Úterý 19. březen 2024 04:22
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Libra prudko padá. Uškodili jej správy o vzbure proti Mayovej a aj prepad predaja automobilov

05.10.2017 17:01  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavným dôvodom dnešného prepadu libry sú však správy, že konzervatívni poslanci chystajú vzburu proti Mayovej a budú sa ju sa snažiť dotlačiť k tomu, aby do konca roka odstúpila. Takýto vývoj by vniesol do už aj tak veľmi neistého procesu BrExitu ešte viac neistoty a libra neistotu okolo BrExitu vôbec nemusí. GBPUSD tak dnes klesol na najnižšiu úroveň za posledný mesiac.

Vývoj GBPUSD

 Libra teda bude v najbližších dňoch volatilná. Keď sa vzbura podarí, tak môže zletieť nadol, naopak keď nevyjde, tak môže prísť korekcia.

Čiastočne za dnešný pokles libry môžu aj slabé čísla z ekonomiky. Pokles reálnych miezd v Británii (ktorý je vo veľkej miere dôsledkom prepadu libry po referende) má dopad aj na predaje automobilov. Počet prihlásených vozidiel pokračuje v poklese, v septembri (ktorý je jedným z dvoch kľúčových mesiacov v roku, kedy sa predáva najviac automobilov), klesol medziročne o 9,3%. Keď tento pokles vyjadríme ako kĺzavý priemer za posledných šesť mesiacov, tak je to najväčší medziročný pokles od krízy (graf od @Birdyword):

Medziročná zmena 6-mesačného kĺzavého priemeru registrácie automobilov v UK

To, že sa zrejme nejedná o jednorazovú záležitosť, ukazuje dôvera medzi predajcami automobilov, ktorá je extrémne negatívna. Rozdiel medzi predajcami hlásiacimi pokles a tými, čo hlásia rast, je viac ako 40 percentuálnych bodov (graf od @BruceReuters).

Vývoj trojmesačného priemeru medziročnej zmeny registrácie áut (oranžová) a dôvery predajcov automobilov (modrá)

Britský trh s automobilmi teda aktuálne vyzerá byť slabý. Celkovo sa však ekonomike darí, a tak to vyzerá byť skôr na dočasný fenomén. Každopádne, nie je to prostredie, v ktorom by mala Bank of England dvíhať úrokové sadzby, čo prispelo k dnešným výpredajom na libre. A keď náhodou odvolajú Mayovú, tak to platí dvojnásobne.

Klíčová slova: Bank of England | GBPUSD | Graf | Libra | Trh | Pokles libry |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Libra posiluje, vyhlíží zrychlení vyjednávání s EU i vyšší sazby
    Britská centrální banka zřejmě ve čtvrtek zvýší úrokové sazby a libra před tímto krokem nabírá zisky. Krom toho jí pomáhá vyjádření vyjednavače o brexitu za EU, Michela Barniera, že je připraven zrychlit rozhovory s Británií. Kurz libra-dolar se tak dostává na 1,3280. Malou podporu může pociťovat také euro, které se vůči dolaru odpoledne vytáhlo mírně výš na 1,1655.
  • Libra po slovech šéfa centrální banky padá dolů
    Centrální banka Velké Británie (BoE) dnes zveřejnila svoji inflační zprávu. Podle této zprávy se míra inflace ned...
  • Libra povyskočila díky lepšímu ekonomickému výhledu BoE
    Bank of England rozhodla dnes ráno o sazbách. Dle očekávání zůstaly nezměněny a rozhodnutí bylo jednomyslné. Libra však dostala pozitivní impuls díky novému ekonomickému výhledu. BoE očekává letošní pokles HDP ve výši 9,5 %. Předchozí projekce hovořily o 14 % propadu. Výhled růstu ekonomiky pro rok 2021 však byl snížen na 9 % z předchozích 15 %.
  • Libra po zápisnica BoE
    Ako sme naznačili, zápisnica de facto neprekvapila, naznačila otvorenosť voči ďalšiemu QE,...
  • Libra po zápisu ze zasedání centrální banky oslabuje, QE v eurozóně a stress-testy se blíží, pozor odpoledne na data CPI z USA, analýza USD/CHF, GBP/USD, CAD/CHF
    Euro se vůči americkému dolaru obchoduje na týdenních minimech blízko kulatého čísla 1,2700 poté, co společnost Reuters zveřejnila...
  • Libra po zprávách indexu PMI služeb navyšuje denní zisk
    Libra dnes k dolaru zpevňuje o 0,3% d/d na 1,516 s podporu nečekaného vzestupu únorového indexu nákupní...
  • Libra prohlubuje minima, horší statistiky z průmyslu jsou ale jen zástupným důvodem
    Měnový pár GBP/USD dnes po zveřejnění statistik z britského průmyslu padl v následujících několika hodinách dohromady ...
  • Libra prolomila support 1,28 GBPUSD. Medvědi zatím ale vyhráno nemají
    Klíčový support 1,28 GBPUSD prolomen a čekáme co bude dál. Přestože je výplach na libře z posledních několika dnů docela přesvědčivý, prolomení supportu ještě musí být potvrzeno (ideálně uzavřením denní svíčky přesvědčivě pod hranicí 1,28 GBPUSD) a ani v tomto případě ještě medvědi podle nás nemají své jisté.
  • Libra propadá proti dolaru
    Od začátku měsíce trh propadl na základě tlaku amerického dolaru. Tato síla dolaru vychází z toho, že Institut pro řízení zásob v pondělí uvedl, že jeho výrobní PMI minulý měsíc stouplo na 47,1, přičemž se odrazilo z březnových 46,3, což byla nejnižší hodnota od května 2020. Kromě toho se stavební výdaje v USA v březnu zvýšily více, než se očekávalo. USA nabízí určité známky ekonomické stabilizace před tím, než politici Fedu na posledním dvoudenním zasedání začnou uvažovat o měnové politice.
  • Libra propadá 0,4% d/d
    Krátkodobý pohled: Libra k dolaru klesá 0,4% d/d na 1,551. Trh v minulém týdnu oslabuje, když prokázal respekt k ba...
  • Libra před ISM průmyslu to ještě zkouší vzhůru
    Krátkodobý pohled: Libra k dolaru posiluje 0,2% d/d na 1,557. Trh v minulém týdnu signalizuje, že letní růstová kor...
  • Libra rastie vďaka nádeji na dosiahnutie dohody o Brexite
    Situácia v oblasti brexitu sa za posledné hodiny výrazne zlepšila. Rokovania sa predĺžili a hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit, Michel Barnier a šéfka Európskej komisie von der Leyen, hovoria, že súčasné rokovania sa vyvíjajú dobre (aj keď sa vyjadrovali s určitou dávkou opatrnosti). Neexistujú však žiadne konkrétne pripomienky Spojeného kráľovstva, hoci britské médiá sa sťažovali, že za posledné 2 roky boli dosiahnuté obchodné dohody s takmer 60 krajinami, v prepočte za takmer 200 miliárd GBP. Je však potrebné pripomenúť, že v prípade EÚ nie je situácia taká jednoduchá. V tomto prípade sú krajiny EÚ najväčším obchodným partnerom Veľkej Británie. V predchádzajúcom roku Spojené kráľovstvo vyviezlo výrobky a služby v hodnote 294 miliárd GBP a doviezlo 374 miliárd GBP. Samotná Európska únia navyše nemusí nevyhnutne chcieť udržiavať úplne rovnaké obchodné vzťahy ako predtým. Odkiaľ to pramení? Ponechanie nezmenených podmienok by dalo zelenú euroskeptikom z iných krajín. Preto nemožno očakávať, že ústupky budú urobené iba na európskej strane.
  • Libra roste a vyhlíží dohodu o brexitu, dolar zase reformu a data
    Dnešní ráno potěšilo libru. Ta nadále sleduje především politiku, která ji v posledních dnech dokázala překvapovat oběma směry. Tentokrát jde o překvapení pozitivní, neboť podle šéfa EK i premiérky Mayové se jednání o brexitu dostávají do další fáze. Kompromisní řešení o (ne)oddělení Severního Irska sice zatím vypadá jen hrubě vytyčené, ale údajně dostatečně k dalšímu dojednání. Jestliže se tedy od podoby rozchodu budou moci jednání konečně přesunout k úpravě budoucího vztahu, nejistota částečně klesá a to libře svědčí. Její kurz vůči dolaru ráno vystoupal až nad 1,35, načež se sesunul lehce pod tuto hranici.
  • Libra roste díky obnoveným jednáním a šanci na dohodu, akcie jsou na tom smíšeně
    Na hlavních finančních trzích je odpolední vývoj už o něco pozitivnější. Situace se dá shrnout podle nás tak, že je tu převažující důvěra v dodání amerického fiskálního balíku ještě před volbami a obnovená šance na obchodní dohodu mezi EU a UK, ale kvůli předvolební nejistotě a rozmachu koronaviru se investorům nechce úplně podléhat euforii.
  • Libra roste díky pokroku v jednání o Brexitu
    Britská libra přidala 0,4 % poté, co předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová řekla, že sice nemůže říci, zda se obě strany dohodnout, ale "cesta k dohodě existuje" a dalších několik dní bude kritických. "Našli jsme cestu vpřed ve většině sporných bodů, ale 2 záležitosti zbývá stále vyřešit," řekla von der Leyenová dle Reuters. Dohoda tak stále není na světě, nicméně se její uzavření výrazně přiblížilo. Posun v otázkách okolo Brexitu se kromě libry pozitivně projevuje také na evropských akciových trzích.
  • Libra roste díky spekulacím na utahování měnové politiky
    Britská libra dnes posiluje nejvíce z měn skupiny G10. Měna dostala růstový impuls po zveřejnění inflačních dat za srpen. Report ukázal akceleraci indexu CPI z 2,0 % YoY na 3,2 % YoY. Trh čekal pouze vzestup na 2,9 % YoY. Jedná se o nejvyšší růst CPI od března 2012. Jádrová inflace vzrostla z 1,9 % YoY na 3,1 % YoY (oček. 2,9 % YoY). Bank of England vysílala v poslední době spíše jestřábí signály, i když podobě jako ostatní centrální banky trvala na pouze dočasném charakteru inflace. Vyšší cenový růst by však mohl centrální banku přesvědčit k rychlejšímu utahování měnové politiky. Trh v současnosti čeká 2 zvýšení sazeb v příštím roce, přičemž prvních z nich by mělo přijít ještě v prvním kvartálu.
  • Libra roste na spekulacích o jednání, koruna slyší na oznámenou podporu
    Akcie na hlavních trzích sice během dne vypadaly, že si směr vyberou, ale nakonec se tak nestalo. Po výkyvech na obě strany vidíme evropské indexy jako DAX a CAC40 obchodovat znovu poblíž včerejších hodnot. Skoro beze změny jsou také hlavní americké indexy. Londýnský FTSE100 však smazal zisky a zamířil jasně dolů.
  • Libra roste nejvíce od roku 2017. Vůči dolaru prolomila resistenci 1,34 GBPUSD
    Britská libra dnes ráno prudce roste a připisuje si největší zisky od roku 2017. Důvodem je samozřejmě výsledek britských voleb, který dává Borisu Johnsonovi pohodlnou většinu na to, aby parlamentem protlačil dohodu o vystoupení z Evropské unie. Co více, k brexitu se již vyjádřil také americký prezident Trump, podle kterého se zemi otevírá značný prostor k zajímavé dohodě i se Spojenými státy.
  • Libra rozšíří své zisky
    Britská měna zakončila první jarní měsíc pozitivně. Odborníci se však obávají, že pro libru bude obtížné udržet vzestupný trend. Krátkodobě si britská libra pravděpodobně udrží zisky, ale z dlouhodobého hlediska je vysoká pravděpodobnost poklesu.
  • Libra sa približuje k 3-ročným maximám🔝
    Britskej ekonomike sa celkom darí a náladu nepokazili ani posledné voľby v Škótsku. Dnes sú údaje o maloobchodnom predaji fenomenálne. Nielen z hľadiska medziročného rastu vďaka nízkej báze, ale aj vďaka výraznému zlepšeniu na mesačnej báze, čo súvisí s otvorením ekonomiky. Druhá vec sú silné hodnoty PMI. Index priemyselnej výroby sa dostal na 66,1 bodu, zatiaľ čo služby na 61,8 bodu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Exness
TFIFX
GCI Financial
reklama
Purple pivot points