Čtvrtek 28. březen 2024 21:39
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new

Finanční trhy jsou v poslední době trochu „tricky“

16.08.2012 21:32  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Vývoj cen některých finančních instrumentů se v poslední době může někomu zdát trochu chaotický a ne tak úplně odpovídající ekonomickým fundamentům. Například když špatná ekonomická data z Číny vedou k posilování tamního akciového indexu nebo když špatná data z Evropy způsobují posilování eura, tak tomu chybí logické zdůvodnění.

Je to způsobeno tím, že na základě publikace ekonomických dat, investoři dopředu anticipují budoucí kroky vládních činitelů. To znamená, že u špatných dat z Číny očekávají další měnové uvolňování ze strany čínské centrální banky. To by následně vedlo k posílení čínského akciového trhu, a tak investoři a následně tedy i finanční trhy reagují na jednotlivé skutečnosti s předstihem a u špatných dat rovnou nakupují.

Ta samá situace nastává na poli EURUSD. Špatná data z evropského regionu vedou investory k domnění, že na FED bude vyvíjen větší tlak, aby ochránil ekonomiku USA před šířící se nákazou z Evropy. Tato očekávaní pak způsobují oslabování dolaru a posilování eura. A tak je často otázkou, která událost ve finále převáží. Jestli samotná ekonomická data vypovídající o stavu ekonomiky nebo očekávání ekonomů o budoucích krocích tvůrců politiky. Současná situace na trzích je tedy záludná, a může nás někdy nachytat.

Tento nepřehledný stav bude trvat minimálně do konce srpna, kdy by se ekonomické okolnosti mohly vyjasnit. 31. srpna začíná 2denní ekonomické sympózium v Jackson Hole v USA. Účastní se ho přední američtí ekonomové, centrální bankéři, akademici a finančníci. Právě po skončení této významné ekonomické konference by mohly být konečně jasné ekonomické plány FEDu v oblasti budoucnosti měnové politiky USA.

Dobrá zpráva je, že do té doby je alespoň čitelná situace na americkém bojovém poli. Špatná ekonomická data by teoreticky měla vést k oslabování dolaru. I kdybychom do našich úvah zapojili možné konání FEDu, tak špatná ekonomická čísla znamenají potenciální měnové uvolňování, tedy dospějeme ke stejnému závěru, a tím je slabší dolar. Stejné pravidlo platí i v případě pozitivních ekonomických zpráv. Dobré zprávy vedou k posilování dolaru. V případě, že se do úvah zapojí také konání FEDu, tak nenastane další QE a dolar opět posiluje.

Michala Moravcová
Analytik finančních trhů BOSSA.cz
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Finanční represe na rozvinutých trzích
    Finanční represe je termín, který popisuje skutečnost, že na mnoha rozvinutých trzích jsou reálné dluhopisové výnosy do doby splatnosti, tedy nominální výnosy snížené o inflaci, záporné. Důsledkem tohoto faktu je, že držitelé vládních dluhopisů v reálném vyjádření dosahují záporných výnosů a držbou těchto dluhopisů reálná hodnota jejich kapitálu, resp. úspor v čase klesá.
  • Finanční ředitel ČEZ: Plynu je v Evropě dost, zdražování je běžný sezonní stav
    Plynu a kapacit pro jeho zpracování je nyní na evropském trhu dostatek, dodávky v ohrožení nejsou. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl finanční ředitel energetické skupiny ČEZ Martin Novák. Podle něj se současný růst velkoobchodních cen plynu nevymyká běžným sezonním výkyvům a nelze jej připodobnit k loňskému skokovému zdražování. Upozornil na to, že evropské zásobníky na plyn budou brzy plné, a navíc přibývají nové terminály na zkapalněný zemní plyn (LNG).
  • Finanční ředitelé napříč světovou ekonomikou jsou čím dál pesimističtější
    Výsledky pravidelné studie Duke University/CFO Global Business Outlook za třetí čtvrtletí ukázaly, že podnikatelský optimismus v USA v aktuálním třetím čtvrtletí poklesl na nejnižší úroveň za poslední tři roky. Většina finančních ředitelů očekává nástup hospodářské recese ještě před prezidentskými volbami v příštím roce. Tato studie finančních ředitelů přitom probíhá již 94 čtvrtletí v řadě.
  • Finanční sektor na vzestupu?
    Aktuálním tématem kapitálových trhů jsou dopady proinflačního prostředí na jednotlivé akciové sektory. Pod tlakem se nachází především růstové akcie, zejména technologické firmy. Peníze investorů tak proudí do nových odvětví, a to do oblastí financí, energetiky a základních surovin. Ty totiž nejvíce trpěly uzavřením ekonomiky kvůli pandemii COVID-19. „Pro banky je navíc obecně slibným faktorem probíhající hospodářské oživení. Finanční tituly totiž mají tendenci překonávat průměr trhu v době, kdy se obnovuje aktivita v průmyslu, rostou sazby, výnosová křivka je strmější a rostou inflační očekávání,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.
  • Finanční sektor v ČR zůstává podle zátěžových testů ČNB odolný
    Finanční sektor v Česku zůstává vysoce odolný vůči zhoršenému ekonomickému vývoji. Banky jsou dostatečně kapitálově vybavené pro absorpci šoků i v případě déletrvajících ekonomických potíží a klimatických šoků. Nebankovní finanční sektor, tedy pojišťovny či penzijní fondy, zůstává rovněž odolný. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali představitelé České národní banky. ČNB nechala poměr výše hypotéky a hodnoty nemovitosti (LTV) na 80 pct. Na úrovni platné od června zůstaly i limity dalších ukazatelů. Bankovní rada ČNB nechala beze změny sazbu takzvané proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu. Je 1,5 pct.
  • Finanční skupina SAB Finance letos dosáhne rekordního zisku
    Rok 2021 je pro SAB Finance extrémně úspěšným: Třetí čtvrtletí roku 2021 se stalo nejvýnosnějším kvartálem v historii SAB Finance s výnosy téměř 85 milionů korun. Jen za říjen SAB Finance dosáhla rekordních výnosů ve výši 42,5 milionů Kč a očekávaný zisk před zdaněním za prvních 10 měsíců atakuje hranici 148 milionů Kč.
  • Finanční technologie mění pravidla hry ve finančním sektoru
    Rychlé proměny v digitálním světě jsou jedním z aktuálních témat a globální finanční sektor si je konečně vědom příležitostí, které představují finanční technologie.
  • Finanční trh bude sledovat především červencovou inflaci
    Hlavním motivem tohoto týdne je inflace. Červencové statistiky budou zveřejněny v ČR a následně USA. V tuzemsku se růst spotřebitelských cen měl udržet pod 3 % a v USA patrně poprvé za 5 měsíců nedošlo k dalšímu navýšení tempa – dle odhadů ale nadále zůstává vysoké (nad 5 %). Dále dorazí tuzemská nezaměstnanost a řada důležitých předstihových indikátorů z USA i eurozóny. Zbylé země CEE regionu, Maďarsko a Polsko, zveřejní předběžné výsledky HDP za druhý kvartál.
  • Finanční trh se dál hroutí
    Zlato v reakci na rostoucí výnosy dluhopisů, které podpořily dolar a během jednoho dne klesly o 50 USD, zaznamenalo prudký výprodej. Drahý kov čelí výzvám, protože investoři stále ještě vstřebávají páteční údaje o inflaci a opětovné obavy z dalšího zpomalení růstu v Číně kvůli poslední vlně covidu. Situace související s covidem-19 v Číně by mohla vyústit v delší období problémů s dodavatelskými řetězci, což by posílilo obavy z inflace. Navíc, očekávání agresivního zvyšování sazeb Federálního rezervního systému, která jsou nyní z hlediska kontroly inflace považována za nedostatečná, jsou poněkud nadsazená. Očekávalo se, že Fed dokáže zpomalit zvyšování sazeb do září nebo října. Teď se ale taktika změnila. Analytici odhadují, jak agresivní bude a jak dlouho potrvá. Agresivní zpřísňování by mohlo pokračovat do konce roku. Zlatu v důsledku toho dál hrozí výraznější výprodej. Support na hladině 1 800 USD za unci se nemusí udržet a trh se zlatem by mohl klesnout na 1 750 USD za unci.
  • Finanční trhy hledají jednotící myšlenku, ropa ještě využívá obnovení sankcí
    Úterní obchodování v Evropě se rozjíždí bez jasného směru či jednotného tématu. Ropa ještě využívá k mírným ziskům poslední zprávy o plném obnovení amerických sankcí, ale dluhopisy jsou nerozhodné při mírném nárůstu výnosů a akcie v Evropě od začátku nasbíraly drobné ztráty.
  • Finanční trhy očekávají zhoršení obrázku veřejných financí a vyšší emisi státních dluhopisů
    Předpokládáme, že pouze z důvodu nižších daňových příjmů vzroste deficit státního rozpočtu minimálně na 150 mld. Kč. Další prohloubení deficitu půjde na vrub výdajové strany, která závisí na diskrečních opatřeních vlády. V menší míře očekáváme i výpadek daňových příjmů municipalit a horší hospodaření zdravotních pojišťoven skrze nižší výběr pojistného. V případě, že by státní rozpočet opravdu dosáhl deficitu 200 mld. Kč, jednalo by se tak o nejvyšší deficit v historii. S těmito vyhlídkami již počítají i finanční trhy. České státní dluhopisy se v posledních dnech dostaly pod tlak a investoři se jich zbavují. Desetiletý výnos státního dluhopisu vzrostl za poslední týden o 70 bazických bodů a tento trend bude pravděpodobně pokračovat. I tak se však výnosy státních dluhopisů drží z historického hlediska na velmi nízké úrovní. V kombinaci s vysokým ratingem země a nízkým zadlužením nebude problém pro Ministerstvo financí vydat nové státní dluhopisy na pokrytí deficitu státního rozpočtu.
  • Finanční trhy od začátku roku a od brexitu. Komodity září, Evropa zaostává
    Zajímavá grafika z dílny německé Deutsche Bank, která mapuje výkonnost finančních aktiv od začátku roku a od brexitu (černý kosočtverec) ke dnešnímu dni via FTAlphaville.
  • Finanční trhy plné nejistoty
    Navzdory týdnu plnému rizika a volatility INDU uzavírá týden s mírným ziskem. Maratonský týden začal volbami v Itálii, které vyvolaly značnou nejistotu, zatímco německé potvrzení "Velké koalice" podpořilo evropské trhy.
  • Finanční trhy podceňují letošní nabídku českých státních dluhopisů
    Ministerstvo financí v dnešní aukci prodalo státní dluhopisy v objemu 13,6 mld. Kč, zatímco investoři poptávali téměř trojnásobek. Podle našich očekávání byl největší zájem o nejkratší z dnes nabízených dluhopisů se splatností čtyř let. Ten byl prodán s průměrným výnosem 1 %. Vysoká poptávka nebyla překvapením vzhledem k tomu, že Ministerstvo financí v posledních měsících nabízí hlavně dluhopisy s výrazně delší splatností. Vysokou poptávku však zaznamenal i devítiletý dluhopis s průměrným výnosem 1,57 %. Ten však spíše kompenzoval nízký zájem o poslední dluhopis z dnešní nabídky se splatností devatenáct let a výnosem 1,96 %.
  • Finanční trhy: Pro trvalejší oslabení dolaru je nutné rozvolnění ze strany Fedu
    Pokud v nadcházejícím čtvrtletí nedojde k náhlému obnovení toku zemního plynu z Ruska, čeká Evropskou unii a euro, ale i měny jejích satelitů, tedy libru a švédskou korunu, ekonomická zima. I když se to ECB a další centrální banky, s nezanedbatelnou výjimkou Bank of Japan (BoJ), snažily dohnat a ve 3. čtvrtletí zpřísňovaly, zůstává Fed i nadále centrální bankou, která „vládne všem“. A dokud nezačne Federální rezervní systém znovu rozvolňovat, nemůžeme si být jistí, že je americký dolar konečně připraven oslabit.
  • Finanční trhy se chovají schizofrenně
    Světová ekonomika se nenachází zrovna v nejlepší kondici. Čísla za poslední čtvrtletí loňského roku totiž ukázala, že dynamika světového HDP rozhodně není žádná hitparáda. Japonská ekonomika ve čtvrtém kvartálu dokonce poklesla o více než 6 % (mezikvartálně anualizovaně), německá ekonomika stagnovala a je o milimetr unikla recesi a celá ekonomika eurozóny rostla pouze o 0,1 % mezikvartálně. Přitom francouzský a italský HDP mezikvartálně mírně poklesl. Americká ekonomika se ještě docela drží, je to nicméně výhradně zásluha amerického spotřebitele, neboť například podnikové investice pokračují ve výrazném poklesu.
  • Finanční trhy v předvánočním režimu, volatilita klesá
    Po včerejší nervózní seanci se dnes situace na evropských trzích znovu uklidňuje. Téma španělských voleb je za námi a ...
  • Finanční trhy v rozpacích
    Finanční trhy jsou v posledních dnech jako na houpačce. Jednou věnují pozornost zprávám o šíření delta varianty covidu, jako například na začátku týdne, kdy klesaly výnosy dluhopisů a ztrácely akciové indexy. O den později pak můžeme pozorovat zcela opačný vývoj. Například S&P 500 během včerejška stihl umazat téměř veškeré pondělní ztráty a výnos 10letého amerického státního dluhopisu zamířil opět mírně nahoru. Trh tak balancuje mezi obavami z delta varianty koronaviru a optimismem z očekávání silných výsledků HDP za druhý kvartál doplněný očekáváním nadále uvolněné měnové politiky Fedu a ECB. Dnes nevyjdou žádná důležitá tuzemská či globální ekonomická data. Z regionu dorazí pouze polský maloobchod.
  • Finanční trhy zažily minulý týden opět poměrně náročnou rally
    Finanční trhy zažily minulý týden opět poměrně náročnou rally a nejen ty akciové. I komodity – a především energie a z...
  • Finanční trhy zažívají solidní start do nového roku
    Finanční trhy zažívají velice solidní start do nového roku. Důvodem jsou relativně příznivé fundamentální zprávy. Zaprvé Spojené státy a Čína podepsaly minou středu 15. ledna první fázi obchodní dohody, na což investoři netrpělivě očekávali. Vypadá to, že minimálně do amerických prezidentských voleb v listopadu by mohl na této frontě panovat relativní klid. Investoři si proto oddechli. Zadruhé se v posledním týdnu relativně uklidnila situace na Blízkém východě. Situace po zabití prominentního íránského generála Američany již naštěstí neeskalovala. A zatřetí přicházejí relativně příznivé makroekonomické zprávy ze světové ekonomiky. Vypadá to podle tvrdých i měkkých makroekonomických indikátorů momentálně tak, že by již dále světová ekonomika příliš zpomalovat nemusela.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani