Úterý 19. březen 2024 10:04
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Americké společnosti vystupují proti eskalaci obchodní války s Čínou

18.06.2019 10:25  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Šéf České spořitelny Salomon odmítl komentovat, že by banka aktivně řešila příležitosti ohledně konsolidace českého bankovního trhu.
  • Evropské akcie by měly zahájit dnešní obchodování poklesem.
  • Eskalace obchodních válek, turbulence na akciových trzích a průmysl v recesi – to jsou hlavní faktory, proč důvěra německých investorů měřená indexem ZEW zamířila v červnu směrem dolů. Na nízké úrovni bude potvrzena i květnová inflace v eurozóně. A do třetice to příliš slavně nedopadne ani odpoledne s amerických trhem s bydlením.
  • Analytici Société Générale snížili doporučení na Držet pro německou leteckou společnost Deutsche Lufthansa.
  • Včera jsme vydali naši pololetní zprávu o dosavadním letošním vývoji akciových trhů a jejich výhledu pro zbytek roku.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ziskem. Indexy Dow Jones a S&P 500 si shodně polepšily o 0,1 % a technologický Nasdaq vzrostl o 0,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe vedlo realitním developerům (+1,13 %) následovaným telekomunikačními společnostmi (+1,07 %). Protipólem jim byli především zpracovatelé komodit se ztrátou 0,9 %. Akciovým trhům včera pomáhalo k růstu pozitivní očekávání investorů ohledně závěrů středečního zasedání Fedu. I když nejspíše nedojde přímo ke snížení sazeb, tak Fed vydá výhled na úrokové sazby, ze kterého by mělo být patrné, že ke snižování v tomto roce bude docházet. Druhou zajímavou zprávou je, že od včerejška až do 25. června se budou vyjadřovat americké společnosti k obchodní válce s Čínou. Včera svůj názor vyslovili zástupci módních společností Ralph Lauren a New Balance. Shodli se na nevýhodnosti amerických cel na čínské zboží a jsou výrazně proti zavádění dalších cel. Konkrétně mají na mysli Trumpovy hrozby o uvalení dalších cel na čínské zboží v hodnotě přes 300 mld. USD.

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují dnešní obchodování různorodě. Nejlépe jsou na tom trhy v Hongkongu (+0,8 %) a Austrálii (+0,6 %). Ztráty zaznamenává především Japonsko ( 0,8 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225 se nedaří ani jednomu sektoru. Poklesy dosahují výše až 2,8 % v případě síťových odvětví.

Erste Group

V dnešním vydání deníku E15 je rozhovor s šéfem České spořitelny Tomášem Salomonem. Mimo jiné komentoval český bankovní trh s tím, že je na něm větší množství bank, než dává ekonomický smysl. Existuje zde tedy dostatek prostoru při zachování vysoké míry konkurence k určité konsolidaci bankovního trhu. Uvedl, že ještě před třemi lety by nebyla otázka ohledně toho, zda se Česká spořitelna chce této konsolidace účastnit, na pořadu dne. Aktuální situace je však zcela odlišná. Salomon odmítl sdělit bližší informace, zda-li má aktuálně Česká spořitelna rozjednanou jakoukoliv transakci. Dalším výrazným tématem rozhovoru byly úrokové sazby na běžných a spořicích účtech. Zde je Salomon zastánce ponechání nižších úrokových sazeb i navzdory rostoucím sazbám ze strany ČNB. Důvodem je značná přemíra likvidity na trhu.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americké prezidentské volby – klimatická krize jedním z hlavních témat
    V amerických prezidentských volbách se stala poprvé v historii významným tématem klimatická změna – spolu s ekonomikou, rasovým napětím a policejní brutalitou. Do povědomí veřejnosti se dostala zejména proto, že se důsledky člověkem způsobené klimatické změny projevují v poslední době stále častěji. Jen v měsíci srpnu zaznamenaly Spojené státy průměrnou teplotu vyšší, než je 100letý průměr. Letos v září zdevastovaly rozsáhlé požáry na západě Spojených států nespočet domů a celé akry lesů. Události spojené s klimatickou změnou jsou čím dál častější a ničivější.
  • Americké prezidentské volby skončily, výsledek zatím nejistý, zlato vyčkává
    Událost, na kterou se upírají zraky celého světa, se blíží ke svému závěru. Americké prezidentské volby jsou bezesporu nejočekávanější, nejsledovanější a nejnapínavější v historii USA. Celý svět nyní sleduje, jak asi dopadnou a jakou cestou se USA vydají příští čtyři roky. Zbývá dopočítat poslední hlasy, v několika státech a celý svět se dozví, kdo se stane na čtyři roky nejmocnějším mužem světa. Jak na tuto událost reagují finanční trhy?
  • Americké prezidentské volby v centru pozornosti
    Duel mezi Donaldem Trumpem a Joe Bidenem v amerických prezidentských volbách stále probíhá. Uvidí se, zda-li americký prezident Trump přijme výhru Bidena, nebo jestli ve středu dopoledne pokročí se svou „hrozbou" a řekne, že půjde k Nejvyššímu soudu USA - hrozba není překvapením po několika komentářích v posledních týdnech.
  • Americké provizórium
    Dvaja hlavní vyjednávači Harry Reid (republikán) ...
  • Americké reality: Banky mění strategii, domy už neudají ani za náklady. Obama podpoří i spekulanty
    Americký realitní trh se posunul do nové dimenze. Banky už nejsou schopny zabave...
  • Americké reality: Prodeje starších domů rekordně oživily, neprodaných nejméně za 10 let. Wall Street sílí
    Před volbami lepší, po volbách horší? Údaje o prodejích starších domů v USA toto „pravidlo“ nepotvrdily, ...
  • Americké rezervy srazily ropu, akciím však moc nepomohly
    Začátek středečního obchodování hodně ovlivnilo dění na ropě. Její cena spadla, poté co USA oznámily uvolnění 180 Mb ze strategických rezerv. Při jednom milionu barelů denně by to stačilo na půlroční podporu nabídky, jde celkově o rekordní objem a USA přesvědčují i další země k podobnému kroku. Na ropném trhu by tím zmizel přechodný deficit nabídky. Ropa zareagovala poklesem asi o 5 dolarů.
  • Americké ropné zásoby začínají klesat. Ropa ale vyhráno ještě zdaleka nemá
    EIA včera zveřejnila výsledky amerických ropných zásob a v třech posledních týdnech se jedná o druhou velmi příznivou ...
  • Americké sankce zvedají cenu hliníku
    Ceny hliníkových futures na londýnské burze kovů vzrostly na nejvyšší úroveň od roku 2011. Minulý týden dokonce zaznamenaly zvýšení o 20 % a dosáhly hodnoty 2 400 amerických dolarů za tunu, což je nejvíce od léta 2011. Celosvětové dodávky hliníku ohrožují americké sankce, uvalené na ruského producenta Rusal. Akcie společnosti atakovaly historicky nejnižší hladinu a objevil se strach z nuceného omezení produkce.
  • Americké společnosti jsou v ziskové recesi
    „Společnosti z S&P 500 vykázaly lepší výsledky, než se čekalo, ale ziskové recesi se vyhnout nedokázaly,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Americké spoločnosti prekonali očakávania
    Výsledková sezóna v USA je v plnom prúde, pričom za štvrtý kvartál minulého roka zverejnilo viac ako polovica spoločností z akciového indexu S&P 500 svoje hospodárske výsledky. V porovnaní s konsenzuálnymi odhadmi firmy dosiahli o 3,62 percenta vyššie tržby, pričom zisky boli vyššie až o 19,18 percenta. Najväčšie prekvapenie v rámci tržieb zaznamenali spoločnosti pôsobiace v sektore výroby základných materiálov, vo finančnom sektore, ako aj technologické spoločnosti. Najväčšie sklamanie zaznamenali utility, ktoré dosiahli v priemere až o 11,23 percenta nižšie tržby.
  • Americké spotřebitelské výdaje rostly nejrychleji od roku 2009, trhy dál ve vyčkávacím režimu
    Úterní seance je na nové makro velmi bohatá, ale celkový sentiment se na finančních trzích zatím nemění. Akciové index...
  • Americké statistiky z trhu práce by mohly podpořit akciové trhy
    Přes chystaná celní opatření pro americké a čínské zboží se akciovému indexu S&P 500 podařilo po třetí v řadě uzavřít o něco výše. Včera si polepšil o zhruba dvě třetiny procenta, když se vítězným sektorem stali těžaři a zpracovatelé komodit, jejichž akcie si polepšily o 1,9 %. V těsném závěsu je následovaly energetické tituly se ziskem 1,8 %. Jediným odvětvím, které se neudrželo nad úrovní středečního zavíracího kurzu, byly farmaceutické společnosti. Mírným pozitivním signálem mohlo být prohlášení amerického ekonomického poradce Larryho Kudlowa, že obě dvě velmoci by se nakonec měly dohodnout na zaváděných ochranářských opatření, čímž by zmírnily tlaky mimo jiné i na pokles akciových trhů.
  • Americké statistiky z trhu práce poslaly akcie do nebes
    Americké akciové trhy v pátek vylétly do oblak. Index S&P 500 si polepšil o vysokých 1,7 %, když přes dvě procenta přidaly finanční domy, průmyslové podniky a informační technologie. Za celý týden si tak akcie celkově polepšily o 3,5 %. Důvodem pátečního strmého růstu byly statistiky z amerického trhu práce, které ukázaly na vysoký růst nových pracovních míst, zatímco růst hodinových výdělků zaostal za očekáváním, čímž zchladil spekulace na razantnější utahování měnové politiky.
  • Americké státy vyzvaly Bidena, aby do roku 2035 ukončil prodej aut na benzin
    Guvernéři 12 amerických států vyzvali prezidenta Joea Bidena, aby podpořil snahu ukončit do roku 2035 prodej nových benzinových aut. O dopise zástupců států včetně Kalifornie, New Yorku, Massachusetts a Severní Karolíny dnes informovala agentura Reuters. Šlo by tak o jasný odklon od fosilních paliv. Prezident představil infrastrukturní plán za 2,3 bilionu dolarů (téměř 50 bilionů Kč) včetně daňových úlev na podporu elektromobilů a nabíjecích sítí, postupné vyřazování osobních aut na benzin ale zatím nepožaduje.
  • Americké státy žalují Google, zasahuje podle nich do soukromí uživatelů
    Tři americké státy a federální okrsek kolem metropole Washingtonu podaly v pondělí žalobu na americkou technologickou společnost Google, která podle nich zasahuje do soukromí svých zákazníků. Uživatelé podle stížnosti v podstatě nemají možnost zamezit tomu, aby firma sledovala jejich polohu. Google, který provozuje největší internetový vyhledávač stejného názvu, podle žaloby uživatele klame. Dává jim totiž falešný dojem, že se mohou rozhodnout, které informace o nich Google shromažďuje, informuje agentura AP. Google se hodlá bránit a tvrdí, že žaloba vychází ze zastaralých a nepřesných informací.
  • Americké trhy byly před inflačními daty nervóznější
    Akcie v zámoří se včera během neklidné obchodní seance posunuly níže. Akcie energetických a technologických titulů nakonec neudržely index S&P v zelených číslech. Dařilo se divočejším titulům jako je Novavax anebo Coinbase. Naopak na druhé straně výrazněji klesaly akcie Alibaby poté, co se trhem šířily zvěsti o snížení podílu SoftBank Group. Akcie společnosti Meta Platforms (Facebook) dál pokračovaly v silném propadu, když se během včerejšího dne dokonce přiblížily na dostřel 220 USD. Wall Street závěr: Dow Jones +0,00 %; S&P +0,37 %; Nasdaq -0,58 %.
  • Americké trhy klesají z obav před rostoucími úrokovými sazbami
    Americké akciové burzy po otevření trhů klesají. Důvodem jsou opět obavy z rostoucích úrokových sazeb. Negativní sentiment podporují také rostoucí výnosy z dluhopisů. Průmyslový Dow Jones ztrácí 0,9 %, S&P 500 klesá o 1 % a technologický Nasdaq padá dokonce o 1,5 %. V rámci indexu S&P 500 se nejhůře vede technologickým firmám (-2 %). Jediné zisky se podařilo prozatím vybojovat výrobcům nezbytného zboží, a to pouhou jednu desetinu procenta.
  • Americké trhy korigují rally z minulého týdne
    Americké indexy nastartovaly týden v červených číslech. Po rally, kterou jsme viděli poslední dva dny minulého týdne, včera nakonec převážila negativní nálada, když hlavní indexy zaznamenaly ztráty v okolí 1 %. Akcie Tesly poklesly o 2,6 % poté, co Elon Musk komentoval svou nedávnou akvizici Twitteru tím, že má aktuálně „příliš práce“ a investoři tak mohou zpochybňovat jeho schopnost věnovat se řízení společnosti. Společnost Tyson Foods reportovala před otevřením trhu výsledky a po slibném začátku nakonec zakončila obchodní seanci o 3,9 % níže. Biogen a Elli Lilly rostou o 3,3 resp. 1,1 %, když jejich švýcarský rival Roche neuspěl při testech na léčbu Alzheimerovy choroby.
  • Americké trhy mají zaděláno na pesimismus i po Novém roce
    V září letošního roku začal pád akciových společností. Zda bude pád pokračovat i po zahájení nového roku 2019, je zatím otázkou, ale situace z dlouhodobého hlediska nevypadá nejlépe, zejména pak fundamentální.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster