Pátek 29. březen 2024 01:32
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Zlato se vrací, zažilo jeden ze svých nejlepších měsíců

02.03.2016 15:45  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
  • Zlato v posledních dvou měsících předvedlo neuvěřitelný comeback
  • Neklid na trzích způsobený hlavně kolapsem cen ropy a slabým juanem přispěl k posílení nákupu zlata
  • Osm týdnů nakupování zvedlo čisté pozice na roční maximum 123 500 lotů
  • Únorový nárůst držby zlata v ETP představuje druhý největší měsíční nárůst

V roce 2016 zažívá zlato jednoznačný comeback. Před pouhými dvěma měsíci se investiční manažeři snažili zvýšit krátkodobou expozici v očekávání předpokládaných zvýšení amerických sazeb, zatímco držba ETP klesla na šestileté minimum. O osm týdnů později je zlato komoditou s nejlepšími výsledky.

Chaos, který světové trhy v lednu pohltil zejména kvůli propadu cen ropy a opětovně slabému čínského juanu, pomohl zvrátit očekávání trhu o tom, jak daleko mohou dojít úrokové sazby zvyšované Fedem.

hn3

Investiční manažeři zahájili rok velmi negativním pohledem na zlato, což se ukázalo na rekordně krátkých pozicích na trhu futures. Zotavení zlata začalo při krytí krátkých pozic, ale jakmile se objevila pozitivní prognóza pro technické i fundamentální ukazatele, vše se změnilo.

Následovalo osm po sobě jdoucích týdnů nakupování, které zvedly čisté pozice o 148 000 lotů na roční maximum 123 500 lotů.

Hedgeové fondy obvykle na změnu ceny reagují rychle, ale umí také rychle prchat, jakmile se změní prognóza pro technické nebo fundamentální ukazatele, jak je vidět na následujícím grafu.

Prudký nárůst dlouhých čistých pozic by mohl v krátkém období vést k obavám, zda fundamentální ukazatelé budou i nadále posilování přiživovat.

ETP jsou naopak populární u dlouhodobých investorů, kteří nereagují tak rychle na krátkodobé změny prognóz. Ti poslední čtyři roky zlato opomíjeli a jeho cena klesla téměř o polovinu, ale od ledna je patrná výrazná změna nálady.

V únoru vzrostla celková držba ETP o 185 tun, což představuje druhý největší zaznamenaný měsíční nárůst, překonaný pouze 215 tunami v únoru 2009. Neklid na trhu, klesající výnosy z dluhopisů, zavedení negativních sazeb ze strany řady centrálních bank i slabší dolar – to vše pomohlo zlatu obnovit svou roli alternativní (a bezpečné) investice.

hn2

Obchodníci s opcemi v tuto chvíli platí relativně nejvíc za call opce - kupní opce (call option) vůči put (put opce - pull option) od roku 2009, což je další důkaz současného silného pozitivního pohybu.

hn4

V minulém týdnu byla nejpopulárnější strike opcí 1300 Call s datem ukončení k 28. březnu.

hn5

Kam se vydáme nyní?

Zlato už nyní překročilo hranici, kterou obchodníci očekávali za celý rok, a dál bude potřebovat podporu z vnějších trhů, aby se mohlo udržet a pokračovat v dosavadním růstu.

Vzhledem k tomu, že globální akcie a ropný trh naznačují možnou stabilizaci a že dolar opět posiluje, mohlo by zlato trochu zápasit s dalším růstem, než opět dokáže konsolidovat. Proto si myslíme, že potenciál růstu je poměrně omezený, ale také věříme, že majitelé nedávných dlouhých pozic se nemusí obávat, pokud nebude prolomena hranice 1 190 USD/unci směrem dolů.

Pečlivě sledujeme denní toky ETP i týdenní aktuální informace o hedgeových fondech, abychom zjistili, zda současný býčí tah ztrácí sílu.

hn6


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zlato se rozhodlo
    Stagflace, recese nebo měkké přistání? Co čeká americkou a globální ekonomiku v blízké budoucnosti? Pouze zodpovězením této otázky můžeme zjistit osud zlata. I když se na trzích stále častěji mluví o tom, že drahý kov ztratil své funkce bezpečného přístavu a nástroje pro zajištění inflace, dynamika aktiva nemůže záviset na jediném faktoru.
  • Zlato se rozhoduje, jaký trend si zvolit
    Ceny zlata dál kolísají. Zatím není jasné, kterou cestou se nakonec vydají. Budou za současné geopolitické situace růst, nebo se pod tlakem makroekonomiky propadnou?
  • Zlato se s pokračujícím růstem inflace v USA propadá
    Zlato je znovu pod tlakem, protože očekávání vyšších úrokových sazeb poslala dolar na 20leté maximum a výnosy dluhopisů na 11leté maximum.
  • Zlato se stahuje z oblasti 2000 USD
    Před víkendem lze na světových finančních trzích pozorovat útěk do bezpečí. Riziko eskalace na Blízkém východě zůstává reálné a zdá se, že investoři se na něj připravují, nebo alespoň snižují své sázky na rizikovější aktiva. Akciové indexy z Evropy a Spojených států se dnes obchodovaly níže, přičemž US100 dnes klesl o více než 1 %. Zároveň můžeme pozorovat poměrně silné zisky na trhu drahých kovů, a to i přesto, že výnosy stále stoupají. Zlato si dnes připisuje 0,7 %, zatímco stříbro roste o téměř 2 %. Ropa mezitím vzdoruje stahování rizikových aktiv a je dnes beze změny, což dále podporuje narativ, že pohyby na světových trzích jsou dnes poháněny obavami z eskalace na Blízkém východě.
  • Zlato se stále nachází v trojúhelníkové formaci
    Zlato v první obchodní den v září vzrostlo až na 1 952 bodů a dostalo se pod nový prodejní tlak, přičemž na čtyřhodinovém grafu opustilo rostoucí kanál a stáhlo se zpět do medvědího kanálu z období od května do srpna. Cena se aktuálně snaží o odraz kolem klesajícího trendu na úrovni 1 923, technické signály však nejsou slibné. Stochastický oscilátor sice vysílá přeprodané signály, ale klesající RSI ještě nepřekročil hodnotu 30, zatímco MACD zahájil nový negativní cyklus pod nulou a svou červenou signální linií.
  • Zlato setřáslo silnější dolar, potvrdilo růstový trend
    Aktuálně: Zlato dnes stagnuje vůči závěru čtvrtečního obchodování na 1269 USD za trojskou unci. Euro koriguje níže vůči dolaru, což vytváří na základě nečekaně slabších dat americké ekonomiky (trhu práce a aktivity služeb) a odkladu zvyšování hlavní úrokové sazby Fedu z počátku června pro příští týdny resp. měsíce prostor pro nákupy na výhodnějších úrovních. Předpokladem je udržení 1,124. Zlato se právě na podkladě změněných fundamentů odpoutalo od dolaru a spurtuje výše.
  • Zlato se ustálilo na sedmiměsíčním maximu
    Ceny zlata se pohybovaly v úterý blízko sedmiměsíčního maxima, když trhy předpovídali další náznaky týkající se měnové politiky USA z nadcházejícího projevu Jeroma Powella, předsedy FEDu.
  • Zlato se vrací do silného býčího pohybu
    Zlato se opět obchoduje na vyšší úrovni, protože sváteční období s nízkou likviditou zřejmě podporuje poptávku po drahém kovu. Zlato je aktuálně zhruba o 6 % výše než u koryta z prosince, když se mu podařilo překonat úroveň 2 075 a vrátilo se nad trendovou linii z října 2023 poté, co pod ní strávilo téměř 20 dní. Ukazatele hybnosti mezitím současný pohyb vzhůru podporují.
  • Zlato se vrací na důležitou resistenci (TA)
    Zlato za sebou má velmi dobré dva týdny. Pomáhají mu především klesající americké výnosy a slábnoucí americký dolar, který se stále ještě zcela nedokázal vzpamatovat z nedávného zasedání americké centrální banky. Ta sice stále signalizuje růst úrokových sazeb, trhy ale přeci jen doufaly v poněkud silnější signály a jelikož se jich nedočkaly, výnosy z desetiletých amerických dluhopisů zamířily od zasedání Fedu z 2,6 % zpět na 2,35 %. Růst cen zlata je tedy podepřen solidním fundamentem, ale technika by v nadcházejících dnech mohla být proti. Zlato se totiž dostalo na potenciálně velmi zajímavou resistenci. Ta se nachází na úrovni únorového maxima, které zároveň koreluje s 200-denním klouzavým průměrem
  • Zlato se vrací. USD posiluje. Euro a libra do strany.
    Gold se po propadu z počátku minulého týdne vrací pomalu zpět a na denním grafu dosahuje nad hranici 38,2% Fibo návr...
  • Zlato se vrátilo k psychologické hranici 2 000
    Zlato se opět pohybuje výše a po odrazu od úrovně podpory 1 984 zaznamenává třetí zelenou svíčku v řadě. V současné době testuje na úrovni 2 016 a 20denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) na úrovni 2 024. Trh se v posledních třech měsících vyvíjel v oblasti konsolidace a nadále v ní pokračuje, přičemž technické oscilátory naznačují oživení směrem vzhůru.
  • Zlato se vrátilo nad 1 200 dolarů a má k tomu dobrý důvod
    Minulý týden se býkům na drahých kovech příliš nevydařil, ale tento týden se situace vrací rychle do normálu, když se cena zlata se po pádu na 1 180 dolarů za unci vyhoupla zpět nad 1 200 dolarů. Co stojí za tímto obratem?
  • Zlato se vymanilo z krátkodobého obchodního rozpětí.
    Cena zlata vytvořila dvojitý vrchol okolo úrovně 2 070 USD. Když podruhé dosáhla úrovně 2 070 USD, byla odmítnuta a opětovně otestovala oblast 1 900 – 1 880 USD, kde se nachází horizontální support z maxima vytvořeného v květnu 2021. Dokud se cena bude držet nad černou vzestupnou trendovou linií, mají býci týdenní trend pod kontrolou.Cena zlata se obchoduje nad úrovní 1 950 – 60 USD, kde se nachází horní hranice obchodního rozpětí. Dlouhodobý trend zůstává býčí, protože cena dál respektuje support dlouhodobé trendové linie, která vychází od úrovně 1 200 USD.
  • ZLATO se vyšplhalo na dvouměsíční maximum❗
    Zlato i stříbro dnes vykazují solidní zisky. Skok přichází, i když jsou výnosy v USA mírně vyšší během dne a lze jej nejlépe vysvětlit útěkem do bezpečí uprostřed napětí na Blízkém východě. Noční exploze v nemocnici v pásmu Gazy měla za následek stovky mrtvých, přičemž Izrael a Hamás se navzájem obviňovaly z události. Lídři arabských zemí odsoudili jako odpovědný za výbuch Izrael, přičemž Írán vyzval k ropnému embargu a dalším sankcím vůči zemi. Totální izraelské obležení pásma Gazy riskuje, že způsobí humanitární katastrofu a různé islamistické militantní skupiny v regionu naznačily, že se mohou zapojit do boje, pokud nebude zrušen, což vyvolává obavy z přelévání konfliktu do celého regionu.
  • Zlato se vyšplhalo na více než týdenní maximum
    V pondělí ráno byl zaznamenán růst zlata a zlato tak dosáhlo více než týdenního maxima. Slábnoucí dolar i nadále podporuje drahý kov cenou v zelené barvě, přestože stoupající výnosy amerických vládních dluhopisů snížily zisky.
  • Zlato se vzdaluje od hranice 2 000 USD
    Zlato v posledních dvou týdnech vytvářelo nižší minima a nižší maxima, přičemž 50denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) v blízkosti 1 945 minulý pátek opět zabránil výraznějšímu růstu. Cena si udržela pozici nad prolomeným medvědím kanálem, což je dobré znamení pro červencové pokračování vzestupné fáze. Postupující býčí kříž mezi 200denními a 50denními SMA tento případ rovněž potvrzuje.
  • Zlato se za posledních 7 měsíců pohybuje jen nepatrně, Powellův projev je očekáván
    V pondělí byly ceny zlata po nejhorším týdnu za posledních 7 měsíců nevýrazné a pozornost se aktuálně soustředí na diskusi s Jeromem Powellem, předsedou FEDu, poté, co silnější než očekávané údaje o zaměstnanosti v USA zvýšily strach z dalšího zpřísnění měnové politiky.
  • Zlato se znovu odrazilo od trendové čáry
    Zlato po výprodeji, který začal na úrovni 2 088, atakoval střednědobou vzestupnou trendovou linii u 2 030 bodů. Klíčovou hladinou podpory, byla zmiňovaná trendová čára, kde může žlutý kov vytvořit odraz a pokračoval v býčím trendu. Momentové indikátory ukazují na krátkodobě neutrální až negativní tendenci s ukazatelem MACD těsně pod spouštěcí linií a stochastickým oscilátorem v medvědí oblasti.
  • Zlato se znovu vrátilo k psychologické hranici 2 000
    Od 10. listopadu, kdy se cena odrazila od klíčového 200denního jednoduchého klouzavého průměru (SMA), se zlato nachází ve strmém růstovém trendu. Zdá se však, že poslední rally slábne poté, co se zlatu nepodařilo překonat své pětiměsíční maximum na úrovni 2 009, avšak krátkodobé oscilátory naznačují, že kupci se ještě nevzdali.
  • Zlato se zotavuje z největšího propadu za 3 roky. Naváže na rally a platí stále za konzervativní investici?
    Cena zlata, které je považována za klasickou konzervativní investici, se během p...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new