Pátek 29. březen 2024 12:07
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Analýza Invesca: Znovuotevření čínské ekonomiky je povzbuzením pro sektor služeb

14.03.2023 18:17  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Je to už víc než tři měsíce, co Čína uvolnila politiku nulové tolerance covidu a znovu otevřela svou ekonomiku. Mnozí byli skeptičtí ohledně přínosu otevření pro čínskou ekonomiku a obávali se, že by to mohlo rozpoutat obrovskou vlnu infekcí covidu. Já jsem však byla raným čínským býkem. Povzbudilo mě vysoké procento plně očkovaných v čínské populaci – mnohem vyšší než v jiných zemích, které se znovu otevřely. Navíc jsem si myslela, že znovuotevření by mohlo být pro ekonomiku velkou sílou.

Proč? Viděla jsem, jak rychle vzrostla poptávka po pandemii v západních vyspělých zemích. A vzhledem k tomu, že čínská politika nulového covidu trvala mnohem déle než přísná omezení v těchto zemích, předpokládala jsem, že bude existovat mnohem vyšší úroveň odložené poptávky, která by mohla poskytnout velký impuls sektoru služeb. Dnes už začínáme zaznamenávat důkazy.

Znovuotevření čínského trhu služby povzbudilo

Vidíme známky toho, že znovuotevření má na čínskou ekonomiku, zejména na sektor služeb, velmi pozitivní dopad. Například index nákupních manažerů (PMI) Caixin/S&P Global Services vzrostl z lednových 52,9 na únorových 55,0. A oficiální index PMI nevýrobního sektoru NBS pro Čínu vzrostl z lednových 54,4 na únorových 56,3, což je nejvyšší hodnota od března 2021. Můj klíčový poznatek: snaha "pomstít život", což jsem očekávala, začala. (Za zmínku stojí i to, že se zlepšila i výrobní aktivita).

Není divu, že od oznámení o znovuotevření trhu loni na podzim se v Číně rozmnožili býci. Tento sentiment však zpochybnil Národní lidový kongres, který počátkem března prezentací zprávy Government Work Report (GWR) premiérem Li Keqiangem. Investoři jsou zklamáni "přibližně 5%" cílem růstu hrubého domácího produktu (HDP) pro letošní rok. Ten stanovili čínští politici, mnozí investoři přitom doufali v cíl 5,5 % nebo dokonce 6 %.

Někteří předpokládají ale nejhorší – že Čína stanovila nízký cíl, protože se letos výrazně zvýší regulace. Jiní se domnívají, že signál, co Čína vysílá je, že nebude poskytovat výrazné stimuly své ekonomice. Já však nevěřím, že je tomu tak v obou případech. Politici prohlásili, že budou podporovat platformovou ekonomiku, a také se zavázali chránit práva soukromých podniků a podnikatelů. Kromě toho se politici zavázali k účinnější a výrazně akomodativní fiskální politice. Podle mne tak může být prostě pohodlnější, když se náročném roce 2022 nastaví laťka nízko, aby ji bylo snazší překonat.

Pohled na širší souvislosti

Nechci být příliš krátkozraká. Investoři se účastní maratonu, nikoli sprintu, a proto je třeba udělat krok zpět a podívat se na souvislosti šířeji. Znamená to také, že musíme udělat další krok zpět a podívat se na ještě větší obrázek – být dobře diverzifikovaní napříč hlavními třídami aktiv i v rámci nich po mnoho let, ignorovat šum v pozadí a soustředit se na naše dlouhodobé cíle.

Analýza Kristiny Hooper, vedoucí stratéžky pro globální trhy, Invesco Ltd.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Analýza indikátorů pro pár GBP/USD na 7. února 2024
    Měnový pár GBP/USD se v úterý obchodoval nahoru, až téměř otestoval historickou rezistenci 1,2611 (modrá tečkovaná linie). Pak cena mírně klesla a denní svíčku zavřela na úrovni 1,2594. Dnes by se trh mohl vydat nahoru. Zprávy z ekonomického kalendáře očekáváme v 15:30 UTC (dolar).
  • Analýza indikátorů pro pár GBP/USD na 8. ledna 2024
    Měnový pár GBP/USD se může pohybovat dolů od úrovně 1,2715 (zavírací cena páteční denní svíčky) k 13 EMA na úrovni 1,2686 (žlutá tenká linie). Odtud může dál klesat k hornímu fraktálu 1,2516 (denní svíčka z 5. 1. 2024).
  • Analýza indikátorů pro pár GBP/USD na 9. ledna 2024
    Měnový pár GBP/USD se může pohybovat dolů od úrovně 1,2744 (zavírací cena včerejší denní svíčky) a otestovat support 1,2713 (modrá tučná linie). Po dosažení této úrovně může stoupat a otestovat historický support 1,2797 (modrá tečkovaná linie).
  • Analýza indikátorů pro pár GBP/USD 8. prosince
    Dnes pár klesl z úrovně 1,2202 (zavírací cena včerejší denní svíčky) na cílovou úroveň 1,2148, tj. 8 EMA (modrá tenká linie). Po otestování této úrovně může nástroj pokračovat v pohybu nahoru k hornímu fraktálu na úrovni 1,2343 (žlutá tečkovaná linie).
  • Analýza indikátorů u páru GBP/USD na 10. srpna 2022
    Ve středu pár pravděpodobně klesne od úrovně 1,2076 (zavírací cena včerejší denní svíčky) k úrovni supportu 1,2045 (bílá tučná linie). Jakmile bude linie otestována, cena by mohla vzrůst na úroveň 1,2112, tj. úroveň retracementu 61,8 % (červená tečkovaná linie) a prodloužit tak růst.
  • Analýza indikátoů: Denní přehled páru EUR/USD na 2. září 2022
    Pár EUR/USD se může pohybovat nahoru od úrovně 0,9944 (zavírací cena včerejší denní svíčky) k úrovni 1,0011, tj. úrovni retracementu 23,6 % (bílá tečkovaná linie). Po dosažení této úrovně bude pokračovat nahoru k cílové úrovni 1,0079, tj. úrovni retracementu 38,2 % (bílá tečkovaná linie).
  • Analýza instrumentu FGOLD 22. 1. 2014
    Cena žlutého kovu dle očekávání dorazila do pásma silné rezistence (v grafu modré pásmo) a během včerejší seance ...
  • Analýza Invesca: Metaverzum – Nové obzory pro digitální ekonomiku
    Metaverzum představuje další fázi průmyslové revoluce, další krok ve vývoji internetu – megatrend, který je teprve v prvních fázích. Investování do metaverza pro nás znamená mnohem víc než jen sociální a herní platformy s VR headsety. Zahrnuje širokou škálu existujících odvětví a sektorů, které mohou pomoci budovat a osídlovat virtuální světy a vytvářet prostředí a ekonomiky, které jsou skutečně digitální. Web 3.0 bude poháněn strojovým učením, umělou inteligencí technologií blockchain a infrastrukturou pro edge computing – to vše je nezbytné, pokud chceme uvolnit obrovský potenciál stále více 3D, real-time a pohlcujícícho metaverza.
  • Analýza Invesca: Nálada na trhu se zlepšila. Vydrží?
    Březen se ve Spojených státech zaměřuje na vysokoškolský basketbal a March Madness®. Letos tento termín nabyl většího významu vzhledem k šílenství, které jsme viděli na trzích v průběhu března. Na začátku měsíce se objevily bankovní problémy, které se dále zhoršovaly. Následovalo extrémní prostředí „risk-off“, když ve spojených státech došlo ke klasickému runu na banky, a i v Evropě se v bankách objevilo určité napětí. Tvrdili jsme, že tyto problémy byly specifické pro některé banky, nikoli systémové, a byli jsme přesvědčeni, že tvůrci politik jsou velmi citliví na rizika vzniklá agresivním zpřísňováním a jednají rychle a účinně, aby problémy zastavili.
  • Analýza Invesca: Zajdou jestřábi Fedu v boji proti inflaci příliš daleko?
    Myslím, že centrální bankéři se považují za novodobé superhrdiny, tedy tak jak to je v ekonomice možné. A abychom byli spravedliví, v posledních letech vyřešili opravdu velké hrozby pro ekonomiky, od globální finanční krize přes pandemii až po krizi výnosů z britských dluhopisů na podzim loňského roku. Ale jako instituce s mocnými politickými nástroji mají v sobě zabudované riziko, že se mohou dopustit chyb, které jsou dalekosáhlé a mají velké následky. Na vlastní kůži jsme se o tom přesvědčili, když předseda amerického Federálního rezervního systému (Fed) Jay Powell trval na tom, že inflace je přechodná, a rozhodl se nezačít zvyšovat sazby až do března 2022.
  • Analýza kanadského dolaru před dnešním zasedáním centrální banky
    V odpoledních hodinách (16:00) zasedá kanadská centrální banka (BOC). Dle analytiků se není třeba obávat změny v úrokových sazbách, avšak pozornosti bude mít BoC i tak dost. Bankéři totiž zveřejní nový report týkající se monetární politiky, který bude zahrnovat aktualizované predikce a poprvé by mělo být také počítáno s fiskálními stimuly.
  • Analýza: Klienti transformovaných fondů za deset let reálně prodělávají pětinu
    Klienti penzijních společností, kteří si spoří v transformovaných penzijních fondech a sázejí tak na garantovanou jistotu nezáporného zhodnocení, za posledních deset let reálně na výnosech prodělávají kolem 20 procent. Vyplývá to z analýzy výsledků transformovaných fondů za minulý rok, kterou připravila společnost Freedom Financial Services.
  • Analýza libry před daty z trhu práce
    Sterling prolomil konsolidaci a posunul se níže ve světle primárního trendu. Na býky však čeká brzy překážka v podobě modré podpory, která ohraničuje...
  • Analýza: Loni se v Česku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015
    Loni se v České republice prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů o 17 procent. O 19 procent propadl také prodej chat a chalup. Vyplývá to z analýzy portálu Valuo, která zpracovává data katastru nemovitostí a veřejných inzercí. ČTK ji má k dispozici. Nejžádanější dispozice bytů byly 2+1 a 2+kk, tvořily v průměru 44 procent všech prodejů. Průměrná velikost prodaného bytu v ČR loni byla 66 metrů čtverečních, tedy téměř stejně jako v předešlých čtyřech letech.
  • Analýza makroindikátorů: Česká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 0,3 %
    Česká ekonomika podle předběžného odhadu ČSÚ klesla v prvním čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletně o 0,3 % po předchozím růstu o 0,6 %. To byl mírně lepší výsledek, než s jakým počítala naše prognóza, která očekávala snížení HDP o 0,8 % a stejný byl i konsensus finančního trhu. V meziročním srovnání se pokles ekonomiky zmírnil z -4,8 % na -2,1 %, především však vlivem nižší srovnávací základy loňského prvního čtvrtletí, které již bylo zasaženo současnou pandemií.
  • Analýza makroindikátorů: České maloobchodní tržby v srpnu opět povyrostly
    Maloobchodní tržby rostly v srpnu trochu méně než trh očekával. Z našeho pohledu pozitivně překvapil růst prodejů aut. Září by mohlo přinést další nárůst, ale následující měsíce komplikuje zhoršující se epidemická situace.
  • Analýza makroindikátorů: Český průmysl expanduje zejména díky automobilům
    Průmyslová výroba v prosinci opět rostla a největším tahounem byla výroba automobilů. Na počátku roku čekáme mírné oslabení výroby, ale ve zbytku roku by měl růst pokračovat a za celý rok dosáhnout téměř 10 %. Silný průmysl koresponduje s růstem exportu, což s ohledem na nízké dovozy znamená další přebytek zahraničního obchodu.
  • Analýza makroindikátorů: Ekonomika poklesla nejvíce ve své historii
    Podle dnes zveřejněného předběžného odhadu ČSÚ poklesla česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 10,7 %. Oproti prvnímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt snížil o dalších 8,4 % a zaznamenal tak nejvýraznější propad v novodobé historii. To, zdali dnešní čísla naplnila očekávání, či nikoli, lze jen těžko říct. Předpovědi jednotlivých analytiků se totiž značně lišily, když odhady meziročního poklesu ekonomiky sahaly od 8 % do 16 %. V tomto ohledu lze tak považovat dnešní výsledek za příjemné překvapení. K těm optimistickým prognózám patřil i náš odhad, když jsme očekávali mezičtvrtletní pokles ekonomiky o 6 %.
  • Analýza makroindikátorů: Inflace brzdí pomaleji, než se čekalo
    Inflace brzdí na začátku roku pomaleji, než se všeobecně čekalo. Důvodem jsou vyšší ceny potravin. Nicméně stále vysoká zůstává jádrová složka. Inflace se v lednu se nacházela 50 bp nad prognózou ČNB, což implikuje šanci na rychlejší růst úrokových sazeb. Zvýšení sazeb ČNB nadále čekáme v Q4 2021.
  • Analýza makroindikátorů: Inflace dále zpomaluje hlavně díky cenám potravin
    Růst spotřebitelských cen pokračuje ve svém zpomalování zejména díky cenám potravin. Jádrová inflace ale zůstává zvýšená. Stále počítáme s tím, že inflační tlaky budou i nadále zvolňovat kvůli oslabené ekonomice. Inflace je mírně pod očekáváním trhu i ČNB. I proto na zasedání příští týden nevidíme důvod proč čekat změnu nastavení měnové politiky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader