Úterý 19. březen 2024 09:03
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex Dakar

ECB sa pri inflácii opäť netrafila. Očakáva však, že v roku 2019 zázračne vzrastie

18.12.2017 15:50  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Môj dnešný komentár pre hnonline.sk

ECB v decembrových makroekonomických projekciách opäť upravovala svoju prognózu pre vývoj jadrovej inflácia. Keďže celková inflácia je ovplyvňovaná aj cenami energií a potravín, ktoré lietajú hore-dole, tak práve jadrová inflácia je tou veličinou, ktorá bude kľúčovou pre budúci vývoj úrokových sadzieb (teda aj toho, aké drahé budú hypotéky). Ako je v posledných rokoch zvykom, ECB svoje prognózy znížila. Ceny jadrových produktov a služieb by mali v budúcom roku rásť o 1,1% namiesto 1,3%, o ktorých hovorila ešte v septembri.

V roku 2019 by však zázračne mala jadrová inflácia poskočiť na úroveň 1,5% a v roku 2020 na 1,8%. V kontexte historickej úspešnosti prognózovania inflácie ECB to však vyzerá skôr ako zbožné prianie. Pre rok 2017 predpovedala ECB ešte v prvom polroku 2015 jadrovú infláciu na úrovni 1,7%, napokon by mala byť o 0,7 percentuálneho bodu nižšia. Takisto ECB „vychádzali“ prognózy aj pre roky 2014-2016, kedy napokon skončili pod jedným percentom.

Vývoj prognóz jadrovej inflácie pre roky 2014-2020 od septembra 2013

ECB tieto prognózy nevychádzajú preto, lebo sa riadi nefunkčným modelom. Podrobne som o tom písal v komentári Centrálne banky sa riadia neužitočným konceptom. V skratke ide o to, že ECB predpokladá, že znižovanie nezamestnanosti bude zvyšovať nedostatok pracovníkov, čo vytlačí nahor mzdy a to vytiahne nahor aj infláciu. Akurát, že to nefunguje.

Neukazuje to len vývoj inflácie v eurozóne, ale predovšetkým v ďalších vyspelých ekonomikách, ktoré majú aktuálne na rozdiel od eurozóny mieru nezamestnanosti na dlhodobých minimách, resp. v ich blízkosti. Napríklad Japonsko, Švédsko, Kanada, či Austrália. Japonsko, kde je miera nezamestnanosti 2,8% a nezamestnaných je menej ako voľných pracovných pozícií, je dokonca inflácia okolo nuly. A to už vyše 20 rokov. Jediná vyspelá krajina, ktorá má aktuálne vyššiu infláciu, je Británia. Tá je však dôsledkom prudkého prepadu libry a rastu cien importov v dôsledku referenda o BrExite. V najbližších mesiacoch by mala s rozpadom efektu slabej libry na medziročnú zmenu cien začať inflácia ustupovať.

Z môjho pohľadu tento model nefunguje preto, lebo ignoruje fakt, že peniaze tvoria súkromné banky vo forme nových úverov (a nie ECB ako si myslí napríklad líder opozície). Rast úverovanie je pritom obmedzovaný viacerými faktormi:

  • Demografiou – vo vyspelých ekonomikách klesá podiel domácností vo vekových kategóriách, ktoré na seba berú veľa inflačného dlhu (predovšetkým kvôli kúpe nehnuteľnosti)
  • Vysokou zadlženosťou – súkromný sektor je v mnohých západných ekonomikách vysoko zadlžený a jeho kapacita brať na seba nový, inflačný dlh je týmpádom nižšia
  • Nižšou schopnosťou bánk požičiavať – tá je daná jednak sprísňovaním požiadaviek na krytie úverov vlastným kapitálom a vo viacerých ekonomikách (vrátane eurozóny) aj podkapitalizovanými bankami

Pre Slovensko síce body dva a tri neplatia, aj preto máme aktuálne jadrovú infláciu na úrovni 2,8%.

Tieto tri faktory obmedzujúce prílev inflačných peňazí do reálnej ekonomiky sa tak skoro nevytratia a z toho dôvodu vyzerajú byť inflačné prognózy ECB prehnané. Očakávania, že ECB začne výraznejšie po roku 2018 uťahovať politiku, na ktorých stojí aj aktuálna sila eura, teda vyzerajú byť prehnané. Kvantitatívne uvoľňovanie s veľkou pravdepodobnosťou skončí a je reálne aj to, že ECB mierne dvihne sadzby, aby bola depozitná sadzba minimálne na nule. Tieto opatrenia totiž boli prijaté v rámci boja proti deflačným rizikám, ktoré sa aktuálne podľa slov ECB už vytratili.

Výraznejšie uťahovanie politiky ECB nad tento rámec však nehrozí. Úročenie teda ostane ešte zopár rokov na mimoriadne nízkych úrovniach. Ostáva len dúfať, že to nenafúkne v reálnej ekonomike veľa bublín.

Klíčová slova: Japonsko | Kanada | ECB | Banky | Eura | Mzdy | Švédsko | HNonline.sk |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ECB - Rozhodnutie o úrokoch (aktualizované)
    ECB navŕšila hlavnú úrokovú s...
  • ECB - Rozhodnutie o úrokoch (aktualizované 16:25)
    ECB navŕšila hlavnú úrokovú s...
  • ECB rozhoduje o sazbách, v USA začíná nabitý earnings týden
    Již třetí týden v řadě se americkým trhům podařilo uzavřít se ziskem. Index S&P 500 zavřel na 2 033 bodech a připsal t...
  • ECB rozmýšľa o zmene výhľadu pre politiku. Euro vystrelilo nahor
    ECB dnes prekvapila trhy. V jej protokole z posledného zasadnutia sa objavila zaujímavá pasáž. A to, že podľa Výkonnej rady by mohlo dôjsť v úvode tohto roka k zmene rétoriky ohľadom monetárnej politiky a jej výhľadu. Úvodom roka majú zrejme v ECB na mysli marcové zasadnutie, kedy budú k dispozícii nové ekonomické projekcie (ECB má zvyku robiť zmeny na tých zasadnutiach, kedy sú zverejňované projekcie, čo je raz za kvartál).
  • ECB rychle dohání Fed. Koncem příštího roku svou bilanci nafoukne o téměř bilion dolarů
    Jedna zajímavost k rozhodnutí Evropské centrální banky prodloužit kvantitativní uvolňování (QE) až do koce roku 2017. Vypadá to, že se díky němu bilance ECB poprvé od roku 2013 přehoupne (v dolarovém vyjádření) příští rok přes bilanci americké centrální banky. Ta od roku 2014 neroste a drží se v okolí 4,4 bilionu dolaru, což je zhruba čtvrtina amerického HDP. Bude-li ECB pokračovat v nákupech podle plánu, měla by být její bilance koncem příštího roku o 300 mld. větší než bilance Fedu. Už nyní bych si přitom tipnul, že ani toto nebude finální suma, protože je velmi pravděpodobné, že bude ECB ukončovat QE postupně stejně jako v minulosti Fed.
  • ECB sa blíži
    O 13:45 bude rozhodnutie o úrokovej sadzbe ECB, kde neočakávame prekvapenie a ponechanie...
  • ECB sa darí znižovať úroky na podnikateľské úvery, tie klesli na historické minimá
    Zámerom uvoľňovania ECB je znížiť dlhodobé úrokové sadzby a zvýšiť tým dopyt po nových úveroch. Tie tvoria banky zo vz...
  • ECB sa končí dovolenka
    Posledné týždne to čoraz viac vyzerá na definitívne politické fiasko.Neúspešné riešenie dlhovej krízy na spôsob Trojky...
  • ECB sa nepáčia zmeny dohôd politikov
    Euroval tiež s nižším ratingomPo tom, ako Francúzsko pri&sc...
  • ECB sa opäť vyhráža
    Spoločná mena včera zaznamenala ďalší pokles voči euru a to kvôli horším dátam nemeckého sentimentu PMI ako aj kvôli...
  • ECB: sazby zůstanou beze změny po delší období
    Evropská centrální banka již avizovala, že další zvyšování úrokových sazeb by nemuselo být potřeba. Měnová politika tak na čtvrtečním zasedání zůstane s největší pravděpodobností beze změny. Výzvou pro centrální banku bude růst dlouhodobých úrokových sazeb, který také výrazně přispívá k utahování měnových podmínek, a tím ohrožuje případný hospodářský růst. Zároveň by ale rostoucí mzdy a utažený trh práce mohly v příštím roce vést k dalšímu zrychlení inflace. ECB tak s dalšími kroky bude chtít pravděpodobně vyčkat na nová data z reálné ekonomiky (HDP za třetí čtvrtletí bude zveřejněn v prosinci) a také na revizi strategie využívání jejích klíčových nástrojů, která by měla proběhnout na jaře.
  • ECB se bude muset ve čtvrtek hodně snažit, aby překonala konsenzus a poslala euro ještě níž
    Evropská centrální banka dala na svém říjnovém zasedání jasně najevo, že by tento čtvrtek mohla přehodnotit svou měnov...
  • ECB se chystá spustit „tiskárnu“
    Evropská centrální banka na dnešním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní refinanční sazba zůstává na 0,00 % a depositní sazba na -0,40 %.
  • ECB se chystá utahovat měnovou politiku?
    Euro včera reagovalo docela citlivě na tento článek bloombergu, který se zabývá tématem utahování měnové politiky v eurozóně. Článek cituje nejmenované zástupce ECB, kteří jsou obeznámeni s diskusí uvnitř banky, která se podle všeho v poslední době začala točit také kolem procesu budoucího utahování měnové politiky. Jakmile ECB rozhodne, že nastal ten pravý čas k jejímu utažení, mohla by se podle všeho vydat podobnou cestou, jakou se při ukončování QE vydal americký Fed, když by současný program kvantitativního uvolňování snižovala postupně vždy o 10 mld. euro na každém ze svých zasedání. Aktuálně ECB nakupuje dluhopisy za 80 mld. euro, takže pokud by ECB rozhodla o ukončení QE podle plánu již příští březen, definitivní konec nákupů by v tomto případě mohl přijít až někdy začátkem roku 2018.
  • ECB se marně snaží verbálně oslabit euro
    Ve čtvrtek si euro připsalo zisk jedné desetiny procenta a dnes ráno otevřelo na úrovni 1,3830 EUR/USD, i když v průběhu včerejška...
  • ECB se obává silné evropské měny, ta v reakci klesla až pod 1,17 EURUSD
    Vypadá to, že dneškem dolar dostává druhou šanci pokračovat v korekci, kterou na páru s eurem nesměle zahájil začátkem tohoto měsíce. Tentokrát mu k ní dopomohlo samotné euro, resp. Evropská centrální banka, která dnes zveřejnila minutes z posledního zasedání, kterými tentokrát dokázala překvapit. Jedním z témat na minulém zasedání totiž bylo euro a především jeho citelný růst z minulých měsíců. Členové rady guvernérů se v diskusi zabývali sílou evropské měny a vyslovili obavy, že by mohla zpevnit více, než by bylo opodstatněné kondicí evropské ekonomiky. Přestože řada z představitelů banky poznamenala, že je síla eura spíše důsledkem měnícího se fundamentu v okolních zemích, diskuse o evropské měně je novinkou a nepříjemný signálem pro eurové býky, kteří euro posunuli začátkem měsíce až nad hranici 1,19 EURUSD. Euro tak dnes na zveřejnění minutes reagovalo negativně a krátce se dokonce propadlo na nová srpnová minima, čímž vytvořilo další nižší low klesajícího trendu, kterým si od začátku měsíce prochází.
  • ECB se přimyká k zvyšování sazeb a euro roste
    Série posledních komentářů z ECB svědčí o tom, že se banka stále více přimyká k myšlence zvyšování úrokových sazeb. Naposledy to doložila přímo prezidentka Lagardová, když hovořila o zvýšení sazeb v červenci, přičemž v září by depozitní sazba už neměla být negativní.
  • ECB se sazbami nepohnula, Draghi oznámil neomezené sterilizované intervence. Akcie reagují silnou rally
    Evropská centrální banka ponechala sazby eurozóny na úrovni 0,75 procenta. Převládající názor na trhu př...
  • ECB se změní, bude tolerantnější k inflaci, za což jí tleskají země jako Řecko či Itálie. Více si posvítí na klimatické změny a do inflace více zahrne ceny realit, resp. vlastnického bydlení
    Evropská centrální banka dnes zveřejnila výsledky přezkumu své měnové politiky, který probíhal po takřka dvaceti letech od začátku loňského roku. Na jeho základě přelomově upravuje svoji měnovou politiku přijetím nového inflačního cíle ve výši dvou procent. Dosud cíl ECB odpovídal hodnotě poblíž, avšak pod dvouprocentní hranicí.
  • ECB si kupuje čas
    Euro se včera pohybovalo v úzkém pásmu 1,1000 – 1,1050 EUR/USD a v podstatě tak nereagovalo na nejdůležitější událost dne, kterou bylo zasedání ECB. Rada guvernérů se totiž rozhodla, že zatím nebude na události kolem Brexitu a jeho dopadu na finanční trhy reagovat. M. Draghi totiž na tiskové konferenci vysvětlil, že ke své reakci budou potřebovat ještě více informací, než včera měli k dispozici. Na druhou stranu potvrdil, že Brexit představuje pro ECB novou výzvu, ale už nenaznačil, co všechno by reakce ECB měla obsahovat. Ekonomové SG tedy předpokládají, že k rozšíření programu nákup aktiv dojde na zasedání v září (bude k dispozici nová prognóza). Určitým omezením by mohla být neschopnost ECB najít dostatečné množství nakupovaných dluhopisů, protože se musí vypořádat se soudními rozsudky Evropského soudu a Německého ústavního soudu, které ji v podstatě zamezily nakupovat větší množství, než které představuje blokační minoritu v jednotlivých instrumentech.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster