Čtvrtek 28. březen 2024 11:04
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani

Skupina CPI vykoupí za 3 miliardy vlastní akcie

20.06.2019 08:01  Autor: BidAskBit  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Realitní impérium CPI Property Group, které vlastní miliardář Radovan Vítek připravuje velkou transakci. Hodlá vykoupit od svých od akcionářů až 400 milionů vlastních akcií.

Skupina CPI zaplatí za jednu akcii 0,30 eura a za akcie zaplatí celkem 120 milionů eur, v přepočtu téměř 3,1 miliardy korun. Zpětný odkup už akcionáři schválili na valné hromadě 29. května. Společnost CPI může vykoupit dle plánu na zpětný odkup akcií až jednu miliardu akcií. Představenstvo v polovině června rozhodlo, že odkoupí až 400 milionů akcií a odkup byl v úterý zahájen.

Odkup vlastních akcií

Podmínkou dokončení odkupu je, že akcionáři nabídnou k prodeji nejméně 100 milionů akcií. Akcionáři mohou podat nabídku na koupi akcií do 25. června 2019. Mluvčí CPI Property Group Jakub Velen neuvedl bližší informace a důvody odkupu. Výdaj 3 miliardy korun podle něj společnost CPI PG nijak neovlivní. Skupina CPI PG má pro transakci připravenou hotovost i velký vlastní kapitál. Odkup pokládá za relativně malý. Nebude mít zásadní vliv na bilanci společnosti.

Zpětný odkup vlastních akcií

Zpětný odkup vlastních akcií už uskutečnila skupina CPI Property Group několikrát. Nabídky využil zejména hlavní akcionář společnosti Radovan Vítek. Loni od něj skupina CPI PG koupila své akcie za 145 milionů eur, v přepočtu přibližně za 3,7 miliardy korun. Před čtyřmi lety od něj společnost CPI PG vykoupila 550,7 milionu vlastních akcií za 341,5 milionu eur, v přepočtu přibližně 9,3 miliardy korun a za akcii společnost zaplatila 0,62 eur. Odkupy vlastních akcií jsou u nás běžné. Proběhly u výrobce nápojů Kofola, telekomunikační společnosti O2 i polostátní skupiny ČEZ. Nejrozšířenější jsou na americkém trhu a podle dat S&P Dow Jones Indices dosáhl objem zpětných odkupů dokonce rekordní částky 806,4 miliardy dolarů.

Radovan Vítek čelí žalobě

Miliardář Radovan Vítek si už také vybral právní kancelář pro soud v New Yorku. Skupina CPI Property Group v současnosti čelí velké  žalobě ze strany americké hedgeové společnosti Kingstown Capital Management, ke které se připojila společnost Investhold miliardářů Marka Čmejly a Jiřího Diviše. Ve sporu žalující strana požaduje odškodnění až za 70 miliard korun a půjde i o boj právních kanceláří.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Skotské referendum hýbe trhy
    Dnes se Skotové v referendu vysloví buď ve prospěch nezávislého státu, nebo že Skotsko zůstane součástí Velké Británie. Až do poloviny...
  • Skotské referendum – Makrodata pro 15.-19.9
    V minulém týdnu dolar posiloval napříč ostatními měnovými páry a vytvářel nové dlouhodobější rekordy. EU uvalila konce...
  • Skromné zisky v Americe, přestávka v Evropě a korekce na koruně
    Ekonomika eurozóny ve 4Q loňského roku, jak ukázala revize, klesala o trochu méně. Německý index ZEW prokázal značný nárůst optimismu o budoucím růstu a index aktivity průmyslu v newyorské oblasti se zvedl nad očekávání směrem do oblasti naznačující expanzi sektoru.
  • Skrytá úskalí „gig ekonomiky“
    Podnikatelé v posledních letech pravidelně čelí výzvě v podobě nutného přizpůsobení se novým trendům ve všemožných oblastech. Nové formy spolupráce, úbytek zaměstnanců a nárůst „freelance“ spolupracovníků anebo transformace dodavatelského i odběratelského řetězce? Vítejte ve světě „gig ekonomiky“.
  • Skryté pozadí francouzských protestů
    Protesty jsou součástí spontánního a neorganizovaného hnutí s nepříliš jasnými požadavky, které však má velkou podporu právě na francouzském venkově. Vše začalo, když ceny benzínu vzrostly kvůli vyšším cenám ropy a zelenému zdanění.
  • Skrytý potenciál ródia. Jde o zajímavou formu investice?
    O zlatě, stříbře a jejich potenciálu se v souvislosti se zpomalujícím růstem globální ekonomiky a nastupující recesi píše často. Pozornost investorů se ohledně investic do drahých kovů ve velké míře soustředí i na platinu a paládium, jejichž cena výrazně roste. Skutečným průkopníkem v růstu cen mezi drahými kovy je však ródium, vzácný kov, jehož hodnota během poslední krize výrazně překonala všechny výše uvedené komodity - když pokořila hranici 10 tisíc USD.
  • Skrytý signál v grafu posune Bitcoin na nová historická maxima
    Od svého historického maxima na hodnotě 69 000 dolarů cena primární kryptoměny postupně klesala. Zatím se jako podpora osvědčila hranice okolo 30 000 dolarů, mnoho analytiků však věří, že i tato podpora poleví a Bitcoin trochu oslábne.
  • Skupina ARX koupila TES Vsetín
    Investiční skupina ARX Equity Partners koupila strojírenskou společnost TES Vsetín vyrábějící elektromotory za stamiliony korun. Investiční skupina ARX Equity Partners koupila od americké gigantické společnosti s názvem Advent International strojírenskou společnost TES Vsetín, která vyrábí elektromotory. Podle informací vyplývajících z trhu se hodnota transakce pohybuje ve středních stovkách milionů korun. Skupina ARX Equity Partners tuto akvizici uskutečnila ze svého čtvrtého fondu soukromého kapitálu.
  • Skupina Coloseum nabídne na pražské burze až 38 procent akcií
    Skupina Coloseum chce emitovat až 38% podíl akcií, které nabídne prostřednictvím PX Start Burzy cenných papírů Praha v průběhu června. Stane se tak historicky první veřejně obchodovatelnou společností z gastronomického sektoru na pražské burze. Coloseum si jde pro více než 100 miliónů korun nového kapitálu na snížení zadlužení a financování nových projektů. Jedním z nich je i master-franšízová spolupráce s Caffé Pascucci a uvedení tohoto italského řetězce do Česka.
  • Skupina Colt CZ kupuje českého výrobce munice Sellier & Bellot
    Skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) kupuje českého výrobce munice Sellier & Bellot. Uzavřela dohodu se společností CBC Europe S.à r.l. (CBC) o koupi stoprocentního podílu ve firmě. Akcie podniku získá zbrojařský holding zaplacením 350 milionů dolarů, což je v přepočtu přes 7,8 miliardy korun, a novou emisí kmenových akcií Colt CZ. CBC se tak stane akcionářem Coltu s podílem přibližně 27 až 28 procent po skončení transakce. Konečný podíl určí letošní auditované hospodářské výsledky obou firem. Zástupci Colt CZ to ČTK sdělili v tiskové zprávě.
  • Skupina ČEZ navýšila zisk o 49 procent
    „Půl hodiny po otevření pražské burzy reagují akcie skupiny ČEZ na zveřejněné výsledky mírným propadem o -0,67 procenta na cenu 518,00 koruny za kus. Zobchodováno bylo pouze 22 200 kusů akcií, z čehož lze usuzovat, že investoři neprojevují o výsledky skupiny ČEZ příliš velký zájem,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Skupina ČEZ prodala většinu rumunských aktiv společnosti MIRA
    Energetická skupina ČEZ prodala většinu svých rumunských aktiv londýnské firmě Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Společnosti podepsaly smlouvu, vypořádání transakce ještě podléhá schválení evropského antimonopolního úřadu a také Bezpečnostní rady rumunského státu. ČTK to dnes řekla mluvčí ČEZ Alice Horáková. Cenu firmy neuvedly.
  • Skupina ČEZ vykázala rekordní výsledky za 4Q 2022
    „ČEZ výrazně překonal tržní očekávání a vykázal rekordní výsledek hospodaření za 4. kvartál 2022. Historicky nejlepší výsledek byl tažen vysokými cenami energií na trzích, “ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Skupina ČSOB v 1. pololetí: Potvrdila vysokou stabilitu díky rostoucímu zisku a kvalitě úvěrů. Pokračuje další růst úvěrů, vkladů i investic. Občané i firmy si uvědomují potřebu vlastní energetické soběstačnosti a investují do nových energetických řešení
    Skupina ČSOB zaznamenala v prvním pololetí 2022 vysoký zájem občanů i firem o investování do udržitelných energetických řešení. Meziročně rostly objemy úvěrů, vkladů i aktiv pod správou. Čistý zisk z hospodaření společnosti činil 10,1 miliardy korun.
  • Skupina Letiště Praha se loni propadla do provozní ztráty
    Skupina Letiště Praha se loni propadla do provozní ztráty 687 milionů korun z předloňského provozního zisku 4,7 miliardy korun. Uvedla to dnes v tiskové zprávě. Negativní vliv na hospodaření měla podle ní krize v letecké dopravě způsobená pandemií covidu-19, která zapříčinila pokles počtu cestujících téměř o 80 procent.
  • Skupina Orlen, do které patří Unipetrol, téměř zdvojnásobila čtvrtletní zisk
    Polská petrochemická skupina Orlen, která v České republice vlastní firmu Unipetrol, v loňském čtvrtém čtvrtletí téměř zdvojnásobila čistý zisk na 8,1 miliardy zlotých (zhruba 40 miliard Kč) ze 4,1 miliardy zlotých ve stejném období předchozího roku. Oznámila to dnes firma v tiskové zprávě.
  • Skupina PPF kupuje Novu a celou síť CME, obchod přijde na desítky miliard
    Skupina PPF prostřednictvím dceřiných společností podepsala dohodu se společností Central European Media Enterprises (CME) o jejím plném převzetí. PPF to dnes sdělila ČTK. Podmínkou dokončení transakce je získání souhlasu akcionářů společnosti CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí. CME provozuje televizní stanice v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku, ve Slovinsku a v ČR, kde vlastní například TV Nova.
  • Skupina PPF měla v pololetí čistý zisk 17,4 mld. Kč proti loňské ztrátě 9,8 mld.
    Skupina PPF vykázala v prvním pololetí letošního roku čistý zisk 709 milionů eur (17,4 miliardy Kč) proti ztrátě 400 milionů eur (9,8 miliardy Kč) ve stejném období loni. Aktiva skupiny PPF v prvním pololetí dosáhla 1,08 bilionu, v letošním roce tak stoupla o devět procent. PPF o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.
  • Skupina PPF Petra Kellnera prodala dluhopisy za 14 miliard svým investorům
    Podle serveru IHNED.cz nyní prodala skupina PPF, která patří českému miliardáři Petru Kellnerovi, své dluhopisy v hodnotě asi 14 miliard korun svým investorům.
  • Skupina PPF se loni propadla do ztráty 7,42 miliardy Kč
    Skupina PPF zesnulého Petra Kellnera loni vykázala ztrátu 291 milionů eur (7,42 miliardy Kč), zatímco o rok dříve dosáhla čistého zisku 1,005 miliardy eur (25,5 miliardy Kč). PPF dosáhla ve druhém pololetí zisku 93 milionů eur (2,4 miliardy Kč), zatímco v tom prvním byla ve ztrátě 384 milionů eur (9,5 miliardy Kč). Návrat k ziskovosti během koronavirové pandemie umožnilo největší tuzemské investiční skupině rozkročení do různých oborů a regionů, řekl ČTK její mluvčí Leoš Rousek.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani