopak výrazne sa zlepšil trh práce, o niečo sa zvýšili aj inflačné tlaky a zlepšili sa aj ukazovatele nerovnováh. Ekonomický sentiment ostal na mimoriadne vysokých úrovniach.

Ukazovatele vývoja v jednotlivých segmentoch ekonomiky eurozóny dnes a pred rokom

Ešte sa pozrime na porovnanie s USA. USA vykazujú aktuálne podstatne lepší vývoj ekonomiky, výrazne lepšie finančné podmienky a vyššie inflačné tlaky. Jemne lepšie je na tom aj nálada v ekonomike a trh práce. Úroveň stimulov je podobná v eurozóne (v USA je to naopak – FED uťahuje, Trump zase hospodári s veľkými deficitmi). Čo sa týka nerovnováh, tak tie sú aktuálne nižšie v eurozóne.

Ukazovatele vývoja v jednotlivých segmentoch ekonomiky eurozóny v USA a v Eurozóne

Aby som to zhrnul, tak ekonomika eurozóny spomaľuje (jej vývoj je však stále mierne nadpriemerný). Toto spomaľovanie by sa však malo zmierniť, ekonomike totiž pomáha veľmi dobrá nálada ekonomických subjektov, mimoriadne silný trh práce a čiastočne aj nadpriemerné finančné podmienky (teda prístup ku kapitálu). Inflačné tlaky nie sú vysoké, čiže ECB nemá veľa dôvodov, aby výraznejšie uťahovala (tak ako FED v USA). Ekonomika dostáva priemerné stimuly a nerovnováhy, ktoré odzrkadľujú riziká pre ekonomiku sú podpriemerné, čiže na domácom poli by problémy vzniknúť nemali (pokiaľ teda nebudú politického charakteru).

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Mobius a S&P: Nesrovnávejte úvěrovou krizi Číny s pádem Lehman Brothers. Číňani přesto blízko runu na banky
    Nenechte se vystrašit největším propadem čínských akcií téměř za dva roky, který trh uvrhnul do teritoria medvědů. Žád...
  • Mobius: Čeká nás horská dráha, konec QE ale nevyvolá úprk z emerging markets
    Rozvíjející se trhy se budou dál těšit přílivu investic a konec QE ze strany amerického Fedu na tom nic nezmění. Je o tom přesvědčen investor Mark Mobius, jehož skupina spravuje 834 miliard dolarů aktiv. Ve Spojených státech se ale očekávání konce QE již projevilo růstem výnosů na dluhopisech a opouštěním pozic v dluhopisových fondech, odhalila analýza TrimLabs. Čekat lze volatilní týdny kvůli Fedu, ale i Japonsku.
  • Mobius: EM porostou pětinásobkem západních trhů, Řecko v případě exitu vítej mezi nimi. Straší mne protekcionismus
    Zatímco akcie napříč Evropou klesají, řecká burza zažila od dnešního úvodu rally. V polovině dne hlavní index ASE přidával kolem 7 %, subindex bank až 20 %. To jsou čísla v předkrizové době viděná na emerging markets a investor Mark Mobius říká, že v případě odchodu Řecka z eurozóny právě tam jeho akciový trh v očích investorů bude patřit.
  • Mobius: Pro 2014 sázím na Čínu, Afriku i CEE. Spálil jsem se na zlatě i uhlí
    Své investice pro rok 2014 plně nasměruji růstu v Číně, Rumunsku a hraničních trzích, jako jsou Thajsko, Vietnam, Afri...
  • Mobius: Pro 2014 sázím na Čínu, Afriku i CEE. Spálil jsem se na zlatě i uhlí
    Své investice pro rok 2014 plně nasměruji růstu v Číně, Rumunsku a hraničních trzích, jako jsou Thajsko, Vietnam, Afri...
  • Moc finančného trhu
    Čo má rast cien slovenských nehnuteľností spoločné s krachom jedného z najväčších investičných gigantov sveta - Lehman Brothers? V tomto článku sa dozviete ako finančný trh s nami súvisí a ako významným je spojencom pre každého z nás.
  • Model aktuálneho vývoja americkej ekonomiky: v porovnaní s minulým rokom najviac vzrástli inflačné tlaky
    Už dlhšie pracujem na modeli, ktorý sleduje kľúčové kategórie vývoja jednotlivých ekonomík. Dnes som ho dokončil pre prvú krajinu. Indikátory som rozdelil do siedmych kategórií:
  • Model FEDu a trhy očakávajú diametrálne odlišný vývoj ekonomiky. Komu veriť?
    Na trhu s americkými dlhopismi vznikla zaujímavá situácia. Výnosy z desaťročných dlhopisov v posledných týždňoch prudk...
  • Model FEDu potvrdzuje rast inflačných očakávaní. FED však na zasadnutí svoj výhľad nemenil
    Zhruba pred mesiacom som písal o tom, že model inflačných očakávaní Clevelanského FEDu, ktorý generuje vývoj inflačnýc...
  • Model NY Fedu výrazne znižuje predpoveď HDP
    Podľa posledného výsledku kvantitatívneho modelu vyvinutého NY Fedom sa očakáva, že HDP v USA za prvý štvrťrok dosiahne 6,3% v porovnaní s predchádzajúcou predikciou na úrovni 8,6%. Ide o výsledok veľmi veľkých negatívnych príspevkov z priemyselnej výroby, využívania kapacít a maloobchodného predaja. Za zmienku stojí, že model HDP atlantského Fedu v súčasnosti vykazuje rast v prvom štvrťroku o 5,7%. Na druhej strane, tendencia predpovedí Fedu ukazuje, že nárast by mal dosiahnuť úrovne medzi 5,8% a 6,6%. Preto sa nedá povedať, že je to veľmi zlé. Javí sa ako čoraz pravdepodobnejší scenár stagflácie, t. j. ekonomická stagnácia sprevádzaná vysokou infláciou. Toto je jeden z najhorších scenárov vzhľadom na stále vysokú neistotu okolo pandémie.
  • Moderna akcie a její růst. EU schválila vakcínu Spikevax i pro nezletilé
    V nedávné analýze jsme se věnovali akciím, které spadají do biotechnologického sektoru. Mezi nimi byla i stru...
  • Moderna akcie a její růst. EU schválila vakcínu Spikevax i pro nezletilé.
    V nedávné analýze jsme se věnovali akciím, které spadají do biotechnologického sektoru. Mezi nimi byla i stručná analýza na Moderna akcie. Dnes se na uvedený titul zase zaměříme, protože cena stoupá do nebes. Zároveň máme pár důležitých novinek, které si zaslouží naši pozornost. Společnost získala nové odběratele vakcíny a schváleno bylo také očkování adolescentů v EU. Vakcína Spikevax navíc prokázala účinnost vůči kmenu Delta.
  • Moderna hlásí, že jejich vakcína má 94 % účinnost
    Vypadá to, že se biotechnologické firmy po celém světě předhánějí v tom, kdo bude mít úspěšnější vakcínu. Dnes totiž přišla se zprávou americká společnost Moderna, že její vakcína proti Covid-19 má účinnost 94,5 %.
  • Moderna hlásí, že jejich vakcína má 94 % účinnost
    Vypadá to, že se biotechnologické firmy po celém světě předhánějí v tom, kdo bude mít úspěšnější vakcínu. Dnes totiž přišla se zprávou americká společnost Moderna, že její vakcína proti Covid-19 má účinnost 94,5 %.
  • Moderna po býčích doporučeních posiluje o více než 14 % 📌
    Moderna posiluje o 14,30 %, což představuje nejvyšší denní zisk od konce roku 2022 poté, co společnost Oppenheimer zvýšila hodnocení z Perform na Outperform. Investiční banka vyzdvihla slibné komerční vyhlídky společnosti a pokroky v připravovaných projektech. Zvýšení ratingu je v souladu s dopisem generálního ředitele Stéphana Bancela akcionářům z roku 2023, který zdůraznil zvýšení podílu společnosti Moderna na americkém trhu s vakcínou COVID-19. Analytici ze společnosti Oppenheimer předpovídají, že se společnost Moderna stane do roku 2026 jedním z předních hráčů ve svém odvětví, přičemž růst tržeb se v roce 2025 zrychlí díky uvedení několika produktů na trh, včetně vakcín proti respiračnímu syncytiálnímu viru a chřipce.
  • Moderna roste o 25 % po výsledcích očkování proti rakovině 💉
    Akcie společnosti Moderna (MRNA.US) dnes vzrostly o 25 % poté, co výsledky nové mRNA vakcíny ukázaly v předběžné studii slibné výsledky. Spolu s Modernou rostou také akcie společnosti Merck (MRK.US), jejíž imunoterapie v kombinaci s mRNA vakcínou snížila riziko recidivy rakoviny u pacientů s rakovinou kůže. Na vlně zpráv posilují také akcie společnosti Biontech (BNTX.US), která ve spolupráci s Pfizerem (PFE.US) jako první získala povolení Federálního úřadu pro kontrolu léčiv (FDA) k výrobě mRNA vakcíny proti Covid-19:
  • Moderna se propadá i přes upgrade Jefferiese
    Akcie Moderny (MRNA.US) vymazaly všechny zisky z premarketu a obchodují se téměř o 1,5 % níže, přestože Jefferies zlepšil svůj postoj k výrobci léků tak, aby „nakupoval“ z „držby“, čímž zdůraznil příležitosti společnosti v oblasti léčby rakoviny. .
  • Moderna stoupá o 9 % během testů vakcín
    Moderna (MRNA.US) je dnes nejvýkonnější společností v indexu S&P 500, která v době tisku získala přibližně 9 %. Zisky byly vyvolány oznámením na webových stránkách vládního hodnocení, že společnost zahajuje střední fázi studie experimentální vakcíny proti rakovině u pacientů s kožním skvamózním karcinomem. Zkušební testování vakcíny bude probíhat ve spolupráci se společností Merck & Co (MRK.US). Výsledky studie o další vakcíně Moderna-Merck prokázaly v prosinci 2023 snížení rizika recidivy těžké rakoviny kůže po dobu tří let.
  • Moderní igelitové obálky si jistě oblíbíte i vy
    Každá firma by si měla zajistit to, že se její výrobky dostanou tam, kam mají bez poškození. Pokud i vy chcete toto ...
  • Moderní technologie
    Líbí se vám, že díky tiskárně si můžete dopřát vše na papíře? Můžete si vytvářet různé obrázky, anebo třeba výkresy, d...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova