Sobota 27. duben 2024 21:33
reklama
Dukascopy new
reklama
FTMO férovost
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Týdenní aktuality z komoditních trhů: Pozornost se upíná na zlato a měď, kovy dál posilují

18.01.2023 15:05  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bloomberg Commodity Index se v současné době obchoduje o 2,4 % výš, čímž smazal část svého propadu ze začátku ledna. Došlo k tomu poté, co se energetický sektor – s výjimkou zemního plynu – připojil k vzestupu kovů pod vedením zlata a mědi. Za tímto posílením stojí slabší dolar, klesající americká inflace a mimo jiné i vyhlídky na to, že opětovné otevření Číny s sebou přinese růst poptávky po surovinách. Ochotu riskovat navíc podporuje i pokračující pokles dolaru. Americká inflace totiž oslabuje, a tak už Fed nemusí zvyšovat sazby takovým tempem.

Výrazný vzestup – zejména zlata a mědi – v posledních pár týdnech podle nás ukazuje správný směr pro rok 2023. Ale i když je směr správný, načasování se nejspíš tak úplně nepovedlo, a tak stoupá krátkodobé riziko, že předtím, než ceny znovu stoupnou výš, dojde ke korekci. V Číně ve skutečnosti události naberou tempo nejspíš až po čínském Novém roce, který nás čeká koncem měsíce. Vyhlídka na útlum aktivit tak může v současném růstu cen zapříčinit krátkou pauzu než koncem čtvrtletí znovu získají sílu a momentum.


Z krátkodobého hlediska zůstává jedním z klíčových faktorů americký dolar, s opětovným otevřením Číny posiluje čínský renminbi a australský dolar a kromě toho značně posílil i japonský jen.

Podle posledních zpráv a fám se očekává, že Bank of Japan dnes oznámí další úpravu své politiky zastropování výnosů. Desetileté japonské dluhopisy přitom právě atakují horní 0,50% limit povoleného obchodního pásma. Rozšíření toho pásma by umožnilo další zúžení výnosového rozpětí mezi (stoupajícími) japonskými a (klesajícími) americkými výnosy, a podpořilo tak další posílení JPY a oslabení dolaru, které prospívá komoditám.

Není pochyb, že americká inflace už začíná klesat a pomohly k tomu i nižší ceny komodit v posledních měsících. Klíčovou otázkou pro rok 2023 zůstává, nakolik se dokáže znovu přiblížit k hladině 2,5 %, s níž se aktuálně počítá jako se středně až dlouhodobým cílem.

Ruské snahy o porobení suverénního národa a reakce západního světa na Putinovu agresi vyústily ve smutnou a dosud nevyřešenou situací, která výrazně narušila globální dodavatelské řetězce klíčových komodit – od ropy, paliv a zemního plynu až po průmyslové kovy a klíčové plodiny.

Zavedení embarga EU na ruské palivové produkty od příštího měsíce může přinést ještě větší chaos než ropné embargo zavedené minulý měsíc. Evropa bude muset shánět naftu a benzín jinde a Rusko bude mít možná problém najít kupce připravené platit za jeho produkty. Protože se zdá čím dál pravděpodobnější, že se Evropa recesi nakonec těsně vyhnula, a očekává se, že čínská poptávka po palivových produktech znovu vzroste, lze tento rok ještě očekávat zvýšení cen ropy.

Díky naději na znovuotevření Číny je měď za hvězdu

Měď vykročila do nového roku svižně a spolu s ní i další průmyslové kovy. Objevila se totiž naděje na prudký vzestup poptávky od největšího světového spotřebitele, Číny. Příčinou jsou vyhlídky na opětovné otevření čínské ekonomiky a zvýšenou politickou podporu ekonomického zotavení, které by zmírnilo hospodářské dopady neúspěšné a nyní ukončené politiky nulové tolerance COVIDu prezidenta Si Ťin-pchinga. Tento optimismus ještě posiluje dolar, jenž oslabuje kvůli spekulacím, že Federální rezervy zpomalí tempo dalšího zvyšování sazeb, protože inflační vyhlídky už nejsou tak vysoké.

Fond VanEck Global Mining UCITS ETF – kde najdeme i takové giganty jako BHP, Rio Tinto, Glencore, Vale či Freeport-McMoRan – se tento měsíc obchoduje už o 10,5 % výš a dosáhl devítiměsíčního maxima. Zhruba 40 % výnosů firmy Glencore pochází z mědi, v případě BHP je to 26,7 % a u Ria 11 %. Futures na železnou rudu obchodované v Singapuru se v očekávání silného sezónního zvýšení poptávky po oslavách čínského Nového roku poprvé za šest měsíců přehouply přes 125 USD za tunu.

Za počátečním silným vzestupem mědi stojí hlavně techničtí a spekulativní obchodníci, kteří očekávají, že ceny v nadcházejících měsících požene výš čínská poptávka. Až ale skončí počáteční nákupy, začne tvrdá práce, protože k dalšímu posilování bude nezbytný vzestup fyzické poptávky. V této fázi může dojít i k vybírání zisků, takže potenciální kupci dostanou další příležitost.

Měď, která tento měsíc posílila už téměř o 10 %, se obchoduje poblíž sedmiměsíčního maxima. Při posledním výrazném zvýšení se její cena přehoupla přes 200denní klouzavý průměr 3,8350 USD za libru, který se stal novou úrovní podpory. Od té doby už kontrakt na HG měď díky své dynamice a technickým nákupům prolomil několik úrovní odporu a tou zatím poslední byly 4,0850 USD za libru, tedy 50 % retracement výprodeje z roku 2022. Než se posune ještě výš (možná až k 4,31 USD za libru), bude asi muset trochu vychladnout, takže může dojít k retracementu níž ke 4 USD za libru.


Zlato po slibném startu pokračuje výš

Prosincové momentum zlata se přeneslo i do nového roku, a tak s počátkem roku 2023 vyrazilo jako o závod. To jen podporuje náš názor, že bude rok 2023 vstřícnější k investičním kovům, protože se loňské nepříznivé faktory – hlavně dolar a výše dluhopisových výnosů – začínají měnit v jejich prospěch.

Kromě už zmíněných faktorů, které budou v letošním roce podporovat zlato, předpokládáme, že po něm bude i nadále značná poptávka ze strany centrálních bank a ta bude tlumit případné šoky na trhu. Světová rada pro zlato uvedla, že ho veřejný sektor za první tři čtvrtletí loňského roku nakoupil 673 tun, což se už od roku 1967 nenakoupilo ani za celý rok. A kromě toho koupila v listopadu a prosinci celých 62 tun Čínská lidová banka. Tyto nákupy má z velké části na svědomí několik centrálních bank, které se snaží snížit své dolarové expozice. Odprodej dolaru a všeobecný hlad po zlatě by tak mohly přinést další silný rok nákupů zlata oficiálními institucemi.

Navíc očekáváme, že investiční prostředí příznivé pro zlato pomůže přesvědčit ke změně postoje i ETF, které se loni zbavily 120 tun, ale letos by mohly aspoň 200 tun nakoupit. Zatím se ale navzdory tomu, že zlato od listopadu značně posílilo, poptávka ze strany ETF – které jsou často využívány dlouhodobými investory – ještě nedostavila a jejich celková držba se dál pohybuje kolem dvouletého minima na 2 923 tunách. Zdá se tedy, že hlavním faktorem, který teď udržuje poptávku, jsou spekulativní technické nákupy zejména ze strany hedgeových fondů, z nichž se od počátku listopadu, kdy trojité dno předznamenalo změnu dosavadní strategie prodeje zlata při prvních známkách posilování, stali čistí kupci.       

Z krátkodobého hlediska se zdá, že si zlato čím dál víc říká o korekci. Toto riziko zvyšuje i nižší fyzická poptávka, než si obchodníci zvyknou na vyšší ceny – zejména v Indii, kde se podle agentury Reuters poptávka v prosinci ve srovnání s předcházejícím rokem propadla o 79 %. Zlato se od začátku listopadu neobchodovalo pod svým 21denním klouzavým průměrem a po lednovém vzepjetí se mu vzdálilo ještě víc, ale podle RSI to vypadá na překoupený trh, takže nelze vyloučit korekci k nižšímu pásmu, na 1830 USD.


Ropa vymazala čínské ztráty z počátku ledna

Kvůli optimistickým očekáváním robustního oživení čínské poptávky po ropě i palivových produktech se ceny ropy za poslední týden výrazně zvedly. Došlo totiž ke zrušení čínské politiky nulové tolerance COVIDu a uklidňují se i obavy z recese v USA a Evropě – navzdory varování MMF, že jedna třetina světové ekonomiky letos v recesi skončí. Ani obrovské navýšení amerických zásob o 19 milionů barelů se na cenách nijak negativně nepodepsalo. Zvýšení hladiny zásob se dalo očekávat. Jeho příčinou bylo ochlazení, které na konci prosince snížilo exporty a dočasně uzavřelo některé rafinerie.

Očekává se sice, že v tomto čtvrtletí nabídka překoná poptávku, takže ceny nebudou moci vystoupat příliš vysoko, ale po zbytek roku lze počítat s tím, že ceny dál porostou, protože poptávka začne nabídku dohánět, jakmile se projeví dopady rostoucí poptávky z Číny a únorových sankcí na ruské palivové produkty. Díky aktivnímu řízení nabídky ropy dokázal kartel OPEC+ vytvořit zdání, že ceny nemohou příliš klesnout, a odradil tak případné prodejce obávající se recese od toho, aby se ropy zbavovali příliš agresivně.

V nejbližší době vidíme jen omezené riziko, že by se ropa WTI a Brent vymanila ze zavedených pásem – Brent se obchoduje mezi 75 a 90 USD. Ale až na severní polokouli dorazí jaro, přijde znovu čas dlouhých pozic.

Měkké komodity, hlavně káva a bavlna, jsou jediným sektorem, který se za poslední týden propadl. Futures na kávu Arabica vkročily do nového roku špatnou nohou, meziročně se propadly o 11 % a před mírným odrazem ode dna dosáhly 20měsíčního minima. Příčinou není jen silnější brazilský real a obavy ohledně poptávky, ale nejspíš i zvýšení brazilských dodávek po problematickém roce 2022. V reakci na tento vývoj se hladina zásob ve skladech sledovaných burzou ICE od listopadového multidekadického minima více než zdvojnásobila.

Bavlna se mezitím vrátila do spodní části zavedeného pásma mezi 80 a 90 centy za libru poté, co americké ministerstvo zemědělství (USDA) v reakci na růst produkce a pokles vývozu zvýšilo domácí zásoby. „Velcí spotřebitelé jako Čína, Indie a Pákistán mají problémy jako například sestupný trend ziskových marží i objemu objednávek příze, což má za následek konzervativní nákupní praktiky v případě vyzrněné bavlny,“ uvedla organizace.

Bloomberg Grains Index, který se posledních šest měsíců pohyboval v úzkém pásmu, sice meziročně klesl (hlavně kvůli snížení cen pšenice po zajištění dostatečných dodávek z Černomoří), ale mírně vzpamatoval poté, co USDA zveřejnilo měsíční zprávu o nabídce a poptávce. Ceny kukuřice a sójových bobů poskočily výš, protože USDA snížilo své očekávání americké domácí produkce a dostupných zásob, což znamená, že loňské dlouhodobé sucho bude asi ovlivňovat ceny i v roce 2023. Čtvrtletní hladina amerických zásob k 1. prosinci klesla na 15leté minimum u pšenice, devítileté minimum u kukuřice a dvouleté minimum u sóji.

Také v Jižní Americe vedlo nejhorší argentinské sucho za 60 let ke snížení očekávaných výnosů sóji a kukuřice, i když to částečně kompenzuje očekávaná rekordní úroda v Brazílii. Světlým bodem byla pšenice – americké ministerstvo zemědělství totiž zvýšilo svá očekávání ohledně její produkce celosvětově, ale zejména v USA, kde se letos očekává největší výsev ozimé pšenice od roku 2015.

Autor:Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Klíčová slova: UCITS ETF | Zavedení embarga EU | Futures na železnou rudu | Reuters | Řetězce | Měkké komodity | Zlato | Trojité dno | Americký dolar | Australský dolar | Americká inflace | Aktuality z komoditních trhů | Indie | Saxo Bank | Čínská poptávka | Americké ministerstvo | Zavedení embarga | Grains Index | Kartel OPEC+ | USD | Pokles | Dodavatelské řetězce | Ceny | BHP | Futures | Bloomberg Commodity Index | Arabica | Obavy z recese | Rozšíření | Zajištění | Ceny ropy | Recese v USA | Ceny komodit | Inflace | WTI a Brent | Pozornost | Komoditní stratég | Růst | Banka | Světové ekonomiky | EU | Ole Hansen | Exporty | Problémy | Investiční | Stratég Saxo Bank | Otevření Číny | Stratég | Vyhlídky | TIM | Cena | Veřejný sektor | Dna | Úroda | HG měď | Kupci | Riziko | Firmy | Kartel OPEC | Káva | Poptávka | Měď | Varování | Kukuřice | Ropa WTI | OPEC+ | Zemědělství | Sestupný trend | Oslabení dolaru | Plodiny | UCITS | Načasování | ETF | Brent | Embargo | Oslabení | Brazilský real | Evropa | Freeport-McMoRan | Retracement | Klouzavý průměr | Pšenice | Trh | Spotřebitelé | Pokles dolaru | Ropa | Kontrakt | WTI | Japonský jen | Bank of Japan | Glencore | Bavlna | Bloomberg | USDA | | Čína | JPY | Posílení | ROCE | Federální rezervy | Komodity | Výprodeje | Vybírání zisků | Benzín | Zvyšování sazeb | Hospodářské dopady | Futures na kávu | Recese | USD za tunu | Komoditní | Organizace | Fed | Ropa WTI a Brent | RSI | Rusko | Fond | Energetický sektor | Ceny kukuřice | Čínský renminbi | Nabídka | Commodity index | Růst poptávky | Práce | Pákistán | Dluhopisy | Poptávky po ropě | Pokles vývozu | Ztráty | USA | Výnosy | Saxo | Očekávání | Bloomberg Grains Index | Obchodníci | Překoupený trh | Výrazný vzestup | Investiční prostředí | Sazby | Ropy | VanEck | OPEC | Dolar | Průmyslové kovy | Globální dodavatelské řetězce | MMF | Rio Tinto | Rafinerie | Ekonomiky | Vývoj | Tvrdá práce | Znovuotevření Číny | Momentum | Slabší dolar | Omezené riziko | Trend | Renminbi | Index | Optimismus |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Týden na trzích: Silný růst na akciích pokračuje
    Akcie mají za sebou další velmi pozitivní týden, který nastartovala lepší čísla inflace ze Spojených států. Nic zásadního se zatím nemění ve výhledu pro úrokové sazby a trhy se začínají přesouvat k výsledkové sezóně. Teno týden dorazí výsledky firem jako Tesla nebo Netflix, což dále napoví o zotavení těchto dvou gigantů. Obecně se však očekává horší výsledková sezóna z pohledu ziskovosti, s čímž však trhy počítají, což vytváří prostor pro překvapení na obě strany.
  • Týden na trzích: Smíšené makro pomohlo indexům výše
    Konec minulého týdne proběhl velmi klidně, když dorazila nejočekávanější data týdne z amerického trhu práce. Ačkoliv byla data poměrně překvapivá, trhy se na výraznější volatilitu nezmohly. Nadšení kolem AI potvrdily další technologické společnosti včetně Salesforce a výrobce počítačů Dell. Na devizovém trhu měl hlavní slovo opět americký dolar a výraznou část pozornosti přitáhly události v Číně, kde se snaží podpořit místní aktiva.
  • 🔴Týden na trzích: Smíšené výsledky připravily trh na zasedání Fedu. Zkoriguje dolar masivní zisky?
    Nervozita na akciových trzích nepolevuje ani další týden, kdy reportovaly své výsledky technologičtí giganti jako Apple, Meta nebo Amazon. Výsledky nijak neohromily a vedle pokračující výsledkové sezóny bude tento týden zasedat americký Fed. Očekává se, že dojde ke zvýšení sazeb o 50 bazických bodů a cokoliv jiného bude pro trhy překvapením. S horšící se náladou na akciových trzích nezbývá investorům tedy nic jiného než hledat zisky někde jinde. Příležitosti k zamyšlení pro vás připravil ve videu analytik Štěpán Hájek.
  • Týden na trzích: Trh práce v USA znovu poblíž historických minim
    Trhy si prošly zvláštním týdnem, který vyústil v další růst akciových trhů, zatímco dolar na některých párech mírně oslaboval. Nová historická maxima vytvořil německý index DAX, a o navzdory horším číslům z reálné ekonomiky. Výsledková sezóna je v samém závěru a jedny z dalších zajímavých výsledků doručila společnost Dolar General. Mnohem zajímavější však bude týden nadcházející, kdy budou zveřejněna čísla inflace v USA a ve středu budeme svědky posledního zasedání Fedu v letošním roce.
  • Týden na trzích: Trhy pokračují v solidních ziscích! Praskne realitní bublina v Kanadě?
    Další týden na trzích přinesl dlouho očekávané výsledky technologických gigantů včetně Apple, Meta, Google nebo Amazon. Ačkoliv výsledky byly vesměs negativní a řada akcií dostala silný zásah, trhy se koncem týdne vzpamatovaly a navázaly na solidní zisky z předchozích seancí. Trhy opět začínají vyhlížet pivot centrálních bank a právě ta nejdůležitější, americký Fed, bude zasedat tuto středu. Ve videu jsem se také věnoval realitní bublině v Kanadě, která by mohla brzy prasknout.
  • Týden na trzích: Velké tech firmy opět podržely
    Minulý týden byl především o výsledkové sezóně, kde reportovaly téměř všechny nejhodnotnější firmy ve Spojených státech. Dočkali jsme se opět převážně pozitivních překvapení, co opodstatňuje vyšší valuace na akciových trzích. Alespoň pro ty největší firmy. Situace v ekonomice však bude v konečném zúčtování rozhodovat a fedu se stále nepodařilo dostatečně zpomalit ekonomiku. To vystavuje akcie potenciálním poklesům.
  • Týden na trzích: Vydrží pozitivní nálada na akciích?
    Akciové trhy se v druhé polovině minulého týden vrátily zpět k růstu. Prozatím vše nasvědčuje tomu, že jde pouze o technickou korekci ztrát, ale vše může změnit lepší zveřejnění americké inflace tento týden, což by pomohlo zvednout pozitivní náladu. Jinak trhy řeší především energetickou krizi v Evropě a ve Spojených státech se vše koncentruje kolem Fedu. Data z americké ekonomiky totiž dále přichází velmi pozitivní a nic nenasvědčuje rychlému otočení americké ekonomiky do hlubší recese.
  • Týden na trzích: Výsledková sezóna trhy zatím nevystrašila!
    Výsledky amerických firem a mnoho pozitivních i negativních překvapení nechává akciové indexy v klidu. Nic se zatím nemění ani ne devizovém trhu, kde forex páry doprovázejí americký dolar. Trhy čeká začátkem týdne opět nižší volatilita, která bude předzvěstí očekávání výsledků amerických technologických gigantů. Reportoval budou firmy jako Google, Apple, Microsoft nebo Meta. Akcie, které mají za sebou velmi solidní vstup do nového roku.
  • Týden na trzích: Vyšší inflace a pozitivní data trhy nerozhodily
    Další týden na trzích se nesl v duchu v iracionálních reakcí na zveřejněné zprávy. Po vyšší inflaci akciové indexy reagovaly růstem a stejně tak po nečekaném zvýšení sazeb ze strany ECB. Nedostatek špatných zpráv držel akciové medvědy zkrátka a trh si našel cestu za zisky. Pozornost si sebralo také IPO společnosti Arm, které se řadí mezi ty nejúspěšnější za poslední dva roky. V růstu pokračuje také ropa a americký dolar, což může způsobovat v dalších měsících spíše problémy.
  • Týden na trzích: Začínají být akcie předražené?
    Data inflace podpořila růst sebevědomí investorů, kteří přehlíží rizika ve světové ekonomice. Trh začíná být valuačně velmi vysoko, což potvrzuje solidní, ale nejhorší výsledková sezóna v USA od pandemie.
  • Týdenní analýza AUDUSD
    AUD/USD se nyní obchoduje pod 0,70. Trend zůstává medvědí. Náš cíl 0,70 byl překonán a cena pokračuje níže. Cena je nyní na úrovni klíčového horizontálního supportu, která v případě prolomení stlačí cenu ještě níže k našemu dalšímu cíli 0,66.
  • Týdenní analýza bitcoinu.
    Bitcoin prolomil nad krátkodobou rezistenci na úrovni 19 500 USD a opět se obchoduje nad cenovou hladinou 20 000 USD. Tento krátkodobý posun výše sám o sobě neznamená nic důležitého. Při pohledu na týdenní graf cena zůstává uvnitř týdenního klesajícího kanálu a pod jeho horní hranicí. Je nutné, aby cena prolomila nad rezistenci na hladině 22 800 USD a začala vytvářet vyšší maxima a vyšší minima, aby měli bitcoinoví býci šanci na větší pohyb výše k úrovni 30 000 USD. Zóna 22 800 – 23 500 USD je důležitou rezistencí, kterou býci potřebují prolomit, aby došlo ke změně krátkodobého trendu. Do té doby bude cena tíhnout k dalšímu poklesu.
  • Týdenní analýza bitcoinu.
    Bitcoin se obchoduje pod úrovní 25 000 USD. Trend zůstává medvědí. Cena nedávno prorazila pod významný Fibonacciho retracement na úrovni 28 350 USD. Bitcoin se obchoduje pod klíčovým retracementem 61,8 %, který byl předtím supportem a nyní je rezistencí. Bitcoin míří k nižším úrovním. Cena by podle očekávání měla pokračovat dolů k úrovni Fibonacciho retracementu 78,6 %. Teď, když je klíčová úroveň 61,8 % proražena, jsme stále v medvědím trendu a vyhlížíme, kdy cena dosáhne další Fibonacciho úrovně.
  • Týdenní analýza bitcoinu 1. dubna
    Bitcoin se obchoduje přibližně za 45 400 USD, předtím se dostal až na 48 200 USD. Cena zatím vrátila trochu víc než 38 % celého poklesu. Týdenní svícen bitcoinu není pro příští týden příliš pozitivní, jestliže cena zavře pod úrovní 46 600 USD.
  • Týdenní analýza ceny akcií Ford Motors za týden do 20. ledna 2023
    V předchozích příspěvcích na téma ceny akcií Ford jsme úspěšně předpověděli pokles k 11 dolarům po odmítnutí v oblasti rezistence 14,50 dolarů a také odraz k trendové linii na úrovni 13,50–13,80 dolarů. Cena opět vykazuje známky odmítnutí. Svíčka z minulého týdne byla kvůli dlouhému hornímu stínu medvědí. Cena byla odmítnuta i na rezistenci trendové linie a tento týden vytváří ve srovnání s předchozím týdnem nová nižší minima. Cenový vývoj naznačuje, že cena akcií Ford by měla pokračovat dolů k hlavnímu horizontálnímu supportu 11 dolarů. Dokud bude pod rezistencí modré klesající trendové linie, bude mít tendenci prorážet pod 11 dolarů a generovat tím nový medvědí signál.
  • Týdenní analýza etherea na 14. dubna 2023
    Ethereum se obchoduje kolem 2 100 USD. Cena je stále v býčím trendu a vytváří vyšší maxima a vyšší minima. Zatím dosáhla prvního cíle Fibonacciho extenze a míří k dalšímu cíli. Druhý cíl Fibonacciho extenze 161,8 % se nachází na ceně 2 455 USD. Na úrovni 2 407 USD najdeme i Fibonacciho retracement 38 % celého poklesu z historických maxim. Index RSI stále nedosáhl překoupených úrovní. Tento rostoucí trend bude velmi pravděpodobně pokračovat k druhému cíli Fibonacciho extenze. Minimální hodnoty tohoto týdne jsou velmi důležitými úrovněmi supportu. Býci nechtějí, aby cena prorazila pod současná týdenní minima.
  • Týdenní analýza od společnosti Swissquote Research (2. - 8. října 2017)
    Tento týden Australská rezervní banka uchovala sazby beze změny na úrovni 1,50% a zachovala svůj neutrální politický postoj. Rezervní banka Nového Zélandu také ponechala oficiální peněžní sazbu beze změny. V Evropě se Mario Draghi zmínil o tom, že Evropská centrální banka nemá pravomoc zakazovat nebo regulovat bitcoin, což cenu nejslavnější digitální měny posunulo nad 4000 dolarů. Ve Švýcarsku začal CHF vyrovnávat své ztráty a posílil tento týden z 1,16 CHF na 1,14 CHF za euro.
  • Týdenní analýza páru EUR/USD.
    Pár EUR/USD se obchoduje kolem úrovně 0,9752, na začátku týdne se dostal až na úroveň 0,9876. Týdenní trend zůstává medvědí, protože cena je stále uvnitř týdenního klesajícího kanálu. Další týdenní svíčka s dlouhým horním stínem potvrzuje skutečnost, že trh stále ovládají medvědi. Týden se chystá zavřít poblíž spodní hranice týdenního rozpětí. Pokud na straně býků nedojde k něčemu mimořádnému a oni neposunou cenu nahoru, budeme tuto týdenní svíčku považovat za další známku slabosti. Na týdenní bázi zatím nic nenasvědčuje možnému obratu.
  • Týdenní analýza páru EUR/USD na 4. dubna 2023
    Pár EUR/USD se obchoduje kolem úrovně 1,09. Krátkodobý trend je stále býčí, protože cena dál vytváří vyšší maxima a vyšší minima a zároveň respektuje modrý stoupající kanál, ve kterém je. Zatím umazala 50 % poklesu z úrovně 1,2348, a pokud bude v tomto býčím trendu pokračovat, mohli bychom se dočkat testu rezistence dlouhodobé klesající trendové linie kolem úrovní 1,15–1,16. Support kanálu je na úrovni 1,07. Dokud cena bude nad touto úrovní, budou krátkodobý trend stále ovládat býci. Zatím nic nenasvědčuje obratu nebo ukončení rostoucí vlny, která se začala formovat od zářijového minima 0,9536.
  • Týdenní analýza páru EUR/USD za týden končící 16. září 2022.
    Pár EUR/USD se vůči dolaru obchoduje pod paritou. Tento týden se býci pokusili prorazit nad rezistenci a dosáhnout úrovně 1,02, zisky ale neudrželi. Cena byla na úrovni 1,02 odmítnuta a zůstává uvězněna ve střednědobém medvědím kanálu. Rezistence horní hranice kanálu je na úrovni 1,0345. Support je na úrovni 0,9910–0,9945. Průraz pod tuto úroveň otevře cestu k úrovni 0,97. Nic nenasvědčuje obratu trendu. Medvědi mají trend stále plně pod kontrolou.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
Exness
Windsor
reklama
FTMO král