Čtvrtek 28. březen 2024 12:54
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

ČSSD žádá pro rok 2021 až takřka pětkrát rychlejší růst mzdy minimální v porovnání s mzdou průměrnou. Jejich návrh by těžce poškodil podnikatele, firmy, obce i kraje

16.11.2020 10:15  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Plán vlády na další zvýšení minimální mzdy, o němž se má jednat dnes, signalizuje, že jak řada politiků, tak odboráři si odmítají přiznat ekonomickou realitu. Vláda zatím řešením koronavirové krize zatížila hlavně živnostníky, firemní sféru, banky, ale také kraje a obce. A pochopitelně – prostřednictvím citelného navýšení dluhu – všechny daňové poplatníky.  

Navrhovaný růst minimální mzdy přitom dále zatíží firemní sféru, neboť se od výše minimální mzdy odvozuje například i výše mezd zaručených. Ty stanovují minimální mzdu pro jednotlivé profesní skupiny. Jenže zaměstnavatelé firemní sféry už po první vlně pandemie do značné míry finančně „vykrváceli“ a nyní, při probíhající druhé vlně, musí své náklady osekávat. Důvod, proč dosud výrazněji neosekávají personální náklady, a proč tedy nepropouští, spočívá zejména v záchranných programech vlády, jako je Antivirus. Jenže ty v důsledku platí či zaplatí opět daňový poplatník. Vláda na jedné straně tedy z kapsy daňového poplatníka udržuje uměle zaměstnanost, motivuje zaměstnavatele k tomu, aby ještě nepropouštěli, na straně druhé jim hodlá přidat další břímě v podobě navýšení mzdy minimální a mezd zaručených. Tím vlastně působí proti svému záměru, který má s programy typu Antivirus, a vlastně tak část peněz daňového poplatníka, který tyto programy hradí, „hází do kanálu“. Jedná se tedy též o elementární neúctu právě k penězům daňového poplatníka.    

V tržních odvětvích letos průměrná mzda poroste podle České národní banky nominálně jen o 2,7 procenta a obdobného růstu dosáhne i v příštím roce. Naproti tomu minimální mzda se letos zvyšovala o 1250 korun na 14 600 korun. To představuje nominální nárůst o 9,4 procenta. Minimální mzda tedy letos roste 3,5krát rychleji než mzda průměrná. Je tedy plně opodstatnitelný požadavek zaměstnavatelů, aby v roce 2021 minimální mzda nerostla vůbec. Už má, co se jejího růstu v porovnání s růstem průměrné tržní mzdy týče, vytvořený dostatečný „náskok“ z letošního roku.   

Pokud by v roce 2021 měla minimální mzda přesto růst, pak jestliže by to bylo o 2,7 procenta, což je předpokládaná míra růstu průměrné mzdy v tržní sféře v roce 2021, neměla by činit více než 15 tisíc korun. Cokoli nad tuto úroveň už bude opět představovat situaci, kdy průměrná mzda roste rychleji než mzda průměrná. Odbory přitom žádají růst minimální mzdy alespoň na 16 tisíc korun, zatímco sociální demokraté dokonce až na 16 400 korun. Sociální demokraté tedy žádají, aby minimální mzda rostla v příštím roce zhruba 4,6krát rychleji, než má růst průměrná tržní mzda. 

Situace, kdy minimální mzda roste (mírně) rychleji než mzda průměrná, je částečně obhájitelná ještě tak v době prosperity, pokud panuje širší společenská shoda na tom, že minimální mzda je příliš nízká. Ovšem v krizovém čase zcela ztrácí své opodstatnění a její obhajoba je čirým populistickým nátlakem bez špetky ekonomické racionality a bez ohledu k jiným socioekonomickým skupinám v čele se zaměstnávajícími podnikateli a obecně zaměstnavateli. A rovněž bez ohledu k obcím a krajům, které růst minimální mzdy a mezd zaručených rovněž poškozuje, neboť pochopitelně zvyšuje mzdovou úroveň i ve sféře veřejné, například v oblasti veřejných služeb, jež města a obce hradí ze svých rozpočtů.  

Obce a města přitom letos čelí zhruba dvacetiprocentnímu propadu příjmu, takže finančně „krvácí“ podobně jako četné firmy a podnikatelé. Růst minimální mzdy a mezd zaručených by pro ně představoval další zátěž v tomto náročném čase, což může vést k omezení investic na regionální úrovni a k růstu nezaměstnanosti zejména v těch regionech a oblastech, kde je již nyní poměrně vysoká. 

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČSOB/KBC: Výhledy měn
    V tomto článku najdete pravidelně měsíčně aktualizovaný výhled pro oblíbené měnové páry.
  • ČSOB klesl letos čistý zisk o 56 procent na 2,1 miliardy Kč
    Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 56 procent na 2,1 miliardy korun. Objem úvěrů i vkladů banky se meziročně zvýšil. ČSOB posílila kapitálovou pozici díky zadržení výplaty dividendy. ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, to sdělila ČTK. Pokles zisku zaznamenaly kvůli pandemii koronaviru i ostatní velké banky.
  • ČSOB kupuje ČMSS za 6 miliard korun
    ČSOB kupuje Českomoravskou stavební spořitelnu a za 45 % podílu zaplatí více než 6 miliard korun. Stává se tak jejím 100% vlastníkem.
  • ČSOB má jako nástupkyně IPB zaplatit 3,7 miliardy korun společnosti ICEC-Holding
    ČSOB musí podle rozhodčího nálezu jako právní nástupce zkrachovalé Investiční a poštovní banky (IPB) zaplatit 3,7 miliardy korun společnosti ICEC-Holding. Na svém webu to uvedla banka, zvažuje případné další právní kroky. Zdůraznila, že pohledávka nesouvisí s její podnikatelskou činností a verdikt nebude mít žádný vliv na stabilitu a fungování skupiny ČSOB. O rozhodčím nálezu dnes informoval server Seznam Zprávy.
  • ČSOB Pojišťovna vloni vytvořila rekordní čistý zisk 2,153 miliardy korun
    ČSOB Pojišťovna se sídlem v Pardubicích loni vytvořila rekordní čistý zisk 2,153 miliardy korun. Výsledek je o 22 procent vyšší než rok předtím. Společnosti se dařilo zejména v pojištění vozidel, pojištění domků a domácností a průmyslového pojištění, uvedla společnost ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin. Za růstem stály jak nové smlouvy, tak průběžné navyšování pojistných částek u dosavadních smluv v reakci na rostoucí inflaci.
  • ČSOB sestavila žebříček nejvýkonnějších fondů roku 2016. Čtyři z nich překonaly hranici 10procentního růstu.
    Ačkoliv průměrný výnos korunových otevřených fondů ČSOB dosáhl v loňském roce 1,65 %, celkem čtyři ČSOB fondy meziročně překonaly hranici 10procentního růstu. Vůbec nejvyššího výnosu dosáhl fond ČSOB Komoditní (+15,94 %) následovaný akciovými tituly: ČSOB Akciový vodního bohatství (+12,92 %), ČSOB Akciový BRIC (+10,79 %) a ČSOB Akciový Amerika (10,27 %). Také v roce 2017 můžeme očekávat, že nejlepších výsledků dosáhnou akciově zaměřené fondy díky pozitivní odezvě akciových trhů na předpokládaný globální ekonomický růst.
  • ČSOB spravuje dva největší fondy v Česku. ČSOB Premiéra nově s 31 miliardami pod správou
    Objem majetku v podílovém fondu ČSOB Premiéra překročil hranici 30 miliard korun. Fond se tak stává druhým největším po ČSOB Bohatství, který si se svými 39 miliardami pod správou drží české prvenství dle objemu spravovaných aktiv.
  • ČSOB zvýhodňuje termínované vklady, výnos činí až 6 % za rok
    Skupina ČSOB dále vylepšuje podmínky pro zhodnocování úspor. Peníze uložené na termínovaném vkladu se zhodnotí za jeden rok o 6 procent. Termínovaný vklad na půl roku potom vynese 5,5 procenta p. a. Nové podmínky platí od 15. srpna.
  • ČSSD chce po volbách lidi pokutovat za volné byty. Bude je pokutovat také třeba za vlastněné autoveterány, vždyť i ty zabírají místo v garážích, ač je nikdo v dopravě běžně neupotřebí?
    Dnes představené priority volebního programu ČSSD zřetelně dokumentují, že vládní strana po volbách bude usilovat o to, aby prudce rostoucí veřejný dluh spláceli zejména ti nejmajetnější. V tomto smyslu program naplňuje klasickou definici levicovosti. V některých případech však zachází na samou hranu, či dokonce za ni, toho, co je ještě v rozvinuté demokratické a svobodné společnosti běžně přijatelné.
  • ČSSD svým návrhem zákona o veřejně prospěšných bytových společnostech institucionalizuje „výpalné“, oklešťuje svobodu podnikání a poškozuje střední třídu
    Obce by měly mít při povolování výstavby bytů právo od developerů žádat až čtvrtinu nových bytů pro svoje účely. Počítá s tím dnes představený poslanecký návrh ČSSD o veřejně prospěšných bytových společnostech, který by měl obcím usnadnit výstavbu bydlení. Obce by developerům za byty platily pouze nákladovou cenu, zákon by měl podle ČSSD snížit ceny bytů až o třetinu.
  • ČSÚ: Dluh vládních institucí stoupl v 1. čtvrtletí meziročně o 630,3 miliardy Kč
    Nominální dluh vládních institucí České republiky stoupl v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 630,3 miliardy na 2,5191 bilionu korun. Míra zadlužení sektoru vládních institucí meziročně vzrostla z 32,4 procenta na 44,1 procenta HDP. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku vládní dluh Česka vzrostl o 366,1 miliardy korun a míra zadlužení o 6,3 procentního bodu. Údaje jsou nadále ovlivněny důsledky epidemie koronaviru, uvedli statistici.
  • ČSÚ lehce vylepšil růstové statistiky české ekonomiky
    Finální čtení národních účtů za třetí čtvrtletí přineslo mírně vzestupnou revizi. Ekonomika díky rozvolnění protipandenických opatření nakonec vzrostla oproti loňskému druhému čtvrtletí o 1,6 % oproti původně udávaným 1,5 %. Meziroční dynamika činila 3,3 %.
  • Čtrnáctidenní uzavírka kin, o níž dnes rozhodla vláda, připraví biografy na vstupném o dalších 35,2 milionu korun
    V loňském roce navštívilo tuzemská kina 18,32 milionu diváků. To odpovídá více než 50 tisícům návštěvníků na jeden den. I když v realitě dochází k sezónním výkyvům i k výkyvům na základě toho, jak zrovna den v týdnu je. Nyní v říjnu je zatím návštěvnost kin zhruba třetinová oproti běžnému, třeba právě loňskému stavu.
  • Čtveřice největších bank vydělala 12 mld. Kč, o dvě miliardy více
    Čtyřka největších bank v ČR v prvním čtvrtletí 2017 vydělala zhruba 12,9 miliardy Kč, což je o dvě miliardy více než ve stejném období loni. Vyplývá to z výsledků bank.
  • Čtvrteční analýza EUR/USD
    Eurodolaru se konečně podařilo prolomit ledy. Tím se samozřejmě zneplatnil včerejší náznak harmonické formace. Nyní se trend krátkodobě...
  • Čtvrteční Fed může být nebývalé drama, ať už se stane cokoliv
    Ve čtvrtek zasedá Fed a vzhledem k významu tohoto zasedání se asi nelze divit tomu, pokud by trhy do čtvrtka jen velmi...
  • Čtvrteční obchodní seance se nesla v pozitivním duchu
    Nejvýrazněji posílil technologický index Nasdaq Composite, který se posunul výše o 117 b., tedy 1,01 %. Informační technologie byl rovněž jeden z nejvíce rostoucích sektorů, který přidal 1,6 % (Nvidia +2,73 %, Microsoft +1,97 %). Sektorem, který naopak odepsal více jak 1 % byl energetický (Chevron -1,04 %, Exxon mobil -1,22 %). Společnost Meta Platforms posílila o 2,24 %. Akcie Snap vzrostly o 3,08 %.
  • Čtvrteční přehled událostí na finančních trzích, analýza GBP/USD
    Britské maloobchodní tržby vzrostly v únoru nad očekávání. Po 2,0 procentním lednovém oslabení přišla 1,7 procentní expanze, predikce...
  • Čtvrteční zasedání BoJ se blíží. Co čekat?
    Plánované zasedání Bank of Japan (BoJ) se blíží. Už ve čtvrtek se rozhodne o dalším nastavení měnové politiky. Na její...
  • Čtvrtek dopadl na Wall Street nerozhodně
    Hlavní americké indexy včera ztrácely část středečních zisků. Potvrzuje se ale opět, že technologičtí giganti trh ovlivňují nejvíce. Apple odepsal 0,2 % a Alphabet 0,6 %. Index S&P 500 tak uzavřel obchodní den sice těsně, ale přesto v červeném teritoriu. V poklesech pokračovaly společnosti spojené s čínskou regulací gamblingu v Macau (Las Vegas Sands -1,4 %, Wynn Resorts -2,4 %). Automobilka Tesla, zakončila obchodování 0,2 % v plusu i přesto, že Cathie Wood, potfolio manažerka ARK fondů, prodala v posledních dvou dnech akcie této společnosti v hodnotě 128 milionů USD. Akcie videoherní společnosti Electronic Arts se včera propadly o 0,8 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new