Úterý 19. březen 2024 11:32
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Průzkum: Více než čtvrtina firem na odložené splátky nemá

27.10.2020 18:07  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Více než čtvrtina malých a středních firem nebude mít na splátky svých úvěrů peníze. V sobotu přitom končí šestiměsíční období odkladu splátek úvěrů. Vyplývá to ze zářijového průzkumu společnosti Lidya mezi 330 podnikateli. Vzhledem k tomu, že výzkum se uskutečnil ještě před zavedením aktuálních vládních opatření, lze čekat, že realita bude horší.

Jednou z forem podpory firem i jednotlivců po jarní ekonomické odstávce kvůli koronaviru byla možnost odložit splátky úvěrů až o šest měsíců. "Půlroční lhůta pro odklad splátek úvěrů se blíží ke konci, zdá se ale, že pro malé a střední podniky nebyla dostatečně dlouhá," uvedl šéf české pobočky společnosti Lidya Libor Vaníček.

Zatímco 57 procent respondentů o tom, jak dlužné splátky budou hradit ještě před koncem září nepřemýšlelo, pětina zvažovala získání další půjčky, kterou by dluh uhradila. Zajímavé je to, že sedm procent malých a středních podniků předpokládalo, že půjde splátky úvěrů dále odložit a plánuje o tento odklad požádat, dodal Vaníček.

Už před zavedením aktuálních vládních opatření předpokládalo 14 procent respondentů, že budou kvůli neschopnosti hradit úvěry nuceni ukončit svoji činnost. Dnes je řada provozoven zavřených nebo čelí výraznému propadu tržeb a málokdo věří, že tento stav potrvá pouze vládou ohlášených několik týdnů. Dá se tedy podle Vaníčka očekávat, že těch, kteří to vzdají, bude ještě více.

Ze šetření České národní banky vyplynulo, že pro čtvrté čtvrtletí letošního roku část bankovního trhu avizuje další zpřísnění poskytování úvěrů podnikům. Banky minulý týden v souvislosti s novými protipandemickými opatřeními vlády vyjádřily připravenost pomoci na individuální bázi všem klientům postiženým pandemií. Ať už skrze odklady splátek, snížení měsíčních splátek, konsolidaci úvěrů nebo jiné restrukturalizační nástroje. Hospodářská komora oznámila, že bude příslib bank na vstřícnější přístup ke klientům při posuzování jejich úvěrových závazků monitorovat.

Malé a střední podniky jsou motorem každé ekonomiky. Podle údajů Ministerstva průmyslu a obchodu představují 99,8 procenta z celkového počtu aktivních podnikatelských subjektů, na přidané hodnotě naší ekonomiky se podílejí téměř z 55 procent a na celkové zaměstnanosti 58 procenty.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Průzkum: Polovina Čechů počítá s tím, že nevyjde se svými úsporami v důchodu, k tomu se 64 procent lidí obává poklesu životní úrovně ve stáří
    Ačkoli si sedm z 10 Čechů spoří a na penzi se nějak připravují, 73 procent lidí počítá, že bude muset v důchodu omezit své výdaje. Zároveň se bezmála dvě třetiny obávají, že jim ve stáří klesne životní úroveň. Více než polovina populace přitom spoří pravidelně. Sedmdesát čtyři procent si odkládá na důchod do 2000 korun za měsíc, čtvrtina z nich potom méně než 500 korun.
  • Průzkum: Prodej bytů se loni meziročně propadl více než o polovinu
    Počet prodaných bytů v Česku se loni meziročně propadl o více než polovinu. Z průzkumu České bankovní asociace ve spolupráci s Dataligence, databází informací o nemovitostech v Česku, zveřejněného na dnešní tiskové konferenci vyplynulo, že prodeje starších bytů klesly o 51 procent, rodinných domů o 49 procent a nových bytů o 57 procent. Jde o nejmenší počty prodejů za deset let. Ceny nemovitostí rostou rychleji než příjmy domácností.
  • Průzkum: Prodeje bytů klesly meziročně o 26 procent, luxusní až o 37 procent
    Prodeje bytů v loňském roce meziročně klesly o 26 procent a domů o 42 procent. Vyplývá to z průzkumu internetového portálu Valuo.cz z dat katastru nemovitostí a z veřejných nabídek. Podle analýzy realitní kanceláře Svoboda & Williams se prodej luxusních bytů propadl meziročně o 37 procent, průměrné ceny prodaných bytů razantně neklesly. Výsledky průzkumu Valuo.cz a analýzy Svoboda & Williams má ČTK k dispozici.
  • Průzkum: Přes 60 procent Čechů nezná současnou výší inflace, kvůli ní se ale více než polovina vlastníků obává znehodnocení své nemovitosti
    Téměř polovina Čechů si myslí, že je aktuální míra inflace vyšší než v září loňského roku, kdy vrcholil její meziroční růst. Třetina z nás se navíc domnívá, že v příštích šesti měsících inflace nadále poroste. Navzdory zdražování v předchozím období polovina populace odhaduje, že se svými příjmy vychází tak akorát, pro čtvrtinu lidí je to ale obtížné. U nemovitostí si myslí většina Čechů, že ceny a nájmy jsou vysoké.
  • Průzkum Reuters: Koruna do roka vystoupá nejvýš od 2012, středoevropské měny celkově budou zpevňovat
    Hlavní středoevropské měny by měly v příštích 12 měsících posilovat díky zdravému ekonomickému růstu a očekávanému uta...
  • Průzkum Reuters: Koruna raketou regionu. Do roka u 25,80 k euru
    Česká koruna by mohla za 12 měsíců posílit o téměř 5 procent vůči euru a zásadně tak předstihnout výkon dalších měn ve středoevropském regionu. Pro rok konce kurzového závazku ČNB to předpovídá průzkum Reuters mezi ekonomy a analytiky.
  • Průzkum Reuters: Korunu k 25 za euro požene růst sazeb ČNB
    Koruna by mohla během příštích 12 měsíců vévodit zpevňování středoevropských měn, poháněna dalším pravděpodobným růstem úrokových sazeb České národní banky, ukázal průzkum Reuters mezi 42 analytiky.
  • Průzkum společnosti Fidelity International 2023: Čína je připravena vést oživení v Asii
    Čína vstoupila do roku králíka připravena vymanit se lockdownů a většina analytiků společnosti Fidelity očekává, že do konce roku 2023 setrvá v režimu expanze.
  • Průzkum společnosti Fidelity International 2023: Společnosti se připravují na svět po levném financování
    Po téměř deseti a půl letech rekordně nízkých úrokových sazeb se zdá, že éra uměle levného kapitálu končí. Analytický průzkum společnosti Fidelity International pro rok 2023 přibližuje, jak se společnosti přizpůsobují náročnějším, a nakonec i udržitelnějším podmínkám na trhu financování.
  • Průzkum: Stále více lidí projevuje zájem o kryptoměny 
    Bank Of America po krachu LUNA ze začátku června provedla průzkum, aby určila sentiment trhu vůči digitálním aktivům. Výsledek překvapivě ukázal, že lidé stále plánují kryptoměny nakupovat a dokonce je používat k online transakcím.
  • Průzkum YouGov favorizuje Bidena, novinky ze Severní Karolíny a možné dopady výsledků voleb v Georgii
    Poslední průzkum veřejného mínění organizace YouGov ukázal na jasnou výhru Bidena - 382 hlasů volitelů. Baštou demokratů by se měl stát Texas! Samozřejmě se investoři na průzkumy nemohou spolehnout, protože v roce 2016 v tomto průzkumu vyhrála Hillary Clintonová. YouGov poukázal na to, že na rozdíl od roku 2016 nevěří lidem, kteří se bojí mluvit o tom, že budou volit Trumpa. YouGov ukazuje 53 % pro Bidena a 46 % pro Trumpa v Pensylvánii.
  • Průzkum: Zájem o investování vzrostl o 72 %. Mezi Čechy vede zlato
    Podle průzkumu, který provedla společnost BrikkApp ve spolupráci s WebMedea services, se Češi více zajímají o investování. V lednovém meziročním srovnání došlo k 72% nárůstu zájmu. Nejvíce česká populace důvěřuje investici do zlata (55 %) a cenných papírů (12,5 %). S covidovou pandemií se také lidé zajímají o ‚pasivní příjem‘. Zajímavou příležitost pro českou společnost přinášejí v době finanční krize stále i kryptoměny (6,5 %) a nemovitosti (6,2 %). Narůstá i zájem o crowdfunding. Výsledky průzkumu se odvíjejí od množiny 1300 hledaných klíčových slov z internetových vyhledávačů.
  • Průzkum: 40 % českých investorů tvoří ženy. K investování přistupují rozváženěji
    Popularita investování v České republice stoupá a na chuť mu navzdory zažitým stereotypům přichází i čím dál více žen. Stejně jako muži začínají investovat nejčastěji do věku 35 let. Do investičního běhu ale vstupují s větší rozvahou a opatrností. Polovina z nich začíná investovat již v době, kdy jejich úspory nepřesahují hranici 25 000 korun. Častěji než muži také investují pravidelně každý měsíc.
  • Prvá desaťročnica eura bez fanfár
    Posledné obchodné dni minulého roka neboli až také p...
  • Prvé kolo rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom sa skončilo
    Hlavné indexy z Wall Street vymazali časť strát, keďže investori monitorovali vývoj týkajúci sa ruského útoku na Ukrajinu, vrátane dopadu nových sankcií a rokovaní medzi oboma stranami. RIA s odvolaním sa na ukrajinského predstaviteľa po štyroch hodinách uviedla, že Rusko a Ukrajina ukončili mierové rozhovory a vrátia sa do svojich hlavných miest na ďalšie konzultácie pred druhým kolom rozhovorov. Vzhľadom na pomerne dlhé trvanie rozhovorov a skutočnosť, že sa uskutoční druhé kolo rokovaní, naznačuje, že existuje aspoň kúsok spoločného základu.
  • Prvky umělé inteligence začínají generovat zprávy o dění na Pražské burze
    Nástroj, který automaticky generuje zprávy o dění na Burze cenných papírů Praha a ověřuje informace z průběhu obchodního dne, vytvořili vědci z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK), Českého vysokého učení technického (ČVUT), Západočeské univerzity (ZČU) a České tiskové kanceláře (ČTK). V dnešní tiskové zprávě to uvedl vedoucí výzkumného týmu Václav Moravec z katedry žurnalistiky IKSŽ FSV UK. Nyní budou odborníci umělou inteligenci testovat v praxi a pozorovat rychlost a přesnost její práce.
  • Prvně za 20 let se euro přibližuje paritě dolaru
    Společná evropská měna se propadla už na pětileté minimum v blízkosti 1,03 dolaru a vzepřela se kvůli bouřlivému zájmu o zelenou měnu jako útočiště před turbulencemi na trhu a válkou na Ukrajině. To společnosti jako HSBC Holdings Plc a RBC Capital Markets vedlo k předpovědi, že obě měny dosáhnou v roce 2022 parity.
  • První americká prezidentská debata zdrží pozornost trhů v USA
    Fed na svém zasedání v minulém týdnu sice sazby ještě nezvednul, ale pravděpodobnost, že se tak stane ještě tento rok, se výrazně zvýšila. I tento týden zůstane pozornost ve Spojených státech. Kromě vystoupení několika centrálních bankéřů, kteří by mohli přinést více detailů o smýšlení Fedu, nás čeká ještě první prezidentská debata. Zatímco americká data zveřejněná tento týden by měla být spíše slabší, v Evropě očekáváme dobré zprávy. Indikátory důvěry by měly pokračovat je svých růstových trajektoriích a inflace se v září podle všeho zvýšila.
  • První aukce pokladničních poukázek s krátkou splatností opět potvrdila vysoký zájem investorů
    Ministerstvo financí dnes emitovalo dalších 12,6 mld. Kč ve formě tříměsíčních pokladničních poukázek s výnosem 0,85 %. Poptávka investorů byla i v tomto případě rekordní. Ti požadovali téměř pětinásobek emitované částky. Ministerstvo financí tak navazuje na úspěšnou řadu aukcí v posledních třech týdnech. Celkově tak emitovalo v tomto roce státní dluhopisy v objemu 210,5 mld. Kč a pokladniční poukázky v objemu 81,2 mld. Kč, přitom drtivou většinu v posledních třech týdnech. Dnešní aukce je však výjimečná svou délkou splatnosti emitovaných dluhových cenných papírů, která končí ještě v tomto roce. Získané prostředky tak jen slouží na akutní pokrytí hotovostních potřeb a nepokrývá tak letošní výpůjční potřeby státu. Vzhledem k výsledkům předchozích aukcí je tak pro nás překvapením, že dnešní aukce nebyla zrušena. Ministerstvo financí však pravděpodobně chce uspokojovat poptávku po všech splatnostech.
  • První bitcoinová metaverse hra získala 3,5 mil. USD
    Trh s kryptoměnami a související obory, jako je DeFI a NFT, nadále rozšiřují své vlastní publikum integrací různých společností do metaměn. Mainstreamová kryptoměna drží krok s globálními trendy a v blízké budoucnosti také spustí metaverse. Vývojář Moonray PBC uspořádal své první kolo investic a soudě podle výsledků investoři pozitivně pohlížejí na možnost hostování metaverse na bitcoinové síti.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024