Sobota 27. duben 2024 09:22
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
FTMO král

Končí „nákupní ráj“ v Polsku? Česká koruna má totiž vůči zlotému brzy výrazně oslabit, varuje největší švýcarská banka, takže Češi by si měli koruny na zloté směnit už teď

15.11.2023 10:21  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Plánujete vyrážet do Polska na nákupy i v příštím roce? Rozměňte si koruny za zloté už teď, protože česká měna bude vůči polské v nadcházející době obzvláště výrazně slábnout, říká největší švýcarská banka UBS.

Ta nyní klientům radí sázet na výrazný propad koruny a nakupovat zloté jako jednu z nejvýnosnějších investičních strategií pro rok 2024 (viz níže).

Jeden zlotý se má podle UBS v příštím roce prodávat až za šest korun. Přitom třeba letos v polovině února stál přechodně i méně než 4,95 koruny, plyne z dat Bloombergu. To byla nejsilnější úroveň koruny vůči polské měně v moderní historii.

Silná koruna byla jedním z důvodů nárůstu popularity přeshraničních výletů Čechů na nákupy v Polsku. Společně například s nulovou polskou DPH na základní potraviny nebo extrémně levnými pohonnými hmotami, uměle a na politické zadání ještě více zlevněnými před říjnovými volbami v zemi, dal poměrně slabý zlotý vzniknout „polskému nákupnímu ráji“.

Jenže tento „ráj“ nyní ztrácí část své lákavosti. Po volbách citelně podražily pohonné hmoty v zemi. Jsou sice stále levnější než v Česku, ale už ne tak výrazně, jako když je před volbami zjevné politické zadání strany Právo a spravedlnost státem kontrolovanému petrochemickému podniku Orlen neudržitelně zlevňovalo.

Navíc, kvůli vysoké pravděpodobnosti, hraničící s jistotou, že Právo a spravedlnost nebude v nové polské vládě se Varšavě otevírá cesta k desítkám miliard eur z evropských fondů, které byly z důvodu svárů s Bruselem dosud zmrazeny.

Vyhlídka na tento příliv, v přepočtu takřka 900 miliard korun, právě polský zlotý zpevňuje. Pravděpodobná nová polská vláda, vedená Donaldem Tuskem, je mnohem vstřícnější k Bruselu a příliv dotačních miliard eur zvýší poptávku po zlotém. Za přitékající miliardy eur se totiž ze všeho nejdříve nakoupí zlotý, jimž pak teprve budou profinancovávány příslušné investiční akce a projekty v zemi.

Zatímco zlotý tak v příštím roce posílí až na 4,2 za euro, z nynější úrovně 4,39, česká koruna podle UBS nabere opačný směr a oslabí až na 25,50 za euro, ze současné hodnoty 24,49.


Lukáš Kovanda
Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Komunita Kryptoměn
    Bitcoin a krypto komunita za poslední rok zažívají obrovský růst po stránkách tržní kapitalizace, trend investování do nových kryptoměn a rozšíření již existujících kryptoměn, rozšíření do povědomí veřejnosti apod.
  • Komunita Reddit sa zameriava na akcie spoločnosti Tilray
    Akcie spoločnosti Tilray (TLRY.US) dnes vzrástli o 50% a včera navýšili obrovské zisky, pretože sektor kanabisu sa stal novou oblasťou záujmu obchodníkov z komunity Reddit. Príspevok zo strany WallStreetBets, týkajúci sa akcií spoločnosti sa páčil približne 10 000 ďalším používateľom iba za dvanásť hodín a akcie spoločnosti Tilray vzrástli o 21% .
  • Komunita XRP se rozdělila v názoru na řízení měsíčního uvolňování depozit Ripplem
    Hodnota XRP se opět propadla pod hranici 0,5 dolaru, čímž se vymazaly nabyté zisky po klíčovém soudním rozhodnutí ve věci žaloby Komise pro cenné papíry Spojených států (SEC) proti společnosti Ripple. Tento vývoj vyvolal diskuse o atraktivitě XRP, zejména s ohledem na to, jak společnost Ripple řídí měsíční uvolňování eskontovaných XRP.
  • Komu ostane čierny peter?
    Hoci tento týždeň vyzeral skôr na pokles akcií (absencia dohody po víkende), už túto noc sme videli presný opak. A to opäť na základe rečí o blížiacej sa dohode. Na toto hľadíme s určitým skepticizmom a to hlavne po skúmaní, čo sa deje reálne a nie čo sa rozpráva.
  • Koncern VW i samotná Škoda Auto v září zvýšily odbyt
    Německý automobilový koncern Volkswagen i česká dceřiná značka Škoda Auto v září po koronavirovém propadu zvýšily odbyt. Skupina Volkswagen prodala 933.600 aut, což je meziročně o 3,3 procenta více, Škoda Auto pak odbyt zvýšila o 2,6 procenta na 104.600 vozů. Koncern to uvedl v dnešní tiskové zprávě.
  • Koncová podoba finančnej pomoci pre Eurozónu
    Celková pomoc uhasenie fiškálneho požiaru v EU má niekoľko bodov... po 1. EU vytvorí fon...
  • Končí bitcoinová párty? Oslabení kryptoměně pomůže, říkají analytici
    Hodnota tzv. kryptoměny Bitcoin v posledních dnech ztrácí lesk a připomíná silně rozevlátou houpačku. Během neděle atakovala cena Bitcoinu 6 000 dolarů a ztráta z posledních dní dosáhla více než 25 %. Jen za posledních dvacet čtyři hodin ztratil Bitcoin 1 000 dolarů. Poslední dění v segmentu kryptoměn ovšem naznačuje, že díky zpomalení rally odštěpené Bitcoin Cash, cena Bitcoinu zase mírně oživuje. Aktuálně se pohybuje kolem necelých 6 280 dolarů.
  • Končí éra dluhopisů a začíná doba akcií
    Stará otřepaná pravda říká, že akcie si vždy vedou lépe než dluhopisy. Alespoň j...
  • Končí éra „jestřábí ČNB“. Noví radní vesměs hlasovali jako holubičí guvernér
    Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu na stávající úrovni sedmi procent. Jde o výsledek, jež čekala zhruba polovina expertů oslovených agenturou Bloomberg.
  • Končí klesající trend bitcoinu? 4 faktory, které ukazují proč…
    Nové údaje ukázaly, že poměr realizovaných zisků a ztrát u bitcoinu klesl pod 1, což znamená, že investoři se setkávají s většími ztrátami než zisky. Historicky tento vzorec signalizuje potenciální lokální dno pro BTC během posledních šesti měsíců.
  • Končí nejztrátovější olympiáda dějin, ztráty jdou do desítek miliard korun. Zaplatí je japonští občané, sponzoři i pojišťovny
    Dneškem končí nejztrátovější olympiáda v dějinách. Ztráty tokijské olympiády z největší částí zaplatí japonský daňový poplatník. Přitom přes 80 procent Japonců si konání her kvůli pandemii nepřálo ani v letošním roce, po jejich loňském odložení.
  • Končí posilování surové ropy?
    Surová ropa se v tuto chvíli zřejmě dostala tak daleko, jak to jen bylo možné. Posilování bylo způsobeno značným nárůstem investiční...
  • Končí po skandálech celá éra Euribor? Odcházejí velcí, EK se chystá nařizovat?
    Určující sazbou pro biliony eur zápůjčních produktů a zároveň opředena skandálem s manipulativním stanovováním sazby...
  • Končí rozporuplná éra záporných úrokových sazeb, po 15 letech. Japonská centrální banka dnes zvýšila svůj úrok, poprvé po 17 letech
    Poprvé od července 2009 se na světě nenachází ani jediná centrální banka, která by měla svoji základní úrokovou sazbu v záporu. Japonská centrální banka dnes totiž svoji sazbu zvýšila z úrovně -0,1 procenta do pásma od nuly do 0,1 procenta. Sazbu zvyšovala poprvé po sedmnácti letech.
  • Končí „spanilá jízda“ koruny? Dolů ji sráží rostoucí hrozba recese v USA
    Od minulého čtvrtka koruna proti euro oslabuje vůbec nejvýrazněji od loňského srpna. Vyvstává tak otázka, zda se růstový potenciál české měny nevyčerpal. „Spanilá jízda“ koruny ji za posledních dvanáct měsíců proti euru zpevnila do čtvrtka v tomto týdnu o sedm procent. Z významnějších relevantních světových měn proti euru za stejnou dobu posílila ještě výrazněji jen jediná, a to mexické peso.
  • Končí šéf jedné z největších autopůjčoven světa. Vaz mu zlomila katastrofální sázka na elektrovozy
    Za katastrofální sázku na elektromobily padá hlava šéfa jedné z největších autopůjčoven světa, Hertzu. Stephen Scherr, bankéř s třicetiletou profesní dráhou u Goldman Sachs přes svůj zkušený věk podlehl zelené ideologii a coby novopečený šéf Hertzu nakoupil do jeho flotily desetitisíce elektrovozů.
  • Kondice britského trhu práce se dál zlepšuje. Nižší tempo růstu mezd ale libře příliš nepomáhá
    Z Británie dnes přišly čerstvé výsledky z pracovního trhu a první dojmy jsou tak trochu smíšené. Kondice pracovního trhu je stále velmi dobrá. Míra nezaměstnanosti dokonce klesla o další desetinu na 4,7 %, což byl lepší výsledek než s čím počítal většinový konsenzus, který čekal výsledek beze změny. Nezaměstnanost je tak nejnižší od konce roku 2005. Po velmi silném lednovém reportu, kdy klesl počet žadatelů o podporu o skokových 42 tis. osob, navíc dopadla dobře i data za minulý měsíc, když klesl počet žadatelů o podporu o dalších 11 tis. Trh počítal s přírůstkem o 3,2 tis., takže další milé překvapení. Hůře si ale vede ukazatel, který je pro libru a její další vývoj paradoxně nejzajímavější. Na mysli máme mzdy, které rostly meziročně v Británii o 2,3 %, což je výrazné zpomalení proti minulému měsíci, kdy se zvyšovaly o 2,6 %. Dnešní výsledek navíc podstřelil většinový konsenzu, který počítal s růstem mezd o 2,4 %. Ještě hůře si přitom vedly mzdy po započtení bonusů, když v tomto případě zpomalil jejich růst z 2,6% až na 2,2 %.
  • Kondice českého průmyslu se zhoršuje nepřetržitě už přes půldruhého roku. ČNB i kvůli tomu letos razantně sníží své úrokové sazby
    Provozní podmínky v tuzemském zpracovatelském se v prosinci 2023 zhoršily výrazněji, než analytici očekávali. Příslušný ukazatel, sestavovaný na základě pravidelných šetření mezi manažery nákupu v průmyslu, vykazuje za prosinec hodnotu jen 41,8 bodu.
  • Kondice evropské ekonomky zůstává velmi dobrá. Loňské růstové momentum ale pozvolna uvadá (PMI)
    Markit dnes zveřejnil čerstvé výsledky PMI pro eurozónu, což znamená že ze světové ekonomiky začínají postupně přicházet první data za letošní rok. Lednová čísla vypadají znovu velmi dobře, i když se zdá, že boomu z konce minulého roku, a výraznému růstu aktivity ve výrobě a službách, je prozatím konec.
  • Kondice evropského výrobního sektoru se dál výrazně zlepšuje. Euro přesto znovu slábne
    Máme k dispozici první data roku 2017 a v duchu posledních měsíců roku minulého se jedná opět o velmi slušné výsledky. Evropa dnes zveřejnila prosincový PMI pro výrobní sektor, který ve většině případů dokázal navázat na růst z minulých měsíců a zároveň i překonat většinový konsenzus. Německý PMI zůstal v prosinci dál výrazně nad hranicí 50b., která odděluje expanzi sektoru od kontrakce. Nad touto hranicí se přitom drží všechny sledované evropské země s výjimkou Řecka. Největším zlepšením si v posledních měsících prochází výrobní sektor ve Španělsku a trochu překvapivě také v Itálii. V nejlepší kondici pak zůstává i nadále výrobní sektor v Nizozemsku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO král