Čtvrtek 28. březen 2024 19:10
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Co je Kurzarbeit?

23.03.2020 11:46  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Vybrané údaje o takzvaném kurzarbeitu:

- Kurzarbeit je termín, který se používá pro dohodu mezi zaměstnanci, zaměstnavatelem a státem. Zaměstnancům se zkrátí pracovní doba a ušlý příjem jim doplatí stát, který tak nemusí hradit podpory v nezaměstnanost. Firma totiž nikoho kvůli omezení produkce nepropustí.

- Termín pochází z němčiny (doslova krátká práce). V angličtině se používá výraz short-time work (STW).

- Kurzarbeit fungoval v mnoha zemích například během ekonomické krize v letech 2008 až 2010. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) využilo kurzarbeit 25 členských zemí organizace.

- Nejvíce podniků využilo kurzarbeit v Německu, které je průkopníkem tohoto druhu pomoci podnikům, v Itálii, Nizozemsku, Slovinsku, Rakousku nebo Belgii.

- V Německu zaměstnavatel v případě kurzarbeitu zkrátí pracovní úvazek, ale udržuje celé pracovní místo, přičemž 60 procent čisté mzdy na toto místo vyplácí Německá pracovní agentura, zbytek za skutečně odvedenou kratší práci zaplatí zaměstnavatel. Pokud má pracovník dítě, je to 67 procent mzdy od pracovní agentury. Vláda se nyní dohodla na usnadnění vstupu do tohoto speciálního režimu a prodloužila možnou zákonnou dobu čerpání z 12 na 24 měsíců.

- Podle Německé pracovní agentury stál program kurzarbeitu například v roce 2009 státní pokladnu pět miliard eur a přímo zachránil 300 až 500 tisíc pracovních míst. Zapojeno do něj bylo 1,4 milionu lidí. Zatímco od dubna 2008 do prosince 2009 poklesl HDP v Německu o 5,6 procenta, nezaměstnanost díky kurzarbeitu stoupla pouze o jedno procento. Nyní by se podle německé vlády počet lidí, kteří budou pracovat v režimu zkrácené pracovní doby kvůli dopadům koronaviru, mohl vyšplhat na rekordních 2,15 milionu.

- Právě v Německu má kurzarbeit nejdelší tradici. Poprvé byl v zemi zaveden již v roce 1910 s cílem udržení pracovních míst v těžebním průmyslu při těžbě a zpracování potaše (uhličitanu draselného).

- V ČR byl kurzarbeit schválen v roce 2015. Podle novely zákona o zaměstnanosti by zaměstnanci po dobu výpadku měli dostávat nejméně 70 procent mzdy. Zaměstnavatel by měl hradit 50 procent, stát zbývajících 20 procent. O každé žádosti o tuto podporu rozhoduje vláda.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Coinbase odměňuje uživatele za držení kryptoměny Tezos
    U kryptoměnové směnárny Coinbase mohou uživatelé získat odměny za držení digitální měny. Například za coin Tezos známý pod zkratkou XTZ. U kryptoměnové směnárny Coinbase na svém firemním blogu uvedla, že zákazníci z USA, s výjimkou obyvatel Havaje a New Yorku, nově mohou využívat kryptoplatformu smart-contract, která má odhadovanou roční návratnost 5 %. Kryptoměna Tezos využívá alternativní mechanismus s názvem proof-of-stake a odměňuje uživatele sítě za držení mincí. Pomáhá tak chránit síť. Tato síť je alternativou k proof-of-work systému, jenž využívá i Bitcoin, která je nyní nejúspěšnější kryptoměnou.
  • Coinbase oznamuje ztráty
    V úterý společnost Coinbase Global Inc (COIN.O) oznámila více než očekávanou čtvrtletní ztrátu. Investoři znepokojení letošním poklesem rizikových aktiv se vyhnuli obchodování s kryptoměnami, což způsobilo pokles akcií o 6 %.
  • Coinbase po výsledcích rose o více než 9 % 🔔
    Coinbase (COIN.US) posiluje o více než 9,0 % po pozoruhodných výsledcích za čtvrté čtvrtletí, které překonaly očekávání Wall Street. Zprostředkovatel kryptoměn vykázal zisk 1,04 USD na akcii při tržbách 954 milionů USD, čímž výrazně překonal odhady analytiků, kteří předpokládali 2 centy na akcii při tržbách 826 milionů USD. Tato pozitivní zpráva o výsledcích vedla k růstu akcií Coinbase, přestože akcie letos klesly o téměř 5 %. Za posledních šest měsíců se však více než zdvojnásobila, čímž překonala zisky Bitcoinu a dalších digitálních aktiv.
  • Coinbase propustí 18 % zaměstnanců před „kryptozimou“
    Akcie Coinbase (COIN.US) dnes klesají o více než 4,5 % kvůli informacím o plánovaném propouštění 18 % zaměstnanců, protože manažeři očekávají recesi a dlouhodobý kolaps na trhu s kryptoměnami.
  • Coinbase roste o 12 % po vypořádání s newyorským regulátorem
    Americká kryptoměnová burza Coinbase (COIN.US) dosáhla urovnání s newyorským ministerstvem finančních služeb, v jehož rámci je nucena zaplatit pokutu ve výši 50 milionů dolarů za to, že umožnila zákazníkům otevřít si účty, aniž by dodržovala příslušné postupy KYC/AML. Kromě toho společnost vynaloží 50 milionů dolarů na zlepšení dodržování předpisů a podporu systémů zajišťujících dodržování předpisů. Investoři tuto zprávu uvítali, protože dohoda odstraňuje určitý regulační tlak ze strany veřejně obchodovaných společností z kryptografického sektoru. V důsledku toho cena akcií Coinbase během dnešní seance vyskočila o téměř 12 %.
  • Coinbase roste o 6 %, protože společnost plánuje další kolo propouštění
    Akcie společnosti Coinbase (COIN.US) v úterý vyskočily o více než 6 % poté, co tato kryptoměnová burza oznámila, že v rámci restrukturalizačního plánu plánuje propustit 950 zaměstnanců, tedy 20,0 % své pracovní síly. Společnost v červnu propustila 18 % svých zaměstnanců, protože výprodej na trhu s kryptoměnami zatížil její akcie.
  • Coinbase roste po oznámení partnerství s BlackRock
    Akcie Coinbase (COIN.US) během dnešní seance získaly více než 14 % poté, co kryptoměnová směnárna ohlásila partnerství s největším správcem aktiv na světě - společností BlackRock (BLK.US). Partnerství má podpořit institucionální investory v práci s BTC. Divize insitucionálního obchodování společnosti Coinbase, Coinbase Prime, nabídne klientům BlackRock, kteří jsou zároveň klienty Coinbase, správcovské a zpravodajské služby.
  • Coinbase vstupuje na burzu za 250 dolarů za akcii
    Dnes vstupuje na burzu Coinbase, největší kryptoměnová burza ve Spojených státech a po Binance druhá největší na světě. Jde o jeden z nejočekávanějších úpisů začátku roku 2021, a to už jen kvůli ohromnému nárůstu zájmu o kryptoměny. Nejde však o tradiční primární úpis akcií (IPO), ale takzvaný direct listing. Ten umožňuje privátním akcionářům jednoduše začít s podíly obchodovat na veřejné burze. Coinbase se tak vyhne vyšším poplatkům, které by museli zaplatit investičním bankám za jejich přístup na burzu.
  • Coinmate spouští vlastní funkci pravidelného nákupu kryptoměn. Bitcoin a ethereum umožní nakupovat automaticky a bez zbytečných emocí
    Coinmate, nejstarší kryptoměnová burza v Česku, spouští vlastní nástroj pro DCA investování, metodu investiční strategie, která pracuje s pravidelností. Nástroj umožní automaticky a pravidelně nakupovat bitcoin a ethereum. Tímto způsobem pomáhá svým uživatelům, potenciálním zájemcům, ale třeba i prvoinvestorům, překonat rizika spojená s investicemi do kryptoměn. Mezi ně se řadí například výkyvy cen nebo impulzivní nákupy ovlivněné emocemi. Strategie DCA totiž znamená, že investor posílá pravidelně jakoukoli částku, za niž burza kryptoměny nakoupí bez ohledu na cenu. Samotné nastavení funkce je intuitivní a zabere pouze několik minut. Ovládne ho i člověk, který s investicemi nemá žádné zkušenosti, navíc si lze libovolně nastavit interval investování a částku, jež může činit i několik stokorun měsíčně.
  • Co je akcie?
    V tomto článku si krátce představíme akcie a akciové burzy. Dozvíte se, jaký význam mají pro společnosti, investory, spekulanty i brokery, projdeme spolu seznam 5 nejvýznamnějších akciových burz světa a 6 hlavních akciových indexů.
  • Co je lepší nakoupit do vašeho kryptoportfolia?
    Co je dnes pro investory lepší volbou? Bitcoin nebo Ethereum? Mezi těmito možnostmi se rozhoduje mnoho investorů a tyto dvě kryptoměny přitahujístále více pozornosti. Pro většinu investorů je ale nejlepší vlastnit část Etherea i část Bitcoinu.
  • Co je lepší, zlato nebo bitcoin?
    Debata o tom, kam investovat v roce 2022, zda do bitcoinu nebo zlata, se stále stupňuje. Komoditní tým Goldman Sachs naznačuje, že cenný kov bude mít větší výhodu.
  • Co je pro vás nutné vědět, pokud bude Kreml přijímat BTC?
    Investoři se chystají na další nabitý týden na trhu s digitálními měnami obrací pozornost k posledním zprávám o kryptoměnách v Rusku. Země se připravuje na konečné spuštění vlastní krypto infrastruktury. Jeden ruský zpravodajský server momentálně investorům sděluje, jakou podobu bude legislativa nejspíše mít. Řada investorů a expertů proto zvažuje, co bude znamenat legalizace kryptoměn v Rusku pro svět.
  • Co je příčinou náhlého růstu libry?
    Britská libra včera vůči americkému dolaru výrazně posílila, ačkoli britská ekonomika prochází nejvážnější krizí životních nákladů za několik generací. Přesto, jak se ukázalo, zvládá věci lépe, než ekonomové a politika Bank of England předpokládali, což zvyšuje pravděpodobnost, že země unikne recesi.
  • Co je Solana a jak funguje? 
    Solana je vysoce funkční open source projekt, který implementuje nový, bezdovolený a vysokorychlostní blockchain layer-1. V roce 2017 ho vytvořil Anatolij Jakovenko, bývalý výkonný ředitel Qualcommu, Solana si klade za cíl zmenšit propustnost nad rámec toho, čeho obvykle dosahují populární blockchainy, a přitom udržet nízké náklady.
  • Co je strašák
    Zajímá vás, co je největším strašákem mužů ve zralém věku? Pokud k nim také patříte, jistě víte, že je to zvětšená p...
  • Co je to Bitcoin?
    Bitcoin je digitální měna neboli kryptoměna. Stejný název ale také nese P2P (Peer-to-peer) platební síť, ve které je tato měna používána.
  • Co je to blockchain fork?
    Pokud sledujete poslední dění okolo bitcoinu, asi jste toho slyšeli hodně o 'forks'. Zde vysvětlíme, co znamenají a jak mohou ovlivnit jejich danou kryptoměnu.
  • Co je to likvidita, a proč na ni při nákupu dluhopisů myslet?
    Likvidita je jedním z hlavních pojmů, které byste měli vzít v úvahu, pokud investujete do cenných papírů – např. dluhopisů. Zjednodušeně řečeno, pokud je dluhopis, který kupujete, likvidní, nebudete mít problém ho, v případě nutnosti, prodat někomu jinému a získat svoje peníze zpět ještě před uplynutím doby splatnosti. To je možné např. u dluhopisů, které jsou obchodovatelné na burze. Kdykoliv v obchodních hodinách burzy je můžete prodat nebo nakoupit.
  • Co je to tokenizace? Klíč k jejímu pochopení
    Technologii blockchain si většina lidí spojuje pouze s kryptoměnami. Tato asociace není zcela mylná, blockchain byl původně vyvinut pro potřeby kryptoměny Bitcoin. Od roku 2009 (kdy byl Bitcoin představen) se však mnohé změnilo a spektrum technologie blockchain se neustále rozšiřuje. V současné době je jednou z nejpoužívanějších konceptů této technologie tokenizace. Co to ale vlastně tokenizace je? A proč ji využívat?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster