Sobota 27. duben 2024 10:14
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
FTMO král
reklama
FTMO král
reklama
Fintokei ProTrader

Finanční sektor v ČR zůstává podle zátěžových testů ČNB odolný

30.11.2022 17:34  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Finanční sektor v Česku zůstává vysoce odolný vůči zhoršenému ekonomickému vývoji. Banky jsou dostatečně kapitálově vybavené pro absorpci šoků i v případě déletrvajících ekonomických potíží a klimatických šoků. Nebankovní finanční sektor, tedy pojišťovny či penzijní fondy, zůstává rovněž odolný. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali představitelé České národní banky. ČNB nechala poměr výše hypotéky a hodnoty nemovitosti (LTV) na 80 pct. Na úrovni platné od června zůstaly i limity dalších ukazatelů. Bankovní rada ČNB nechala beze změny sazbu takzvané proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu. Je 1,5 pct.

Podzimní zpráva ČNB o finanční stabilitě obsahuje rovněž výsledky zátěžového testu bankovního sektoru zohledňujícího klimatická rizika. Výsledek dokladuje jeho schopnost ustát delší období silně negativního vývoje včetně dopadů klimatických rizik a politik, které na ně reagují. Došlo by však podle ní ke značnému nárůstu úvěrových selhání a silnému oslabení ziskovosti.

"Výchozí pozice bankovního sektoru je příznivá. Jeho klíčovým rizikem nicméně zůstává další vývoj kvality úvěrového portfolia. U toho sice pozorujeme signály mírného zhoršování, prozatím ale nejsou doprovázeny zvýšenými úvěrovými ztrátami, jejichž včasné a konzervativní identifikaci bankami přikládá ČNB zásadní význam,“ uvedl ředitel sekce finanční stability ČNB Libor Holub.

Bankovní sektor jako celek by plnil regulatorní kapitálové limity v základním scénáři vývoje ekonomiky i v hypotetickém nepříznivém scénáři s klimatickými riziky. Nicméně dopad nepříznivého scénáře do kapitálového vybavení bank by byl velmi citelný a zvýraznil by význam kapitálových rezerv. Silné nejistoty ohledně dalšího vývoje domácí i světové ekonomiky a souběh řady rizik vyžadují od bank vysokou míru obezřetnosti při řízení bilancí, rizik i kapitálu, včetně dividendové politiky, doplnil.

Podzimní zpráva o finanční stabilitě, která hodnotí zdraví domácího finančního sektoru a jeho odolnost vůči nepříznivým šokům, byla pro bankovní radu východiskem pro nastavení tzv. makroobezřetnostní politiky, jejímiž hlavními nástroji jsou proticyklická kapitálová rezerva bank a limity ukazatelů pro poskytování hypotečních úvěrů. Ty rada dnes ponechala beze změny. "V době, kdy je náš hlavní cíl podstatné snížení inflace, musíme být velmi přísní a neslevovat v nárocích na banky i jejich klienty, aby vznikalo méně dluhů,“ uvedl guvernér ČNB Aleš Michl.

ČNB nechala limity pro poskytování hypoték beze změn

Česká národní banka (ČNB) dnes ponechala poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) na 80 procentech. Beze změny proti poslednímu posouzení v červnu zůstaly i další dva limity pro poskytování hypoték. ČNB o tom dnes informovala na tiskové konferenci poté, co bankovní rada projednala podzimní Zprávu o finanční stabilitě.

ČNB zároveň konstatovala, že ceny nemovitostí zůstávají nadhodnocené. V letošním pololetí byly podle centrální banky zhruba o 60 procent vyšší, než by odpovídalo úrovni příjmů mediánové domácnosti, a zhruba o 40 procent vyšší, než by odpovídalo požadovaným výnosům z pronájmu nemovitosti. Pod deset procent klesl podíl domácností, kterým příjmy umožňují bezpečně dluhově financovat průměrný byt při současné výši úrokových sazeb.

Podle scénáře ČNB by ceny rezidenčních nemovitostí měly v prvním pololetí příštího roku meziročně klesnout o šest až deset procent. Pravděpodobnost této úpravy cen roste, řekl ředitel sekce finanční stability Libor Holub. "Určité signály korekce už na trhu pozorujeme," řekl. K rychlejšímu poklesu cen nemovitostí by podle Holuba mohlo přispět především zvýšení míry nezaměstnanosti nebo omezení dostupnosti hypotečních úvěrů.

ČNB zpřísnila limity pro poskytování hypoték loni v listopadu s platností od letošního dubna. Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) snížila na 80 procent z předchozích 90 procent. Limit 90 procent je možné uplatnit pro žadatele mladší 36 let. Zároveň obnovila další příjmové limity pro poskytování hypoték. Limit ukazatele DTI, tedy celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu, je od dubna 8,5. Pro mladé do 36 let pak je 9,5. Limit ukazatele DSTI, tedy poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem, je 45 procent. U mladých do 36 let to aktuálně činí 50 procent.

Bankovní rada považuje rizika spojená s poskytováním hypotečních úvěrů nadále za zvýšená, uvedla členka rady Karina Kubelková. "Nadhodnocené ceny nemovitostí, vyšší úrokové sazby z hypotečních úvěrů, dopad inflace a cen energií na životní náklady domácností, očekávané zpomalení hospodářské aktivity a významné ekonomické a geopolitické nejistoty jsou faktory, které v současnosti zvyšují rizika spojená s poskytováním hypotečních úvěrů," řekla novinářům. Upozornila, že přes 40 procent úvěrů má rizikový poměr výše splátky k příjmům.

Podle Holuba by však případné změny fixací hypoték neměly posunout významnou část úvěrů do rizikového poměru DSTI. Data ČNB podle něj ukazují, že by se sazby úvěrů po změně fixace mohly zvýšit o 2,5 až 4,2 procentního bodu. Vzhledem k růstu nominálních mezd od původní fixace nepředpokládá zásadní dopady na schopnost domácností splácet hypotéku.

Rada ČNB nechala sazbu na ochranu úvěrového trhu beze změny

Bankovní rada České národní banky dnes ponechala beze změny sazbu takzvané proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu. ČNB o tom dnes informovala na své internetové stránce. Aktuálně je sazba 1,5 procenta, k 1. lednu vzroste na dvě procenta a od dubna bude 2,5 procenta.

Bankovní rada v dnešním rozhodnutí zohlednila dříve přijatá rizika v bilanci bankovního sektoru, zhoršený výhled vývoje ekonomiky a rychlou dynamiku především u úvěrů v cizí měně, uvedla po jednání rady členka bankovní rady Karina Kubelková. Rada podle ní také přihlédla ke geopolitickým nejistotám a k hrozbě zvýšení systémového rizika kvůli rostoucímu zadlužení vládního sektoru.

"V případě zhoršení ekonomické situace a vzniku významných úvěrových ztrát v domácím bankovním sektoru je ČNB připravena sazbu rezervy snížit, případně rezervu zcela rozpustit s cílem pokrýt vzniklé ztráty a podpořit schopnost bank plynule úvěrovat reálnou ekonomiku," řekla Kubelková novinářům.

Rezervu by měly banky vytvářet v době růstu úvěrů. Naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být využita bankami pro krytí ztrát. Cílem je zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do ekonomiky. Efektem může být zpomalení růstu úvěrů.

"Naposledy byla proticyklická rezerva snižována po příchodu pandemie, v loňském roce však začala být opět postupně navyšována. Pokud by se ekonomická situace začala opět výrazněji zhoršovat, ČNB může rezervu opět rychle rozpustit, aby podpořila úvěrování reálné ekonomiky. Tato situace však prozatím kromě úvěrů na bydlení nenastala, zároveň vzhledem k nízkým rizikovým váhám je její vliv na zajištěně úvěry na bydlení spíše menší. I z toho důvodu tak bylo dnešní rozhodnutí sazbu neměnit spíše očekávané," sdělil ČTK hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Upozornil, že úroveň 2,5 procenta, na kterou se má sazba zvýšit od dubna, je nejvyšší, kdy platí mezinárodní reciprocita a na úvěry v tuzemské ekonomice musí držet vyšší kapitál i relevantní zahraniční banky, které nepodléhají regulaci ČNB. "Na tuto maximální výši prozatím plánují sazbu v příštím roce zvýšit kromě v ČR také v Norsku a Dánsku," uvedl Seidler.

ČNB stanovuje sazbu této rezervy čtvrtletně, zpravidla s ročním předstihem. Proticyklická kapitálová rezerva je jedním z opatření směrnice EU o přístupu k činnosti úvěrových institucí a o obezřetnostním dohledu nad úvěrovými institucemi a investičními podniky (CRD IV).

Zdroj: ČTK, ČNB

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Finanční krize pomohla akciím k nejlepšímu býčímu výsledku v historii
    Světové akcie vyrostly oproti svým minimům ze začátku března 2009 o více než 174 procent. A navíc se zdá, že tento dosud nevídaný býčí trh není...
  • Finanční krize v roce 2019? 15 znaků blížící se recese
    Přehřívání trhu a slábnoucí výsledky z minulého roku jsou pro řadu analytiků předzvěstí blížící se finanční krize, či dokonce potenciálního pádu burzy. Samozřejmě, nikdo nemůže s jistotou prohlásit, kdy ekonomická krize skutečně přijde. V následujícím článku si probereme, které signály mohou naznačovat blížící se finanční krizi a také, jak se v nejkritičtějším případě při pádu burzy zachovat.
  • Finanční očekávání českých domácností na rok 2024
    České domácnosti počítají v letošním roce s vyššími výdaji, 3 lidi z 10 předpokládají, že poroste i jejich příjem, 60 % respondentů v podzimním průzkumu STEM/MARK pro Home Credit uvedlo, že neplánuje žádnou větší investici. Letní dovolenou v zahraničí si však nenechá ujít 37 % dotázaných.
  • Finanční Páka
    Finanční Páka Pro klienty s profesionálním statusem nabízíme nyní páku až 1:500   Klienti, kteří splní požadavk...
  • Finanční pomoc Maďarsku v ohrožení. EK a MMF opouštějí Budapešť kvůli tlaku vlády na centrální banku
    Evropská komise spolu s Mezinárodním měnovým fondem předčasně ukončily předběžná...
  • Finanční půjčky: Jaká je historie dluhů?
    Zmínky o prvních půjčkách najdeme již ve starověku. K dnešním online půjčkám vedla dlouhá doba, během které se měnili lidé, jejich potřeby i fungování bankovnictví. Jak tomu bylo kdysi a zůstaly některé funkce z dávných období zachovány i v dnešním toku peněz?
  • Finanční represe na rozvinutých trzích
    Finanční represe je termín, který popisuje skutečnost, že na mnoha rozvinutých trzích jsou reálné dluhopisové výnosy do doby splatnosti, tedy nominální výnosy snížené o inflaci, záporné. Důsledkem tohoto faktu je, že držitelé vládních dluhopisů v reálném vyjádření dosahují záporných výnosů a držbou těchto dluhopisů reálná hodnota jejich kapitálu, resp. úspor v čase klesá.
  • Finanční ředitel ČEZ: Plynu je v Evropě dost, zdražování je běžný sezonní stav
    Plynu a kapacit pro jeho zpracování je nyní na evropském trhu dostatek, dodávky v ohrožení nejsou. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl finanční ředitel energetické skupiny ČEZ Martin Novák. Podle něj se současný růst velkoobchodních cen plynu nevymyká běžným sezonním výkyvům a nelze jej připodobnit k loňskému skokovému zdražování. Upozornil na to, že evropské zásobníky na plyn budou brzy plné, a navíc přibývají nové terminály na zkapalněný zemní plyn (LNG).
  • Finanční ředitelé napříč světovou ekonomikou jsou čím dál pesimističtější
    Výsledky pravidelné studie Duke University/CFO Global Business Outlook za třetí čtvrtletí ukázaly, že podnikatelský optimismus v USA v aktuálním třetím čtvrtletí poklesl na nejnižší úroveň za poslední tři roky. Většina finančních ředitelů očekává nástup hospodářské recese ještě před prezidentskými volbami v příštím roce. Tato studie finančních ředitelů přitom probíhá již 94 čtvrtletí v řadě.
  • Finanční sektor na vzestupu?
    Aktuálním tématem kapitálových trhů jsou dopady proinflačního prostředí na jednotlivé akciové sektory. Pod tlakem se nachází především růstové akcie, zejména technologické firmy. Peníze investorů tak proudí do nových odvětví, a to do oblastí financí, energetiky a základních surovin. Ty totiž nejvíce trpěly uzavřením ekonomiky kvůli pandemii COVID-19. „Pro banky je navíc obecně slibným faktorem probíhající hospodářské oživení. Finanční tituly totiž mají tendenci překonávat průměr trhu v době, kdy se obnovuje aktivita v průmyslu, rostou sazby, výnosová křivka je strmější a rostou inflační očekávání,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.
  • Finanční skupina SAB Finance letos dosáhne rekordního zisku
    Rok 2021 je pro SAB Finance extrémně úspěšným: Třetí čtvrtletí roku 2021 se stalo nejvýnosnějším kvartálem v historii SAB Finance s výnosy téměř 85 milionů korun. Jen za říjen SAB Finance dosáhla rekordních výnosů ve výši 42,5 milionů Kč a očekávaný zisk před zdaněním za prvních 10 měsíců atakuje hranici 148 milionů Kč.
  • Finanční technologie mění pravidla hry ve finančním sektoru
    Rychlé proměny v digitálním světě jsou jedním z aktuálních témat a globální finanční sektor si je konečně vědom příležitostí, které představují finanční technologie.
  • Finanční trh bude sledovat především červencovou inflaci
    Hlavním motivem tohoto týdne je inflace. Červencové statistiky budou zveřejněny v ČR a následně USA. V tuzemsku se růst spotřebitelských cen měl udržet pod 3 % a v USA patrně poprvé za 5 měsíců nedošlo k dalšímu navýšení tempa – dle odhadů ale nadále zůstává vysoké (nad 5 %). Dále dorazí tuzemská nezaměstnanost a řada důležitých předstihových indikátorů z USA i eurozóny. Zbylé země CEE regionu, Maďarsko a Polsko, zveřejní předběžné výsledky HDP za druhý kvartál.
  • Finanční trh se dál hroutí
    Zlato v reakci na rostoucí výnosy dluhopisů, které podpořily dolar a během jednoho dne klesly o 50 USD, zaznamenalo prudký výprodej. Drahý kov čelí výzvám, protože investoři stále ještě vstřebávají páteční údaje o inflaci a opětovné obavy z dalšího zpomalení růstu v Číně kvůli poslední vlně covidu. Situace související s covidem-19 v Číně by mohla vyústit v delší období problémů s dodavatelskými řetězci, což by posílilo obavy z inflace. Navíc, očekávání agresivního zvyšování sazeb Federálního rezervního systému, která jsou nyní z hlediska kontroly inflace považována za nedostatečná, jsou poněkud nadsazená. Očekávalo se, že Fed dokáže zpomalit zvyšování sazeb do září nebo října. Teď se ale taktika změnila. Analytici odhadují, jak agresivní bude a jak dlouho potrvá. Agresivní zpřísňování by mohlo pokračovat do konce roku. Zlatu v důsledku toho dál hrozí výraznější výprodej. Support na hladině 1 800 USD za unci se nemusí udržet a trh se zlatem by mohl klesnout na 1 750 USD za unci.
  • Finanční trhy hledají jednotící myšlenku, ropa ještě využívá obnovení sankcí
    Úterní obchodování v Evropě se rozjíždí bez jasného směru či jednotného tématu. Ropa ještě využívá k mírným ziskům poslední zprávy o plném obnovení amerických sankcí, ale dluhopisy jsou nerozhodné při mírném nárůstu výnosů a akcie v Evropě od začátku nasbíraly drobné ztráty.
  • Finanční trhy jsou v poslední době trochu „tricky“
    Vývoj cen některých finančních instrumentů se v poslední době může někomu zdát trochu chaotický a ne tak úplně odpovídající ekonomickým fundamentům.
  • Finanční trhy očekávají zhoršení obrázku veřejných financí a vyšší emisi státních dluhopisů
    Předpokládáme, že pouze z důvodu nižších daňových příjmů vzroste deficit státního rozpočtu minimálně na 150 mld. Kč. Další prohloubení deficitu půjde na vrub výdajové strany, která závisí na diskrečních opatřeních vlády. V menší míře očekáváme i výpadek daňových příjmů municipalit a horší hospodaření zdravotních pojišťoven skrze nižší výběr pojistného. V případě, že by státní rozpočet opravdu dosáhl deficitu 200 mld. Kč, jednalo by se tak o nejvyšší deficit v historii. S těmito vyhlídkami již počítají i finanční trhy. České státní dluhopisy se v posledních dnech dostaly pod tlak a investoři se jich zbavují. Desetiletý výnos státního dluhopisu vzrostl za poslední týden o 70 bazických bodů a tento trend bude pravděpodobně pokračovat. I tak se však výnosy státních dluhopisů drží z historického hlediska na velmi nízké úrovní. V kombinaci s vysokým ratingem země a nízkým zadlužením nebude problém pro Ministerstvo financí vydat nové státní dluhopisy na pokrytí deficitu státního rozpočtu.
  • Finanční trhy od začátku roku a od brexitu. Komodity září, Evropa zaostává
    Zajímavá grafika z dílny německé Deutsche Bank, která mapuje výkonnost finančních aktiv od začátku roku a od brexitu (černý kosočtverec) ke dnešnímu dni via FTAlphaville.
  • Finanční trhy plné nejistoty
    Navzdory týdnu plnému rizika a volatility INDU uzavírá týden s mírným ziskem. Maratonský týden začal volbami v Itálii, které vyvolaly značnou nejistotu, zatímco německé potvrzení "Velké koalice" podpořilo evropské trhy.
  • Finanční trhy podceňují letošní nabídku českých státních dluhopisů
    Ministerstvo financí v dnešní aukci prodalo státní dluhopisy v objemu 13,6 mld. Kč, zatímco investoři poptávali téměř trojnásobek. Podle našich očekávání byl největší zájem o nejkratší z dnes nabízených dluhopisů se splatností čtyř let. Ten byl prodán s průměrným výnosem 1 %. Vysoká poptávka nebyla překvapením vzhledem k tomu, že Ministerstvo financí v posledních měsících nabízí hlavně dluhopisy s výrazně delší splatností. Vysokou poptávku však zaznamenal i devítiletý dluhopis s průměrným výnosem 1,57 %. Ten však spíše kompenzoval nízký zájem o poslední dluhopis z dnešní nabídky se splatností devatenáct let a výnosem 1,96 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Odborné kurzy a semináře
Začínáme s Forexem (dopolední seminář)
reklama
Swissquote Bank