Čtvrtek 28. březen 2024 22:03
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

📈 Ruské akcie vedou v Evropě zisky

15.03.2021 14:07  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ruské akcie dnes patří v Evropě k nejúspěšnějším. Index RUS50 roste o téměř 1,5 % a vede zisky napříč indexy na starém kontinentu. Ruský index v poslední době podporují rostoucí ceny ropy, protože má silnou expozici na ropný trh. Nicméně ropa dnes klesá, ale RUS50 pokračuje v pozitivním výkonu až na nejvyšší úrovně od 20. února 2020. Z technického pohledu je zřetelné, že index v minulém týdnu prorazil nad důležitou rezistenci na 1 500 bodech. Nejbližší zóna rezistence se nachází v blízkosti 1 650 bodů. Je definována maximy z let 2020 a 2013.

RUS50 prorazil nad rezistenci na 1 500 bodech v minulém týdnu a přiblížil se horní limitě rostoucího kanálu. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ruská společnost Gazprom zvýšila dodávky zemního plynu do Maďarska
    Ruská plynárenská společnost Gazprom zvýšila dodávky plynu do Maďarska nad objem stanovený v dlouhodobé smlouvě. Zvýšené dodávky byly zahájeny v pátek ráno, uvedla agentura MTI. Odvolává se přitom na sdělení tajemníka ministerstva zahraničních věcí a obchodu Tamáse Menczera.
  • Ruská vláda a centrální banka se dohodly, že s BTC budou zacházet jako s běžnou měnou
    Transakce s kryptoměnami v hodnotě přes 600 000 rublů (to je v přepočtu cca 8 000 dolarů) budou muset být deklarovány, jinak by mohly být považovány za nelegální. Ruská vláda a Ruská centrální banka jednali o tom, jak by měli digitální aktiva regulovat.
  • Ruská zmrzlina značky Prima se kvůli invazi přejmenuje na Ukrajinskou zmrzlinu
    Ruská zmrzlina značky Prima se přejmenuje na Ukrajinskou zmrzlinu. Výrobce tím chce vyjádřit solidaritu s Ukrajinou a s jejími obyvateli, kteří čelí útoku ruské armády. ČTK to dnes sdělila společnost Bidfood Czech Republic, mezi jejíž značky zmrzliny Prima patří.
  • Ruská železnice je důležitá pro dovoz strategických kovů do EU, píše Bloomberg
    Zbrojní průmysl v EU spoléhá na kovy vzácných zemin, které dováží z Číny. Údaje EU nyní ukazují, že důležitým kanálem pro dovoz těchto strategických kovů je ruská železnice. Rusko je centrem železniční nákladní trasy, která zásobuje západní zbrojovky stálými dodávkami kovů potřebných k výrobě mikročipů, elektroniky a munice pro moderní zbraně. Důležité kovy potřebné pro výrobu zbraní, které EU posílá na Ukrajinu, tak zřejmě putují po železničních kolejích nepřítele, upozornila agentura Bloomberg.
  • Ruské akcie a dluhopisy jsou po zlepšení ratingu na rekordu
    Ruské akcie a dluhopisy dnes vystoupily na nové rekordy. Reagovaly tak na dlouho očekávané zlepšení hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska, k němuž přistoupila ratingová společnost S&P Global Ratings. Ta v pátek hlavní rating země zvýšila zpět do investičního pásma na známku BBB- z předchozích BB+. Ke zvýšení ratingu přistoupila poprvé od roku 2006.
  • Ruské akcie a rubeľ sú kvôli eskalácii napätia pod tlakom
    Medzi Ruskom a Ukrajinou sa to začína opäť vyostrovať. Prognózy ďalšieho vývoja konfliktu radi prenecháme bezpečnostným analytikom. Z ekonomického pohľadu sa však opäť začína hovoriť o sankciách. Pozrime sa teda na to, že čo sa udialo na jedinom inštrumente z ponuky XTB, ktorý má priamu expozíciu voči dianiu v regióne, počas posledného kola sankcií – na ruskom akciovom indexe MOEX (RUS50).
  • Ruské akcie byly vyřazeny z indexů rozvíjejících se trhů
    MSCI Inc. a FTSE Russell vyřazují ruské akcie z široce sledovaných indexů, čímž je izolují od velkého segmentu investičních fondů.
  • 🔽Ruské akcie jsou pod těžkým tlakem
    Ruský RTS index (RUS50) dnes ztrácí 6,5 % a z lokálního maxima dosaženého 12. ledna už pád dosáhl téměř 15 %. Vysoká korelace mezi vývojem indexu a cenou ropy se roztrhala na kusy! Velké množství společností indexu je napojeno na ropný sektor, takže dosavadní pozitivní korelace dávala smysl. Nyní jsme svědky výrazné divergence. Co je jejím důvodem?
  • Ruské akcie kvůli invazi ztratily 13,2 bilionu korun hodnoty, což je výkon české ekonomiky za více než dva roky. Rusko vojensky destruuje Ukrajinu, svět hospodářsky destruuje Rusko
    Akcie ruských firem, které se obchodují na londýnské burze, přišly za poslední dva týdny o 98 procent své tržní hodnoty.
  • Ruské akcie po přestávce otevřely silným růstem, Evropa jen přešlapuje
    Dnes došlo k ohlášenému otevření moskevské burzy, která na předchozí propad a měsíční přestávku navázala silným odrazem vzhůru. Zisky oproti předchozímu závěru sahaly k 13 procentům, načež ale začaly vyprchávat a už jsou ani ne 5procentní.
  • Ruské plynárenské firmě Gazprom loni prudce klesl zisk, firma ruší dividendu
    Ruské plynárenské společnosti Gazprom loni klesl čistý zisk o více než 40 procent na 1,226 bilionu rublů (zhruba 336 miliard Kč). Firma pokles zisku zdůvodnila vyšším zdaněním ve druhé polovině roku. Uvedla také, že nevyplatí celoroční dividendu, informuje dnes agentura Reuters. Akcie společnosti Gazprom reagovaly na zprávu zhruba čtyřprocentním poklesem. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je ruská vláda, už loni vyplatila rekordní pololetní dividendu v celkovém objemu 1,2 bilionu rublů.
  • Ruské rakety dopadnou v Polsku💥
    Při raketových útocích na Ukrajinu jedna z raket zasáhla Polsko a podle nepotvrzených zpráv médií způsobila škody na majetku a smrt dvou lidí. Není jasné, zda rakety pocházejí z dnešního ruského hromadného bombardování ukrajinských měst. Uvádí se, že bylo vypuštěno přes 100 raket. Akcie po zprávě prudce klesly. Ruské jednotky provádějí na Ukrajině masivní ofenzivu. Polská vláda svolala mimořádnou bezpečnostní schůzku a v současné době čekáme na oficiální potvrzení.
  • Ruské tajné jaderné středisko a superpočítač k těžbě bitcoinů
    Inženýři z přísně střeženého jaderného střediska s názvem Sarov využili pracovní superpočítač k těžbě bitcoinů. Přišla si pro ně tajná služba.
  • Ruské válčení na Ukrajině výrazně platí i čeští řidiči, Česko totiž letos dováží nejvíce ruské ropy za posledních 13 let. Platí čeští řidiči vedle toho i extrémně nízké ceny pohonných hmot svých polských kolegů?
    Rusko a Saúdská Arábie v posledních měsících vydělávají miliardy dolarů navíc díky tomu, že výrazně omezují svoji těžbu ropy a až minimálně do prosince ji budou dále koordinovaně škrtit, vypočítává dnes list Wall Street Journal. Úspěšná sázka navíc podle zdrojů listu může obě země namlsat a svoji těžbu pak omezí ještě vydatněji. Což by samozřejmě dále zesílilo inflační tlaky ve světě, zejména na Západě.
  • Ruské železnice bankrotují, jde o první bankrot velkého ruského podniku od uvalení západních sankcí. Zhoršení dopravní situace zasáhne desítky milionů Rusů
    Ruské železnice bankrotují. V březnu totiž nesplatily všechny své závazky věřitelům, jak se smluvně zavázaly. Příslušná částka byla splatná ke 14. březnu. Podniku, který je stoprocentně ve vlastnictví Ruské federace, pak běžela desetidenní lhůta, kdy mohl věc napravit. Věřitelé však své peníze během této lhůty nedostali. Mezinárodní výbor pro posuzování daných záležitostí podle dnešní zprávy agentury Bloomberg na základě uvedeného vývoje vyhodnotil finanční situaci Ruských železnic jako platební neschopnost, tedy bankrot.
  • Rusko a Čína jsou připravené vyhnout se finančním sankcím
    Minulý týden se objevila zpráva, že ruský prezident Vladimir Putin poslal čínskému lidu dopis, ve kterém podrobně popisuje probíhající obchod mezi Čínou a Ruskem. Čínská prezident Si Ťin-pching se s Putinem setkal před začátkem olympijských her v Pekingu. Na to v návaznosti vydali společné prohlášení, v němž potvrdili podporu Ruska ve sporech Číny a Tchaj-wanem.
  • Rusko a Čína v roce 2018? Technologie vedou ke změně paradigmatu
    Říjen mě přinesl zpět do jednoho z mých nejoblíbenějších míst k obchodování – do Ruska. Rusko bylo vždy vlídné k Saxo Bank i ke mně, ale tentokrát jsem pocítil trochu nejistoty až nedůvěry…a byl to silnější a znepokojivější dojem než jindy. Bylo to trochu zvláštní, protože ekonomická data Ruska se zlepšují. Rubl byl dokonce během posledních osmnácti měsíců ve špičkové formě.
  • Rusko a Saudská Arábia podporia predĺženie dohody o obmedzení produkcie ropy krajín OPEC+
    Minulý týždeň sa udiali dve zásadné udalosti, ktoré budú v najbližších týždňoch vytvárať tlak na rast ceny ropy. Prvou bolo stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa s čínskych prezidentom Xi Jinpingom na samite krajín G20 v Japonsku. Obe hlavy štátov sa dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach ohľadom dosiahnutia obchodnej dohody. Trump odložil zavedenie dodatočných ciel na dovoz čínskych produktov v ročnom objeme vo výške 300 miliárd dolárov. Čínsky prezident prisľúbil, že Čína sa bude snažiť znižovať obchodný prebytok s USA a to tak, že bude nakupovať veľké množstvá poľnohospodárskych produktov. Trump taktiež povolil americkým firmám spolupracovať s čínskou spoločnosťou Huawei, ktorú pred niekoľkými týždňami zaradil na tzv. „blacklist“. Najdôležitejšie ale je, že trhy vo všeobecnosti neočakávali takýto pozitívny scenár stretnutia medzi Trumpom a Xi, pretože v posledných týždňoch bola situácia medzi oboma krajinami veľmi napätá, takže tento výsledok je veľmi pozitívny pre trhy. V prípade dosiahnutia obchodnej dohody, klesá riziko spomaľovania globálneho hospodárskeho rastu, pretože dohoda by mala viesť k odstráneniu ciel medzi oboma krajinami, čo povedie k zvýšeniu kúpyschopnosti obyvateľstva, a teda krajiny budú dovážať a spotrebovávať viac, čo sa prejaví aj na raste dopytu po rope, a teda aj na raste jej ceny.
  • Rusko a Ukrajina - poslední události
    Není snadné říci, zda se v posledních dnech výrazně změnila situace mezi Ukrajinou a Ruskem. Napětí však v posledních hodinách nejvíce zvyšují malé konflikty v Donbasu. Ještě na počátku tohoto týdne trhy doufaly v rychlou deeskalaci, což se však velmi rychle ukázalo jako nereálné. Naopak karta Donbasu je zmiňována stále častěji.
  • Rusko by si prodejem plynu a ropy za bitcoiny nepomohlo, vždyť bitcoin za poslední dobu propadl podobně jako rubl. Moskva zmiňováním bitcoinu buď blufuje, nebo je zoufalá
    Bitcoin dnes výrazněji nereaguje na zprávu světových médií v čele s BBC, že by Rusko mohlo při obchodování s ropou a plynem využít právě nejstarší a nejrozšířenější světovou kryptoměnu. Podle dat Bloombergu dnes ráno (9:00 SEČ) bitcoin vůči dolaru dokonce mírně ztrácí, 0,1 procenta. Jeho cena se sice včera vyhoupla nad úroveň 44 tisíc dolarů, poprvé od začátku března, avšak je stále citelně níže v porovnání s loňskou maximální cenovou úrovní. Loni v listopadu se bitcoin prodával takřka za 69 tisíc dolarů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova