Úterý 19. březen 2024 04:05
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Akciové trhy vstupují do nového týdne v červeném

20.05.2019 17:02  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akciové trhy zahájily nový týden v červeném. Důvodem je zařazení společnosti Huawei Technologies na černou listinu amerického ministerstva obchodu. Firma nebude kvůli tomuto zákazu využívat americké komponenty ani software. Negativní dopad však nepocítí jen samotná firma, ale také její američtí dodavatelé jako Intel, AMD, Broadcom, Seagate, Microsoft, Nvidia a další. Není tak divu, že technologický Nasdaq tak na počátku obchodování ztrácí další procento. V rámci širšího indexu S&P 500 se jedná o nejhorší sektor. Ve ztrátách otevřeli i výrobci a zpracovatelé komodit nebo realitní společnosti, jejichž akcie odepisují 0,8 %. Naopak utility rostou o 0,6 %. Celý index pak přichází o třetinu procenta.

I v Evropě jsou nejhorším sektorem technologie (-2,5 %). Na starém kontinentě se nedaří většině sektorů. V kladné nule se drží pouze komunikace a energetické společnosti. Index Stoxx 600 ztrácí jedno procento.

Pražský parket uzavřel se ztrátou 0,1 %. Důvodem byly akcie Erste, které dnes klesly o 3,5 %, protože byly obchodovány poprvé bez nároku na dividendu ve výši 1,40 EUR na akcii. Nedařilo se ani druhému rakouskému finančnímu domu, pojišťovně VIG, který přišel o 0,7 %. Trojici propadlíků pak doplnil operátor O2 Czech Republic (-0,2 %). Naopak nejvýše uzavřely akcie Komerční banky a Monety (obě +1,8 %). Zdá se, že sektorovou daň v podobě odvodů do nově vznikajícího Národního rozvojového fondu přivítaly trhy s povděkem. Důležitou zprávou pro ČEZ bylo rozhodnutí odvolacího soudu ohledně toho, že jeho dceřiná společnost ČEZ Prodej nemá nárok na náhradu za objednanou, ale neodebranou elektřinu firmou SŽDC. Reálně tak hrozí, že ČEZ bude muset vrátit 1,1 mld. CZK, které již v minulosti obdržel, což se negativně promítne do výsledků hospodaření. Akcie firmy dnes uzavřely s 0,1% ziskem.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akciové trhy: Většina evropských a zámořských burz roste, Praha ale klesla
    Hlavní index pražské burzy PX (-0,91 %, 1 345,20 b.) sice dnes otevřel výše, ale prakticky okamžitě sestoupil o několik pater níže a po zbytek dne se obchodoval v záporném pásmu. Nakonec uzavřel slabší o necelé procento na denním minimu. Aktivita investorů byla podobně jako v předchozích dnech velmi nízká. Dnes proběhla trhem asi jen třetina dlouhodobého průměru.
  • Akciové trhy v Evropě i USA stagnují. OPEC chystá prodloužení ropné dohody
    Americké akciové trhy v průběhu týdne spíše stagnovaly, případně pod tíhou nepříliš přesvědčivých hospodářských výsledků zlevňovaly. Podobným směrem se ubíraly i akciové trhy v Evropě.
  • Akciové trhy v Evropě i zámoří klesají, Praha mírně rostla
    Negativní vliv mohl mít na akciové trhy neúspěch vyjednávání o navýšení dluhového stropu v USA. Nepomohly ani lepší indexy PMI, které naznačují inflační tlaky.
  • Akciové trhy v mírném plusu
    Americký index S&P 500 během pondělní seance vzrostl o 0,1 %. Během dne nebyly zveřejněny žádné nové makroekonomické ukazatele, které by mohly výrazněji zahýbat akciovými trhy. Víkendové jednání zemí G7 se na obchodování nijak zásadně neprojevilo. Nejvyšší zisky si včera připsaly maloobchodní řetězce (+0,8 %), následované telekomunikačními operátory (+0,7 %). Naopak nejztrátovějším sektorem se staly utility s poklesem o jednu třetinu procenta.
  • Akciové trhy v mírných ziscích
    Evropský akciový index Stoxx 600 v závěru dne roste o 0,1 %. Přitom v úvodní devadesátiminutovce odepisoval až čtvrt procenta, od té doby postupně ztráty vymazával. K růstu zavelely především akcie zbytného spotřebního zboží (+1,0 %), následované finančními tituly (+0,8 %). Naopak před výraznějším vzestupem bránily indexu spíše defenzivní sektory. Například farmacie odevzdávají 1,8 %.
  • Akciové trhy v plusu, při podpoře z technologického sektoru
    Tento týden se na pražské burze pravidelně střídají negativní a pozitivní seance. Dnes index PX rostl (+0,87 %, 1 388,55 b.). Většina společností obchodovaných na BCPP dnes posílila.
  • Akciové trhy: V Praze šestý denní pokles v řadě, v Evropě sedmý, USA naopak roste
    Na setkání centrálních bankéřů v Sintře zaznělo z úst šéfky ECB, že v červenci budou pokračovat v dalším zvyšování úrokových sazeb a vzhledem k trvalejším cenovým tlakům nelze vůbec čekat uvolňování měnové politiky.
  • Akciové trhy v průběhu ruské invaze
    Ruské akcie na londýnské burze krvácejí a nejistota dosáhla maxima. Evropské sankce za poslední dny dosáhly dosud nepoznané úrovně. Investoři s čistě akciovým portfoliem by podle nás měli využít strategie diverzifikované alokace prostředků, aby lépe rozložili svá rizika, a v rámci akcií navýšit investice do sektoru komodit, kybernetického zabezpečení, obrany, logistiky a megafirem. V dnešních aktualitách z akciových trhů se podíváme na historickou změnu postojů k vojenské a energetické bezpečnosti v Německu a na to, jak se tato změna odrazí na akciích firem podnikajících v obraně a energetice, ať už jde o zelenou energii, LNG či výrobce tepelných čerpadel vzduch-voda. Také se budeme věnovat evropským bankám a zemím, které mohou nejvíc tratit na odstřihnutí Ruska od SWIFTu.
  • Akciové trhy v půlce „maratonu“
    Akciové trhy mají za sebou první polovinu roku; markety v USA prožily nejúspěšnější období od 2013 a to i přes pokles v posledních dnech. Mnozí analytikové se shodují, že druhá část roku bude, pokud se dá ta první označit jako „americká“, „evropskou“.
  • Akciové trhy v sevření chmurné nálady, eurodolar pod 1
    Americkým i evropským akciím se nepodařilo vymanit se ze sevření chmurné nálady. K původním obavám z inflace se odpoledne přidala i o něco horší čísla výrobní inflace i počtu nezaměstnaných, než se očekávalo. Po zveřejněných výsledcích klesají i akcie bank JPMorgan a Morgan Stanley, které tradičně zahajují výsledkovou sezónu.
  • Akciové trhy vstupují do nového týdne v pozitivní náladě
    Americké trhy zakončily páteční obchodování v solidních ziscích. Stalo se tak i díky publikování lepších než očekávaných čísel zaměstnanosti (americká ekonomika v květnu přidala 223 tis. nových pracovních míst, zatímco očekávání trhu bylo pouze 188 tis.). Celkově si americké trhy za minulý týden připsaly necelého půl procenta. Index Dow Jones vzrostl o 0,9 %, S&P 500 získal 1,1 % a technologický Nasdaq si polepšil dokonce o 1,5 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo technologickým společnostem, které zaznamenaly zisky ve výši téměř dvou procent. Dařilo se dále zpracovatelům komodit (+1,5 %) a sektoru zdravotní péče (+1,2 %). Naopak propadlíkem dne se staly utility (-1,5 %).
  • Akciové trhy v tomto týdnu slušně rostly
    Americký president se rychlostí blesku vypořádal s populárním chřipkovým onemocněním a dodal tím na trhy nový život. Hned na začátku týdne vymazaly indexy ztráty konce minulého týdne, kdy se o jeho nemoci dozvěděl svět. Jedinou kaňkou tohoto týdne bylo úterý, kdy Trump prostřednictvím svého oblíbeného komunikačního kanálu (Twtr) oznámil, že končí vyjednávání o státní pomoci ekonomice a vše schválí, jakmile se stane presidentem. Později nicméně své vyjádření mírnil.
  • Akciové trhy v USA prudce rostou. Bitcoin na dně.
    Akciové trhy v tomto týdnu opět přepisovaly rekordy. Za růstem patrně stojí euforie z nově přijatého zákona o daňové reformě. Firma Apple (NASDAQ: AAPL) kupř. oslavila přijetí zákona tím, že každému zaměstnanci vyplatila bonu ve formě akcií v hodnotě 2 500 USD.
  • Akciové trhy v USA začaly týden až včera
    Americké akciové trhy vstoupily kvůli pondělnímu svátku do nového týdne až včera. V rámci hlavních indexů včera nejméně ztrácel DJIA, který držely nad vodou především akcie Walmart, Coca-Cola a Intel. Největší maloobchodní řetězec na světě, společnost Walmart, hospodařil ve 4Q se ziskem 1,8 USD/akcii, čímž překonal analytický konsensus o 15 centů. Walmart zároveň očekává, že jeho celoroční zisk na akcii dosáhne 6,7-7,12 USD, zatímco analytický konsensus dosahoval 7,09 USD.
  • Akciové trhy: Vybírání zisků na ČEZu
    Tři dny a třikrát pokles. Nemluvím o celé burze, respektive o jejím hlavním indexu PX, ale o ČEZu. Od začátku týdne jen klesá a za tyto tři dny odepsal 4,4 %. Jen dnes se jeho hodnota snížila o 1,79 % (1 149 CZK). Z mého pohledu je to dáno vybíráním zisků. Akcie ČEZu rostly v minulých dnech a týdnech rychlostí blesku a investoři prostě jen sbírají své ovoce. Ještě připomínám, že ČEZ je od začátku roku silnější o téměř 50 %.
  • Akciové trhy: Vybírání zisků na ČEZu stáhlo dolů celou burzu
    Hlavní index PX dnes sice otevřel silnější, ale nakonec skončil ve ztrátě ve výši -0,15 % (1 416,23 b.). Důvodem bylo obchodování s akciemi ČEZu. Po překonání hranice 1 200 CZK začali investoři realizovat zisky. ČEZ dnes ztratil 1,75 % (1 181 CZK). Vzhledem k tomu, že dnes tvořil téměř 70 % celkového burzovního objemu, měl rozhodující vliv na celý index, který po lepším zahájení nakonec oslabil. Ztratily také velké banky, Erste (-0,69 %, 746 CZK), Komerční banka (-0,07 %, 752 CZK) a Colt CZ (-0,34 %, 587 CZK).
  • Akciové trhy: výhled komplikuje obchodní válka
    Přes poklesly z posledních dnů, jež byly způsobeny rozjitřením obchodní (a měnové) války mezi USA a Čínou, si od začátku letošního roku připisují akciové trhy solidní zisky. Nejširší globální akciový index MSCI All Country World je momentálně v pěkném 11% plusu. Jaký faktor tento růst způsobil, když dynamika korporátních zisků prudce zpomaluje, valuace – P/E, P/B, P/S či EV/EBITDA – nejsou vyloženě levné a globální ekonomika zpomaluje? Tímto primárním faktorem byla holubičí otočka centrálních bank v čele s americkým Fedem a ECB - posun měnových politik směrem k nižším úrokovým sazbám a spekulacím o znovuobnovení programu kvantitativního uvolňování (QE), tedy nákupů vládních a korporátních dluhopisů.
  • Akciové trhy začali obchodný týždeň v červených číslach
    Piatkovú negatívnu náladu na trhoch spôsobenú výrazným poklesom PMI z výrobného sektora v Nemecku doplnil ďalší negatívny faktor - výnos 3 – mesačných dlhopisov prekonal výnos 10 – ročných amerických dlhopisov, čo naznačuje inverznú výnosovú krivku v USA. Federálny rezervný systém však uvoľnil monetárnu politiku a obchodné napätie medzi USA a Čínou, ktoré do istej miery stojí za spomalením globálneho ekonomického rastu pomaly ustupuje.
  • Akciové trhy začaly stagnovat, dolar oslabuje, zlato naopak posiluje
    Akciové trhy v USA v tomto týdny zbrzdily svůj růst. Index Dow Jones sice opět přepsal historický rekord, ostatní trhy ale mírně zaostaly. I nadále se pohybují velmi blízko rekordních maxim, nejvyšší hodnota pro S&P 500 v tomto byla na ceně 2 856, technologický Nasdaq 100 dosáhl na 7 004 a poprvé tak překonal sedmitisícovou metu. Dow Jones v pátek překonal hranici 26 450 bodů.
  • Akciové trhy: Začátek týdne nebyl příliš pozitivní, PMČR bez dividendy
    Dnes ovlivnila trhy brzká čínská makrodata (importy), která klesají a jsou podstatně horší než konsensus.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024