Úterý 19. březen 2024 05:36
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

BREAKING: GBP posiluje po zvýšení sazeb BoE na 4.25%

23.03.2023 14:14  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bank of England zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 4,25 %, jak se všeobecně očekávalo.

GBPUSD po dnešním rozhodnutí BoE vzrostl a přiblížil se horní hranici místního trojúhelníkového vzoru. Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • BREAKING: GBP klesá, protože BoE zvýšila sazby o 50 bazických bodů
    Bank of England oznámila rozhodnutí o měnové politice ve 13:00. Centrální banka podle všeobecného očekávání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů na 3,50 %. Bank of England na svém prosincovém zasedání odhlasovala většinou 6-3 hlasů zvýšení úrokových sazeb o 50 bb na 3,5 %, což je menší zvýšení než minulý měsíc, neboť politici se snaží omezit inflaci v obavách z hrozící hospodářské recese. Dva členové upřednostnili zachování bankovní sazby na úrovni 3,0 % a jeden člen upřednostnil zvýšení bankovní sazby o 75 bazických bodů na 3,75 %. Poslední zvýšení sazeb posunulo náklady na půjčky na nejvyšší úroveň od konce roku 2008.
  • BREAKING: GBP mírně posiluje po datech HDP
    Britská ekonomika se v posledním čtvrtletí roku 2022 zastavila po sestupném poklesu o 0,2 % v předchozím období a naplnila očekávání trhu, ukázaly předběžné odhady. Sektor služeb zpomalil na stagnaci a propadly se pododvětví vzdělávání, dopravy a skladování. Růst ve stavebnictví o 0,3 % byl rovněž kompenzován poklesem ve výrobním sektoru o 0,2 %. Na výdajové straně byl růst výdajů domácností, vládních výdajů a tvorby hrubého fixního kapitálu kompenzován poklesem mezinárodních obchodních toků.
  • BREAKING: GBP padá, dle Reuters dohoda o Brexitu nepokročila
    GBPUSD spadl z denních maxim z 1,2960 až na 1,2870 po zveřejnění reportu Reuters. Dle agentury vystoupí premiér Boris Johnson s oznámením, že během summitu EU nedošlo k posunu o dohodě o Brexitu a že se Velká Británie bude muset připravit na možnost, že dohoda nakonec schválena nebude. To však ani nemusí nutně znamenat, že rozhovory Velké Británie s EU budou dále pokračovat. Velká Británie by ráda dosáhla podobné dohody, jakou má s EU podepsanou Austrálie. Pár GBPUSD se po propadu vzpamatoval a vymazal část předchozích ztrát. Po 13. hodině se dostal zpět nad 1,29.
  • BREAKING: GBP padá, EU chystá právní kroky proti Velké Británii
    Britská libra dnes vede ztráty měn skupiny G10. Poklesy akcelerovaly poté, co média reportovaly, že EU chystá právní kroky proti Velké Británii. Situace souvisí se zákonem, který zemi dovoluje nedodržet některá ustanovení zákona o Brexitu, který byl schválen v minulém roce. Prezidentka Evropské komise Ursula von der Leyen by brzy měla vydat prohlášení k této záležitosti. Pár GBPUSD padá o více než 0,5 % a obchoduje se v blízkosti denních minim na 1,2840. Nejistota se projevuje také na akciových trzích.
  • BREAKING: GBP padá kvůli odhadům recese Velké Británie ve 4. čtvrtletí
    Bank of England dnes ve 13:00 oznámila další rozhodnutí v monetární politice. Banka přinesla zvýšení úrokových sazeb o 50 základních bodů, což bylo v souladu s očekáváním trhu. Jednalo se o největší hike za posledních 27 let! Rozhodnutí nebylo jednomyslné, protože 1 z 9 členů nesouhlasil a zároveň navrhoval zvýšení o 25 bp. BoE oznámila, že po zářijovém hlasování plánuje snížit rozvahu o 10 mld. GBP. Bank of England dále očekává, že Velká Británie vstoupí do recese ve 4. kvartálu letošního roku. Tato recese by měla dle odhadů trvat 5 čtvrtletí.
  • BREAKING: GBP po revizi údajů o HDP Spojeného království stoupá
    Dnes v 8:00 byla zveřejněna revidovaná zpráva o HDP Spojeného království za 2. čtvrtletí 2023. Původní údaje signalizovaly 0,2% mezičtvrtletní a 0,4% meziroční expanzi britské ekonomiky v období duben – červen 2023. Dnes zveřejněné revidované údaje však potvrdily 0,2% mezičtvrtletní expanzi, ale meziroční údaje byly revidovány výše na 0,6 % meziročně.
  • BREAKING: GBP po rozhodnutí BoE posiluje
    Bank of England oznámila své měnověpolitické rozhodnutí ve 13:00. BOE podle všeobecného očekávání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů na 4,0 %.
  • BREAKING: GBP posiluje po rozhodnutí BoE
    Bank of England dnes ve 13:00 oznámila své první rozhodnutí o měnové politice z roku 2024. Trh neočekával změnu úrovně úrokových sazeb, hlavní měnověpolitická sazba zůstala na 5,25 %. Žádné překvapení se nekonalo - sazby zůstaly beze změny.
  • BREAKING: GBP posiluje poté, co BoE ponechá sazby beze změny
    Bank of England dnes ve 13:00 oznámila své nejnovější rozhodnutí o měnové politice. Konsenzus trhů byl ve prospěch BoE ponechat úrokové sazby beze změny na 5,25 % již podruhé v řadě. Skutečné rozhodnutí se ukázalo být v souladu s těmito očekáváními.
  • BREAKING: GBP posiluje po zasedání BoE
    Bank of England ponechala dle očekávání na dnešním zasedání úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,1 % a program nákupu dluhopisů ve výši £895 mld. Dle centrální banky se od srpna zlepšily podmínky k možnému utažení měnové politiky, ačkoliv určitá nejistota zůstává. Centrální bankéři poznamenali, že problémy dodavatelských řetězců negativně ovlivňují produkci a odhad tempa růstu mezd se zvýšil na předpandemické úrovně. Problémem však je nejistota dalšího vývoje na trhu práce. BoE očekává, že inflace v krátkodobém horizontu dále poroste mírně nad 4 % v Q4. BoE snížila odhad růstu v Q3 ze srpnové prognózy o přibližně 1 %.
  • BREAKING: GBP po smíšených údajích ze Spojeného království roste
    Dnes v 8:00 byla zveřejněna zpráva o HDP Spojeného království za 3. čtvrtletí 2023 a údaje o maloobchodních tržbách ve Spojeném království za listopad. Pozornost se soustředila především na maloobchodní tržby, protože údaje o HDP byly revidovány.
  • BREAKING: GBP po údajích o pracovních místech ve Velké Británii vyskočila
    Dnes v 8:00 byly zveřejněny údaje o zaměstnanosti ve Spojeném království za prosinec. Očekávalo se, že zpráva ukáže zpomalení růstu týdenních mezd a také pokles míry nezaměstnanosti na nejnižší úroveň od května 2023. Skutečný report se ukázal být jestřábím překvapením, když růst mezd zpomalil méně, než se očekávalo, zaměstnanost vzrostla více, než se čekalo, a míra nezaměstnanosti klesla na 3,8 % - nejnižší úroveň od dubna 2023.
  • BREAKING: GBP prudce roste po údajích o HDP Spojeného království za 2. čtvrtletí
    Dnes ráno v 8:00 SEČ byla zveřejněna zpráva o HDP Spojeného království za 2. čtvrtletí 2023 a údaje o výrobě za červen. Zpráva se ukázala být pozitivním překvapením, když růst HDP překonal odhady a údaje o výrobě rovněž překonaly odhady.
  • BREAKING: GBP prudko stúpa, keďže CPI UK sa nespomaľuje
    Správa o inflácii CPI v Spojenom kráľovstve za máj bola zverejnená dnes ráno s miernym oneskorením oproti naplánovanému času zverejnenia (8:00 CET). Údaje o inflácii sú vždy pozorne sledované, no tentoraz pritiahla správa ešte väčšiu pozornosť, keďže jej zverejnenie prišlo len deň pred rozhodnutím Bank of England o sadzbách (štvrtok, 13:00 CET). Trhy plne ocenili 25 bázických bodov a ekonómovia ho všeobecne očakávajú, ale inflačné prekvapenie by mohlo členov BoE posunúť bližšie k rozhodnutiu o zvýšení sadzieb o 50 bp.
  • BREAKING: GBP rastie po rozhodnutí o sadzbách BOE
    Anglická centrálna banka sa rozhodla počas augustového zasadnutia pristúpiť k vyčkávaniu a ponechala svoju referenčnú úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni 0,1% a program nákupu dlhopisov na úrovni 875 miliárd GBP, ako sa všeobecne očakávalo.
  • BREAKING: GBP roste po in-line rozhodnutí BoE
    Bank of England dnes ve 13:00 oznámila konečné rozhodnutí o měnové politice pro rok 2023. Očekávalo se, že BoE ponechá sazby beze změny, přičemž hlavní sazba zůstane na 5,25 %. Vzhledem k tomu, že pohyb sazeb je vysoce nepravděpodobný, pozornost se soustředila na pokyny pro příští rok, vzhledem k tomu, že peněžní trhy pro rok 2024 počítaly s uvolňováním o více než 100 bazických bodů.
  • BREAKING: GBP roste po silných údajích o maloobchodních tržbách
    Dnes v 8:00 byly zveřejněny údaje o maloobchodních tržbách ve Spojeném království za leden. Očekává se, že zpráva vykáže solidní meziměsíční nárůst celkových i jádrových maloobchodních tržeb po prosincovém poklesu. Zpráva se ukázala být velkým pozitivním překvapením, neboť vykázala nejen meziměsíční, ale i nečekaný meziroční nárůst. Jednalo se o největší měsíční nárůst maloobchodních tržeb ve Spojeném království od dubna 2021.
  • BREAKING: GBPUSD pokračuje v poklese po slabých CPI dátach
    Údaje o inflácii CPI vo Veľkej Británii za december boli zverejnené o 10:30. Zverejnenie ukázalo, že rast cien sa spomalil z 1,5% na 1,3% medziročne, zatiaľ čo trhy očakávali rast cien nezmenený. Ceny sa medzimesačne nezmenili (0% MoM). Dáta teda sklamali. GBPUSD rozširuje pokles a pokračuje v obchodovaní v podpornej zóne.
  • BREAKING: GBPUSD po silnějších maloobchodních tržbách ve Velké Británii vzrostl
    V červnu 2023 se objem maloobchodních tržeb ve Spojeném království meziměsíčně zvýšil o 0,7 % a meziročně o -1,0 % po mírném nárůstu o 0,1 % v květnu 2023. Tento nárůst byl způsoben přírůstky ve všech hlavních odvětvích (potravinářský, nepotravinářský a neobchodní maloobchod) s výjimkou automobilových paliv. Nárůst je přičítán faktorům, jako jsou letní výprodeje, zvýšená návštěvnost a příznivé počasí, které přispěly k vyšším tržbám v nepotravinářských a potravinářských prodejnách.
  • BREAKING: GBPUSD sa dostal pod júlové minimá
    Dnes dominuje na finančných trhoch averzia voči riziku, ktorá bola najskôr vyvolaná nedostatkom energie v Číne a neskôr posilnená palivovou krízou v Británii. Dolár posilnil po nedávnych komentároch od členov FEDu, zatiaľ čo americké 10-ročné výnosy sa zvýšili o 6 bázických bodov na 1,54%. Prezident Federálneho rezervného systému St. Louis, James Bullard uviedol, že keď bude Fed „trochu“ agresívnejší, najlepšie zabezpečí dlhšiu expanziu, pričom v roku 2022 zaznamená 2 nárasty úrokových sadzieb a inflácia zostane na úrovni 2,8% do budúceho roka. Guvernérka Lael Brainardová skôr uviedla, že trh práce môže čoskoro splniť svoj cieľ postupného zotavenia, zatiaľ čo prezident Fedu v New Yorku John Williams poznamenal, že zmiernenie nákupu dlhopisov môže byť čoskoro opodstatnené.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
AGM Markets
iFOREX
GKFX
reklama
Swissquote Bank