Úterý 19. březen 2024 06:44
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

Raiffeisenbank: Okénko trhu 23.1.2018

23.01.2018 15:45  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Německý ZEW index očekávání v lednu vzrostl o 3,0 b. na 20,4 b. a ZEW index hodnocení současné situace vzrostl o 5,9 b. na 95,2 b., čímž výrazně překvapily trh. Němečtí investoři jsou tak na začátku roku velice optimističtí, což dokresluje hodnota akciového indexu DAX, který dnes ráno vyskočil na nové historické maximum. Index poukazuje na velmi pozitivní výhled na první polovinu tohoto roku. Stav současného ekonomického prostředí podle dotázaných investorů je jak v eurozóně, tak v USA znatelně lepší než ke konci roku 2017. V případě indexu hodnocení současné situace se jedná o nové historické maximum. Také ZEW index očekávání pro eurozónu vzrostl a to o 2,8 b. na 31,8 b.

Republikáni se dohodli s demokraty na dočasném navýšení dluhového stropu. Vládní instituce se tak po krátké pauze znovu otevřely. Nicméně za současného stavu budou moci instituce býti otevřené jen do 8. února. Demokratičtí senátoři blokují navýšení stropu kvůli neochotě republikánů jednat o změně imigračních zákonů. Ve hře je však i další agenda jako např. výdaje na obranu. Dolar vůči euru posílil, ale záhy se vrátil k předchozím hodnotám. Tým RBI očekává, že v případě uzavření vládních institucí na více než dva týdny by trhy začaly výrazněji reagovat, což by způsobilo další oslabení dolaru a růst výnosů vládních dluhopisů.

Guvernér centrální banky Japonska H. Kuroda utišil spekulace ohledně ukončení kvantitativního uvolňování (QE). Na posledním zasedání bankovní rady se prognóza nezměnila, ale inflační očekávání přestaly klesat. Spotřebitelská inflace v listopadu vzrostla o 0,6 % r/r. Stále však není dostatečně robustní, aby si BoJ mohla dovolit opustit od ultra volné měnové politiky, a proto se banka snaží, co nejvíce intervenovat ve prospěch slabého yenu.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 2.2.2017
    Česká národní banka na dnešním zasedání ponechala úrokové sazby i kurzový závazek beze změny. ČNB taky potvrdila tzv. tvrdý závazek neopustit kurzový závazek před druhým čtvrtletím. Bankovní rada vidí jako pravděpodobné ukončení závazku kolem poloviny roku. V nové makroekonomické prognóze ČNB snížila odhad pro letošní růst HDP o desetinku na 2,8 %. Snížil se také výhled na PRIBOR. Naopak inflační výhled byl revidovaný nahoru, jak se čekalo. Prognóza předpokládá, že kurz koruny k euru v druhé polovině 2017 posílí. Guvernér Rusnok ale řekl, že překoupení koruny může po exitu vést k oslabení koruny. Dále zopakoval, že ČNB je připravena po exitu vyhlazovat výkyvy kurzu koruny. Následně dodal, že na načasování exitu se nic podstatného nemění a ČNB zatím nemá pocit a potřebu ukvapeně reagovat a urychlovat očekáváné ukončení závazku.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 2.2.2018
    Americký trh práce si v lednu polepšil o rovných 200 tis. nových pracovních míst mimo farmářský sektor. Pozitivně překvapil trh, který očekával o 20 tis. nových pracovních míst méně. Extrémně nízké teploty na východním pobřeží Spojených států se tak nepodepsaly na výkonu pracovního trhu. Nicméně míra nezaměstnanosti opět zůstala beze změny na 4,1 %. Jedná se však pouze o sezónní faktor zimních měsíců a tým RBI očekává, že nezaměstnanost v následujících měsících ještě poklesne. Průměrné mzdy vzrostly meziměsíčně o 0,3 % a meziročně o 2,9 %. V obou případech se jedná o pozitivní zprávu ve srovnání s očekáváním trhu a zároveň o nejrychlejší růst mezd od roku 2009. Celkově se tak dále potvrzuje silný americký trh práce, který pravděpodobně podpoří březnové zvýšení úrokových sazeb. Po dlouhé době se americký dolar dočkal podpory a skokově posílil o půl centu k EUR/USD 1,244. Spolu se silnějším dolarem poklesla i cena ropy Brent na současných 68,80 dolarů za barel.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 22.2.2017
    Německý Ifo index podnikatelské důvěry vzrostl v únoru o 1,1 bodu na 111 bodů. Navázal tak na včera zveřejněný dobrý výsledek indexu nákupních manažerů a podruhé tak během posledních tří měsíců dosáhl na své šestileté maximum. Německé firmy vidí svoji budoucnost v příštích měsících optimisticky, což vyjadřuje složka očekávání, která vzrostla o 0,8 bodu na 104 body. Vzrostla také složka hodnocení současných podmínek a to o 1,5 bodu na 118,4 body a drží se tak na svém maximu od srpna 2011. Především ve výrobním sektoru byli výrobci spokojeni se současnými podnikatelskými podmínkami. Ifo index předčil očekávání trhu, který čekal mírný pokles. Po opatrnějším začátku roku 2017 to vypadá, že dynamika německé ekonomiky je zpátky a jak index naznačuje, povede se jí dobře i v příštích měsících.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 22.3.2017
    Bývalý předseda ČSSD a eurokomisař V. Špidla ve včerejším rozhovoru pro info.cz prohlásil, že progresivní zdanění je důležitým nástrojem jak udržet společnost koherentní. Od té doby, co ČSSD přišla s nápadem progresivních daní, se v médiích strhla celkem intenzivní debata. Komentáře by se daly rozdělit do dvou skupin. Jedna skupina chápe progresi v dani z příjmu jako gesto solidarity movitějších s těmi méně movitými, druhá skupina jako způsob jak „trestat ty úspěšnější“.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 22.5.2017
    Tento týden bude sice chudší na relevantní data, ale bohatý na události. Dnes se sejdou ministři financí eurozóny, aby projednali situaci kolem zadlužení Řecka. Řecko potřebuje od věřitelů další finanční prostředky, zhruba 8 miliard eur, na zaplacení části svých závazků.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 22.6.2017
    Dnes v Bruselu začal dvoudenní summit Evropské unie. Mimo jiné se dnes večer bude diskutovat na téma Brexit a této diskuze se zúčastní i premiérka Velké Británie T. May. Jednání o Brexitu začalo tento týden a na dokončení celého procesu zbývá 16 měsíců. Na summitu se budou dále projednávat sankce vůči Rusku, které by měly být prodlouženy o další rok. Také se očekává, že bude potvrzeno plnění Pařížské klimatické dohody. Zítra se účastníci summitu budou zabývat ekonomickým vývojem a stabilitou. Jednání se zúčastní guvernér ECB M. Draghi.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 22.8.2017
    Dnes zveřejněný ZEW index budoucích očekávání ekonomického růstu v srpnu poklesl o 7,5 b. na 10 b. a je tak nejnižší od října 2016. Medián odhadů trhu naznačoval pokles pouze o 2,5 b. ZEW index současné situace vzrostl o 0,3 b. na 86,7 b, ačkoli se očekával pokles o 1,2 b. K negativnímu budoucímu očekávání přispělo současné posilování eura, které ohrožuje německý export a prohlubující se problémy německých automobilek. V eurozóně ZEW index budoucích očekávání v srpnu poklesl o 6,3 b. na 29,3 b.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 22.9.2017
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla ponechat sazbu proticyklické kapitálové rezervy ve výši 1,0 %. Tento nástroj v rámci makroobezřetnostní politiky slouží k regulaci nadměrného růstu úvěrů, který přispívá k akumulaci systémových rizik a zvyšuje potenciál pro prudké výkyvy ekonomické aktivity. V současné době tento nástroj využívají v Evropě pouze ve Švédsku (2 %), Norsku (1,5 %) a Velké Británii (0,5 %) a na Slovensku (0,5 %). ČNB zavedením proticyklické kapitálové rezervy reagovala primárně na rychlý růst hypotečních úvěrů a cen nemovitostí.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 23.10.2017
    Výsledek víkendových voleb do poslanecké sněmovny doposud neměl žádný velký vliv na hodnotu koruny a EUR/CZK je v současnosti na 25,64 korunách. Potvrzuje se tak dlouhodobá odolnost koruny vůči politickému dění. Nicméně pokud vyjednávání o příští vládě potrvají příliš dlouho, zvyšuje se riziko rozpočtového provizoria na příští rok. V tom případě by byly omezeny státní investice včetně čerpání evropských dotací a výdaje státu by se musely řídit předchozím rozpočtem.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 23.11.2017
    Ministerstvo Financí ČR dnes na aukci prodalo pokladniční poukázky (T-bills) v hodnotě 20,965 miliard korun. Tyto krátkodobé dluhopisy mají splatnost 133 dnů, budou se tedy vyplácet na začátku dubna příštího roku. Investoři poptávali poukázky v celkové hodnotě 44,255 miliard korun, takže jejich poptávka více než dvakrát přesáhla nabídku MFČR. Výnosy jsou stále v mírně negativním teritoriu na -0,3 %. Kurz koruny vůči euru reagoval posílením těsně pod 25,44 korun, což je rekordně nejnižší hladina od první poloviny roku 2013.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 2.3.2017
    Podle dnes zveřejněných dat Eurostatu dosáhla v únoru spotřebitelská inflace v eurozóně 2 % r/r. Ještě v lednu bylo tempo růstu spotřebitelských cen v eruozóně 1,8 % r/r. Jádrová inflace zůstala v únoru nezměněná na 0,9 % r/r. Rychlejší tempo růstu spotřebitelských cen není žádné překvapení a je v souladu s růstem cen v jednotlivých zemích eurozóny. Například podle včera zveřejněné statistiky vzrostla spotřebitelská inflace v Německu v únoru o 2,2 % r/r a překonala tak poprvé od roku 2012 úroveň 2 %. Důvodem k vyššímu růstu spotřebitelských cen v eurozóně jsou především vyšší ceny energie a nízká srovnávací základna z loňského roku.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 2.3.2018
    Po víkendu trhy čekají následky politických událostí v Itálii a Německu. Nedělní parlamentní volby v Itálii nemají doposud jasného favorita. S velkou pravděpodobností žádná z velkých stran nezíská většinu hlasů a skládání vládní koalice může být problematické a zdlouhavé. Pro trhy nejpřijatelnější Demokratická strana bývalého premiéra M. Renziho, která je v současnosti ve vládě, pravděpodobně ztratí ve srovnání s předchozími volbami. Naopak posílí pravicová koalice strany bývalého premiéra S. Berlusconiho a separatistické Ligy Severu. Absolutním vítězem však může být Hnutí pěti hvězd, které ale odmítá vytvářet povolební koalice. Pro trhy tak bude důležité, jakou sílu získají strany Hnutí pěti hvězd a Liga Severu, které se nejvíce hlásí k vystupování z eurozóny. Paradoxně se však toto téma z předvolební kampaně vytratilo a debata byla primárně o předhánění v plánech expanzivní fiskální politiky. Přitom třetí největší ekonomiku eurozóny dlouhodobě tíží vysoká míra zadlužení, která dosahuje 133 % HDP. Tamní bankovní sektor je postižen 300 mld. eur úvěrů v selhání a podle nedávno zveřejněné statistiky Eurostatu rostla Itálie v závěru minulého roku nejpomaleji ze zemí eurozóny. K tomu se přidává druhá nejvyšší míra nezaměstnanosti (11,1 %) a třetina mladých lidí bez práce. Potencionální další navyšování státních výdajů a absence reformního úsilí společně se začátkem utahování měnové politiky ECB může vyústit v podobný scénář, který si zažilo Řecko před několika lety s tím rozdílem, že se jedná o řádově větší ekonomiku s dopadem na celou eurozónu potažmo Evropskou unii.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 23.2.2017
    Včera zveřejněný zápis z únorového zasedání americké centrální banky ukázal, že centrální bankéři považuji za vhodné zvýšit úrokové sazby „fairly soon“, tedy docela brzy. Ovšem dolar na zveřejnění zápisu nereagoval posílením. Dnes se eurodolar pohybuje poblíž EUR/USD 1,056. Pravděpodobnost, se kterou peněžní trh započítává zvýšení úrokových sazeb na březen a květen, se po zveřejnění zápisu viditelně nezměnila. Trh nadále připisuje březnovému zvýšení sazeb zhruba 30 % pravděpodobnost a květnovému 60 %. Jelikož ECB v nejbližších měsících velmi pravděpodobně neoznámí změnu v měnové politice, má dolar potenciál pro posilování. Naši kolegové z Vídně očekávají dolar na konci března poblíž EUR/USD 1,04 a v červnu u EUR/USD 1,02.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 23.3.2017
    Nelze si nevšimnout, že s blížícím se koncem března zintenzivňuje komunikace ČNB s veřejností. V březnu vyprší platnost tzv. tvrdého závazku, kterým ČNB garantuje, že korunu pod „sedmadvacítku“ nepustí. Od dubna tak nastává období, kdy opuštění kurzového závazku může přijít kdykoliv. Březnové zasedání bankovní rady by tak mohlo být poslední, kdy ČNB potvrdí kurzový závazek. Zároveň nečekáme, že by ČNB příští týden na zasedání změnila výši úrokových sazeb nebo nějak viditelně pozměnila prohlášení, jelikož v porovnání s únorem nebude mít k dispozici novou makroprognózu. Za poslední týden jsme si mohli přečíst rozhovory nejen s guvernérem Rusnokem, ale s viceguvernérem Hamplem či zprostředkovaně prezentaci člena bankovní rady V. Bendy. Benda víceméně kvitoval Rusnokova slova, že jakmile nastane „exit“, tak bude jasně oznámen. Dále dodal, že ani objemy intervencí, ani vývoj bilance ČNB nemají vliv na načasování exitu. K devizovým rezervám a bilanci se vyjádřil také viceguvernér Hampl, který řekl, že ČNB nemá stanovený limit pro velikost své bilance. Tudíž ČNB má úplně volné ruce v bránění kurzového závazku.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 23.5.2017
    Dnešní pozornost trhu patří především německé ekonomice. Finální údaj potvrdil, že největší ekonomika eurozóny rostla v prvním čtvrtletí tempem 0,6 % č/č, což odpovídá meziročnímu růstu 1,7 %. Růst byl podpořen růstem ve stavebnictví a investicemi. Na růstu HDP se projevil také růst čistého exportu. Spotřeba domácností rostla tempem 0,3 % č/č, což je o desetinu více než v předchozím čtvrtletí.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 23.6.2017
    Včera vyšel index nákupních manažerů z výroby pro eurozónu za červen, který předčil očekávání trhu o 0,5 b. a vyšplhal se na 57,3 b. Jedná se tak o nejvyšší hodnotu od dubna 2011. Kombinovaný PMI klesl z květnových 56,8 b. na 55,7 a skončil 0,9 b. pod očekáváním trhu.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 23.8.2017
    Dnes byl zveřejněn index nákupních manažerů ve výrobě (PMI) v Německu za měsíc srpen. Překvapivě vzrostl o 1,3 b na 59,4 b. a vrací se tak k historicky nejvyšším hodnotám. Medián odhadů trhu znamenal naopak pokles o 0,5 b. Celkový PMI index vzrostl o 1 b. na 55,7 b., ačkoli trh očekával setrvání na hodnotě z předchozího měsíce.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 24.10.2017
    Spotřebitelská důvěra v ČR v říjnu klesla o 0,5 b. na 6,3 b. Stále se tak drží nad deseti měsíčním průměrem 5,7 b. Z šetření vyplynulo, že se mírně zvýšily obavy z růstu nezaměstnanosti a naopak se snížily obavy z růstu cen. Zato důvěra podnikatelů vzrostla o 0,4 b. na 16,9 b. a je tak na letošním maximu. Nejvýraznější zlepšení nálady nastalo v průmyslu díky zlepšení ekonomické situace. Co ale naopak průmyslníky trápí je dlouhodobý nedostatek zaměstnanců. Poprvé od ledna 2008 je nedostatek pracovních sil vnímán jako hlavní bariéra růstu produkce, ačkoliv procento respondentů uvádějíc tuto příčinu klesl o 3,3 p.b. na 28,5 %. Druhou nejvýznamnější bariérou růstu produkce je nedostatečná poptávka (27,8 %). Další významnou novinkou, na kterou průzkum poukazuje, je nedostatek materiálu, jelikož procento respondentů zmiňujících tuto bariéru růstu produkce se téměř zdvojnásobilo na 16,8 %. Potvrzuje tak data ze zářijového PMI ve výrobě, ve kterém zpracovatelský průmysl poukazoval na akutní nedostatek materiálu a jeho významné zvýšení ceny.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 24.11.2017
    Spotřebitelská důvěra v listopadu vzrostla o 1,5 b. na 7,8 b. a dosáhla tak nejvyšší hodnoty v historii měření. Z průzkumu vyplynulo, že lidé mají menší obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace a chtějí více spořit. Klesly také obavy z růstu cen. Za tento rok se průměrná hodnota spotřebitelské důvěry vyhoupla na 5,9 b. Pakliže v posledním letošním měsíci nepřijde výrazný pokles, důvěra bude ve čtvrtém čtvrtletí nejvyšší v tomto roce. Česká spotřebitelská důvěra do velké míry kopíruje vývoj v eurozóně, ve které jsou spotřebitelé nejoptimističtější za posledních 17 let.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 24.1.2017
    Podle údajů Českého statistického úřadu v lednu celková důvěra v domácí ekonomiku meziměsíčně mírně vzrostla na hodnotu 14,7 b. Hodnoty za poslední tři měsíce tak patří k nejvyšším od roku 2008. Indikátor důvěry podnikatelů klesl o 0,2 b. na 16,5 b. Dotazovaní z průmyslového sektoru očekávají, že v následujících třech měsících výrobní činnost poroste vyšším tempem a měla by růst i zaměstnanost. Zvýšil se však počet podniků, které znepokojuje nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Rovněž ve stavebnictví by podle dotazovaných mělo během příštích třech měsíců dojít k růstu tempa produkce, zaměstnanost by se však měla snížit. Indikátor důvěry spotřebitelů vzrostl o 1,2 b. na 7,5 b. a je tak na své nejvyšší úrovni v historii. Spotřebitelé se však více obávají výraznějšího růstu cen. Oproti lednu 2016 celková důvěra vzrostla.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook