Úterý 19. březen 2024 10:00
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook

Okénko trhu - naděje na brzké oživení v Německu dále slábne

18.02.2020 16:54  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Německý ZEW index za měsíc únor znovu přidusil naděje na brzké ekonomické oživení u našeho západního souseda. Po nadějném několikaměsíčním zlepšování, které započalo v září loňského roku, přišel poměrně strmý propad zpět, když se index očekávání meziměsíčně snížil o plných 18 bodů a zakotvil na hladině 8,7. Trhy přitom počítaly s jen mírnou korekcí do blízkosti 21,5 bodu a realitě se tak nepřiblížily ani ty nejpesimističtější odhady. Tato složka ZEW indexu má přitom poměrně dobrou schopnost predikce německého HDP a pro dynamiku tamní ekonomiky v příštích měsících tak aktuální propad nevěstí mnoho dobrého. Zhoršení doznala i druhá složka indexu, tedy hodnocení současné situace, jež klesla z lednových -9,5 až na -15,7, namísto očekávaných -10 bodů. Největší pesimisty v Německu aktuálně najdeme v odvětví výroby automobilů, oceli či v bankovnictví. Naopak v oboru informačních technologií či stavebnictví nadále panuje dobrá nálada. Lze předpokládat, že únorové zhoršení sentimentu padá na vrub obavám z šíření koronaviru, jelikož právě Čína, epicentrum této epidemie, patří mezi důležité obchodní partnery Německa. Chmurná nálada se podle průzkumu rozšířila i například ve Francii či Itálii a za celou eurozónu pak index očekávání vykázal pokles z lednových 25,6 na současných 10,4 bodu.

Čínské úřady oznámily další vlnu úlev z dovozních cel u 696 konkrétních druhů zboží americké provenience. Importéři těchto výrobků, mezi které patří např. zdravotnické přístroje a vybavení, zemědělské produkty či kapalný zemní plyn, budou moci požádat o časově omezené prominutí celní povinnosti, a to až na dobu jednoho roku. Z čínské strany se zřejmě jedná o další krok, kterým se země snaží vypořádat s epidemií koronaviru, a zároveň o jeden z největší ústupků Číňanů za dobu trvání obchodní války proti Spojeným státům. Ke vstřícnějšímu přístupu k americkému zboží se ostatně země středu zavázala i v nedávno uzavřené první fázi obchodních jednání.

Americký Empire State Index, hodnotící aktivitu ve zpracovatelském průmyslu, poskočil v únoru meziměsíčně o více než 8 bodů až na úroveň 12,9, tedy nejvýše od loňského května. Hlavní měrou se na tom podílelo hodnocení aktuální situace, primárně pak v oblasti nových objednávek či stavu zásob. Na rozdíl od Evropy tak do Spojených států ne a ne dorazit mnohými vyhlížené ekonomické ochlazení.

Česká koruna po včerejším krátkém výletu do blízkosti osmiletého rekordu mírně oslabila a momentálně se pohybuje v okolí EUR/CZK 24,93.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Okénko trhu - Kurzarbeit v Německu využívá rekordní počet zaměstnanců
    Druhý odhad statistického úřadu o dvě desetiny procentního bodu zlepšil předchozí údaj – český hrubý domácí produkt tak v prvním čtvrtletí 2020 meziročně spadl o 2,0 %. Oproti poslednímu loňskému čtvrtletí došlo ke snížení výkonu tuzemské ekonomiky o 3,3 %. Za propadem stojí především investiční aktivita a zahraniční poptávka, naopak vyšší výdaje vládních institucí přispěly pozitivně a bránily ještě hlubšímu propadu ekonomiky. Výdaje domácností mezičtvrtletně klesly o 2 %, v meziročním srovnání pak stagnovaly. Na straně tvorby byl pokles přidané hodnoty nejvíce ovlivněn vývojem v odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství (pokles o 4,9 %) a zpracovatelském průmyslu (-3,4 %). Mezi úspěšná odvětví české ekonomiky se v prvním čtvrtletí řadily informační a komunikační činnosti, kde přidaná hodnota meziročně přidala téměř 4 %. České hospodářství nečekají lehké časy ani v nejbližších měsících. Podstatnou část dubna byla ještě v platnosti karanténní opatření, což znamená delší odstávky a ztížené výrobní podmínky. Hospodářský pokles se tak bude táhnout ještě dlouhé měsíce a do kladných hodnot (v meziročním srovnání) se zřejmě letos již nepodíváme.
  • Okénko trhu - Lagardeová chce bojovat proti změnám klimatu
    České maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v květnu meziročně poklesly o 0,7 %, což bylo podstatně méně, než činila tržní očekávání. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku snížily o 12,2 %. Meziroční srovnání však bylo ovlivněno i skutečností, že letošní květen měl oproti stejnému měsíci před rokem o dva pracovní dny méně. Po očištění o sezónní faktory byly tržby v maloobchodě reálně meziměsíčně vyšší o 11,6 %. Spotřebitelé v květnu oproti loňskému roku méně utráceli zejména za oděvy a obuv (o 21 %), farmaceutické a kosmetické zboží (o 9 %) a výrobky určené pro kulturu, sport a rekreaci (o 1,9 %). Naopak dynamicky rostly prodeje výrobků určených pro domácnost (o 15,2 %). I v květnu pokračoval hluboký pokles tržeb za prodeje a opravy automobilů (o 36,8 %). Už před započetím nákazy Covid-19 se dařilo zásilkovým službám a internetovým prodejům a zavedená karanténní opatření dynamiku těchto prodejů ještě zvedla. V květnu si tak polepšily o 32,8 %. Útraty za potraviny byly meziročně nižší o 1,5 %, prodeje pohonných hmot poklesly o 11,8 %, naopak tržby z nepotravinářského zboží vykázaly růst o 2,6 %.
  • Okénko trhu - lednový přehnaný optimismus je postupně korigován
    Podle očekávání stoupl v České republice podíl nezaměstnaných osob na populaci v lednu na 3,1 %. Oproti závěrečnému měsíci loňského roku tak narostl o 0,2 procentního bodu. Počet lidí bez práce se zvýšil o 14 490 a v lednu dosáhl 230 022, což přesto zůstává nejnižší lednovou hodnotou od roku 1997. Pro první měsíc roku je nárůst počtu nezaměstnaných typický, jelikož dochází k ukončování celé řady sezónních prací i termínovaných pracovních smluv. Úřady práce evidovaly na konci ledna více než 341 tis. volných pracovních míst. Jejich počet byl jen lehce vyšší oproti prosinci a ve srovnání s lednem 2019 narostl téměř o deset tisíc. Dosavadní vývoj prozatím nenaznačuje, že by se situace na přehřátém trhu práce měla v nejbližší době nějak zásadně měnit. Určité známky ochlazování jsou však již patrné například v průmyslu, kde vlivem nižších zakázek a omezování produkce zaměstnanost postupně klesá. Propouštěni jsou zejména pracovníci s nižší odborností, vysátý trh práce však pro ně stále nabízí dostatek možností na uplatnění. Nezaměstnanost by letos měla setrvat v blízkosti tří procent a oproti loňsku tak dojde jen k mírnému nárůstu. Nadále by měla zůstat nejnižší v rámci EU. Ani mzdová dynamika prozatím nebude příliš zpomalovat, podle našich odhadů by měl růst průměrné mzdy letos dosáhnout 6,4 %.
  • Okénko trhu - Lednový ZEW index přijemně překvapil
    Člen bankovní rady České národní banky Tomáš Holub se v dnešních Hospodářských novinách přidal mezi kolegy, kteří v poslední době vyjevili svůj názor na blízkou budoucnost české měnové politiky. Holub, který na posledních dvou měnověpolitických zasedáních hlasoval pro zvýšení základní sazby, nevylučuje, že by se ke stejnému kroku mohl odhodlat znovu. Podobně jako ostatní členové rady očekává vyrovnanou debatu mezi stabilitou a mírným zvýšením sazeb. My nadále předpokládáme, že nakonec stejně jako v minulých měsících převáží názor, že měnovou politiku aktuálně není nutné měnit.
  • Okénko trhu - lídři EU rozdělují záchranný fond
    Ceny průmyslových výrobců v červnu zmírnily svůj meziroční pokles o šest desetin procentního bodu na -0,3 %. Trh očekával pokles o 0,1 %. Ve srovnání s květnem se ceny ve výrobní sféře snížily o desetinu procenta. Uvedený cenový pohyb byl dán dražšíropou na světových trzích, což podstatně zmírnilo předchozí hluboký propad cen v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Nadále však výrazně klesaly ceny chemických látek, v těžbě a dobývání a v oblasti zpracování kovů. Na druhé straně ceny u elektřiny, plynu a páry pokračovaly v rychlém růstu, když meziročně přidaly 8 %. Nadále se zvyšovaly i ceny v potravinářství, v červnu o 1,7 %. Ceny v průmyslu však budou i nadále pod vlivem nedostatečné poptávky utlumené. Výrobci snižují svémarže a zlevňují zboží, aby se prosadily na trhu. Výrobní ceny v zahraničí klesají ještě výrazněji, což bude přes nižší ceny vstupů ovlivňovat i cenotvorbu v tuzemsku. V souhrnu tak odhadujeme, že ceny ve výrobní sféře budou v letošním roce v průměru zhruba stagnovat.
  • Okénko trhu - Mezinárodní měnový fond vyhlíží oživení v Německu
    V těchto dnech probíhá ve švýcarském Davosu 50. zasedání Světového ekonomického fóra. Jeho hlavním tématem je zejména změna klimatu. Americký prezident D. Trump hned na úvod promluvil o úspěšném období, které nyní Spojené státy prožívají. Navzdory tomu, že v době jeho nástupu do prezidentského úřadu analytici předpovídali USA stagnaci či dokonce pokles, během jeho působení byla snížena nezaměstnanost na historických 3,5 %, nových míst bylo vytvořeno okolo sedmi miliónů a pokles americké ekonomiky se doposud nepotvrdil. Zároveň zmínil četné obchodní dohody, které se mu podařilo uzavřít díky jeho nesmlouvavé taktice s Mexikem či Kanadou a samozřejmě před týdnem podepsanou první část rozsáhlé obchodní dohody s Čínou. Je přitom připraven začít vyjednávat o druhé fázi dohody, do které by rád zakomponoval podmínku dodržování lidských práv zejména v reakci na situaci v Hong Kongu. Nyní se ovšem chystá na složitější vyjednávání s Evropskou unií, kde by rád uzavřel obchodní dohodu ještě před podzimními prezidentskými volbami. Obchodování s EU je podle něj velmi složité, dokonce složitější než s Čínou. Američtí podnikatelé naráží na evropském trhu na četné překážky obchodu ať už technické, jako jsou různé požadavky na bezpečnost a kvalitu zboží, tak na tarifní, tedy výši cel či daní. Tím mířil zejména na digitální daň, kterou několik evropských států včetně České republiky zvažuje zavést. Opět zmínil výhružku zvýšení cel na evropský dovoz automobilů do USA, k čemuž by podle něj mohlo dojít v blízké budoucnosti.
  • Okénko trhu - Ministerstvo svůj ekonomický výhled příliš nezměnilo
    Ministerstvo financí České republiky dnes zveřejnilo další vydání své makroekonomické prognózy. Jeho výhled na rok 2020 se změnil jen nepatrně, když nadále počítá s růstem tuzemské ekonomiky o 2 %. Ministerstvo nicméně mírně přehodnotilo odhad příspěvků jednotlivých složek HDP, když nově očekává větší podíl vládní spotřeby a tvorby hrubého fixního kapitálu, zatímco méně si slibuje od zahraničního obchodu. Korekce doznala i predikce průměrné inflace za rok 2020, která má nově činit 2,8 namísto původních 2,6 %, a ministerstvo zároveň o desetník snížilo odhad na kurz české měny, jež tak podle něj dosáhne v průměru hladiny EUR/CZK 25,40. Pro rok 2021 pak úředníci očekávají zrychlení růstu na tempo 2,2 %, které se nadále bude opírat primárně o spotřebu domácností i vládního sektoru. Koruna by podle nich měla posílit až k EUR/CZK 25,10 a oživení si slibují i od eurozóny, jež by měla vykázat růst na úrovni 1,4 %. Ve srovnání s naší vlastní prognózou je tak ministerský odhad výkonu české ekonomiky téměř totožný. Lišíme se ovšem v názoru na kurz české měny, která podle nás tak svižně posilovat nebude. Zároveň jsme o něco méně optimističtí ve výhledu na růst eurozóny, které predikujeme pro rok 2021 pouze 1,2 %. Není též bez zajímavosti, že ministerstvo nadále věří, že naplní plánovaný deficit rozpočtu na úrovni 40 mld. Kč a to přesto, že daňové příjmy již v minulém roce významně zaostávaly za jeho očekáváními. Včerejší zpráva o plnění státní pokladny pak potvrdila, že stejná situace ve výběru daní trvá i v roce letošním. Vzhledem ke zpomalování ekonomiky tak předpokládáme, že tento problém povede k překročení plánovaného deficitu do blízkosti 58 mld. Kč.
  • Okénko trhu - míra zisku i investic podniků mírně vzrostly, výrazněji si polepšily domácnosti
    Český průmysl v listopadu odepsal 5,7 %, tedy znatelně více, než činila očekávání (-4,0 %). Na aktuálním výsledku se částečně projevil nižší počet pracovních dní ve srovnání s loňským rokem, nicméně i po zohlednění tohoto vlivu jsme byli svědky propadu o citelných 3,2 %. V meziměsíčním srovnání pak došlo k úbytku produkce o 1,1 %. Český průmysl v listopadu již nepodržel tahoun posledních měsíců, tedy výroba motorových vozidel, který zaznamenal pokles o 3 %. Produkce se snížila v celé řadě odvětví, výjimkou byla například výroba elektrických zařízení, pryžových a plastových výrobků a farmacie. Je zřejmé, že do Česka se zpožděním dorazilo očekáváné ochlazení přicházející z exportních trhů, především pak Německa. Ani výhled do blízké budoucnosti není zcela růžový, když nové zakázky v listopadu poklesly o téměř 3 %. Nejnovější data z Německa, našeho klíčového obchodního partnera, zatím poskytují rozporuplný obrázek. Nejsilnější evropská ekonomika se potácí na hraně recese a ani na počátku letošního roku nelze počítat s výraznějším oživením. Tyto skutečnosti samozřejmě ovlivňují i vyhlídky tuzemského průmyslu. Pro letošek tak předpokládáme jen slabý nárůst produkce o 0,4 %.
  • Okénko trhu - MMF snížil odhad globálního růstu
    Ceny průmyslových výrobců se v září meziměsíčně zvýšily o 0,1 %, jejich meziroční dynamika ovšem dále zvolnila na 1,9 %. K růstu nejvýrazněji přispívaly ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry, které se meziročně zvedly o 7,7 %. I přes určité zvolnění pak stále trvá rychlý růst cen v potravinářství (o 3,6 %). Na druhé straně klesaly ceny koksu, rafinovaných ropných výrobků a chemických látek, tedy produktů ovlivněných nižší cenou ropy. V následujících měsících očekáváme postupné slábnutí cenových tlaků u producentů, ať už vlivem pomaleji rostoucích cen agrárních komodit, tak i v důsledku slábnoucí poptávky. Výrobní ceny v eurozóně v srpnu přešly do meziročního poklesu, což se bude s určitým zpožděním promítat i do tuzemské průmyslové inflace. Průměrný růst cen výrobců by měl v letošním roce dosáhnout hodnoty mírně pod 3 %, vlivem vysoké dynamiky v H1.
  • Okénko trhu - Na co dát pozor v dnešním zápisu z jednání americké centrální banky?
    Eurostat dnes dopoledne zveřejnil finální údaje o dynamice spotřebitelských cen v eurozóně. Překvapení se nedostavilo: v souladu s tržním očekáváním ceny vzrostly o 0,4 % oproti červenci minulého roku. V meziměsíčním srovnání byl zaznamenán mírně vyšší pokles (-0,4 %), než bylo očekáváno (-0,3 %). Jádrová inflace očištěna od volatilnějších složek cen potravin a energií vzrostla meziročně o 1,2 % a poklesla oproti červnu o 0,3 %.
  • Okénko trhu - Nálada v eurozóně navázala na trend optimismu
    Nálada v eurozóně se v srpnu zotavovala svižněji, než ekonomové očekávali. Výsledky průzkumů mezi podnikateli a spotřebiteli prováděné Evropskou komisí zaznamenaly zlepšení prakticky ve všech složkách. Celkově důvěra v ekonomiku eurozóny poskočila z červencových 82,4 na 87,7 bodů a prodloužila tak jízdu pozitivního trendu na čtvrtý měsíc. Z historického pohledu se však stále jedná o slabý výsledek relativně k předkrizovým hodnotám i dlouhodobému průměru.
  • Okénko trhu - Nálada v evropském průmyslu opět klesla
    Dnes zveřejněné výsledky prosincového průzkumu indexu nákupních manažerů (PMI) za eurozónu a Německo mírně korigovaly optimismus z listopadu. Německý PMI z průmyslu zaznamenal pokles o 0,7 bodu na hodnotu 43,4 bodů. Podobně si vedla celá eurozóna, která v prosinci klesla o jeden bod a vrátila se na svou říjnovou hodnotu 45,9 bodů. Objem nových objednávek v Německu podle průzkumu dále klesá a to jak domácích, tak zahraničních. Dobrou zprávou může být, že v prosinci zakázky klesaly nejpomaleji od července letošního roku. Očekávání ohledně vývoje výroby v následujícím roce se mírně zlepšila. Naopak výsledné PMI ze sektoru služeb částečně vyrovnává zklamání, které přinesl výrobní sektor. V sektoru služeb se v porovnání s listopadem nálada nepatrně zlepšila. V případě Německa jde o zvýšení o 0,3 na 52 bodů, v eurozóně pak o půl bodu na 52,4. Sektor služeb se na rozdíl od výrobního sektoru drží v pásmu expanze od roku 2013. Poté, co se výrobní sektor v průběhu tohoto roku propadl hlouběji do pásma kontrakce, se čekalo, zda se znovu indexy obou sektorů potkají zpět v pásmu expanze (nad 50 body), nebo naopak se pesimismus z výrobního sektoru přelije i do sektoru služeb. Nyní se zdá, že sektor služeb vykazuje značnou míru odolnosti vůči ochlazení. Výrobní sektor by se tak od něj mohl nakazit optimizmem a začít postupně vykazovat zlepšení.
  • Okénko trhu - Nálada v Německu se opět zhoršila
    Dva členové bankovní rady České národní banky, Vojtěch Benda a Tomáš Holub, se dnes nechali slyšet, že podle jejich názoru se bude debata na příštím zasedání rady točit kolem možnosti zvýšení sazeb či jejich stabilitou. Ve stejném duchu se podle oficiálního zápisu neslo i poslední zasedání, kde poměrně přesvědčivě zvítězilo zachování stávajících sazeb. I vzhledem k tomu, že od té doby nepřišly žádné nečekané zprávy, které by naváděly k nutnosti zpřísnění měnové politiky, věříme, že ČNB sazby i nadále ponechá beze změny.
  • Okénko trhu - Na trhy se vrací opatrná nálada
    Ve Spojených státech bylo v týdnu do 6. června zaevidováno 1,5 milionu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, což je téměř přesně v souladu s tržními předpoklady. Počty nových žádostí tak navázaly na klesající trend, který trvá již od konce března, kdy naopak vyletěly do nevídaných hodnot těsně pod sedmi miliony. Z historického pohledu jsou ovšem aktuální turbulence na americkém trhu práce nadále nevídané, když se statistika nových nezaměstnaných teprve během koronavirové krize začala uvádět v milionech namísto tradičních statisíců. Ačkoliv se významná část tamní ekonomiky již navrací k normálu, žádostí o podporu stále přichází více než dvojnásobek ve srovnání s krizí z let 2008/09. Podobně neslavně je na tom i ukazatel pokračujících žádostí o podporu, kterých je téměř 21 milionů.
  • Okénko trhu - Německá členka rady ECB rezignovala
    Prezident D. Trump oznámil, že dosažení obchodní dohody s Čínou se přiblížilo a podle jeho názoru je šance na uzavření dohody velká. To se však stalo ještě před tím, než USA zveřejnily uvalení sankcí na některé čínské firmy za to, že pomáhaly Íránu prodávat ropu. Pro získání vyšší popularity pak prezident zmínil pokrok, kterého bylo podle něho dosaženo v obchodním jednání s Japonskem. Podepsaný dodatek by měl umožnit snadnější přístup amerických zemědělských produktů v hodnotě 7,2 mld. dolarů na japonský trh. Japonský premiér zároveň oznámil, že D. Trump neuvalí další cla na dovážené japonské automobily.
  • Okénko trhu - německá ekonomika ve čtvrtém kvartále stagnovala
    Podle předběžného odhadu ČSÚ vzrostl český HDP v posledním čtvrtletí roku 2019 meziročně o 1,7 %, což odpovídá mezičtvrtletnímu zvýšení o 0,2 %. V souladu s naším předpokladem tak růst české ekonomiky znatelně zpomaluje, oproti Q3 je dynamika nižší o 0,8 procentního bodu. Trh přitom počítal s mírně rychlejším růstem na úrovni 2 %. V růstu pokračovala spotřeba domácností těžící z nízké nezaměstnanosti a svižného růstu mezd, pozitivně přispívala i spotřeba vlády. Na pozorovaném zpomalení růstu ekonomiky se tak podepsala zejména globální geopolitická rizika, jež v průběhu loňského roku ohrožovala plynulý mezinárodní obchod a tím podkopávala český průmyslový sektor. V souhrnuza celý rok 2019 tak česká ekonomika vyrostla tempem 2,4 %. Pro letošní rok jsou vyhlídky české ekonomiky ještě o něco slabší, jelikož eurozóna stále nevykazuje přesvědčivé známky obratu k lepšímu. Růst v roce 2020 tak očekáváme na úrovni 2 %.
  • Okénko trhu - Německá inflace zaostala za očekáváními
    Index ekonomické důvěry v eurozóně oproti očekávání v srpnu mírně vzrostl na hodnotu 103,1 bodu z předchozích 102,7. Ačkoliv se po nějaké době jedná o jedno z prvních pozitivních evropských překvapení, na oslavy je stále brzy. Stabilní pokles indexu, který trvá od začátku roku 2018, byl již několikrát krátce přerušen podobnými výkyvy, které ovšem k obratu v trendu nevedly. Aktuální data naznačují, že nálada se zlepšila ve zpracovatelském a maloobchodním sektoru, které se ovšem budou v blízké době muset nadále vyrovnávat s hrozbou divokého brexitu a obchodními válkami. Varovná jsou ovšem čísla ze služeb, kde došlo k již třetímu zhoršení nálady v řadě. Právě služby poháněné dobrou situací na trhu práce přitom doposud táhly evropskou ekonomiku. Nezbývá než doufat, že nejsme svědky obávané nákazy sektoru služeb zpomalením ze zbytku ekonomiky.
  • Okénko trhu - Německá nezaměstnanost pomalu stoupá
    Český index nákupních manažerů ve výrobě si v červnu polepšil o dalších 5,3 bodu na hodnotu 44,9 a naznačil postupující zlepšování podmínek v průmyslu. Zveřejněná skutečnost byla v souladu s naším i tržním odhadem. Z průzkumu nicméně vyplývá, že obchodní podmínky zůstávají i nadále náročné. Výrobní objemy pokračovaly v poklesu, jeho tempo však bylo oproti předchozím měsícům nižší. K tomu přispěla skutečnost, že řada firem rozjela výrobu a začala zpracovávat nedodělky. Nových zakázek se však stále nedostávalo.
  • Okénko trhu - Německá průmyslová výroba překvapivě vzrostla
    Britská libra dnes proti euru oslabila o 0,85 % k hranici EUR/GBP 0,90 v reakci na zprávy o telefonickém rozhovoru mezi německou kancléřkou Merkelovou a britským premiérem Johnsonem. Z britské strany v něm mělo zaznít, že jakákoliv brexitová dohoda je prakticky vyloučena v případě, že bude EU trvat na zachování Severního Irska v celní unii. Podle neoficiálních informací se tak jednání blíží k definitnímu kolapsu.
  • Okénko trhu - Německé ceny výrobců stagnují
    Německé ceny výrobců v červnu mírně zaostaly za očekáváními, když vykázaly meziměsíční stagnaci a meziroční pokles o 1,8 %. Oproti květnu ovšem cenová dynamika přece jen o něco zrychlila. V meziměsíčním srovnání se na celkovém výsledku kladně podílely hlavně ceny navázané na ropu, tedy pohonné hmoty a topné oleje. Ty samé kategorie ovšem nadále stahují dolů meziroční dynamiku. Odrážejí tak skutečnost, že ropa vlivem pandemie před pár měsíci spadla do dlouho neviděných hlubin, ovšem s tím, jak se ekonomiky opět otevírají, nabírá na síle.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points